23/10/13

Ο Ζαχαριάδης, ο «πράκτορας» Σιάντος και το σχέδιο δολοφονίας

Οι ανησυχίες του ηγέτη του ΚΚΕ, η διαφυγή στο εξωτερικό το 1947 και οι πληροφορίες για τον «χαφιέ»
Ο Ζαχαριάδης στο τέλος ομιλίας του σε στελέχη του ΔΣΕ στον Εμφύλιo. Ο ηγέτης του ΚΚΕ θεωρούσε τον Σιάντο πράκτορα των Αγγλων
Σταυρόπουλος Λάμπρος 
Κρίσιμες πτυχές της πορείας προς την εμφύλια αναμέτρηση (μεταβαρκιζιανό καθεστώς, αποχή του ΚΚΕ από τις εκλογές του 1946, συγκρότηση των πρώτων αντάρτικων ομάδων και του ΔΣΕ, δολοφονία Ζέβγου κτλ.) μέσα από την παράθεση κειμένων και αλληλογραφίας της εποχής αναδεικνύονται από τις σελίδες του βιβλίου για τον Νίκο Ζαχαριάδη το οποίο μόλις κυκλοφόρησε («Νίκος Ζαχαριάδης - Υπέρ βωμών και εστιών», εκδόσεις Καστανιώτη).
Μεταξύ αυτών η διαφυγή του Ζαχαριάδη στο εξωτερικό το 1947 υπό τις πιέσεις των διεθνών συμμάχων του ΚΚΕ λόγω των επίμονων φόβων που διατυπώνονταν για δολοφονία του, αλλά και οι αναστολές του αμφιλεγόμενου κομμουνιστή ηγέτη να φύγει πριν από τον Γιώργη Σιάντο, νούμερο 2 στην ιεραρχία και αντικαταστάτη του την περίοδο της Κατοχής όσο εκείνος βρισκόταν κρατούμενος στο Νταχάου, καθώς τον θεωρούσε πράκτορα των Αγγλων. Η δολοφονία του ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ Γιάννη Ζέβγου στις 20 Μαρτίου 1947 στη Θεσσαλονίκη επέσπευσε τις κινήσεις του Ζαχαριάδη, ο οποίος πέρασε στην παρανομία και βγήκε στο εξωτερικό στις 6 Απριλίου 1947, ενώ ο Εμφύλιος είχε φουντώσει, για να επιστρέψει στα τέλη της ίδια χρονιάς αναλαμβάνοντας την καθοδήγηση του ένοπλου αγώνα.

Το θέμα της αποτροπής του κινδύνου δολοφονίας του Ζαχαριάδη απασχολούσε το ΚΚΕ και τους διεθνείς συμμάχους του από το καλοκαίρι του 1946. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι επιμελητές της έκδοσης κκ. Γ. Πετρόπουλος και Ν. Χατζηδημητράκος, αρχικά η έξοδος του Ζαχαριάδη στην παρανομία και στο εξωτερικό δεν συνδεόταν άμεσα με το ζήτημα του ένοπλου αγώνα, αλλά κυρίως με την ανάγκη να προστατευθεί η ζωή του ηγέτη του ΚΚΕ, δεδομένου ότι, με την ένταση και την έκταση που ελάμβανε ο μονόπλευρος εμφύλιος πόλεμος από μέρους των αντιπάλων του εαμικού κινήματος, ο κίνδυνος δολοφονίας του ήταν κάτι περισσότερο από ορατός.

Ετσι στα τέλη Αυγούστου του 1946 κλιμάκιο της ηγεσίας του ΚΚΕ (Ι. Ιωαννίδης και Π. Ρούσος) είχε βγει στη Γιουγκοσλαβία και είχε αρχίσει να οργανώνει τη διεθνή υποστήριξη στο εαμικό, κομμουνιστικό και αντάρτικο κίνημα, που λίγο αργότερα πήρε ενιαία οργανωτική μορφή με την ίδρυση του Γενικού Αρχηγείου Ανταρτών (Οκτώβριος '46), το οποίο με τη διαταγή υπ' αρ. 19 της 27ης Δεκεμβρίου 1946 ονομάστηκε Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ).

