7/10/13

Η Τουρκία, το Στρατηγικό Σχέδιο για το 2023 και ο χάρτης που «μιλάει»

Του Σάββα Καλεντερίδη
Στο άρθρο μας της Παρασκευής αναφερθήκαμε στη στρατηγική της Τουρκίας με ορίζοντα τα 100χρονα της Τουρκικής Δημοκρατίας, η οποία έχει τον ...ιεραποστολικό τίτλο «Στρατηγική Αποστολή της Τουρκίας 2023»!
Να επαναλάβουμε ότι οι κυβερνήσεις της Άγκυρας, επωφελούμενες από τη στήριξη που παρείχαν επί δεκαετίες οι ΗΠΑ (λόγω της στρατηγικής θέσης της Τουρκίας και λόγω των ζωτικών συμφερόντων της Ουάσιγκτον που εξυπηρετούνταν μέσα από την αμερικανοτουρκική συνεργασία), από το γεγονός ότι το τουρκικό κράτος είναι σχετικά αξιόπιστο και λειτουργεί, καθώς και από το γεγονός ότι ο πολιτικός κόσμος και η αστική τάξη στην Τουρκία διαπνέονται από πατριωτισμό, κατάφεραν να φέρουν σε πέρας αρκετούς από τους στρατηγικούς στόχους που έθεσαν, ένας από τους οποίους η ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης και των εξαγωγών, που ξεπερνούν τα 150 δις δολάρια ετησίως!
Όπως, όμως, αναφερόμαστε στις επιτυχίες της Τουρκίας, έτσι έχουμε υποχρέωση να αναφερθούμε και σε ορισμένα ζητήματα που την απασχολούν και τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στα μεγαλοϊδεατικά της σχέδια.
Η Τουρκία, όπως αποδείχτηκε από το λεγόμενο «πακέτο εκδημοκρατισμού», που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Ερντογάν, διακατέχεται από το σύνδρομο του διαμελισμού, ενώ ταυτοχρόνως συνεχίζει να δείχνει εμπράκτως το μίσος που έχει σε οτιδήποτε μη μουσουλμανικό.
Όσον αφορά το μίσος προς κάθε τι το μη μουσουλμανικό, η Τουρκία, που καλεί την Ελλάδα να «μεταρρυθμιστεί», δεν αναγνωρίζει καν την πίστη και την ύπαρξη είκοσι εκατομμυρίων Αλεβιτών, ενώ συνεχίζει να αντιμετωπίζει ως εχθρούς του τουρκικού έθνους τους Χριστιανούς, Έλληνες, Αρμενίους και Αλεβίτες, διαπνεόμενη μέχρι σήμερα από το ίδιο πνεύμα και διακατεχόμενη από την ίδια ιδεολογία που κινητοποίησε τους μηχανισμούς του τουρκικού κράτους και την τουρκική κοινωνία, για τη διάπραξη της γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής!
Η συνέχιση της απαγόρευσης της λειτουργίας της Σχολής της Χάλκης και οι δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και του υπουργού ευρωπαϊκών υποθέσεων, Εγεμέν Μπαγίς, με τις οποίες καλούν την Ελλάδα, στα πλαίσια της αμοιβαιότητας, όπως την αντιλαμβάνονται φυσικά οι Τούρκοι, να ανοίξει ισλαμικά τζαμιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (!) και να επιτρέψει την εκλογή μουφτή στην ελληνική Θράκη, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη αυτών που ισχυριζόμαστε παραπάνω.
Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να θεωρηθεί η επίκληση της αμοιβαιότητας σε ένα θέμα που άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς της Τουρκίας; Για να το απλουστεύσουμε, με βάση τις παραπάνω δηλώσεις, η Τουρκία δέχεται ότι παραβιάζει θρησκευτικά δικαιώματα των Ελλήνων της Τουρκίας, τα οποία όμως θα παύσει να τα παραβιάζει, αν η Ελλάδα χτίσει τζαμιά για τους μουσουλμάνους που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, οι οποίοι, σημειωτέον, δεν είναι Τούρκοι, και επιτρέψει την εκλογή μουφτή από τους πιστούς, κάτι που δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο, ούτε φυσικά στις περιοχές του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν!
Για να το κάνουμε πιο κατανοητό, είναι σαν να εφάρμοζε η Ελλάδα την αρχή της αμοιβαιότητας, όταν η Τουρκία έσφαζε περισσότερους από ένα εκατομμύριο Έλληνες της Θράκης, του Πόντου και της Μικράς Ασίας, από το 1914 μέχρι το 1923, και να έσφαζε κι αυτή με τη σειρά της, τους Τούρκους μουσουλμάνους που κατοικούσαν στη χώρα μας, το ίδιο διάστημα και πριν την Ανταλλαγή. Όμως, η Ελλάδα δεν εφάρμοσε αυτήν την αρχή ούτε όταν η Τουρκία έσφαζε του Έλληνες κατά τη γενοκτονία, ούτε όταν έκανε εθνοκάθαρση στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο, γιατί δεν ισχύει η αρχή της αμοιβαιότητας στη βαρβαρότητα.
Όσον αφορά το σύνδρομο του διαμελισμού, αυτό αντικατοπτρίζεται στην απόφασή της να επιτραπεί η διδασκαλία της μητρικής γλώσσας μόνο σε ιδιωτικά σχολεία, υποχρεώνοντας περίπου είκοσι εκατομμύρια Κούρδους να πληρώνουν δίδακτρα για να διδαχτούν και σπουδάσουν τ απαιδιά τους και ενδεχομένως οι ίδιοι στη μητρική τους γλώσσα, καταπατώντας με τη γνωστή τουρκική βαρβαρότητα ένα θεμελιώδες δικαίωμα που έχει ο κάθε άνθρωπος από τη στιγμή που θα γεννηθεί!
Τέλος, για να ενισχύσουμε το επιχείρημά μας για το σύνδρομο του διαμελισμού που διακατέχει την Τουρκία -και αν θέλετε να το δικαιολογήσουμε-, παραθέτουμε τον χάρτη που δημοσίευσε η εφημερίδα New York Times, με σχετικό άρθρο του Robin Wright, το οποίο αναφέρει ότι «πέντε χώρες θα διαμελιστούν για να δημιουργηθούν δεκατέσσερις».


