18/10/13

Για σκοπούς εξυπηρέτησης των πιστών ενόψει μπαϊραμιού - «Η Αγιά Σοφιά θα πρέπει να μετατραπεί σε τζαμί»

Hurriyet: Κι αν ο Πατριάρχης ήταν Αμερικανός;
«Η Αγιά Σοφιά θα πρέπει να μετατραπεί σε τζαμί» Κωνσταντινούπολη: Ο αρχιερέας του τεμένους Sultanahmet (Μπλε Τζαμί) στην Κων/πολη, Mustafa Akgul, κατά το λόγο που εκφώνησε την πρώτη μέρα της γιορτής των θυσιών, κάλεσε την κυβέρνηση να μετα-τρέψει την εκκλησία της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί για τις ημέρες του μπαϊραμιού. Όπως εξηγεί, ο λόγος είναι για να μπορέσει να προσευχηθεί το πλήθος κόσμου που συρρέει αυτές τις ημέρες. «Το τζαμί του Sultanahmet πλημυρίζει με κόσμο κάθε χρόνο τέτοια μέρα αλλά οι πιστοί στερούνται την Αγιά Σοφιά. Θα πρέπει να επιτραπεί στον χώρο της Αγιάς Σοφιάς να λειτουργήσει ως τζαμί», δήλωσε.

Στο μεταξύ, ο Burak Bekdil σε άρθρο του στην Hurriyet Daily News ασκεί έντονη κριτική στην πολιτική του Ερντογάν περί αμοιβαιότητας με την Ελλάδα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη. Όπως αναφέρει, δεν είναι υποχρεωτικό κατά την Ορθοδοξία, ο Πατριάρχης να είναι Έλληνας, καθώς ο Πατριάρχης είναι ο Οικουμενικός θρησκευτικός ηγέτης όλου του Ορθόδοξου κόσμου και όχι μόνο της Ελλάδας.

Το να αναζητά την ελληνική αμοιβαιότητα είναι το ίδιο παράλογο με το να αναζητά αμοιβαιότητα για τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας στη Σερβία ή σε οποιαδήποτε άλλη ορθόδοξη χώρα προτού αναγνωρίσει «τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως Οικουμενικό Πατριάρχη».

Ο αρθρογράφος αναρωτιέται τι θα έκανε η Τουρκία αν ο επόμενος Πατριάρχης ήταν Τούρκος πολίτης ή αμερικανικής καταγωγής ή Λιβανέζος. Θα ζητούσε ο Ερντογάν από την Ουάσιγκτον να βελτιώσει τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας στις ΗΠΑ προτού αναγνωρίσει το στάτους του ή θα ζητούσε από τον Λίβανο να σταματήσει να απαγάγει Τούρκους πολίτες. Τι θα έκανε αν ο επόμενος Πατριάρχης ήταν Τούρκος πολίτης με καταγωγή από χώρα όπου δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα;

Πηγή: Φιλελεύθερος

1 σχόλιο:

  1. Θάθελα να τα δώ και τα δύο. Στο πρώτο ως πιστός αναμένοντας τις εξελίξεις και το δεύτερο ως παγκόσμιος πολίτης. Θα είχε μαύρη πλάκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.