31/10/13

Deutsche Bank: Τι «βλέπει» για την ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο

Μετά τις ευρωεκλογές η απόφαση για ελάφρυνση χρέους - Δεν θεωρεί πιθανόν ένα νέο κούρεμα
Μαντικίδης Τάσος                                                                                                            (REUTERS)
Ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες και ο επίσημος τομέας δεν θεωρείται πιθανό, ενώ η όποια μορφή ελάφρυνσης του, θα γίνει μέσω μείωσης των επιτοκίων ή επιμήκυνσης των δανείων διάσωσης, απόφαση που θα ληφθεί μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου εκτίμησε η Deutsche Bank, θεωρώντας μάλιστα πως ο κίνδυνος κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ μικρός.
«Εκτιμούμε ότι το πιο σημαντικό ερώτημα για την βιωσιμότητα του χρέους θα περιμένει μέχρι τα μέσα του 2014, πιθανόν μετά τις ευρωεκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η οικονομία σταθεροποιείται και ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι πιο σταθερός, αλλά ο δρόμος προς την ομαλοποίηση θα είναι μακρύς παρατηρεί επίσης η γερμανική τράπεζα.

Αυτή τη στιγμή το δημόσιο χρέος ανέρχεται στα 320 δις ευρώ ή στο 175% του ΑΕΠ, με την ΕΚΤ, την ΕΕ και την ευρωζώνη να κατέχουν το 80% περίπου. Η κυβέρνηση, εκτιμάει ότι θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ εφέτος, κάτι που θα της επιτρέψει να ζητήσει ελάφρυνση του χρέους της από τους εταίρους της. Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014 και η συμφωνία στο θέμα αυτό θα ανοίξει τον δρόμο και για λύση όσον αφορά το χρέος.

Αναφορικά με το ελληνικό χρηματιστήριο, αναφέρει πως η ελληνική αγορά έχει τις καλύτερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές από τις αρχές του έτους, αλλά ακόμη δεν είναι υπερτιμημένη. Το ΧΑ έχει αποδώσει 57,9% φέτος σε όρους δολαρίου έναντι -0,4% των υπολοίπων αναδυόμενων αγορών, ωστόσο απ' το Δεκέμβριο του 2000 μετρά απώλειες 59% έναντι +320% για τις αναδυόμενες.

Ειδικά για την μετάταξη του ελληνική χρηματιστηρίου στις αναδυόμενες αγορές τον Νοέμβριο, η Deutsche Bank υπολόγισε την στάθμισή του στον παγκόσμιο δείκτη αναδυόμενων αγορών της MSCI στο 0,36%. Τον Ιούνιο, ο MSCI υποβάθμισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις αναδυόμενες αγορές από τις ανεπτυγμένες, επικαλούμενος την αδυναμία του να ικανοποιήσει σειρά κριτηρίων σχετικά με την πρόσβαση στις αγορές.

Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα συμμετέχει στον δείκτη των ανεπτυγμένων αγορών MSCI με δύο ελληνικές εταιρίες, τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ, με την συνολική στάθμιση της αγοράς να διαμορφώνεται στο 0,02%. Η τράπεζα πιθανολογεί ότι εκτός από τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ, στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών θα ενταχθούν επίσης η Εθνική Τράπεζα, η ΔΕΗ, η Τιτάν, τα ΕΛΠΕ , η Jumbo και η Folli Follie.

Μικρότερες πιθανότητες να συμπεριληφθούν στον δείκτη έχουν η Alpha Bank, η Βιοχάλκο και η Motor Oil.
Αναλυτικά οι πιθανές εισροές στις ελληνικές μετοχές υπολογίζονται σε 60,3 εκατ. ευρω για τον ΟΤΕ, σε 55,2 εκατ. ευρω για τον ΟΠΑΠ, σε 36 εκατ. ευρώ για την ΕΤΕ, σε 31,3 εκατ. ευρω για την ΔΕΗ, σε 27,2 εκατ. ευρω για τον Τιτάνα, σε 18,8 εκατ. ευρω για τα ΕΛΠΕ, σε 26,4 εκατ. ευρω για την Jumbo, σε 15,9 εκατ. ευρώ για την Folli Follie Group,  σε 25,2 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank, σε 13 εκατ. ευρώ για την Βιοχάλκο και σε 12,9 εκατ. ευρω για την Motor Oil.
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Μέχρι τώρα παπαγάλιζαν να περιμένουμε τις Γερμανικές εκλογές,και τώρα τις ευρωεκλογές...

    Δώσαμε δικαιώματα όμως,βρήκαν και τα κάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε ναί, από καλένδες σε καλένδες την πάνε τη "λύση".
    Βασικά ή δεν τους συμφέρει η λύση, ή έχουνε μπερδευτεί.
    Οσο για μας, ποιός νοιάζεται εάν αντέξουμε..
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.