Στο χάρτη που παραθέτουμε, δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία. Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια, που αξίζει τον κόπο να σταθούμε. Στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας εμφανίζεται ένα ενιαίο κράτος με το όνομα Κουρδιστάν, που έχει κοινά σύνορα με την Τουρκία μήκους 1300 χλμ, εκατέρωθεν των οποίων κατοικούν μόνο Κούρδοι.
Και τίθεται το ερώτημα: Οι Κούρδοι του τουρκοκρατούμενοy Κουρδιστάν, που ξεπερνούν τα είκοσι εκατομμύρια, θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, όταν θα βλέπουν τα αδέλφια τους από την άλλη μεριά των «συνόρων» να μεγαλουργούν και να απολαμβάνουν την ελευθερία τους;

Αν θέλετε, κατά την άποψή μας, αυτό είναι το πραγματικά μεγάλο στοίχημα για το 2023 και όχι τα μαξιμαλιστικά σχέδια των τεχνοκρατών και των πολιτικών της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης! Μέχρι το 2023 η Τουρκία θα έχει τη μορφή που έχει σήμερα, ή μέχρι τότε θα κυκλοφορήσει ένας άλλος αντίστοιχος χάρτης με τις χώρες που θα διαμελιστούν, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει και την ίδια;
Ιδού το ερώτημα που ζητεί απάντηση!

