28/1/14

Πάνω από το 1 δισ. ευρώ ανεβάζουν το πλεόνασμα του 2013

ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΧΟΥ 812 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 είναι πιθανό να είναι υψηλότερο προηγούμενων εκτιμήσεων και να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ΥΠΟΙΚ, ο οποίος απέδωσε αυτή την επίδοση στα τελευταία στοιχεία από τα έσοδα και τις δαπάνες.
Το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο εξαιρεί την πληρωμή τόκων, παρακολουθείται στενά καθώς η Ελλάδα, μετά από δύο πακέτα διάσωσης και αντίστοιχα Μνημόνια, θα δικαιούται να ζητήσει από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να ελαφρυνθεί το συνολικό χρέος της χώρας, εάν ανακοινώσει πλεόνασμα για το σύνολο του 2013.
Ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο τοποθετεί το πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον στα 812 εκατ. ευρώ και η νέα πρόβλεψη πηγαίνει ακόμη ψηλότερα.
«Τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, των Ασφαλιστικών Ταμείων και των νοσοκομείων είναι θετικά και δείχνουν ότι μπορεί να ξεπεραστεί και το 1 δισ. ευρώ», είπε υπό τον όρο της ανωνυμίας ο αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.
Η επίσημη ανακοίνωση θα έρθει τον Απρίλιο από την Eurostat, όταν η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ θα ανακοινώσει τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας για τη χρονιά που πέρασε. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα έχει επιτευχθεί ένα χρόνο νωρίτερα ο συγκεκριμένος μνημονιακός στόχος.
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να ακολουθήσει η έναρξη της διαπραγμάτευσης για χαμηλότερα επιτόκια και επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης στους τίτλους που κατέχουν οι δανειστές της.
Πάντως, οι δανειστές της χώρας μας παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς το αν η Ελλάδα μπορεί να αυξήσει το πρωτογενές της πλεόνασμα περαιτέρω, από 1,5% του ΑΕΠ το 2014 σε 4,5% το 2016. Οι ανησυχίες τους εντάθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν η Δικαιοσύνη ακύρωσε μισθολογικές περικοπές που μπορεί να κοστίσουν μισό δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014.
Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.