27/10/13

Έχει θέση η Τουρκία στο ΝΑΤΟ; Στενεύει ο κλοιός για την Τουρκία!!!

Το θρυλικό Mısır Apartmanı, στο Πέραν της Κωνσταντινούπολη. Στον 3ο όροφο ιδρύθηκε η Μοσσάντ!
Του Σάββα Καλεντερίδη
Οι Εβραίοι και οι τουρκοεβραίοι* έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Υπάρχουν μάλιστα μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες ο σχεδιασμός και πολλές από τις προετοιμασίες που προηγήθηκαν της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ, έγιναν στην Κωνσταντινούπολη. Είναι επίσης γεγονός ότι η Τουρκία, ήταν η πρώτη μουσουλμανική χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ, στις 28 Μαρτίου 1949.
Όλα αυτά τα χρόνια, από της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ και μέχρι τα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, οι σχέσεις των μυστικών υπηρεσιών των δυο χωρών, της ΜΙΤ και της Μοσσάντ, ήταν κάτι παραπάνω από στενές, λαμβανομένου, μάλιστα, υπ’ όψιν ότι η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη! Για την ιστορία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τακβίμ (10-9-2012), η Μοσσάντ ιδρύθηκε το 1947, στον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας Μισίρ (Mısır Apartmanı), στην οδό Ιστικλάλ, στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης, από τον Ρεϊβέν Σιλοάχ (Reuven Shiloah), στενό συνεργάτη του Μπεν Γκουριόν, ο οποίος έδωσε και τη σχετική διαταγή για την ίδρυσή της!
Με βάση αυτήν την στενή σχέση, η Μοσσάντ, επί δεκαετίες χρησιμοποιούσε το τουρκικό έδαφος και κυρίως την Κωνσταντινούπολη, για να κάνει τις μυστικές επαφές με πράκτορες από διάφορες χώρες, κυρίως μουσουλμανικές. Αν και μια μυστική υπηρεσία δεν πρέπει ΠΟΤΕ να εμπιστεύεται κανέναν και κυρίως μια άλλη μυστική υπηρεσία, η Μοσσάντ, μεταξύ άλλων, έκανε συναντήσεις με πράκτορες από τα δίκτυα που διατηρεί στο Ιράν, χωρίς να εξασφαλίζει την απαραίτητη στεγανότητα απέναντι στη ΜΙΤ.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι η ΜΙΤ παρακολουθούσε αυτές τις συναντήσεις και κρατούσε φάκελο με τα στοιχεία του κάθε Ιρανού πράκτορα που συναντούσε η Μοσσάντ σε τουρκικό έδαφος.
Τα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η Τουρκία βρέθηκε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Έπρεπε να λάβει σοβαρές αποφάσεις για το Κουρδικό, αλλιώς έπρεπε να επανακαθορίσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, που ζητούσαν από την Άγκυρα την ντε φάκτο αναγνώριση του κουρδικού κράτους του Νοτίου Κουρδιστάν (Β. Ιράκ). 
Ο Ενρτογάν και ο νέος υπουργός εξωτερικών Νταβούτογλου, αφού είχαν εξουδετερώσει τους μηχανισμούς (Εργενεκόν, Μπαλιόζ κλπ) του εθνικιστικού κεμαλικού βαθέος κράτους που αντιστέκονταν σθεναρά και αντιστρατεύονταν μια τέτοια εξέλιξη, άρχισαν τις προετοιμασίες για τη μεγάλη στροφή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Όμως για να γίνει αυτό, για να μειωθούν στο ελάχιστο οι αρνητικές επιπτώσεις από μια τέτοια στροφή, θα έπρεπε η Άγκυρα να εξουδετερώσει το ΡΚΚ. Γιατί η αναγνώριση του κουρδικού κράτους, με ένα ισχυρό ΡΚΚ που θα ελέγχει μεγάλη μερίδα των Κούρδων της Τουρκίας, αποτελούσε ενεργοποιημένη βόμβα στα θεμέλια του τουρκικού κράτους. Τότε η Τουρκία, αφού εξάντλησε τις πιέσεις και τις παρακλήσεις προς την Ουάσιγκτον για βοήθεια, στράφηκε προς την Τεχεράνη και τη Δαμασκό, την εποχή που όλα ήταν μέλι γάλα με τον Άσαντ. Στα πλαίσια αυτά σχεδιάστηκε επιχείρηση «σάντουιτς» εναντίον του ΡΚΚ, το οποίο βρέθηκε περικυκλωμένο από τέσσερις πλευρές, από Τουρκία, από Ιράν, από την διοίκηση Μπαρζανί και από τη Συρία.
Παρ’ όλα αυτά, το ΡΚΚ άντεξε. Το πώς, είναι θέμα ενός άλλου άρθρου, αν και ο Μουράτ Καραγιλάν,σ το βιβλίο του «Η Ανατομία του Πολέμου στο Κουρδιστάν», μας δίνει τα απαραίτητα κλειδιά για να κατανοήσουμε όλες τις εξελίξεις περί το Κουρδικό!
Φυσικά υπάρχει ένα ερώτημα. Πιο ήταν το αντάλλαγμα που δελέασε την Τεχεράνη, για να συμμετέχει στις επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ και να ανοίξει το έδαφος και τον εναέριο χώρο της στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις;
Το αντάλλαγμα ήταν τα στοιχεία δέκα πρακτόρων (αλλά και στελεχών) της Μοσσάντ και της CIA, που έδωσε η ΜΙΤ στην μυστική υπηρεσία του Ιράν, οι οποίοι, σημειωτέον, οδηγήθηκαν στην αγχόνη!
Η πράξη αυτή της ΜΙΤ, που χρεώνεται στον διοικητή της, Χακάν Φιντάν, ο οποίος είναι αδύνατον να ενήργησε χωρίς την εντολή του Ερντογάν, αφού επί της ουσίας πρόκειται για πολιτική συμφωνία, βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις που δέχεται η Τουρκία και η ΜΙΤ από διάφορες εφημερίδες, με αποκορύφωμα το άρθρο του Daniel Dombey, των FINANCIAL TIMES, που αναρωτιέται αν έχει θέση η Τουρκία στο ΝΑΤΟ!
Μάλλον το ερώτημα αυτό θα έπρεπε να το έχει θέσει επίσημα η Ελλάδα πριν από λίγους μήνες, όταν αποκαλύφθηκε η δράση ενός Γερμανού πράκτορα της ΜΙΤ στη Χίο, που είχε στοχοποιήσει ολόκληρο το νησί, για να το βομβαρδίσει το τουρκικό πυροβολικό και η πολεμική αεροπορία, αλλά και όλα αυτά τα χρόνια που συνεχίζεται το Casus Belli αλλά και οι επιθετικές ασκήσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (Εφές και Θαλασσόλυκος), με ξεκάθαρο στόχο κατάληψη ελληνικών νησιών!