Δημοσιεύθηκε στην "κυριακάτικη δημοκρατία"

7 σχόλια:

  1. Αυτο ειναι περα πασης αμφιβολιας βεβαιον. Το γιατι μπορειτε να το διαπιστωσετε στην παρακατω διευθυνση: http://www.pare-dose.net/3018

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν οι ΗΠΑ με Ισραήλ Ελλάδα Κύπρο Αίγυπτο, δεν τους παίρνει με τίποτε να τα σπάσουν με την Τουρκία. Θα προσπαθήσουν να κρατήσουν ισορροπίες, αλλά αυτό το έργο το βλέπουμε τα τελευταία 50 χρόνια και ξέρουμε το the end.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι ΗΠΑ νομίζω πήραν το μάθημα τους.Έδωσαν τον Οτσαλάν στους Τούρκους για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στον πόλεμο κατά του Ιράκ και κατά του Ιράν που έρχεται και αντί να τους βοηθήσουν οι Τούρκοι τους έκλεισαν την πόρτα.Η μονομανής στήριξη προς Τουρκία-Ισραήλ από βλέπω άρχισε πλέον σε σοβαρούς ακαδημαικούς κύκλους στις ΗΠΑ να αμφισβητείται ανοικτά.Δυστυχώς όμως αυτοί οι κύκλοι δεν συμμετέχουν στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στο Νότιο Κουρδιστάν να περιλαμβάνει τους βουλευτές των Τουρκομάνων και χωρίς την συμμετοχή του κινήματος Γκόραν.Εάν αυτό επαληθευτεί τότε επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά:

    α) το τι μέλλει γενέσθαι με το Κουρδικό μόρφωμα της Συρίας.
    β) πως σε επίπεδο σχεδιασμού το Νότιο Κουρδιστάν -το πλέον φίλιο "κράτος" για την Τουρκία- ενσωματώνει και εκφράζει με τους δικούς του όρους τους Κούρδους της ευρύτερης περιοχής
    γ) Πως το Νέο Μεγάλο Κουρδιστάν δεν έχει διέξοδο προς την θάλασσα κατά συνέπεια εξαρτάται απόλυτα απο την Συρία (Αλαουιτες) απο το Ιράν και την Τουρκία
    δ) Πως το Νότιο Κουρδιστάν αποτελεί την Γέφυρα της Τουρκίας πρός την Μέση Ανατολή και κατά συνέπεια οι Εμπορικοί δρόμοι της Τουρκίας ελέγχονται πλέον από τους Αλαουιτες, από το Νότιο Κουρδιστάν και από το Ιράκ και φυσικά απο το Ισραήλ
    ε) Κομβικό σημείο λοιπόν η διάλυση της Οργάνωσης Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL) το οποίο έχει ως βάση τις διαφιλονικουμένες περιοχές του Ιράκ. Η Διάλυση αυτή μετά την προσέγγιση ΗΠΑ και Ιράν αποτελεί στόχο όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων στην περιοχή. Κατά συνέπεια εκλείπει και το τελευταίο εμπόδιο για την ανακήρυξη του Νοτίου Κουρδιστάν σε Ανεξάρτητο Κράτος .Η Τουρκία θα συμπράξει και αυτή όταν το κόμμα της Δημοκρατικής Ενότητας (PYD)-Παρακλάδι του ΠΚΚ στην Συρία
    ζ) Το Ιρακ θα διχοτομηθεί σε Σουνιτικό και Σιιτικό.Το διαζύγιο θα είναι Βελούδινο και αυτο το εγγυάται και η παρουσία του Ιράν.

    Το Δημοκρατικό Άνοιγμα της Τουρκίας αποτελεί σοβαρή παραδοχή πως το Κουρδικό Πρόβλημα μόνο με πολιτικά μέσα μπορεί να επιλυθεί.

    Τα διστακτικά βήματα όντως φανερώνουν το σύνδρομο διαμελισμού της Τουρκίας.

    Η Μή ένταξη των Αλεβιτών σε κανένα σκέλος του δείχνουν την τεχνητή ενότητα της Τουρκίας.Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα θρησκευτικά δόγματα , αρκεί να αναφερθεί η κράτηση και ανάκριση Τούρκων Σπουδαστών ηλικίας 13-19 ετών επειδή όχι απλά επισκέφθηκαν το Ιράν αλλά επειδή συναντήθηκαν με Κορυφαίους θρησκευτικούς Ηγέτες του Ιράν

    Όμως Φρόνιμο θα είναι να περιμένουμε άπαντες τα αποτελέσματα των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Τουρκία αυτα κρύβουν εκπλήξεις μεγαλύτερες από το ποσοστό που θα λάβει το BDP ή άλλο πολιτικό σκέλος του ΠΚΚ στις βουλευτικές εκλογές.

