25/9/13

Η Αμμόχωστος στο παζάρι του Κυπριακού

Γιώργος Κ. Τσαλακός
Τα εύσημα του Ομπάμα και η κρίσιμη συνάντηση του κύπριου Προέδρου με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ
Με τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, αλλά και τις άλλες διμερείς επαφές, ουσιαστικά άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα διαπραγματευτική προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού.
Κύκλοι της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Νέα Υόρκη θεωρούν ως αποφασιστικής σημασίας τη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή ο κύπριος Πρόεδρος με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.

Πιστεύουν ότι η συνάντηση αυτή μπορεί να δώσει ώθηση στις προϋποθέσεις που θέτει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για την επιτυχή έκβαση της νέας προσπάθειας.
Ηδη ο Πρόεδρος της Κύπρου εισέπραξε τα εύσημα από τον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για τις προσπάθειες για την επανέναρξη ενός καλά προετοιμασμένου και ουσιαστικού διαλόγου που θα οδηγήσει σε μια συνολική και βιώσιμη λύση. Η συνομιλία των δύο ανδρών έγινε στη διάρκεια δεξίωσης που ο αμερικανός Πρόεδρος παρέθεσε προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Ο Ομπάμα εξέφρασε επίσης ευχαριστίες προς την Κύπρο για τη συμβολή της και για τον ρόλο της στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, εξάλλου, σε εικοσάλεπτη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφθεί την Κύπρο.
Ο κύπριος Πρόεδρος εμφανίζεται να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, καθώς δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή «συνομιλιών χάριν των συνομιλιών», όπως γινόταν μέχρι τώρα, και προτείνει μια διαφορετική διαδικασία. Κατά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ο κ. Αναστασιάδης έθεσε τρεις παραμέτρους: κατάλληλη προετοιμασία πριν από την έναρξη διαπραγματεύσεων, ενεργό εμπλοκή στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με αιχμή την επιστροφή της Αμμοχώστου.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η εμπλοκή της Τουρκίας (και της Ελλάδας) στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση Βενιζέλου - Νταβούτογλου. Οι διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς αναμένεται να επισκεφθούν αντίστοιχα την Αγκυρα και την Αθήνα. Ο κ. Βενιζέλος έθεσε το θέμα στον τούρκο ομόλογό του ενώ σημείωσε ότι «δεν έγινε καμία απολύτως αναφορά σε "τετραμερή" διάσκεψη ή σε οποιαδήποτε άλλη εμπλοκή της Ελλάδας. Οι δύο κοινότητες προβλέπονται στο ισχύον Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960 και ο ορισμός διαπραγματευτών έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν».
Ο κύπριος Πρόεδρος επιμένει ότι για να επιτύχει η νέα διαπραγματευτική προσπάθεια θα πρέπει το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού να αποκτήσει μια νέα δυναμική, να υπάρξουν δηλαδή κινήσεις που θα αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον των δύο κοινοτήτων στην προοπτική της λύσης. Και ως τέτοια κίνηση προτείνει την επιστροφή της Αμμοχώστου στους ελληνοκύπριους κατοίκους της.

ΤΑ ΝΕΑ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.