28/12/13

H τουρκική κρίση και ο Ερντογάν

Του Αθανασίου Έλλις
Οι πρόσφατες αποκαλύψεις των σκανδάλων διαφθοράς έχουν πλήξει το κύρος του Ταγίπ Ερντογάν στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ο άνθρωπος που παρουσιαζόταν ως ο μεγάλος πολέμιος των σκοτεινών οικονομικών συμφερόντων και της διαπλοκής που υπηρετούσαν οι κοσμικές κυβερνήσεις του παρελθόντος έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα που δύσκολα θα επουλωθεί. Ο δρόμος για την αναρρίχησή του σε μια ισχυροποιημένη προεδρία της Δημοκρατίας, μέσα από την εκλογή του Αυγούστου που για πρώτη φορά θα γίνει απευθείας από τον λαό, έχει καταστεί δύσβατος.
Πολλοί Τούρκοι – πολιτικοί, διπλωμάτες, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, όχι απαραίτητα ενθουσιώδεις υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, δεν κρύβουν την αγωνία τους για την πορεία που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η χώρα τους. Μιλάς με σοβαρούς ανθρώπους που, ακόμη και αν διαφωνούν, είναι πρόθυμοι να υπηρετήσουν με αφοσίωση την κυβέρνησή τους και εισπράττεις δυσφορία και συχνά αγανάκτηση για τις αμφιλεγόμενες γεωπολιτικές επιλογές του Ερντογάν.

Το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Τουρκία και τον λαό της. Οταν πρόκειται για τη 17η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, σε μια τόσο ευαίσθητη γεωγραφική θέση, αφορά πολλούς. Και, πρωτίστως, φυσικά, την Ελλάδα. Είναι αυτονόητο ότι μας ενδιαφέρει το τι θα συμβεί στη γειτονική μας χώρα, με την οποία, παρά την αναμφισβήτητη πρόοδο που έχει σημειωθεί, μοιραζόμαστε πολλά ακανθώδη ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. Με μια Τουρκία σε πορεία πολιτικής αποσταθεροποίησης πώς μπορεί να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ή και άλλες συζητήσεις για ευαίσθητα πολυμερή ή διμερή ζητήματα όπως είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών;

Ούτε οι οικονομικοί κλυδωνισμοί της γείτονος συμφέρουν την Ελλάδα που έχει ανάγκη δίπλα της μια ισχυρή οικονομία που θα είναι σε θέση να τη στηρίξει εισάγοντας ελληνικά προϊόντα και εξάγοντας Τούρκους τουρίστες.

Η Τουρκία εισέρχεται σε μια πολύ επικίνδυνη φάση και η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να προσβλέπει στην ηπιότερη δυνατή εξέλιξη, καθώς το παρελθόν διδάσκει ότι αρκετές φορές η αστάθεια στο εσωτερικό οδηγεί σε εξαγωγή της κρίσης, και η χώρα μας αποτελεί ιδεατό στόχο.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.