27/11/13

Βουλή: Με 164 «ναι» πέρασε η τροπολογία για τα φάρμακα

Οξύτατες αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων πριν την ψηφοφορία
 Βουλή: Με 164 «ναι» πέρασε η τροπολογία για τα φάρμακα
Εν μέσω οξύτατης αντιπαράθεσης, με αλληλοκατηγορίες μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για εξυπηρέτηση συμφερόντων, πραγματοποιήθηκε στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία για τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων.
Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τις τιμές των φαρμάκων. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 164 βουλευτές, κατά ψήφισαν 72 βουλευτές, ενώ δέκα βουλευτές ψήφισαν «παρών».
Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει την ψηφοφορία θεωρώντας ότι η διαδικασία ήταν παράνομη.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι ψηφίζουν «ναι» στα άρθρα 1, 2, 3, 4 της τροπολογίας και «όχι» στο άρθρο 5, που αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων. Η ψήφος τους όμως λογίζεται ως «όχι» επί του συνόλου της τροπολογίας, όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση του αποτελέσματος. «Παρών» στην τροπολογία δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Από την ονομαστική ψηφοφορία αποχώρησαν οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής.
Αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέγνωσε δήλωση της ΚΟ (σ.σ. υπογράφεται από τον γραμματέα της ΚΟ, Νίκο Βούτση και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Παναγιώτη Κουρουμπλή και Παναγιώτη Λαφαζάνη) σύμφωνα με την οποία, η ψηφοφορία έγινε με τρόπο αυθαίρετο, καθώς στην τροπολογία περιλαμβάνονται πέντε διαφορετικά άρθρα, στα οποία δεν καταγράφηκαν οι διαφορετικές ψήφοι των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Νόμιμο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, κατά τη γνώμη μας δεν υπάρχει και δεν θα γίνει δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ η φαλκίδευση της ψήφου μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η δήλωση του κ. Λαφαζάνη προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος έσπευσε να υπενθυμίσει ότι η τροπολογία έχει ψηφιστεί από 164 βουλευτές και άρα από πουθενά δεν προκύπτει ότι το αποτέλεσμα δεν είναι νόμιμο.

Η ψηφοφορία έγινε μετ' εμποδίων, μετά την απόρριψη του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ψηφοφορία για κάθε άρθρο ξεχωριστά, όπως νωρίτερα είχε ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση δια των κ.κ. Κουρουμπλή και Λαφαζάνη. Το γεγονός ότι η ψήφος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ λογίστηκε από το προεδρείο ως «όχι» επί της τροπολογίας, αν και οι βουλευτές του κόμματος -κατά την ανάγνωση του καταλόγου- έλεγαν «ναι» στα άρθρα 1,2,3 και 4 και «όχι» στο άρθρο 5, προκάλεσε φραστικές αντεγκλήσεις και επιθέσεις από τα έδρανα.

Τα άρθρα στα οποία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «ναι» προβλέπουν, μεταξύ άλλων και τα εξής:

Με το άρθρο 1, τα συναπαρτίζοντα το ενιαίο και αυτοτελές ΝΠΔΔ Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία και το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, ανακτούν τη νομική τους αυτοτέλεια. Τα αυτοτελή Νοσοκομεία του ΕΣΥ, Παίδων Πεντέλης και Σισμανόγλειο- Αμαλία Φλέμιγκ διασυνδέονται και λειτουργούν υπό την εποπτεία ενιαίου συλλογικού οργάνου διοίκησης. Λαμβάνει, επίσης, μέριμνα για τα νοσοκομεία στις νησιωτικές περιοχές.
Με το άρθρο 2 δίδεται δυνατότητα έκδοσης του οργανισμού λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης με Κοινή Υπουργική Απόφαση και όχι με τη χρονοβόρα διαδικασία του Προεδρικού Διατάγματος.
Με το άρθρο 3 της τροπολογίας προβλέπεται ότι ο χρόνος διάρκειας σύμβασης των επικουρικών γιατρών, οι οποίοι τοποθετούνται σε άγονες, απομακρυσμένες νησιωτικές και προβληματικές περιοχές, μπορεί να ορίζεται ως τρία έτη και δίνονται κίνητρα προκειμένου να υπηρετήσουν γιατροί στις περιοχές αυτές.
Με το άρθρο 4 της τροπολογίας, η Υγειονομική Περιφέρεια μπορεί να τηρεί κατάλογο επικουρικών γιατρών κατά ειδικότητα.

