29/10/13

Λιλλήκας: Aνάγκη για εθνική στρατηγική διεκδίκησης


Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μετατρέψει τις δηλώσεις του περί έναρξης των συνομιλιών, με τη συλλογική προσπάθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων, σε μια εθνική στρατηγική διεκδίκησης, που θα καλύπτει όλους τους τομείς, ακόμα και τον τομέα της οικονομίας, διότι όπως πρόσθεσε, και σε αυτό τον τομέα θα πρέπει να υπερασπιστούμε την εθνική κυριαρχία, εάν θέλουμε να διεκδικήσουμε τη λύση του Κυπριακού που μας αξίζει.

Σε δηλώσεις του, μετά τη Δοξολογία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, ο κ. Λιλλήκας χαιρέτισε τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι δεν δέχεται να μπει σε διάλογο αν δεν υπάρξει σαφής καταγραφή κοινής βάσης διαπραγμάτευσης και μεθοδολογίας.

«Είναι σωστή και χαιρετίζω τη θέση του Προέδρου ότι θα πρέπει να επιμείνουμε στο να υπάρξει σαφής καταγραφή των στόχων και της βάσης λύσης του Κυπριακού, πριν την έναρξη των συνομιλιών. Η ιστορία των διακοινοτικών συνομιλιών πρέπει να μας έχει διδάξει ότι οι διφορούμενες έννοιες και οι εποικοδομητικές ασάφειες επιτρέπουν στην Τουρκία να τις ερμηνεύει όπως τη βολεύει και οι συνομιλίες τελικά έχουν μετατραπεί σε μια ιστορία μονομερών υποχωρήσεων της ελληνικής πλευράς», είπε ο κ. Λιλλήκας.

Όπως πρόσθεσε «την  αποφασιστικότητα που ο Πρόεδρος επιδεικνύει στο ζήτημα της επανέναρξης των συνομιλιών πρέπει να την επιδείξει και σε άλλα ζητήματα όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

Πρόσθεσε ότι «είναι αντιφατική η στάση του Προέδρου όταν στην επανέναρξη των συνομιλιών τηρεί μια αποφασιστική στάση και ταυτόχρονα, την ώρα που η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά μας δικαιώματα και εκτοξεύει απειλές για την κυπριακή ΑΟΖ, η κυπριακή κυβέρνηση να συμφωνεί για το άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας».

«Αυτή η πολιτική των υποχωρήσεων», είπε, «θα αποθρασύνει ακόμα περισσότερο την Τουρκία. Δεν θα την οδηγήσει σε πιο συναινετική πολιτική.   Κατά συνέπεια, καλώ τον Πρόεδρο, αυτά τα οποία δηλώνει, για την έναρξη των συνομιλιών να τα μετατρέψει με τη συλλογική προσπάθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων σε μια εθνική στρατηγική διεκδίκησης, που θα καλύπτει όλους τους τομείς, ακόμα και τον τομέα της οικονομίας, διότι και σε αυτό τον τομέα θα πρέπει να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία εάν θέλουμε να διεκδικήσουμε τη λύση του Κυπριακού που μας αξίζει».

Αναφερόμενος στην 28η Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας είπε πως «ο ένδοξος αγώνας του ‘40 ήταν για την προάσπιση της ελευθερίας της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας και η προσφορά του Ελληνισμού τεράστια για όλη την ανθρωπότητα», για να προσθέσει πως «καλούμαστε σήμερα να τιμήσουμε με τη δική μας στάση, τη δική μας τη συμπεριφορά τους αγώνες του ’40, αλλά και τους μετέπειτα αγώνες του Ελληνισμού και θα τους τιμήσουμε εάν επαναπροσδιορίσουμε επιτέλους τους στόχους και τη στρατηγική μας στο κυπριακό πρόβλημα».

Ανέφερε, τέλος, πως «εάν επιτέλους αποφασίσουμε και αγωνιστούμε και εμείς για τα ιδανικά της ελευθερίας της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, εάν αποφασίσουμε ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τα δεδομένα του 21ου αιώνα και όχι να εδράζεται στα δεδομένα του 1974, μόνο έτσι θα τιμήσουμε πραγματικά και θα εμπνευστούμε από τα ιδανικά του αγώνα του 1940».

- See more at: http://www.sigmalive.com/news/politics/72530#sthash.rYkrUBNr.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.