24/10/13

BBC: Ετσι ακουγόταν η μουσική των αρχαίων Ελλήνων

ΗΧΗΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Την μαγεία της μουσικής των αρχαίων Ελλήνων, η οποία δεν έχει ακουστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, επιχειρούν να ξαναζωντανέψουν, Βρετανοί καθηγητές. Μετά από επισταμένες έρευνες και την κατασκευή μουσικού οργάνου, κατάφεραν να παρουσιάσουν ένα δείγμα των αρχαίων ήχων.
Ο καθηγητής Αρμάν Ντ' Ανγκούρ, μιλώντας στο BBC, μας καλεί να φανταστούμε πως θα ήταν αν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ξανά την μουσική της αρχαίας Ελλάδας, να ανακαλύψουμε εκ νέου τα όργανα που χρησιμοποιήθηκαν τότε, να ακούσουμε ξανά τους στίχους.
«Συχνά ξεχνάμε ότι τα γραπτά κείμενα που αποτελούν τις ρίζες της δυτικής λογοτεχνίας, τα έπη του Ομήρου, τα ερωτικά ποιήματα της Σαπφούς, οι τραγωδίες του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, αρχικά ήταν όλα... μουσική.
Χρονολογούνται περίπου από το 750-400 πΧ και συνετέθησαν για να τραγουδηθούν εξ ολοκλήρου ή μερικώς, με την συνοδεία λύρας, πνευστών και κρουστών» επισημαίνει ο καθηγητής, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι η μουσική των αρχαίων Ελλήνων δεν έχει χαθεί για πάντα.
«Οι ρυθμοί -που είναι ίσως το πιο σημαντική πλευρά της μουσικής- διατηρούνται εντός των ίδιων των λέξεων, στις βραχείες και μακρές συλλαβές...Τα όργανα μας είναι γνωστά από περιγραφές και απεικονίσεις... Τώρα νέες αποκαλύψεις για την αρχαία ελληνική μουσική έχουν προκύψει από αρχαία κείμενα του 450 πΧ περίπου που περιέχουν φωνητική σημειογραφία», υπογραμμίζει ο καθηγητής.
Ο τελευταίος, εξέτασε το πως θα ηχούσαν στίχοι που είχαν γραφτεί σε επιγραφές από το 200 μ.Χ, ενώ ο δρ. Ντέιβιντ Κριζ του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ κατασκεύασε ένα όργανο οκτώ χορδών για να παίξει αυτές τις μελωδίες.
Το δείγμα που παρουσιάζεται στο σάιτ του βρετανικού δικτύου, αφορά σε έναν επιτάφιο που καλεί τον ακροατή να χαρεί την ζωή πριν αυτή εξαφανιστεί.
Ακούστε ένα δείγμα της μουσικής εδώ

7 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μπουζουκι, τα τυμπανα και η λυρα ειναι τα αρχαιοτερα μουσικα οργανα του Ελληνισμου, οπως επισης και ο πυρριχιος χορος ειναι ο αρχαιοτερος στον πλανητη. Αυτο το αμερικανοφερτο μουσικο κομματι που ακουσα ειναι ευφευρημα των αμερικανων και το τι θελουν να μας πλασαρουν για να πιστεψουμε. Περαν του πυρριχιου, που οι ποντιοι διατηρουν μεχρι και τις μερες μας, υπαρχουν και οι χοροι του ερωτα και του θανατου που ειναι το ζειμπεκικο, οπως επισης της χαρας και της αναπαραγωγης που ειναι το τσιφτετελι. Για να μην αναφερθω με την παραδοσιακη μας μουσικη που ερχεται απο τα χρονια του Διονυσου. Αυτο το συνοθυλευμα που ακουσα δεν ειναι Ελληνικο παρα μια φαλτσα συντεχνια του BBC. Σε λιγο θα μας πουν οτι και τα τραγουδια των Sex Pistols ειναι διασκευες απο την αρχαια Ελλαδα. Κατηγορηματικα αρνουμαι να δεχτω οτι αυτο ειναι Ελληνικη μουσικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 100 ετη..φωτος μπροστα οι Ελληνες και στην μουσικη . ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΤΑΦΙΟ ΤΟΥ ΣΕΙΚΙΛΟΥ ,την αρχαιοτερη ολοκληρωμένη μουσική σύνθεση (με μουσική σημειογραφία) στον κόσμο, που έχει ανακαλυφθεί, μέχρι τώρα .

    πρισσοτερα εδω : http://www.hellinon.net/Seikilos.htm
    καθως και μια ωραια εκτελεση εδω

    https://www.youtube.com/watch?v=8eVPUBQy5Hg


    “Οσον ζής φαίνου,

    Μηδέν όλως σύ λυπού

    Προς ολίγον εστί το ζήν

    Το τέλος ο χρόνος απαιτεί”.

    (“Όσο ζεις, να λάμπεις
    Μη λυπάσαι καθόλου
    Η ζωή είναι σύντομη
    Ο χρόνος οδηγεί στο τέλος”)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η πρακτική των δυτικών μουσικολόγων να απαξιώνουν την ελληνική παράδοση και να μην αποδέχονται ότι υπάρχει συνέχεια της αρχαίας ελληνικής μουσικής μέσα στη βυζαντινή μουσική και το δημοτικό τραγούδι υποκρύπτει δόλο και δεν είναι αγνή ούτε εδράζεται σε επιστημονική βάσανο. Περιλαμβάνεται σε μια γενικευμένη προσπάθεια απομόνωσης του νέου ελληνισμού από τις ρίζες του προκειμένου να μην εγείρει δικαιώματα αυθεντικότητας και υπεροχής. Αντί αυτού του κάκιστου ηχητικού δείγματος του Ύμνου του Σείκιλου, ο οποίος πράγματι αποτελεί θησαυρό της αρχαιομουσικολογίας μπορεί κανείς να ανατρέξει στις πηγές της ελληνικής παράδοσης, εκκλησιαστικής και κοσμικής, όπου διασώζονται πολλά στοιχεία της θεωρητικής βάσης της αρχαίας ελληνικής αρμονικής. Όμως πρέπει να βγει από το BBC μια είδηση για να είναι... ΕΙΔΗΣΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί δεν ακούτε λίγο Χάλαρη, παρά ό,τι λέει το BBC. Έχει πλάκα που κατάφεραν και διάβασαν και τις αρχαίες νότες όταν είναι ακατανόητη ή μάλλον άγνωστη η εκτέλεση στην αρχαία Βυζαντινή σημειογραφία και έγινε και μετεγγραφή στην ευρωπαϊκή. Τόσο πρόοδος. Αλήθεια λένε τίποτε οι λέξεις Φρύγιος και Λύδιος και οι άλλοι ρυθμοί για να πούμε για την τάχα μεγάλη πρωτιά μας! Το μόνο που κατάφεραν οι αρχαίοι ήταν το "παν μέτρον άριστον", εκεί είναι η μεγάλη τους αξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.