Αντιπαραθέσεις στη Βουλή


Ο προεδρεύων Ιωάννης Τραγάκης κατέστησε σαφές ότι βάσει του Κανονισμού δεν θα προηγηθεί συζήτηση ουσίας, καθώς η αιτιολόγηση της ψήφου των κομμάτων έχει γίνει σε προηγούμενη συνεδρίαση.

Την ονομαστική ψηφοφορία είχαν ζητήσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δηλώνουν υπέρ της τροπολογίας. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής ζήτησε να γίνει ξεχωριστή ψηφοφορία για κάθε ένα από τα πέντε άρθρα της τροπολογίας, δεδομένου ότι το κόμμα του διαφωνεί μόνο με το άρθρο για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Το αίτημά του δεν έγινε δεκτό από τον κ. Τραγάκη.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος κατήγγειλε ότι η διαδικασία είναι κατά παράβαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, καθώς οι βουλευτές εξαναγκάζονται να πουν ή «ναι» σε όλα ή «όχι» σε όλα. Κατηγόρησε, επίσης, το ΠΑΣΟΚ ότι τεχνηέντως κατέθεσε την πρόταση ονομαστικής.

«Εμείς δεν ψηφίζουμε τιμές Σαμαρά ή τιμές Τσίπρα. Τις μειώσεις των φαρμάκων τις έκανε το ΠΑΣΟΚ» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «για να σκεπάσει αυτό που γίνεται, έφτασε στο σημείο να καταθέσει πρόταση εξεταστικής επιτροπής».

Οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δεν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία της τροπολογίας για τα φάρμακα, όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νότης Μαριάς.

Ο Μανώλης Γλέζος ζήτησε τον λόγο και με παρέμβασή του κάλεσε τον υπουργό Υγείας 'Αδωνι Γεωργιάδη να ζητήσει συγγνώμη για όσα έχει πει σε βάρος του κ. Κουρουμπλή.

Η ψηφοφορία προχωράει μετ' εμποδίων, με τους βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να διαμαρτύρονται μεσούσης της ανάγνωσης του καταλόγου των βουλευτών ότι επιχειρείται νόθευση της ψήφου τους, επειδή ψηφίζονται πακέτο τα πέντε άρθρα της τροπολογίας.

Οι φωνασκίες ανάγκασαν τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη να ανέβει στο βήμα για να προεδρεύσει την ώρα της ψηφοφορίας και να καλέσει τους βουλευτές να μη δημιουργούν τεχνητή ένταση. «Αρκετά χαλάσαμε την εικόνα του κοινοβουλίου για διαδικαστικό θέμα» επέμεινε ο κ. Μεϊμαράκης, όταν βουλευτές από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεναν να απαντούν ότι ψηφίζουν τα άρθρα 1, 2, 3 και 4 της τροπολογίας, όχι στο άρθρο 5 της ίδιας τροπολογίας, και οι ψηφολέκτες να εγγράφουν «όχι στην τροπολογία».

Η ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία για τα φάρμακα θα πραγματοποιηθεί μαζί με την ονομαστική ψηφοφορία για την άρση ασυλίας του βουλευτή της ΧΑ Δ.Κουκούτση.

Σύμφωνα με την τροπολογία:

- Η μέγιστη τιμή των πρωτότυπων φαρμάκων που διατηρούν την πατέντα τους (on patent) ορίζεται ως ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι μέγιστες αυτές τιμές αναθεωρούνται τακτικά προς τα κάτω. Η ρύθμιση αυτή επί της ουσίας διατηρεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ώστε να εξασφαλίζονται από τις οι χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη χωρίς να υπάρχει κίνδυνος απόσυρσης τους. Αυξήσεις δεν θα επιτρέπονται αλλά μόνον μειώσεις τιμών. Θα υπάρξει εξοικονόμηση που θα φτάσει συνολικά στα 76 εκατομμύρια ευρώ σε ό,τι αφορά την δαπάνη των νοσοκομείων και του ΕΟΠΠΥ από την συγκεκριμένη ρύθμιση.

- Οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων μετά την λήξη της πατέντας (off patent), εφόσον γι' αυτά υπάρχει γενόσημο που κυκλοφορεί, μειώνονται αυτόματα είτε στο 50% της τελευταίας τιμής υπό προστασία, είτε στον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον είναι χαμηλότερος του 50%. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει γενόσημο που να κυκλοφορεί η τιμή πέφτει στον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διάταξη εφαρμόζεται για τα φάρμακα μετά το 2012, ενώ για τα υπόλοιπα (πριν την 1/1/2012) θα εφαρμοστούν οριζόντιες μειώσεις τιμών με υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη εφαρμόζεται μετά το 2012 διότι συνολικά τα φάρμακα αυτά είναι 2.500 και δεν δύναται ο ΕΟΦ να ανταποκριθεί στο διοικητικό βάρος της έρευνας τιμών σε 28 χώρες. Για τα φάρμακα αυτά η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη το 2013 εκτιμάται στα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ για τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ και 198 εκατομμύρια ευρώ στα Νοσοκομεία.

