30/10/13

Στo μικρoσκόπιo τoυ Eυρωκoινoβoυλίoυ η Tρόικα

Στις αρχές Νοεμβρίου θα καθορίσουν οι πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής μαζί με τους επικεφαλής των επιτροπών, το εύρος της έρευνας που γίνει τις επόμενες βδομάδες από τους ευρωβουλευτές για ο ρόλο της τρόικας στα προγράμματα διάσωσης.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στις Βρυξέλλες, η έρευνα αυτή δεν αναμένεται να έχει τη μορφή εξεταστικής επιτροπής με διευρυμένες αρμοδιότητες. Το βέβαιο, πάντως, είναι πως θα κληθούν πολλοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης να υποστηρίξουν τις απόψεις τους.

Οπως έγινε γνωστό, της έρευνας θα ηγηθούν ο Αυστριακός ευρωβουλευτής του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος  Othmar Karas μαζί με το Γάλλο σοσιαλιστή συνάδελφό του Liem Hoang Ngoe ενώ θα συμμετάσχουν και ο Βέλγος Philippe Lamberts από τους Πράσινους και ο Ολλανδός Rerk Jan Eppink ως σκιώδεις εισηγητές.

Η διαδικτυακή πύλη euobserver.com σε ανταπόκρισή της από το Βερολίνο με τίτλο «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εξετάσει το ρόλο της τρόικας στα προγράμματα διάσωσης» αναφέρει ότι οι ευρωβουλευτές που ανήκουν στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ πρόκειται να εγκαινιάσουν μία έρευνα στην οποία θα εξεταστεί «η μη διαφανής» εργασία των αξιωματούχων της τρόικας, που αξιολογούν τα προγράμματα στις χώρες, που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα βοήθειας.

Τρία χρόνια μετά την πρώτη επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα και την Ιρλανδία με στόχο να «παράσχει συμβουλές» στις κυβερνήσεις και να επιβλέψει την εφαρμογή των περικοπών στις δαπάνες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα προσπαθήσει να ρίξει φως στο ρόλο αυτών των μη- εκλεγμένων αξιωματούχων, σχολιάζει το δημοσίευμα.

«Η τρόικα της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ διαδραματίζει ένα κύριο ρόλο στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Η εργασία τους εξακολουθεί να είναι μη-διαφανής σε μεγάλο βαθμό» δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πράσινων Sven Giegold. Ο ίδιος εξήγησε ότι ο έλεγχος από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα συνίσταται στην ακρόαση αξιωματούχων της τρόικας αλλά και ανεξάρτητων ειδικών επί των οικονομικών, που αμφισβητούν τα συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει η τρόικα – συμπεράσματα τα οποία αποδείχθηκαν λανθασμένα σε όλα τα προγράμματα διάσωσης.

Όπως αποδείχθηκε, γράφει η συντάκτρια, η ανεργία αυξήθηκε πολύ, η οικονομία συρρικνώθηκε δραματικά και το δημόσιο χρέος ανέβηκε περισσότερο από ότι προέβλεπαν οι ειδικοί της τρόικας και στις τέσσερις χώρες, που εισήλθαν σε πρόγραμμα διάσωσης.

«Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος έλεγχος για τους λόγους που είχαμε αυτά τα δραματικά αποτελέσματα. Θα πρέπει να κοιτάξουμε σοβαρά το ενδεχόμενο παραβάσεων του νόμου και κακής διαχείρισης» πρόσθεσε ο Giegold.

Πηγή: http://www.cna.org.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.