4/9/13

Η κρίση της Συρίας μεγάλος εφιάλτης της Άγκυρας

Του Νίκου Στέλγια
Η Τουρκία προβληματίζεται για τις επιπτώσεις μιας μεγάλης περιφερειακής σύρραξης
Κίνημα κοινωνικής ανυπακοής σε ολόκληρη την Τουρκία
Η πολιτική της Τουρκίας που έστρεψε τον Άσαντ εναντίον της, περιόρισε τις επιλογές της Τουρκίας και παράλληλα υποβάθμισε την ασφάλειά της.
Την στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση εντατικοποιεί τις προσπάθειες της για να λάβει το πράσινο φως από την Ουάσιγκτον για την επικείμενη επίθεση στην Συρία, η Άγκυρα προβληματίζεται για τις επιπτώσεις μιας μεγάλης περιφερειακής σύρραξης στα σύνορα της.

Οι Τούρκοι αρθρογράφοι δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους για τις εξελίξεις στην γειτονική Συρία.
Η αρθρογράφος της αγγλόφωνης εφημερίδας «Today’s Zaman», Λαλέ Κεμάλ υπογραμμίζει ότι, μέχρι στιγμής, η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφός της μισό εκατ. πρόσφυγες το οποίο έχει ήδη επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή οδήγησε σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα ένα πρόσθετο κόστος ύψους 300 εκ. δολαρίων για την Τουρκία.
Ο καθηγητής Γκιονούλ Τολ, προβλέπει ότι ο αριθμός των προσφύγων θα αγγίξει το 1 εκατ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν έχουν την πρόθεση να γυρίσουν πίσω στη Συρία, γεγονός που θα αλλάξει τον κοινωνικό χαρακτήρα της νοτιοανατολικής περιοχής της Τουρκίας.
Η πολιτική της Τουρκίας που έστρεψε τον Άσαντ εναντίον της, περιόρισε τις επιλογές της Τουρκίας και παράλληλα υποβάθμισε την ασφάλειά της. Ο Άσαντ χρησιμοποιεί κάθε ευκαιρία προκειμένου να αποσταθεροποιήσει τα τουρκικά σύνορα, όπως για παράδειγμα, με το να ενισχύσει ομάδες που προβαίνουν σε βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία, όπως η πρόσφατη επίθεση στο Ρεϊχανλί πριν από μερικούς μήνες.
Στο μεταξύ, δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι ο Άσαντ χρησιμοποιεί τους Κούρδους της Συρίας προκειμένου να πλήξει την εύθραυστη διαδικασία ειρήνης. Η αρθρογράφος έχει την άποψη ότι μια εξωτερική πολιτική που δεν στηρίζει υπέρμετρα την αντιπολίτευση αλλά, αντιθέτως, αφήνει χώρο για ελιγμούς με στόχο έναν πιθανό διάλογο με τον Άσαντ, θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματική.
Ο καθηγητής Τολ εκτιμά ότι η Συρία μπορεί να προκαλέσει τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία και στο Ισραήλ μέσω μη-κρατικών δρώντων, όπως η Χεζμπολάχ, σε αντίποινα για μια αμερικανική επίθεση. Σε περίπτωση που ο Άσαντ διατηρηθεί στην εξουσία, θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να εκδικηθεί την Τουρκία για την στήριξη που έδωσε στην αντιπολίτευση.
Ο Τζαφέρ Σολγκούν συμμερίζεται την άποψη της Κεμάλ ότι σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιτεθούν στη Συρία, η τελευταία θα εξαπολύσει βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία που βρίσκεται στο πεδίο βολής της. Το καθεστώς Άσαντ αντί να υπερασπιστεί τους ισχυρισμούς που θέλουν την αντιπολίτευση να έχει κάνει χρήση χημικών, επικεντρώνεται στην πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης.
Στο ίδιο κλίμα κινείται και ο Χασάν Κανμπολάτ, ο οποίος αναφέρει ότι εφόσον η Συρία και οι σύμμαχοί της δεν μπορούν άμεσα να χτυπήσουν τα δυτικά κράτη που συμμετέχουν στην επίθεση, τα γειτονικά κράτη θα γίνουν ο πρωταρχικός στόχος. Συρία και Ιράν μπορεί να θελήσουν να τιμωρήσουν Τουρκία, Ισραήλ και Ιορδανία για τη στάση τους. 


*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 


Κίνημα κοινωνικής ανυπακοής σε ολόκληρη την Τουρκία


Πρωταγωνιστές είναι τα πινέλα, η βούρτσες μπογιάς και τα χρώματα
Του Νίκου Στέλγια
Οι Τούρκοι πολίτες βγαίνουν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων και χρωματίζουν τα σκαλοπάτια των γειτονιών τους.
Ένα πρωτόγνωρο πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο εξαπλώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε ολόκληρη την Τουρκία. Οι πρωταγωνιστές στην νέα εξέλιξη είναι τα πινέλα, η βούρτσες μπογιάς και τα χρώματα. Οι Τούρκοι πολίτες βγαίνουν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων και χρωματίζουν τα σκαλοπάτια των γειτονιών τους. Η τουρκική κυβέρνηση τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις. Οι δήμοι, οι οποίοι ελέγχονται από το κυβερνών κόμμα επιχειρούν να καλύψουν με γκρίζα μπογιά τα χρωματιστά σκαλοπάτια.
Το νέο κίνημα ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Στην συνοικία Τζιχάνγκιρ του Πέρα, μια ομάδα ακτιβιστών, η οποία έλαβε μέρος στην μεγάλη εξέγερση του Ιουνίου, αποφάσισε να χρωματίσει σε διάφορα χρώματα τα σκαλοπάτια του Τζιχάνγκιρ. Έτσι μέσα σε λίγες ώρες, τα σκαλοπάτια ντύθηκαν τα χρώματα της σημαίας, η οποία στον δυτικό κόσμο συμβολίζει της υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων.

Μέσα σε λίγες ώρες, το παράδειγμα του Πέρα ακολούθησαν και άλλες συνοικίες και πόλεις της Τουρκίας. Στην Αδριανούπολη, στην Σμύρνη, στο Ντιγιάρμπακιρ (Άμεντ) στην Άγκυρα καθώς και σε άλλες τουρκικές πόλεις, χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους κρατώντας στα χέρια τους βούρτσες.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν κρύβει τον προβληματισμό της απέναντι στην νέα εξέλιξη. Σύμφωνα με τους κύκλους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο κίνημα κοινωνικής ανυπακοής, το οποίο έρχεται να πλήξει το γόητρο της κυβέρνησης μόλις λίγους μήνες πριν τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι δήμοι, οι οποίοι ελέγχονται από την τουρκική κυβέρνηση επιχείρησαν να «πνίξουν» την νέα «εξέγερση» σε γκρίζα μπογιά, ωστόσο, οι ακτιβιστές έβαψαν για μια ακόμη φορά τα σκαλοπάτια της γειτονιάς τους και έδειξαν ότι είναι αποφασισμένοι να δώσουν χρώμα στην γειτονιά τους. 

Τις τελευταίες ώρες, το νέο κίνημα έχει φτάσει και στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, μια ομάδα Τουρκοκύπριων ακτιβιστών είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει το παράδειγμα των Τούρκων συντρόφων τους. Έτσι, οι μπογιές, τα πινέλα και οι βούρτσες άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους και στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής. 


*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.