*Τουρκοεβραίοι, ντονμέ ή σαμπατάι: Ισχυρότατη κλειστή κάστα εξισλαμισμένων-εκτουρκισμένων εβραίων, που αποτελούν ισχυρό λόμπι και μέσα στο κράτος του Ισραήλ υπέρ της Τουρκίας!

Δημοσιεύθηκε στην "κυριακάτικη δημοκρατία"

3 σχόλια:

  1. Opos egrafa panta apo palia sto site sou savva O Hakan einai pantou. Eisai apo tous ligous pou to katalavane. KAI TO TONIZEI.. I diafora omos einai ti ginaite mesa sto Yunanistan? Epanalambanoune merikoi ta idia lathoi tous opos sto 1920, 1925 kai 34 kai 46.Ola tora sto omoma tou diethnismou.. Akoma den exoune valei myalo. Edo einai to epomeno paixnidi. Oi Israelinoi opos toniza sto blog otane polloi eixane alles skepseis gia tin Ellino Israelini symmaxia panta exoune skliri mnimi.Never Again. Oi Ellines??
    Xronia polla
    Se olous tou Dimitrides kai na min ksexname to Oxi.
    Vale kai kane arthro kai gia tous Ellinoevraious pou polemisane to 1940?? kai stin ehniki antistasi..apostomise tous exthrous tou Ellinismou mesa kai ekso apo tin xora...
    Autes itane epoxes kai eixame Ellines me kakkala. Tora??
    Telika ti egine me tin fotia sto Ayio Nickolao stin Poli?

    Ellinas (X)


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμείς συνεχίσαμε επί μακρόν να μην αναγνωρίζουμε το Ισραήλ!Στο βιβλίο
    <>του Ι. Καψή αναφέρεται η πλάνη του Αντρέα ότι η φιλοαραβική στάση της χώρας δεν έφερε αραβικά κεφάλαια στην Ελλάδα.Ο ίδιος ο Αραφάτ είχε σημαντικές καταθέσεις σε εβραϊκών συμφερόντων τράπεζες!
    Μάλιστα πρώην αρχηγός της Κ ΥΠ δήλωσε δημόσια ότι Η Σ. Αραβία χρηματοδοτούσε τους μουσουλμάνους της Θράκης για την αγορά περιουσίας σε τιμές αδικαιολόγητα υψηλές.
    Καιρός να αντιληφθούμε ότι η εξωτερική μας πολιτική ήταν και παραμένει ανεδαφική,επιεικώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολοι όμως οι εταίροι του ΝΑΤΟ, ας τα δούνε αυτά τα καμώματα της Τουρκίας και ας κανονίσουν την πορεία τους.
    Τι κάνουν και δεν τα βλέπουν ή δεν τα κοστολογούν;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.