28/11/13

Χ.Σμιτ: Σωστή η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ για δημοκρατικούς λόγους

Κοινή συνέντευξη του πρώην καγκελάριου με τον Γιόσκα Φίσερ στην «Die Zeit»
Συνομιλία του πρώην καγκελαρίου Χέλμουτ Σμιτ και του πρώην Υπουργού  ΕξωτερικώνΓιόσκα Φίσερ, η οποία αποτελεί τμήμα του νέου βιβλίου του Σμιτ με τίτλο «Η δική μου Ευρώπη», δημοσιεύεται στην «Die Zeit».
Βασικό θέμα της συνέντευξης, που έγινε με αφορμή της έκδοσης του νέου βιβλίου τουΧέλμουτ Σμιτ «Η δική μου Ευρώπη», αποτελεί η ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας. Οι δυο παλαίμαχοι πολιτικοί κατηγορούν την καγκελάριο  Άνγκελ Μέρκελ, ότι δεν έχει εξηγήσει στο λαό τις δύσκολες αποφάσεις αναφορικά με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Μεταξύ άλλων ο  κ. Σμιτ, αναφερόμενος στη συνεργασία Γερμανίας και Γαλλίας, σημειώνει ότι η συναίνεσή του για αποδοχή της Ελλάδας στην ΕΕ οφείλεται στην επιμονή του Γάλλου Προέδρου Βαλερί Ζισκαρ ντ΄Εσταίν. «Εγώ δεν θεωρούσα ότι η Ελλάδα ήταν αρκετά ώριμη ώστε να γίνει δεκτή στην κοινή αγορά, αλλά ο Ζισκάρ έλεγε: Τώρα μόλις βγήκαν από τη δικτατορία, όπως οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι, τώρα πρέπει να σταθούμε δίπλα τους, ώστε να εισέλθουν στην ΕΕ. Αυτή η άποψη ακόμη και σήμερα έχει νόημα για εμένα».
Αναφερόμενος στην σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα επισημαίνει το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας των νέων και τονίζει ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να αναλάβει κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, κατηγορώντας παράλληλα την κ.Μέρκελ ότι ζητά από τις χώρες του Νότου να διορθώσουν την αγορά εργασίας, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και το σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης χωρίς να υπάρχει κοινό σχέδιο.
Από την πλευρά του ο Γιόσκα Φίσερ αναφέρεται στο παράδοξο της συνταγής εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. «Οσο περισσότερο οι Έλληνες παίρνουν μέσα λιτότητας, τόσο περισσότερο συρρικνώνεται η οικονομία και κατ΄επέκταση μεγαλώνει το χρέος. Ο διακανονισμός των παλαιών χρεών είναι ένα πρόβλημα που αποφεύγουμε συνεχώς να επιλύσουμε και ο λόγος είναι προφανής: επειδή αυτό θα σήμαινε κόστος για μας. Γι' αυτό χρειαζόμαστε μια προοπτική κοινής ανάληψης χρέους, πείτε το ευρωομόλογο ή όπως θέλετε. Χωρίς κοινή ανάληψη χρέους δεν προχωράει».
BHMA

2 σχόλια:

  1. "Τώρα μόλις βγήκαν από τη δικτατορία, όπως οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι, τώρα πρέπει να σταθούμε δίπλα τους, ώστε να εισέλθουν στην ΕΕ. Αυτή η άποψη ακόμη και σήμερα έχει νόημα για εμένα"

    Αυτά έλεγε τότε, για ν' αλλάξει αργότερα γνώμη:

    Ζισκάρ Ντ' Εστέν: Η Ελλάδα είναι χώρα της Ανατολής δεν έπρεπε να την δεχθούμε στην Ευρώπη

    «Θυμάμαι Χέλμουτ πως είχες επιφυλάξεις για την αποδοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα το 1981. Ήσουν προφανώς σοφότερος από εμένα»

    Έγινε σοφότερος, εμείς τον απογοητεύσαμε, ή απλώς άλλαξαν τα (πολιτικά) δεδομένα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Γι' αυτό χρειαζόμαστε μια προοπτική κοινής ανάληψης χρέους, πείτε το ευρωομόλογο ή όπως θέλετε. Χωρίς κοινή ανάληψη χρέους δεν προχωράει».

    Ας πληρώσει η Γερμανία το χρέος της, που είναι δικό της απκλειστική και μετά να δικαιούται να ομιλεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.