Με την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεσοσταθμικά μείωση τιμών 15% το πρώτο εξάμηνο του 2014 και 7,5% το δεύτερο εξάμηνο για τα φάρμακα των οποίων έληξε η πατέντα μετά το 2012. Επίσης, θα υπάρξει μείωση 15% για τα φάρμακα που έληξε η πατέντα πριν το 2012 με υπουργική απόφαση. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι θα υπάρξει συνολικά εξοικονόμηση που θα φτάσει στα 176 εκατομμύρια ευρώ από την δαπάνη των Νοσοκομείων και του ΕΟΠΠΥ. Με την ίδια υπουργική απόφαση θα προστατεύονται τα πολύ φθηνά φάρμακα.
   
-      Η μέγιστη τιμή των γενόσημων φαρμάκων ορίζεται στο 65% της τιμής του αντίστοιχου φαρμάκου αναφοράς, του  οποίου έχει λήξει η περίοδος προστασίας, από 80% που είναι σήμερα. Η μείωση δηλαδή στις τιμές των γενόσημων φαρμάκων που κυκλοφόρησαν μετά το 2012 θα είναι στο 18,5%. Τα φάρμακα που κυκλοφόρησαν πριν το 2012 θα υποστούν οριζόντιες μειώσεις στις τιμές τους. Για τα φάρμακα αυτά η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη το 2013 εκτιμάται στα 500 εκατομμύρια ευρώ για τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ και 210 εκατομμύρια ευρώ για τα Νοσοκομεία. Ωστόσο, με υπουργική απόφαση προβλέπεται προστασία των πολύ φθηνών φαρμάκων.  

-      Οι καθορισμένες τιμές αντιπροσωπεύουν τις μέγιστες θεσπισμένες τιμές και οι φαρμακευτικές εταιρείες δύνανται να προσφέρουν σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή,  τιμές χαμηλότερες, οι οποίες στη συνέχεια  γίνονται εφαρμοστέες  με ένα συμπληρωματικό δελτίο τιμών. Αυξήσεις τιμών δεν επιτρέπονται κατά τις αναθεωρήσεις των τιμών, εκτός από τις περιπτώσεις που αφορούν διορθώσεις.

-      Μετά την τιμολόγηση τους, τα νέα γενόσημα φάρμακα εντάσσονται αυτόματα στο λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων (θετική λίστα). Τα νέα πρωτότυπα φάρμακα (on patent) δεν εντάσσονται αυτομάτως στη θετική λίστα, αλλά μετά από αξιολόγηση των κλινικών και οικονομικών δεδομένων τους και σύμφωνα με τις υφιστάμενες κείμενες διατάξεις.

-      Αυξάνεται από 9% σε 11% το rebate (επιστροφή χρημάτων) για τον ΕΟΠΥΥ στα μοναδικά   φάρμακα (κυρίως on patent) και επαναπροσδιορίζονται οι επιστροφές όγκου με τρόπο ώστε να διπλασιάζονται.    

Στελέχη του υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για οριζόντιες μειώσεις τιμών ενέχει ένα σοβαρό κίνδυνο απόσυρσης φαρμάκων για τους εξής δύο λόγους: Οι τιμές στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται για να καθοριστούν οι τιμές σε 16 χώρες παγκοσμίως. Σε κάθε μείωση κατά 10% των τιμών στην Ελλάδα η φαρμακευτική βιομηχανία έχει απώλεια παγκοσμίως δύο δισεκατομμύρια δολάρια.  Για να προστατεύσει αυτές τις πωλήσεις θα αποσύρει τα φάρμακα από την Ελλάδα, όταν οι τιμές μειωθούν απότομα. Επίσης, όταν τα φάρμακα γίνονται πολύ φθηνά, με οριζόντιες περικοπές, οι χονδρέμποροι τα εξάγουν σε άλλες χώρες και δημιουργούνται ελλείψεις.

- Αίρεται το rebate των φαρμακοποιών στα γενόσημα και τα φθηνά φάρμακα ώστε να δοθεί ώθηση στη χορήγησή τους. Από την αύξηση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων προκύπτουν δημοσιοοικονομικά οφέλη της τάξεως των 35 εκατομμυρίων ευρώ.

