27/9/13

Σε «λουκέτο» ΕΑΣ, ΕΛΒΟ επιμένουν οι δανειστές

Του Σωτήρη Νίκα
Οι διαπραγματεύσεις για τη ΛΑΡΚΟ θα συνεχιστούν σήμερα, μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και των τεχνικών κλιμακίων.
Επιμένει η τρόικα στο να κλείσουν οι αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ), καθώς από τα σχέδια αναδιάρθρωσης που παρουσιάστηκαν οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας θεωρούν ότι δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους.
Σε ό,τι αφορά τη ΛΑΡΚΟ, η κυβέρνηση επιμένει στην αποκρατικοποίησή της, αλλά η τρόικα δεν έχει ακόμη πεισθεί ούτε για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος.

Χθες, πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη μεταξύ των επικεφαλής της τρόικας και του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, του υπουργού Αμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλου, της αναπληρώτριας υπουργού Αμυνας κυρίας Φώφης Γεννηματά και τον υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Ασ. Παπαγεωργίου, για το μέλλον των τριών ΔΕΚΟ. Ωστόσο, δεν επήλθε συμφωνία και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα και τις επόμενες ημέρες. Μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών συσκέψεων, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε πως «έχουμε ελπίδες για τη διατήρηση ενός μέρους των εργοστασίων», αναφερόμενος στα ΕΑΣ και στην ΕΛΒΟ.
Μάλιστα, συμπλήρωσε πως, εφόσον πειστεί η τρόικα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού σχεδίου, η Κομισόν θα είναι περισσότερο ελαστική σχετικά με την απαίτησή της να επιστραφούν οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τις δύο επιχειρήσεις, ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ, τις οποίες έχει χαρακτηρίσει παράνομες. Επίσης, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Αμυνας ανέφερε χθες πως η θέση της ελληνικής πλευράς είναι να ολοκληρωθούν πρώτα οι ανεκτέλεστες παραγγελίες στα ΕΑΣ, ύψους 250 εκατ. ευρώ, συνολικά από Μαρόκο και κυρίως ΗΠΑ, και στη συνέχεια να ακολουθήσει η σταδιακή σμίκρυνση και αναδιοργάνωση της επιχείρησης. Ωστόσο, η τρόικα υποστήριξε πως δεν πρόκειται για συμβάσεις αλλά για προσύμφωνα (κυρίως από το Μαρόκο) και δεν είναι απαραίτητο να εκτελεστούν τα έργα.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη ΛΑΡΚΟ, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε χθες πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα μεταξύ του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, με απώτερο στόχο να πεισθεί η τρόικα για τη βιωσιμότητα του σχεδίου αποκρατικοποίησης της επιχείρησης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.