    Απορίας άξιον πως σε καμιά ανάλυση δεν αναφέρεται η ΜΟΝΙΜΗ παρουσία του ΝΑΤΟ με ότι συνεπάγεται σε μόνιμη βάση στις Κουρδικές περιοχές παρόλο που συχνά πυκνά επισημαίνεται απο πολλές πλευρές.Να θυμάστε πως ότι αναφέρεται και δεν χρίζει ανάλυσης στο ζήτημα Σχέσεων Τουρκίας-Κούρδων αποτελεί και κομβική
    παράμετρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ***Η Τουρκία θα συμπράξει και αυτή όταν το κόμμα της Δημοκρατικής Ενότητας (PYD)-Παρακλάδι του ΠΚΚ στην Συρία δηλώσει την υποτέλεια του στο Καθεστώς Μπαρζανί επίσημα και εμφατικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χάρτες κυκλοφορούν πολλοί είναι η αλήθεια, άλλοι πραγματώνονται, άλλοι αναβάλλονται, άλλοι δεν πραγματώνονται.

    Όσον αφορά τον συγκεκριμένο χάρτη, σίγουρα θα ανησυχεί τους Σαουδάραβες, όμως όσο οι Σαουδάραβες πληρώνουν άντρα, δε νομίζω να κινδυνεύουν, ενώ η πολεμική μηχανή που χτίζουν, είναι τόσο ισχυρή, που θα σημάνει έναν μακροχρόνιο πόλεμο, ο οποιος θα λειτουργεί προς όφελος του Iran, ενώ βεβαια και οι ιερές πόλεις της Σαουδικής Αραβίας, δεν θα επιτρέπουν στους Μουσουλμάνους να προβούν σε καταστροφές και συμπεριφορές ανάλογες της Συρίας η τις Λιβύης.

    Όσον αφορά τους Κούρδους, η ουσία είναι πως όπως έχουν γίνει τα πράγματα, το Βόρειο Ιράκ, Νότιο Κουρδιστάν, αποτελεί την πρώτη κρατική οντότητα ξεκάθαρα, δηλαδή έχει τα πάντα που έχει ένα κράτος εκτος από την επίσημη αναγνώριση, αλλα κατά τα αλλα πρόκειται για ένα κράτος πιο οργανωμένο από το Κόσσοβο για παράδειγμα, ίσως πιο οργανωμένο και από αλλα βαλκανικά κράτη, αλλα και πιο σταθερό μάλλον.

    Όσο και αν ο Μπαρζανί είναι φιλα προσκείμενος η καλύτερα θετικά διακείμενος προς την Τουρκια, κυρίως γιατί βλέπει την Τουρκια ως μια δίοδο για το πετρέλαιο του Κουρδιστάν προς την Μεσόγειο, αυτό δε σημαίνει και παρα πολλά πράγματα και σίγουρα δε σημαίνει πως ένα αναγνωρισμένο Kurdistan υπό την εξουσία του Μπαρζανί είναι καλός οιωνός για την Τουρκια, ούτε πως η Τουρκια θα είναι ευχαριστημένη με κάτι τέτοιο.

    Αν η Syria σταθεροποιηθεί τότε αμέσως θα μπορούμε να μιλάμε και για άλλον έναν εν δυνάμει δρόμο προς τη Θάλασσα, ενώ αν το Ιράκ διαμελιστεί, το οποιο φαίνεται όλο και πιο πιθανό, τότε δεν αποκλείεται τα κράτη που θα προκύψουν να μην απορρίψουν συνεργασία με το Kurdistan και το πετρέλαιο να οδηγηθεί και σε άλλες κατευθύνσεις.

