16/12/13

Βίζα τέλος για τους Τούρκους από το 2017 - Συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών υπέγραψαν Τουρκία-ΕΕ

Η «ιστορική συμφωνία», όπως τη χαρακτήρισε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου (δεξιά), υπεγράφη τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου -παρουσία του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν- από τον τούρκο υπουργό Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ και την ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ (αριστερά) REUTERS
Χασαπόπουλος Νίκος  
Ως «ιστορική συμφωνία» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, τη συμφωνία που υπεγράφη τη Δευτέρα για την επανεισδοχή των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στην Ευρώπη. Τη συμφωνία υπέγραψαν, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν ο κ. Νταβούτογλου και η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Σεσίλια Μάλστρομ.

 Πρόκειται για μία συμφωνία, για την οποία oi χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πίεζαν επί χρόνια για να υπογράψει η Τουρκία με σκοπό την αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα υπέγραφε με την Ευρωπαϊκή Ένωση άλλη μία συμφωνία με την οποία αρχίζουν οι διαβουλεύσεις για την κατάργηση της υποχρέωσης για βίζα που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες στους τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπολογίζεται ότι έως το 2017 εκτός απροόπτου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις.  Κάτι βεβαίως που πανηγύρισε ο κ. Ερντογάν λέγοντας ότι «η πόρτα της Ευρώπης χωρίς βίζα θα είναι ανοιχτή».

Βεβαίως εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκή Ένωσης, όπως είναι η Κύπρος και δεν αναγνωρίζει τα κυπριακά διαβατήρια, ενώ απαγορεύει σε πλοία υπό κυπριακή σημαία να προσεγγίσουν τα λιμάνια της ή κυπριακά  αεροσκάφη της Πολιτικής Αεροπορίας να προσγειωθούν στα αεροδρόμιά της.

Πάντως με τη συμφωνία επανεισδοχής  που υπέγραψε, η Τουρκία θα δέχεται πίσω τους μετανάστες που θα απελαύνονται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΒΗΜΑ

5 σχόλια:

  1. ολοι οι ......τουρκογενείς, δηλαδη ολη η ασια κατα τήν τουρκική ερμηνεία,θα αποκτησουν τουρκικο -ευρωπαικο διαβατήριο και ουτε μύγα στον κόρφο μας.
    Ο Ερντογάν λάλησε την αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Τουρκια πολλα εχει υπογραψει και λιγα εχει εφαρμοσει..... προσωπικα, τα φιδια ποτε δεν τα εμπιστευτηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Kωνσταντινοπολίτη

    >τουρκικο -ευρωπαικο διαβατήριο<

    Τέτοιο διαβατήριο θα μπορεί να εκδώσει η Τουρκία, μόνον αν και όταν γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ. Άλλο κατάργηση βίζας για τα τουρκικά διαβατήρια και άλλο τουρκικό-ευρωπαϊκό διαβατήριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλληγορικη έκφραση.
    Απο την στιγμη που καταργειτε η βιζα τι σημασια έχει αν είναι τουρκικό ή ευρωπαικο, για τον τουρκμανο της κεντρικής ασίας.
    Ευχαριστώ για την παρατήρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με ευρωπαϊκό διαβατήριο, έχει το ελεύθερο διακίνησης, εγκατάστασης και εργασίας στην ΕΕ (κοινοτικό κεκτημένο), με το τουρκικό όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.