Στις 4 Οκτωβρίου 1946 οι Σοβιετικοί έθεσαν ζήτημα εξόδου του Ν. Ζαχαριάδη από την Ελλάδα, δηλώνοντας ευθαρσώς ότι θεωρούν «σκόπιμο και απαραίτητο να ταξιδέψει ο σ. Ζαχαριάδης από την Ελλάδα στη Γιουγκοσλαβία με τη βοήθεια των φίλων του στη Γιουγκοσλαβία» σχετικά στοιχεία για την επίμαχη αλληλογραφία έχουν δημοσιεύσει ο αείμνηστος Φίλιππος Ηλιού («Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος - Η εμπλοκή του ΚΚΕ», Θεμέλιο/ΑΣΚΙ) και οι ερευνητές κκ. Β. Κόντης και Σπ. Σφέτας («Εμφύλιος πόλεμος. Εγγραφα από τα γιουγκοσλαβικά και βουλγαρικά αρχεία», Παρατηρητής). Η ενημέρωση που γίνεται στους Σοβιετικούς μέσω Ιωαννίδη στις 10 Οκτωβρίου 1946 σχετικά με την απάντηση του Ζαχαριάδη ήταν κατηγορηματική - συμφωνούσε αλλά με μία προϋπόθεση: ότι θα έφευγε από την Ελλάδα «μετά την έξοδο του Σιάντου». Ο Ζαχαριάδης λοιπόν ήθελε να βγει στο εξωτερικό πρώτα ο Σιάντος και μετά εκείνος, καθώς δεν τον εμπιστευόταν.

Οπως είχε πει σχετικά στην 3η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ το 1950, μετά την ήττα του Εμφυλίου (Αύγουστος 1949) και ενώ ακόμη ήταν κυρίαρχος του «παιχνιδιού» στο ΚΚΕ (υπενθυμίζεται ότι αποκαθηλώθηκε το 1956 στο πλαίσιο της χρουστσοφικής «αποσταλινοποίησης», για να αποκατασταθεί πλήρως, κομματικά και πολιτικά, από το κόμμα του το 2011), «είχαμε αποφασίσει να βγω στο βουνό στις αρχές του δεύτερου εξάμηνου του 1946». «Ετσι μπορούσα να βγω έγκαιρα έξω. Βασικό όμως ήταν το ζήτημα - το ξέρει ο σ. Ιωαννίδης - ότι σε καμιά περίπτωση εγώ δεν ήθελα ν' αφήσω τον Σιάντο πίσω μου. Και είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι ο Σιάντος αρνήθηκε να βγει έξω. Είχαμε αποφασίσει στο ΠΓ πολλές φορές για να φύγει, μα αυτός έφερνε αντιρρήσεις. Τον στείλαμε στη Θεσσαλονίκη, δεν έφυγε όμως. Εγώ έκρινα ότι η ζημιά που μας έκανε ο Σιάντος μένοντας πίσω γινότανε μεγαλύτερη από τη ζημιά που θα γινόταν με την καθυστέρηση τη δική μου» σημείωνε ο Ζαχαριάδης.

Ο ίδιος θεωρούσε τον Σιάντο πράκτορα των Αγγλων στο ΚΚΕ, κάτι που είχε υποστηρίξει στην 7η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (10-14 Μαΐου 1950), και μάλιστα τις υποψίες του αυτές τις είχε εκμυστηρευθεί από το καλοκαίρι του 1945, λίγο μετά την επιστροφή του στην Αθήνα από το Νταχάου και την εκ νέου ανάληψη των καθηκόντων του στην ηγεσία του κόμματος, στα τότε μέλη της Γραμματείας της ΚΕ Μ. Παρτσαλίδη, Γ. Ιωαννίδη και Χρύσα Χατζηβασιλείου. Οπως επισημαίνουν οι επιμελητές του βιβλίου, οι υποψίες αυτές δεν είχαν προκύψει αυθαίρετα ή από ιδιοτροπία του Ζαχαριάδη, ο οποίος είχε πει στην 7η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ το 1950 ότι είχε λάβει «μήνυμα» από τον Γκεόργκι Δημητρόφ, βούλγαρο κομμουνιστή ηγέτη και παράγοντα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος της εποχής, ότι στην καθοδήγηση του ΚΚΕ «υπάρχει χαφιές που συνεργάζεται με τον τάδε άγγλο αξιωματικό της ασφάλειας (αναφερόταν το όνομα) και ο χαφιές αυτός θα θελήσει να διασπάσει το Κόμμα».

Οι επιμελητές του βιβλίου αναφέρουν για λόγους ιστορικής ακρίβειας, όπως επισημαίνουν, ότι η ειδοποίηση του Δημητρόφ για άγγλο πράκτορα στην ΚΕ του ΚΚΕ δεν ανέφερε ονομαστικά τον Σιάντο. Ποιο ακριβώς όνομα ή ψευδώνυμο ανέφερε δεν είναι γνωστό. Οπως δεν είναι γνωστό πώς ο Ζαχαριάδης ταυτοποίησε το περιεχόμενο αυτής της ειδοποίησης με το πρόσωπο του Σιάντου. Το θέμα της κατηγορίας του πράκτορα της Ιντέλιτζενς Σέρβις που βάραινε τον Σιάντο το έκλεισε το ίδιο το ΚΚΕ το 1958, στην 9η Ολομέλεια, όπου επανεξέτασε τις υποθέσεις τόσο του Σιάντου όσο και των Ν. Πλουμπίδη (Μπάρμπα) και Κ. Γυφτοδήμου (Καραγιώργη), διαπιστώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να στηρίζει την κατηγορία του προβοκάτορα» και αποκαθιστούσε τη μνήμη τους θεωρώντας πως η κατηγορία του πράκτορα που τους βάραινε ήταν «αστήριχτη και συκοφαντική».