-      Τα φάρμακα υψηλού κόστους, με άδεια μόνο για νοσοκομειακή χρήση, θα διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων.

ΣΦΕΕ: Όχι άλλες μειώσεις

Να επαναπροσδιορίσει τις διατάξεις που αφορούν στην νέα τιμολόγηση των φαρμάκων στη χώρα καλούν τον υπουργό Υγείας οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου προειδοποιούν ότι η απόφαση για κατάργηση του κατώτατου πλαφόν τιμής με βάση τις τρεις χαμηλότερες της Ευρώπης, διακυβεύει την εξασφάλιση της κυκλοφορίας φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Επίσης, τονίζουν ότι η κατάργηση από την Ελλάδα του αντικειμενικού προσδιορισμού των φαρμάκων με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές και η υιοθέτηση μεθόδου για οριζόντια μείωση της τάξης του 50% για τα off patent, αποτελεί μία ακόμη νέα «αγορανομική» πρωτοτυπία η οποία θα εξαναγκάσει σε αθρόες αποσύρσεις και επανεξαγωγές φαρμάκων από την ελληνική αγορά.

Παράλληλα, θα προκαλέσει και την δραματική μείωση των τιμών των ελληνικών γενοσήμων, που στηρίζουν την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή, η οποία με αυτές τις τακτικές οδηγείται στην εξαφάνισή της. «Την ίδια στιγμή», σημειώνουν, «θα υπάρξουν άμεσες αρνητικές επιπτώσεις και στην τιμολόγηση φαρμάκων σε ευρωπαϊκές ή άλλες χώρες, χωρίς η χώρα μας να έχει κανένα όφελος από αυτό».

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ ζητούν την άμεση αλλαγή της τροπολογίας προειδοποιώντας ότι «… οι συνέπειες της εξαθλίωσης της φαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων θα είναι πολύ μεγάλες και δυστυχώς μη προβλέψιμες».

Η ανακοίνωση του ΠαΣοΚ

«Το συμπέρασμα της σημερινής ψηφοφορίας στη Βουλή είναι ένα: Ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά καταψήφισε τη μείωση των τιμών σε 6.000 φάρμακα.

Δυστυχώς αντί της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πολιτών και των ασφαλιστικών ταμείων, προτίμησαν να μείνουν πιστοί σε άλλες «εξυπηρετήσεις»…. σε άλλα συμφέροντα.

 Κι αυτό δεν μπορεί ούτε να κρυφτεί, ούτε να ξεχαστεί, παρά την θλιβερή εικόνα που οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήθεν ως αντιπερισπασμό, δημιούργησαν με τη στάση τους στη Βουλή!

 Όσο για τον κ. Τσίπρα. Δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε ότι όχι μόνο δεν μίλησε όπως προανήγγειλαν χθες, αλλά έσπευσε να ψηφίσει και να αποχωρήσει, προσδοκώντας να μην μπει στο «κάδρο».

Δεν μπορεί όμως ο κ. Τσίπρας να ξεφύγει από το «κάδρο» της υπεράσπισης των υψηλών τιμών στα φάρμακα και συμφερόντων που ωφελούνται.

Αυτή η εικόνα θα τον κυνηγά πάντα.

Οι πολίτες έχουν και γνώση και κρίση». 
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. ΑΝ,ξαναλέω ΑΝ,υπήρχε σοβαρό κράτος,δεν θα αρκούσε η γνωμοδότηση μιας αξιόπιστης επιστημονικής επιτροπής για το θέμα; Λέω τώρα εγώ.

    Οι βουλευτές θα κρίνουν αν είναι κατάλληλα ή όχι;

    Τι βόθρος είναι αυτός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την τελευταία φορά που αγόρασα τα φάρμακά μου τα πλήρωσα ακριβότερα κατά 58,5%.
    Αν με αυτή την τροπολογία φθηνύνουν, θα βγω και θα το πω. Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο.
    Αλήθεια οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι αν γινόταν ψηφοφορία κατά άρθρο θα προέκυπτε διαφορετικό αποτέλεσμα;
    Αυτοί οι 164 και κάποιοι άλλοι ακόμα, έχουν ψηφίσει ένα σωρό νόμους που έφεραν την εξαθλίωση στον ελληνικό λαό και θα κώλωναν σ' αυτήν την τροπολογία;
    Η οσία Μαρία είπε: "Ενενήντα εννέα, κι αλλ' έναν εκατόν".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.