1/8/13

Πιθανή επέμβαση Τούρκων στην Κύπρο λόγω Φυσικού Αερίου

Δημήτρης Μανουσάκης
Πιθανή επέμβαση των Τούρκων στην Κύπρο, λόγω φυσικού αερίου, βλέπει η Αμερικανική δεξαμενή Σκέψης American Enterprise Institute, κρούωντας μάλιστα τον κώδωνα κινδύνου στην κυβέρνηση και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ  ν' αυξήσουν την επαγρύπνηση τους πάνω από την Τουρκία και την πολιτική της για την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων, στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η έκθεση που παρέδωσε το ίδρυμα  στις 25 Ιουλίου στην Αμερικανική κυβέρνηση τιτλοφορείται ως εξής: ''Θα γίνει η Ανατολική Μεσόγειος ο επόμενος Περσικός Κόλπος;.
Με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται στη Μεσόγειο το Αμερικανικό αυτό ίδρυμα, καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσουν την επαγρύπνηση τους πάνω από την Τουρκία και την πολιτική της για την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία επισημαίνεται στην έκθεση, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεράστια στρατιωτική της δύναμη για να αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο.

Υποδεικνύεται μάλιστα  η απειλή του Τουρκικού ναυτικού, το οποίο πιθανόν να χρησιμοποιήσει η χώρα, για την επίλυση των διαφορών της ιδιαίτερα με την Κυπριακή Δημοκρατία.    

Το ινστιτούτο, επικαλείται και την απειλή που διατύπωσε στην ΕΈ ο αρμόδιος διαπραγματευτής για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς το 2011 περί χρήσης στρατιωτικής δύναμης εναντίον της Κύπρου.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: "Ο κύριος Μπαγίς μπορεί να είναι, ο πιο διπλωματικά εξευγενισμένος αξιωματούχος της Τουρκίας, αλλά θα ήταν αφέλεια να αγνοούν τις απειλές του".

Επισημαίνεται ακόμη ότι η Άγκυρα θεωρεί τόσο το Ισραήλ όσο και την Κύπρο, ως απειλή για τα τουρκικά συμφέροντα ενέργειας στη Μεσόγειο.
Πηγή: Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.