2/11/13

Δίωξη κατά Καχριμάκη, αναζητείται ύποπτος για τις υποκλοπές

Στην αναζήτηση αλλοδαπού ως υπόπτου για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών που έγιναν την περασμένη δεκαετία στην Ελλάδα βρίσκονται οι δικαστικές αρχές.
Των Ιωάννας Μάνδρου, Τάσου Τέλλογλου
Εξελίξεις με απρόβλεπτες προς το παρόν διαστάσεις προσλαμβάνει η ανάκριση που διενεργείται για δύο υποθέσεις που αφορούν τις υποκλοπές οι οποίες καταγγέλθηκαν δημόσια το 2005, αλλά και τις καταγγελίες που διερευνώνται για σχεδιαζόμενη απόπειρα κατά του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.
Ο ανακριτής που χειρίζεται την κοινή έρευνα των δύο αυτών υποθέσεων –οι σχετικές δικογραφίες έχουν από καιρό συνενωθεί, καθώς κρίθηκε από τις δικαστικές αρχές ότι έχουν κοινά σημεία διερεύνησης– έχει στα χέρια του καταθέσεις από πρώην υπαλλήλους και στελέχη της ΕΥΠ, αλλά και άλλους που δίδουν χρήσιμες πληροφορίες, οι οποίες ερευνώνται προκειμένου οι ελληνικές δικαστικές αρχές να καταλήξουν στο αν έγιναν και από ποιους υποκλοπές σε βάρος τότε κυβερνητικών στελεχών και επιχειρηματιών. Επίσης αναζητείται από τις δικαστικές αρχές αλλοδαπός που εκινείτο για χρόνια στη χώρα μας και φέρεται να διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στο δίκτυο των υποκλοπών.
Στο πλαίσιο αυτής της σημαντικής έρευνας που διενεργεί ο ανακριτής Δημ. Φούκας, υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατάθεση από υπάλληλο της ΕΥΠ με επιβαρυντικά στοιχεία για πρώην βουλευτή και υπουργό του ΠΑΣΟΚ. Η καταγγελία, που αφορούσε τον κ. Μιχ. Καρχιμάκη, ελέγχθηκε από τον ανακριτή, ο οποίος πραγματοποίησε πριν από δέκα ημέρες έρευνα στο σπίτι του και εντόπισε μεταξύ των άλλων ένα έγγραφο στο αρχείο του που φέρει διαβάθμιση απορρήτου.

Αλλωστε η καταγγελία σε βάρος του κ. Καρχιμάκη είχε σχέση με την παρότρυνση, κατά τη μάρτυρα, που διατυπώθηκε από τον ίδιο το 2006 να του χορηγηθούν απόρρητα έγγραφα, μαρτυρία που όμως ερευνάται καθώς διαψεύδεται από άλλη μάρτυρα. Το εύρημα του εγγράφου με τη διαβάθμιση του απορρήτου που βρέθηκε στο αρχείο Καρχιμάκη οδήγησε τον ανακριτή σε άσκηση σε βάρος του ποινικής δίωξης για παραβίαση μυστικών της ελληνικής Πολιτείας και κλήση σε απολογία στις 8 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής διερευνά πού χρησιμοποιήθηκε το εν λόγω έγγραφο κι αν υπάρχουν στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν την ανάκριση σε απαγγελία κατηγοριών για κατασκοπεία. Για το απόρρητο έγγραφο που εντοπίστηκε στο αρχείο Καρχιμάκη, ήδη διώκεται ποινικά και ως φυσικός αυτουργός δημόσιος υπάλληλος που ήδη απολογήθηκε και αφέθηκε ελεύθερη με όρους.

Πάντως, σε ό,τι αφορά το κεντρικό θέμα της ανακριτικής διαδικασίας για τις υποκλοπές και τις καταγγελίες για σχεδιαζόμενη απόπειρα σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο ανακριτής έχει -σύμφωνα με πληροφορίες- στα χέρια του νεότερα στοιχεία. Πρόκειται για μαρτυρικές καταθέσεις που κατονομάζουν ένα πρόσωπο, αλλοδαπό, που σύμφωνα με όσα έχουν κατατεθεί φέρεται να διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στο δίκτυο των υποκλοπών. Το πρόσωπο αυτό, που για χρόνια εκινείτο στη χώρα μας, αναζητείται από τις δικαστικές αρχές για να διερευνηθεί ο ρόλος του και η συμμετοχή του στο κουβάρι των υποκλοπών. Ωστόσο, προς το παρόν ο ανακριτής δεν διαθέτει ακόμα φωτογραφία του για να προχωρήσει την έρευνά του επιδεικνύοντάς την σε κρίσιμους μάρτυρες.

Παράλληλα, ο ανακριτής με όσα στοιχεία διαθέτει αναμένεται να υποβάλει και νέο αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν οι πραγματικοί κάτοχοι των καρτοκινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιήθηκαν για το δίκτυο των υποκλοπών το 2004-2005.

Τα τηλέφωνα-σκιές, όπως έχουν χαρακτηριστεί προς το παρόν, παραμένει άγνωστο σε ποιους ανήκαν και ποιοι ήταν οι πραγματικοί εντολείς για τις υποκλοπές. Επειδή όμως οι αμερικανικές αρχές δεν αναμένεται να απαντήσουν στο αίτημά του, ο ανακριτής πιθανώς να χρησιμοποιήσει στοιχεία που περιήλθαν στην κατοχή του από την άλλη υπόθεση, σύμφωνα με τα οποία τουλάχιστον ένας Αμερικανός υπήκοος περιγράφεται ως πιθανός αγοραστής του πακέτου των 6 κινητών τηλεφώνων-σκιών και των καρτών από το κατάστημα του Πειραιά. Τα χαρακτηριστικά του δεν επιβεβαιώνονται από άλλον παράγοντα της ανάκρισης. Στην προανάκριση είχε αποκαλυφθεί ότι κάρτα που είχε αγορασθεί από την αμερικανική πρεσβεία είχε χρησιμοποιηθεί αργότερα σε κινητό τηλέφωνο-σκιά που είχε αριθμό ταυτότητας συσκευής (ΙΜΕΙ) ίδιο με το τηλέφωνο-σκιά. Εξ αυτού του λόγου ο εφέτης ανακριτής Δημήτρης Δασούλας είχε ασκήσει δίωξη για κατασκοπεία in rem.

Αυτά τον Σεπτέμβριο του 2011. Η τακτική ανάκριση θα έπρεπε -αν αυτό ήταν δυνατόν- να καταλήξει στο πρόσωπο εκείνου του υπαλλήλου ή συνεργάτη της πρεσβείας που αγόρασε το «πακέτο» από τον Πειραιά. Τα προϊόντα των υποκλοπών 40 ατόμων, σύμφωνα με λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση Καραμανλή στις 2 Φεβρουαρίου 2006, εκτρέπονταν σε υπολογιστή μέσω των τηλεφώνων-σκιών και οδηγούνταν μεταξύ των άλλων σε δύο αριθμούς στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Η έρευνα για τους αριθμούς αυτούς δεν οδήγησε σε κάποια κρατική υπηρεσία των Ην. Πολιτειών. Στο πλαίσιο της αποκάλυψης του παρείσακτου λογισμικού υποκλοπών στο δίκτυο της Vodafone, είχε ερευνηθεί και η υπόθεση του θανάτου του στελέχους της εταιρείας Κώστα Τσαλικίδη, που αποδίδεται από τη δικαστική έρευνα σε αυτοκτονία.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.