    Αυτή τη στιγμή, οι Κούρδοι, έχουν την τεραστια ευκαιρία να αποκτήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος στο σημερινό Ιράκ, κάτι πλέον που παραδέχονται πολλοί αναλυτές και επίσημα και έχουν τεραστια ευκαιρία να κερδίσουν τουλάχιστον εκτεταμένη αυτονομία στη Syria. Για να γίνει τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο, νομίζω πως θα πρέπει να μείνει η Syria ενωμένη και το Ιράκ να διαμελιστεί στα τρία, γιατί αν ο Assad χάσει στη Syria και κερδίσουν οι φανατικοί Σουνίτες τότε πολύ δύσκολα θα πραγματοποιηθούν και τα δυο, τα οποια είναι αλληλένδετα.

    Είναι αλληλένδετα, γιατί αν οι φανατικοί Ισλαμιστές καταλάβουν τη Syria, τότε σίγουρα θα επεκτείνουν και τη δύναμη τους στο Ιράκ, όπου θα επιβληθούν με τα όπλα στους Σιίτες και στους Κούρδους, αν ξεσπάσει πόλεμος και οι Σιίτες στηριχθούν από το Iran και καταφέρουν να κρατήσουν κομμάτι του Ιράκ, δεν θα συμβεί το ίδιο με τους Κούρδους, γιατί οι Ισλαμιστές θα τους κρατήσουν με το ζόρι ως μέρος του Ιράκ, με τη βοήθεια της Τουρκίας, έτσι ο Χάρτης βλέπω να εξελίσσεται ως το Κουρδιστάν η Σουνιτική Syria και το Σουνιτικό Ιράκ, να γίνονται ένα η δυο κράτη και ανάλογα με την τύχη του Assad, με έξοδο η όχι στη θάλασσα. Αυτό το κράτος δε, θα είναι απόλυτα προσκείμενο στην Τουρκια τουλάχιστον αρχικά και σίγουρα δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία Κουρδικού κράτους, κάτι το οποιο η Άγκυρα ούτε καν θέλει να το ακούει, είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως ακόμα και σήμερα η επίσημη ηγεσία της Τουρκίας, δεν αναγνωρίζει Κουρδικό ζήτημα, ούτε προφορικά ούτε στα γραπτά, ειδικά ο τωρινός Υπουργός εξωτερικών το ξεκαθάρισε στα βιβλία του, πως η Τουρκια, δεν θέλει Κουρδικό κράτος γύρω της, άρα ο Μπαρζανί κινδυνεύει να πέσει σε τεραστια παγίδα συνεργαζόμενος με τους Τούρκους, ενώ το ΡΚΚ ξαναέπεσε στις παγίδες της Άγκυρας, με τη βοήθεια βεβαια του ιδρυτή του ΡΚΚ, ο οποιος για μένα αποτελεί το κακό παράδειγμα επαναστάτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν ο Assad σταθεροποιηθεί στη Syria, με τη βοήθεια των Κούρδων εναντίον των Ισλαμιστών, τότε δε νομίζω να τους αρνηθεί εκτεταμένη αυτονομία, οι Ισλαμιστές θα έχουν χάσει, η Τουρκια θα έχει χάσει τη δύναμη επιρροής στην περιοχή, αφού ο Assad πλέον θα είναι σίγουρος αντίπαλος, το Ιράκ θα αφεθεί ελεύθερο στην επιρροή του Iran και ο Μπαρζανί θα έχει την ευκαιρία να πραγματώσει την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, θα μπορεί δε να συνεργαστεί και με τη Syria, όπου θα υπάρχει ένα αυτόνομο "κουρδιταν" και ένας Assad φιλικά προσκείμενος στους Κούρδους.

    Το παραπάνω σενάριο βεβαια πάλι είναι δύσκολο, γιατί σε αυτή την περίπτωση το Iran αποκτά πολύ μεγάλη δύναμη στην περιοχή, οποτε οι υπόλοιπες δυνάμεις, Τουρκια, Σαουδική Arabia και Israel, θα κάνουν τα πάντα για να αποφευχθεί. Από την άλλη βεβαια, είναι και δύσκολο να είναι ο Assad στην εξουσία και να δεχθεί διαμελισμό τη Συρίας και παραχώρηση της Δαμασκου, όπως παρουσιάζει ο χάρτης, σε κάποιο μελλοντικό Σουνιτικό κράτος. Επίσης, είναι αδύνατο ο Λίβανος και η Ιορδανία να μείνει ανεπηρέαστος από τέτοιες καταστάσεις.

