22/8/13

Στα χαμηλά τριών δεκαετιών η τουρκική λίρα

Στα χαμηλότερα επίπεδα τριών δεκαετιών έχει διολισθήσει η τουρκική λίρα, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι η κεντρική τράπεζα δεν πράττει τα αναγκαία για να βοηθήσει το νόμισμα της χώρας.
Στη σημερινή συνεδρίαση, η λίρα καταγράφει απώλειες 0,2% σε σύγκριση με το δολάριο, και η ισοτιμία διαμορφώνεται στις 1,9832 λίρες, τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1981.
Το τουρκικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί κατά 10% φέτος, καταγράφοντας το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό υποτίμησης μεταξύ των νομισμάτων των μεγαλύτερων αναδυόμενων αγορών στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, μετά το νοτιοαφρικανικό ραντ.
Σε πτώση βρίσκεται και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο υποχωρούσε το μεσημέρι κατά 1,9% και κατά 8% από την αρχή της εβδομάδας.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε την Τρίτη σε αύξηση του διατραπεζικού επιτοκίου overnight κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 7,75% την Τρίτη, ενώ διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο για πράξεις repos μίας εβδομάδας στο 4,5%.
Η προοπτική μείωσης των μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας από τη Fed και η αποδυνάμωση των προοπτικών ανάπτυξης στην Ασία οδήγησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών στις αναπτυσσόμενες χώρες, η αξία των οποίων μειώθηκε φέτος κατά περίπου 1 τρισ. δολάρια.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα, η οποία έχει διαθέσει πάνω από 7,5 δισ. δολάρια από τις 11 Ιουνίου για να ελέγξει την υποτίμηση της λίρας, ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει το απόγευμα τουλάχιστον 350 εκατ. δολάρια.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.