Η συνέντευξη του Βασιλιά
Ο Παύλος, ο Ζέρβας και ο Ζέβγος

Μέσα στη φωτιά του Εμφυλίου και ενώ έχει μεσολαβήσει η δολοφονία Ζέβγου, ο βασιλιάς Παύλος δίνει επί τη αναλήψει των καθηκόντων του σειρά συνεντεύξεων σε ξένα ΜΜΕ προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα το υφυπουργείο Τύπου και ο «Πολιτικός Οίκος του Βασιλέως» να προχωρήσουν σε ανεπίσημη δήλωση ότι οι συνεντεύξεις δεν αποδόθηκαν σωστά.

Η συνέντευξη της 10ης Απριλίου 1947 στους «New York Times» αναδημοσιεύθηκε ολόκληρη σε εφημερίδα των Αθηνών στις 18 Απριλίου και σε αυτήν, όπως αναφέρουν οι επιμελητές του βιβλίου, ο Παύλος φερόταν να δηλώνει: «Οι πλείστοι των συμμοριτών θα επέστρεφαν εις τα φιλειρηνικά των έργα εάν οι κομμουνισταί ηγέται εφονεύοντο ή συνελαμβάνοντο».

Ο Ζαχαριάδης σε άρθρο του στον «Ριζοσπάστη» θα αναφερθεί στο γεγονός: «Η ξενική κατοχή και ο μοναρχοφασισμός προσπαθούν να κάνουν και κάνουν αδύνατη τη λεύτερη, δημοκρατική πολιτική ζωή και δράση για το λαϊκό δημοκρατικό κίνημα στη χώρα μας. Και το γεγονός αυτό βρήκε την πιο επίσημη εκδήλωσή του στις γνωστές δηλώσεις του Παύλου, που ανοιχτά και απροκάλυπτα κήρυξε τον διωγμό και την εξόντωση ενάντια στη λαϊκοδημοκρατική ηγεσία», θα γράψει. Στο ίδιο κείμενο (υπό τον τίτλο «Η ηθική στην πολιτική») ο Ζαχαριάδης κατηγορούσε ευθέως τον Ζέρβα ότι οργάνωσε προσωπικά τη δολοφονία του Ζέβγου, ενώ έβαλλε κατά του μοναρχοφασισμού, ο οποίος «απόβλεπε στη φυσική εξόντωση της ηγεσίας του ΕΑΜ και του ΚΚΕ».
BHMA

13 σχόλια:

  1. Επειδή τον όρο τον έχω διαβάσει και αλλού και αποτελεί μάλλον άλλοθι για το ξεκίνημα από μέρους του ΚΚΕ του συμμοριτοπολέμου, μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνει «μονόπλευρος εμφύλιος πόλεμος» που δήθεν είχαμε ξεκινήσει εμείς οι μοναρχοφασίστες της δεξιάς ενάντια στον κομμουνιστικό στρατό (ΔΣΕ) που δεν είχε δημιουργηθεί ακόμη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ζήτημα με τον Ζαχαριάδη ξεκινά απο το 1936 και την σύλληψη του απ οτο Μεταξικό Καθεστώς και την φυλάκιση του στην Κέρκυρα.Στην συνέχεια μεταφέρεται στην Αίγινα και αποο εκεί ξεκινά το ταξίδι στο Νταχάου το 1941. Κομβικής σημασίας παράμετροι οι φυλακές Κέρκυρας και Αίγινας.

    Το μυστήριο περιπλέκεται με την περίεργη ιστορία της "καθαρής" Πολιτικής Επιτροπής και της "χαφιέδικης" Πολιτικής επιτροπής, ως και την επιστροφή του απο το Νταχάου με Αγγλικής Προέλευσης μέσο και σε άριστη κατάσταση σε σχέση με συγκρατουμένους του

    Απο εκεί και μετά ακολουθεί μια περίεργη σταρτηγική. Την μάχη της Αθήνας δεν την δίνει ο ΕΛΑΣ αλλά ο εφεδρικός ΕΛΑΣ της Αθήνας και αφού οι Αγγλοι έχουν εγκατασταθεί.