    Γενικότερα, έχουμε να δούμε πολλά επεισόδια στον νέο σχεδιασμό της Μέσης Ανατολής, σίγουρα ο κατακερματισμός της Συρίας και του Ιράκ, είναι κάτι που μπορεί να βλέπουν με θετικό μάτι όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές, για να κερδίσουν κάτι από όλα αυτά οι Κούρδοι, θα επιμείνω πως ο μοναδικός τρόπος είναι η συνεργασία των Κουρδικών φατριών, ούτε ο Μπαρζανί, ούτε το ΡΚΚ μπορούν μονοι τους να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους, ενώ μάλλον δεν μπορούν να κερδίσουν ούτε καν κάποιο είδος αυτονομίας, ειδικά στην Τουρκια!

    Η Ανεξαρτησία θέλει αποφασιστικότητα και δυστυχώς θέλει πόλεμο. Το θέμα είναι κατά ποσον είναι αποφασισμένοι πως θέλουν ανεξαρτησία και κατά ποσον είναι ενωμένοι και κυρίως ποσο αποφασισμένοι και έτοιμοι για συνεργασία είναι οι ηγέτες των φατριών, γιατί δυστυχώς αποδεικνύεται και πως όταν τους λένε να πέσουν από τον γκρεμό οι "ηεγετες" τους, οι Κούρδοι το πράττουν, όπως στην περίπτωση Οτζαλάν!

    Μέσα σε όλα αυτά δεν έχω αναφέρει καθόλου το Iran, όπου και εκεί κατοικεί μεγάλο πλήθος Κούρδων. Αν ήμουν Κούρδος θα είχα μια πολύ ριζοσπαστική πρόταση να κάνω. Αν υπάρχει μια χωρα, που θα μπορούσε να χάσει το λιγότερο δυνατό από ένα Kurdistan, για να μην πω έχει να κερδίσει κιόλας, τότε αυτό είναι το Iran, οποτε αν ήμουν Κούρδος θα επιδίωκα συμμαχία με το Iran, γιατί ανεξάρτητο Kurdistan, συνεπάγεται διαμελισμένο Ιράκ, κάτι που το Iran σίγουρα θα το επιθυμούσε, αποκτώντας στα σύνορα με το Ιράκ, ένα Σιιτικό κράτος, το οποιο θα είναι μάλλον σαν επαρχία του, με αντάλλαγμα τουλάχιστον την παραχώρηση εκτεταμένης αυτονομίας στο Ιρανικό Kurdistan και ένα φιλικά προσκείμενο προς το Iran Kurdistan, ενώ έτσι θα εξασφαλιζόταν και το ίδιο στη Syria, όπου εκεί ανάλογα τα γεγονότα θα μπορούσαμε να μιλάμε ακόμα και για ανεξαρτησία των Κούρδων και μετά θα έμενε το μεγαλύτερο κομμάτι του Κουρδικού πληθυσμού, που βρίσκεται στην Τουρκια.

    Βεβαια τα παραπάνω θα ήταν αντίθετα στις επιθυμίες της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας ξεκάθαρα, όμως δεν γίνεται να μείνουν ικανοποιημένοι όλοι, ενώ είναι μάλλον αδύνατο να αντιστραφούν οι ρολοι των συμμαχιών, αφού η Τουρκια έχει τον μεγαλύτερο μακράν Κουρδικό πληθυσμό και η δημιουργία έννοος Kurdistan, μειώνει δραματικά τη στρατηγική της σημασία! Ο μοναδικός τρόπος να συνεργαστούν οι Κούρδοι με τους Τούρκους, είναι να αποφασίσουν πως θα είναι δεύτερης κατηγοριας πολίτες, οι οποιοι θα οδηγηθούν σε καταναγκαστικό εκτουρκισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.