29/11/13

«Ανοικτοί ουρανοί» μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης

Πηγή: Alamy / Legion Media
Μαρία Πριχόντινα
Η ρωσική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας επιδιώκει «ανοικτούς ουρανούς» μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης. Ετσι, κερδισμένοι δεν θα είναι μόνον οι ρωσικοί αερομεταφορείς, αλλά και οι ευρωπαϊκοί, ειδικά για τους πανάκριβους υπερσιβηρικούς προορισμούς.
Η ρωσική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορικών Συγκοινωνιών, Rosaviatsya) έχει ως στόχο να εισέλθει στην ευρωπαϊκή αγορά. Ως «πύλη εισόδου», σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα αεροδρόμια της Τσεχίας. Σε αντάλλαγμα, θα παραιτηθεί από την πρακτική των φόρων. Να σημειωθεί πως η κατάργηση των υπερσιβηρικών τελών θα επιτρέψει στους ευρωπαϊκούς μεταφορείς να εξοικονομήσουν έως και μισό δις δολάρια ετησίως.

Οι σχετικά πρόσφατες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ρωσικών και τσεχικών αρχών αερομεταφορών όσον αφορά την κατάργηση των υπερσιβηρικών τελών, θα συνεχιστούν το επόμενο καλοκαίρι. Οι Τσέχοι είναι πολύ πιθανό να μην πληρώνουν μελλοντικά για τις πτήσεις πάνω από τη Σιβηρία, ενώ οι ρώσοι αερομεταφορείς θα μπορούσαν να αποκτήσουν τη δυνατότητα να πετούν από τα τσεχικά αεροδρόμια σε οποιαδήποτε πόλη της Ευρώπης. Μελλοντικά, η «ανταλλαγή» αυτή θα καταστήσει την αγορά των αερομεταφορών πιο «ισορροπημένη», θεωρούν ειδικοί.
Κατάργηση τελών υπερπτήσεων
Στο τέλος Οκτωβρίου οι ρωσικές και τσεχικές αρχές αεροπλοΐας διεξήγαγαν συνομιλίες σχετικά με την πιθανή κατάργηση των αεροπορικών τελών για τις υπερπτήσεις των τσεχικών εταιριών πάνω από τη Σιβηρία. Τον φόρο αυτό οι Δυτικοί αερομεταφορείς τον πληρώνουν από το 1970, αποζημιώνοντας, ουσιαστικά, την Aeroflot για διαφυγόντα κέρδη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα ποσά των φόρων μπορεί να φτάνουν από 200 χιλιάδες μέχρι μισό δισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο. Από την άλλη, το αίτημα προς τους Ευρωπαίους είναι να παραχωρήσουν στις ρωσικές εταιρίες τη δυνατότητα να πραγματοποιούν πτήσεις από το ένα ευρωπαϊκό αεροδρόμιο σε άλλο.
Μια τέτοια θέση στηρίζεται στην εκτίμηση ότι οι ρωσικοί αερομεταφορείς θα κερδίζουν περισσότερα χρήματα από μια τέτοια συμφωνία, σε σχέση με τα χρήματα που θα εξοικονομήσουν οι ευρωπαϊκές εταιρίες. Από τη μεριά τους, οι Δυτικοί αερομεταφορείς αποκτούν πλεονεκτήματα στα υπερσιβηρικά δρομολόγια, τα οποία είναι δημοφιλή στην Ευρώπη. Πρόκειται για την Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα, την Ταϊλάνδη και τις άλλες χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού. Ως αντάλλαγμα, οι ρωσικές εταιρίες θα «πετούν» προς έναν αρκετά μεγάλο αριθμό προορισμών με μεγάλη ροή επιβατών, χωρίς να εγκαταλείπουν τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης Σένγκεν.
Δεν όμως όλα τόσο ρόδινα για τη ρωσική πλευρά. Οι φόροι που δεν θα εισπράττονται κάθε χρόνο, μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο για τον βασικό αερομεταφορέα της χώρας, την Aeroflot. Εν μέρει, γι’ αυτό οι Ρώσοι ζητούν από τους Ευρωπαίους κάτι σε αντάλλαγμα. «Η κατάργηση των τελών μπορεί μέσα σε μια ημέρα να επιφέρει τεράστιο πλήγμα και να γκρεμίσει τις μετοχές της Aeroflot -του κύριου δικαιούχου του φόρου για τις υπερσιβηρικές μεταφορές- κατά 7%-9%», εξηγεί η ειδικός της επενδυτικής εταιρίας, Rye Man & Gor Securities, Ξένια Αρουτιούνοβα. Και προσθέτει:  «Γι’ αυτό η ανταλλαγή των τελών-φόρων με το δικαίωμα εσωτερικών πτήσεων στην Ευρώπη, αποτελεί ένα είδος προστασίας από ένα τέτοιο σενάριο». Όπως ξκαι να’ χει, η Αρουτιούνοβα είναι πεπεισμένη ότι, όσο πιο γρήγορα η Aeroflot ξεφύγει από το «καθεστώς» των υπερσιβηρικών φόρων και αρχίσει να τους αντισταθμίσει με χρηματικές ροές από τις ευρωπαϊκές πτήσεις της, και έσοδα από άλλες αεροπορικές υπηρεσίες, τόσο το καλύτερο γι’ αυτήν.
Κέρδη για την Ευρώπη
Πάντως, ο ειδικός του πρακτορείου οικονομικών αναλύσεων, Investcafe, Αντρέι Σενκ, τονίζει πως η πρόθεση της Ρωσίας να καταργήσει τη φορολόγηση, έχει δυο κύριες αιτίες: Η πρώτη, είναι ότι μετά την ένταξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αυτό το απαιτούν συνεχώς οι Ευρωπαίοι. Η δεύτερη, είναι ότι, αργά ή γρήγορ,α θα πρέπει να αναζητήσει άλλους τρόπους χρηματοδότησης αντί των τελών από τα υπερσιβηρικά δρομολόγια.
Ως όλα δείχνουν, κερδισμένη από αυτές τις ρυθμίσεις θα βγει και η ΕΕ, η οποία ουσιαστικά υποκίνησε τις σχετικές διαπραγματεύσεις, μιας και οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι η κατάργηση των τελών δεν θα βοηθήσει μόνο την οικονομία τους και τις αερομεταφορές τους, αλλά θα τους δώσει και πρόσθετα πλεονεκτήματα στον ανταγωνισμό. Στην περίπτωση αυτή, οι ευρωπαϊκές εταιρίες θα περιέλθουν σε ευνοϊκή θέση, καθώς θα μπορέσουν να φανούν ανταγωνιστικές λόγω των χαμηλών τιμών τους στις υπερσιβηρικές πτήσεις. Τέλος, η Ρωσία, σύμφωνα με τον Σενκ, μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Ευρώπης, αλλά δεν αποκλείεται να διατηρήσει τα τέλη για τις αεροπορικές εταιρίες άλλων χωρών, για παράδειγμα των ασιατικών.
Η Ρωσία Τώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.