    Φυσικά δεν πρέπει να αγνοηθεί το μέγα στρατηγικό σφάλμα της Ενταξης του ΕΛΑΣ στο Γενικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής ως και της μετατροπής του σε τακτικό στρατό υπο την "στρατιωτική μεγαλοφυια" του "Εκτορα"-Θεόδωρου Μακρίδη. Ακολουθούν το σύμφωνο της Καζέρτας και η συμφωνίας της Βάρκιζας στο ίδιο πνεύμα.Συμφωνίες , δη η δεύτερη, που αποδίδονται σε παρέμβαση της Ρωσίας

    Η Παράξενη απόφαση της αποχής απο τις εκλογές του 1946 η οποία σήμαινε αυτόματα ότι το ΚΚΕ τίθονταν εκτός νόμου, η παράξενη απόφαση της επίθεσης στο Λιτόχωρο παραμονές των εκλογών

    Προσπαθώ να πώ πως όλως τυχαίως οι αποφάσεις του ΚΚΕ απο το 1936 και ένθεν βόλευαν πάντα την Αγγλική διπλωματία όλως τυχαίως.Ολως τυχαίως γινόνταν πάντα στον απόηχο συννεοήσων Αγγλων-Ρώσων. Η Ρωσία ως απο την γέννηση του χρησιμοποιούσε το ΚΚΕ ως βραχίονα άσκησης της πολιτικής της υπηρετώντας δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα-ως μητέρα του σοσιαλισμού- και στο όνομα του διεθνισμού

    Κουτβής είναι λέξη ορόσημο. Εκπαιδευόμενοι σωστά στα σταλινικά πρότυπα εξουσίας οι απόφοιτοι εφαρμόζουν απόλυτα τα όσα διδάχθησαν.Μια ματιά στην Ιστορία των Γενικών Γραμματέων του Κόμματος δείχνει πολλά σχετικά με τον φατριασμό εντός του ΚΚΕ.

    Οσοι παραμένου δύσπιστοι ας ανατρέξουν στο αδελφό Κόμμα του ΚΚΕ το ΑΚΕΛ και στην σχέση του με τις βρετανικές βάσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Σιάντος "πράκτορας" και ο Ζαχαριάδης Έλλην πατριώτης με ανησυχίες μη του χαλάσουν την κρέμα οι Εγγλέζοι.

    Να γελάσω ή να ξεράσω ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Dimitri Gella. O Siantos kai o Vlamenos Zaxariadis me tin Politiki tous vapsane tin ellada sto aima...kai den tha diafoniso me ta parapano eos ena simeio (oti isos kai na thelane emfylio oi eggelzoi pros to telos tou polemou gia na min xasoune tin Kypro). Den eimai 100 tis ekkato sigouros alla to xeraki tous to Balane eos ena simeio. Thelimena I athela auto einai alli istoria.... Tora oso afora tou prodotes tou KKE kai ta remalia tous teliosane stratiotika ston Grammo kai sto Vitsi. Oso afora omos tin Maxi tis Athinas to KKE DEN eixe peira na polaemaei.. empiropolemous san tou Oualous. Kai olo ton strato na rixnane tha xanane sto telos. Den eixan startiotiki ekpedeusi. Mono na ekteloun kai na einai katsapliades ...enantion aoplon antropon I mikron ethnikon omadon. Kamia ma kamia sygrisi me tous antartes tou Titou stin Yugoslavia. I simerini Istoriografia tou KKE stin ethniki Antistasi einai skoteini. POTE MA POTE DEN EDOSE SOVARI MAXI ME MEGALE MONADES. O skopos tou itane na kyvernisei tin ellada kai oxi na xasei antartes ka oplismo enantion ton Germanon..Kserontas veveos meta to 1943 oti oi Germanoi eixane xamenoi apo xeri tin ekvasi tou Polemou.

    I alitheia omos einai oti o Monty katalave to lathos ton Italon na parathodoun ston EAM to 1943 . Olos o varys oplismos xreisimopoithike enantion tou Zerva kai tou EKKKA tou Psarou..T alla einai Istoria ka garyfala tou KKE kai tou Tsepapara.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Μετάφραση του έργου του Θουκυδιδη απο τον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο και το επίσης εκπληκτικό έργο του Κορυφαίου Ελληνα Πολιτικού και Εμβληματικής φυσιογνωμίας της Αριστεράς Ηλία Ηλιού, επίτρεψαν στους Σύγχρονους Ελληνες με την μελέτη τους, να κατανοήσουν το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζεις επακριβώς τα γεγονότα ώστε να μπορείς να εξάγεις και τα κατάλληλα συμπεράσματα

    Ο Θουκυδίδης είχε ως λογική βάση στο έργο του πως όσα συνέβησαν θα είναι όμοια ή παραπλήσια των όσων θα συμβούν εξαιτίας του γεγονότος ότι η ανθρώπινη φύση ελάχιστα μεταβάλλεται

    Οι δύο Ελληνες Κορφυφαίοι πολιτικοί θεώρησαν ως δεδομένο πώς απο την μελέτη του έργου του Θουκυδίδη αποκτάς διεισδυτικές απόψεις και πάνω σε όλα τα σύγχρονα, τα σημερινά γεγονότα.

