27/9/13

Άμεσα αναμένεται η ψηφοφορία Συμφωνία στον ΟΗΕ για το συριακό ψήφισμα, χωρίς ρήτρα επέμβασης

Μετά από έντονες διαβουλεύσεις, οι ΥΠΕΞ των πέντε χωρών του Συμβουλίου κατέληξαν στο προσχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία
Ηνωμένα Έθνη. Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κατέληξαν σε συμφωνία για το προσχέδιο του ψηφίσματος που θα επιβάλει διεθνή έλεγχο στο συριακό οπλοστάσιο, χωρίς να προβλέπεται απειλή για στρατιωτική επέμβαση -όρος που είχε θέσει η Ρωσία. Η ψηφοφορία για την υιοθέτηση του ψηφίσματος αναμένεται άμεσα, ενδεχομένως ήδη την Παρασκευή.

ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα έφτασαν το βράδυ της Πέμπτης σε συμφωνία για το ψήφισμα μετά από πολυήμερες, σκληρές διαπραγματεύσεις που έκλεισαν με συνάντηση μεταξύ των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ.

Το μείζον ζήτημα ήταν πώς θα διασφαλιστεί η συμμόρφωση της Δαμασκού στο σχέδιο για παράδοση του συριακού χημικού οπλοστασίου σε διεθνή έλεγχο με τελικό στόχο την καταστροφή του. Οι ΗΠΑ αρχικά ζητούσαν το ψήφισμα να συνοδεύεται με ρητή αναφορά στο άρθρο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, το οποίο αφήνει περιθώριο για στρατιωτική δράση.

Η Ρωσία ήταν εξαρχής κάθετα αντίθετη σε τέτοια αναφορά. Με τη συμφωνία για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα χρειαστεί, σε περίπτωση που η Συρία δεν συμμορφωθεί, να υιοθετηθεί δεύτερο ψήφισμα που θα αναφέρει το άρθρο 7.

Αυτό αναφέρεται στο προσχέδιο του ψηφίσματος, γνώση του οποίου επικαλείται το Reuters: Το κείμενο ρητά προειδοποιεί τη Δαμασκό πως εάν δεν συμμορφωθεί, θα ακολουθήσει νέο ψήφισμα με χρήση του άρθρου 7 -στην οποία ενδεχόμενη περίπτωση, ωστόσο, θα μπορούσε να ασκηθεί ρωσικό βέτο.

Οι πρέσβεις ΗΠΑ, Ρωσίας και Βρετανίας στον ΟΗΕ ανέφεραν πως το εκτελεστικό συμβούλιο του Οργανισμού μη Διάδοσης Χημικών Όπλων (OPCW) θα συνεδριάσει στη Χάγη την Παρασκευή για να καταρτίσει τις λεπτομέρειες της δράσης του στο ζήτημα της Συρίας.

Μετά από αυτό, θα μπορέσει να γίνει η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας -άρα το νωρίτερο το βράδυ της Παρασκευής.
Newsroom ΔΟΛ

In.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.