26/10/13

Αντώνης Σαμαράς: Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης δεν αφορά μόνο τις χώρες του Νότου

«Το θέμα της λαθρομετανάστευσης δεν αφορά μόνο τις χώρες του Νότου, αλλά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
«Τα κύματα παράνομων μεταναστών αποτελούν παράγοντα αποσταθεροποίησης για ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε ο Α. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ανάληψης κοινής ευθύνης από όλες τις χώρες της ΕΕ και επιμερισμού του κόστους φύλαξης των συνόρων.
Όπως παρατήρησε ο πρωθυπουργός, το θέμα της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη έχει αναβαθμιστεί. Σε αυτό συνέβαλαν τα τραγικά γεγονότα της Λαμπεντούζα, αλλά και η συνεργασία μεταξύ των χωρών της νότιας Ευρώπης, σημείωσε ο Α. Σαμαράς. Όπως ανέφερε, μια ομάδα χωρών που θίγονται άμεσα από το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, μεταξύ των οποίων, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος, η Μάλτα και η Γαλλία, συνεργάστηκαν και πέτυχαν σημαντικές αναφορές στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Για πρώτη φορά, γίνεται σαφής αναφορά στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ έχει ήδη συσταθεί ειδική ομάδα δράσης για τη Μεσόγειο (Mediterenean Task Force), η οποία έχει ζητήσει την εφαρμογή του διμερούς ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής. Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αυτή η Ομάδα Δράσης, με εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεσμεύτηκε σε λιγότερο από δύο μήνες να έχει ολοκληρώσει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, σε θέματα που αφορούν στην καλύτερη επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων.

Παρεμβαίνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, την ανάγκη διαχωρισμού όσων δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο, όπως π.χ. όσοι προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές. Όπως σημείωσε, το 90% των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα δεν προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, δεν δικαιούνται και δεν ζητούν άσυλο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ακόμη, την ανάγκη χάραξης Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τους παράνομους μετανάστες, η οποία θα προβλέπει την αποτελεσματική ταυτοποίηση των χωρών καταγωγής τους, τη δίκαιη κατανομή των μεταναστών που δικαιούνται άσυλο ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και τον επαναπατρισμό τους στις χώρες προέλευσης. «Δεν μπορεί η Ευρώπη να προσφέρει προνομιακή μεταχείριση σε τρίτες χώρες για τα προϊόντα τους, τη στιγμή που αρνούνται να δεχτούν πίσω την επιστροφή των πολιτών τους που βρίσκονται παράνομα στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστούν οι συμφωνίες επαναπροώθησης που έχουν υπογραφεί με τρίτες χώρες.

Επιπλέον, ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε τον «εγκληματικό χαρακτήρα των δουλεμπόρων που διακινούν τα καραβάνια των παράνομων μεταναστών», λέγοντας ότι η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να παρέχει πληροφορίες γι' αυτούς. Τόνισε δε την ανάγκη να αλλάξει ο χαρακτήρας της επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων, ώστε εκτός από τη διάσωση των λαθρομεταναστών να προλαμβάνεται η παράνομη διακίνησή τους.

Σε ό,τι αφορά, εξ άλλου, το ζήτημα της λεγόμενης «ψηφιακής οικονομίας», ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε ότι η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη σημασία στην τόνωση της καινοτομίας και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπου σημαντικές ξένες επιχειρήσεις τοποθετήθηκαν σε ελληνικές επιχειρήσεις, με επιτυχημένη δραστηριότητα στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας.

Τέλος επεσήμανε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα στα ζητήματα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, σε μία σειρά οικονομικών τομέων, συμπεριλαμβανομένου και του αγροτικού τομέα. «Δεν είναι σχέδια στα χαρτιά», ανέφερε και επεσήμανε το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι νέες τεχνολογίες στην τόνωση οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η παραγωγή τροφίμων, η φαρμακευτική βιομηχανία κ.α.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.