    Το τεράστιο έλλειμμα Παιδείας, το οποίο διακρίνει πολλούς σήμερα αποτελεί τρανή απόδειξη ότι η ανθρώπινη φύση του Ελληνα σπανίως μεταβάλλεται.

    Ως παιδεία ορίζεται η διασφάλιση της πολιτισμικής και πολιτιστικής ζωής, με συνέπεια και συνέχεια στον χώρο και τον χρόνο ώστε να αποφευχθεί το οποίο ενδεχόμενο παλινδρόμησης δε καταστάσεις που παρήγαγαν πλείστα τα δεινά

    Τέλος μαι επισήμανση όταν ο οιοσδήποτε θέλει να ασχοληθεί με τον ανταρτοπόλεμο θα πρέπει να έχει διαβάσει πολύ καλά τόσο το βιβλίο "Περί του πολέμου", του Καρλ φον Κλάουζεβιτς όσο και να γνωρίζει την πολεμική παράδοση των Ελλήνων. Ο Ναπολέων Ζέρβας είχε σοβαρή πολεμική εμεπιρεία ως στρατιωτικός.Το κενό παιδείας του το συμπληρωνε ο Κομνηνός Πυρομάγλου.Ο Αρης Βελουχιώτης διέθετε άριστη γνώση του Ελλαδικού χώρου σε όλα τα επίπεδα του σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εκπαίδευσε τον εαυτό του για την ώρα που θα βρεθεί Αντάρτης στα Βουνά, διέθετε δε το κατάλληλο θεωρητικό υπόβαθρο του επίτρεψε να καταστήσει τον ΕΛΑΣ και κατά συνέπεια και την Εθνική Αντίσταση ως μνημείο αναφοράς για ολάκερη την ανθρωπότητα. Τα σχόλια των Αγγλων αξιωματικών της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής αδιάψευστος μάρτυρας

    "Το σιγάν κρείττον του λαλείν" διαχρονικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προσέχειν τοις εχθροίς· πρώτοι γαρ των αμαρτημάτων αισθάνονται.
    Gia pes mas syntrofe akrita ti eipane Oi Egglezoi gia ton Anomalo fonia kai diastrameno sto soma kai skepsi Thanasi Klara. Tha se foithiso ego min anysixeis. Oso gia tin Polemiki armodiatita tou Ari einai anyprakti. San aksiomatikos tou pyrobolikou parousiozontane. Apolythuke apo ton strato kato apo tis xeiroteres prodiagrafes. Gia na min po Lougra i Kleftis. Ego den tha xrisimipoiiso ta Logia apo ta orfana tou Hitler... Pantos se parakalo Min geliopiomaste Akrita min ksepernas to noumero se logia. Min kaneis moko gia poios edose tin diatagi gia tin ekkathrisi tou Psarou ston Zoula. Min mou Iropoeis ena diastrameno dolofono san ton Ari. Kai min mou peis oti o Siantos giati tha eisai Rakosie ..Let's start Mikre. Gia tin Polemiki tou EAM enantion stous germanous.

    Στο δρόμο, όμως, συνήντησαν το Ζούλα, το Διοικητή του 36 Συντάγματος του ΕΛΑΣ, που κατήρχετο, έφιππος στη Σκάλα Καραισκου.
    Ο Ζούλας, μόλις αντίκρυσε τον Ψαρρό, που τόσο μισούσε, εξοργίσθη, τον εξύβρισε βάναυσα και, μετά βραχύ διάλογο, διέταξε την εκτέλεσή του, η οποία επραγματοποιήθη αμέσως. Οι ριπές του αυτομάτου τον έπληξαν στο μέτωπο και το στήθος.
    Κατά πληροφορίες του Παπαγιαννόπουλου, που περιλαμβάνονται στις σελίδες 92 και 93 του βιβλίου του, «5/42-Ψαρρός» εκδ. 1981, ο Ζούλας εβύθισε στο λαιμό του ημιθανούς Ψαρρού, τη μάχαιρά του με τόση λύσσα, ώστε οι χείρες του εβάφηκαν με το αίμα του θύματος.
    Ευθύς αμέσως κατεκρεουργήθη και ο Παπαγεωργίου, εκεί όπου κατέκειτο αιμόφυρτος ο Αρχηγός του. Στη συνέχεια ο Ζούλας διέταξε και φόρτωσαν το πτώμα του Ψαρρού και το μετέφεραν στο Κλήμα, όπου παρέμεινε άταφο για πολύ χρόνο, ενώ παρήλαυναν χλευάζοντάς το πολλοί αντάρτες του ΕΛΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
    ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΙΣ ΑΡ. 27 610

    ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΔ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ
    ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΒΕΡΜΑΧΤ (WEHRMACTH)
    ΕΙCΗΒDAMN 167, D-1ΟΟΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ 51

    Προς τον

    Για πληροφ.: Τμήμα ΙV/RΙ/ΒV-11 Ημ/νία; 26.2.1985

    Αξιότιμε κ.
    Επί της από" 27.11.1984 ερώτησης σας (ενδιάμεση επιστολή σας από 10.1.85), σας πληροφορούμε, ότι σχετικά με την επιθυμία σας να μάθετε τον αριθμό των πεσόντων γερμανών στρατιωτών, μπορούμε να σας βοηθήσουμε μόνον βασει των δηλώσεων ταφέντων, που έχουμε στο άρχειο μας.
    Οι αριθμοί ωστόσο αυτοί δεν μπορούν επ' ουδενί λόγω να ε ίναι δεσμευτικοί, διότι
    α) Στρατιώτες, δηλωθέντες σαν αγνοούμενοι, οι
    οποίοι δεν εχουν ακόμα επιστρέψει στην πατρίδα
    " τους και οι οποίοι πιθανότατα έχουν πεθάνει,
    δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στους αριθμούς
    αριθμους που ακολουθούν"
    β) Στρατιώτες που τραυματίσθηκαν στην Ελλάδα,
    υπέκυψαν στα τραύματα τους και σε τόπους εκτός της
    της επικράτειας της Ελλάδας
    γ) Αγνωστοι στρατιώτες, δηλ. νεκροί που δεν μπορούν πλέον να αναγνωρισθούν, δεν μπορούσαν να συμπεριληφθούν» γιατί δεν έχει δηλωθεί η αιτία του θανάτου τους
    δ) Και τέλος οι δηλώσεις των ταφέντων που έχουμε, δεν είναι πιθανότατα πλήρεις.
    Μπορούμε να σας γνωστοποιήσουμε τους αριθμούς των ονο¬μαστικά γνωστών στρατιωτών, οι οποίοι έχουν τάφεί στα νεκροταφεία πεσόντων στρατιωτών του Διονυσου-Ραπεντόζα και Μάλεμε.
    Οι πεσόντες στην Ελλάδα το 1941 αναφέρονται στο Χρονικό του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου",που εκδόθηκε από την ομάδα πολεμικών ερευνών το έτος 1966, στον Εκδοτικό Οίκο της Φραγκφούρτης BERNARD &GRAEFE ως εξής: 2.559 νεκροί, 5.820 τραυματίες και 3.169 αγνοούμενοι κατά την "Βαλκανική" -Εκστρατεία". Ωστόσο στους αριθμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι περίπου 4.000 νεκροί και αγνοούμενος κατα την "Επιχείρηση Κρήτη".
    Μετά από επανεξέταση του αρχείου μας για τους ταφέντες στα δύο προαναφερθέντα νεκροταφεία, προέκυψαν οι ακόλουθοι αριθμοί:
    1) Στρατιώτες, οι οποίοι έπεσαν στην μάχη,
    μεταξύ αυτών και εκείνοι, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε ναυμαχίες και αεροπορικές επι χειρήσεις και των οποίων τα πτώματα βρέθηκαν καθώς και τραυματίες, οι οποίοι υπέκυψαν στα τραύματα τους.................13.337

    2) Στρατιώτες, οι οποίοι τραυματίσθηκαν θανάσιμα κατά την άσκηση των στρατιω¬τικών τους καθηκόντων σε ελληνικό έδα-φος........................................ 1.094
    3) Στρατιώτες, οι οποίοι πέθαναν σε στρατιωτικά νοσοκομεία, προσβληθέντες από μαλάρια, τύφο και, άλλες ασθένειες............ 721

    4) Στρατιώτες, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε μά¬χες με αντάρτες. Δεδομένου ότι δεν αναφέρεται σε ολες τις δηλώσεις των ταφέντων το είδος της μάχης, θα μπορούσε ο αριθμός αυτός να είναι μεγαλύτερος, ενώ ο υπό 1) αναφερόμενος μικρότερος.................... 376
    5) Στρατιώτες, οι οποίοι αυτοκτόνησαν επί ελληνικού εδάφους.......................... 237

    6) Στρατιώτες, οι οποίοι δικάστηκαν από στρα¬τιωτικά δικαστήρια για διάφορα εγκλήματα, καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν.. 139

    7) Στρατιώτες, οι οποίοι πέθαναν σαν αιχμά¬λωτοι πολέμου, μετά την Συνθηκολόγηση...... 121


    Η εξεύρεση των γερμανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν από τις αντάρτικες οργανώσεις ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ είναι αδύνατη, γιατί λείπουν οι σχετικές -καταχωρήσεις.
    Συμφωνα με το τηρούμενο άρχε ίο μας, το έτος 1941
    στην Ελλάδα επεσαν στην μάχη ή υπέκυψαν στα τραΰματά τους
    τους 1040, τραυματίσθηκαν θανάσιμα 146 και πέθαναν
    απο διάφορες ασθενειες 111 γερμανοί στρατιώτες.
    Οσον αφορά την "Επιχείρηση Κρήτη", μπορέσαμε να
    εξακριβώσουμε 3.183 πεσόντες στην μάχη, 31 πληγω-
    θέντες θανάσιμα και 12 θανόντες από ασθένειες,
    ϊέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε άλλη μιά φορά, οτι οι παραπάνω αριθμοί δεν ε ίναι δεσμευτικοι παρά μόνον ενδεικτικοί, αναφορικά με την κατά προσέγγιση σχέση μεταξυ των κατ Ιδίαν κατηγσ-ριών των παραπάνω νεκρών»
    Ελπίζουμε ότι σας παρείχαμε χρήσιμες πληροφορίες και διατελούμε
    Μετά τιμής Μ.Ε.
    0 Προϊστάμενος της Υπηρεσίας (Υπογραφή)

    Αθήνα, 20.3.85
    Πιστή μετάφραση από το γερμανικό πρωτ/πο
    Η μεταφραστρια
    Κ Πετροβα

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  8. Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον.

    Kai gamo tin Antistasi tou EAM
    ston Germaniko aksona..ektos apo na ktypaneton EDES PAO Ethniko strato stin Ipeiro, Makedonia kai peloponiso,tipotes allo den itane eikano na kamni... Akoma kai stin Kritiki organosi stin alithini organosi EOK kanane keraties Syntrofe Akrita ta gelia kataskeuasmata tou KKE. An theleis kai stoixeia opote eisai etoimos edo eimai ego..
    Inte Gule Gule..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. .., μπορούμε να σας βοηθήσουμε μόνον βασει των δηλώσεων ταφέντων, που έχουμε στο άρχειο μας.
    Οι αριθμοί ωστόσο αυτοί δεν μπορούν επ' ουδενί λόγω να είναι δεσμευτικοί, διότι...
    Ξαναδιάβασε το και θα καταλάβεις που βασίζεις την επιχειρηματολογία σου.Θέλει πολύ ψάξιμο η Ιστορία της Εθνικής αντίστασης σε βιβλιογραφία.Ασε τα copy paste δεν βοηθούν περισσότερο παραπλανούν.

    Η Υπόθεση Ψαρρού έχει βάθος που αγνοείς, για άλλους λόγους έγινε η διάλυση του τμήματος του και για άλλους λόγους η δολοφονία του. Ο Ζούλας δεν ανήκε στην ομάδα Βελουχιώτη αλλού υπάκουε κατά συνέπεια άλλος έδωσε εντολή.

    Δεν έχω κανένα πρόβλημα να σου καταθέσω τα λάθη του Ζέρβα και του Βελουχιώτη ήταν άλλα απο όσα η επιφανειακή σκέψη αναφέρει.Ομως ήσαν εμβληματικές προσωπικότητες , ηγέτες, εφάρμοσαν πανομοιότυπες στρατηγικές και να μελετήσεις την θεωρητική του ανταρτοπόλεμου και την παράδοση του Ελληνικού λαού πρίν εκφραστείς με τον όποιο τρόπο.

    Τέλος μην κρίνεις με τα μέτρα και τα σταθμά του σήμερα.Ούτε ο Ζέρβας ούτε ο Αρης ήταν αρσακειάδες για αυτό και ήσαν αρχηγοί αντάρτικου

    Η επαίσχυντη πράξη δολοφονίας του Ψαρρού ελαβε χώρα εν μέσω μιας συνάντησης. Δες ποιά συνάντηση ήταν σε εξέλιξη και ποιά τροπή πήρε και θα καταλάβεις ποιούς εξυπηρέτησε και γιατί

    Η Ελεύθερη Ελλάδα ήταν κατάκτηση του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ και δεν υπηρξε πανόμοιοτυπο της σε καμιά κατεχόμενη χώρα.Ουδείς Ελληνας δεν διανοείται να μην είναι περήφανος για αυτό στο όνομα καμιάς λογικής.

    Το ΕΑΜ ήταν η πιο μαζική αντιστασιασκή οργάνωση.Για τήν οργάνωση ΠΑΟ κράτα μικρό σακούλι όπως και για οργανώσεις που ξεπήδησαν το 1943 και ένθεν .Διφορούμενος και ο ρόλος της ΟΠΛΑ.

    Για τον Εμφύλιο ΕΔΕΣ-ΕΛΑΣ στα έγραψα ανωτέρω ήταν νομοτελειακό γεγονός η πραγμάτωση του , οι αιτίες πάμπολλες και όχι μία βαραίνουν όλες τις πλευρές και όχι μόνο στο πεδίο της μάχης

    Το ότι γενικολογείς και ότι σε ιστορικά γεγονότα αναφέρεσαι με ποδοσφαιρικούς όρους δείχνει ότι δεν γνωρίζεις παρά τα όσα η ματιά σου έπιασε στο διαδίκτυο.

    Ψάξε την δική σου αλήθεια, θέλει χρόνο, θέλει κόπο, αξίζει όμως κάνει την διαφορά , εκτός να έχεις αποφασίσει να μείνεις στην γενικολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Peratsika an den sou aresoune ta copy paste apo anthropous pu itanae ekei..Opos eipe kapote o General Lebedev gia ton koumounismo..To potami den girizei Piso. Mono pos esfakse ton Gyfto kai ton Italo aixmaloto o Aris veloxiotis meta apo ton Gorgopotamo einai ikano na ksinisei kai ton kathe aristero Akrita tis plakas.. An den sou aresoune ta stoixeia kane minisi sto Germaniko Ypourgeio Amynis.
    Pou eise Pseftosyntofe ase tis maggies. An den se pernei na erxaise me stoixeia kane mas tin xari kai kantine me elafra pidimatakia alla ase tis galifies se mena MIKRE.

    I leksi FOLIET Sta latinika mikre means is over finished. Otan o Monty pige stin Lamia gia na synantisei olous tous ekprosopous tis Antistasis autin tin leksi akouse apo ta KOUMOUNIA. Mpikes. O O Psaros itane idi Nekros.
    Kane minisi kai ston Monty.. See,
    Episode four
    BBC. Secret Agent SOE in WWII.

    Pantos tin apoliti kseftila to EAM tin efage stin Kriti Mikre kai xaritomene Akrita.... An den exeis stoixeia na min milas aorista kai aunanika.
    Oso gia ton zoula o theos ton timorise opos auton kai ola ta katharmata dolofonous tou KKE. Xoris na apalaso ta kathikia prodotes kai eukairiakous typous pou ginane tagmatasfalites gia na kaloperasoune.
    KKE- EAM ANTISTASI YOK...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. mathe prota gia ton proto afoplismo tou Psarou apo to EAM stin Stromi Gionas kai pios edose tin diatagi kai meta ela me ton kidemonasou. Min eisai imimatheis please.



    Fysika ektos oti eisai anideos alla kai komatoskylo pano apo ola. Apolavse ta egglimata tou KKE EAM stin makedonia gia arxi. Akoma kai o Aristeros koumounistis Kathigitis margaritis milaei gia ta egglimata tou EAM stin Perioxi se ekpompi tis ERT.. eidika panta kata Pontiakon Omadon fysika. Na min stenoxorisoume tous slavous. Oso afora ton PAO ekei to EAM itane oi efialtes tis perioxis
    Sfages enantion ellinon antarton tou PAO Me akous Akrita ...
    1) Promaxonas,,80 psixes odigithkan apo tous Boulgarous stous Eamites kai ektelestikane.15-11-1944-2) Olokaytoma agoniston PAO
    Triada..12-11-1944 Sfaxtikane mazi me tous patriots agonistes kai 810 gynaikopaida......3) Odos serron Vrontous 363 palikaria apo tous ellasites kai tous Voulgarous apo 5-10-44 mexri 19-10-44... 4)Sfagi arnaias 130 agonistes Pao,sfaxtikane aixmalotoi apo to EAM 1.11.44. 5) Perioxi Trapezeia Ninoklias kai Maimou Ntere 21.11.44...Sfagaistikane 180 agonistes tou PAO apo ta kathikia tou KKE

    Aurio I synaixeia Mikre..kai na min ksanaprosvaleis mnimes ellinon edo mesa gia logo politikis skopimotitas giati den se ksepleni oute o Niagaras. Aisxos ...Na mas milaei gia antistasi tou EAM.??
    I Idea tou EAM itane agni stin arxiki tis fasi..Meta ekfylistike po to KKE kai ta egglimata tous..Kia oti kai na lene KKE kai Tsyriza .. den mporoun na kryftoune me tipotes....MIKRE.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. An den me pisteueis Rota kai ton Savva apo ekei einai ,,syntrofe Akrita.. Pestou an tous agapousane oi Slavoi tou SNOF kai ta tsirakia tous to KKE. Oso gia ton Psaro mikre akrita eisai Gelios me tin Voula.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.