17/8/13

Το αλβανικό χωριό που αποτελεί την πρωτεύουσα της κάνναβης στην Ευρώπη - Το 90% των κατοίκων καλλιεργεί φυτείες

Η τελευταία φορά της αστυνομία προσπάθησε να εισέλθει στο ορεινό χωριό που αποτελεί τη μητρόπολη της μαριχουάνας, η επιχείρηση εξελίχθηκε σε αληθινό πόλεμο, όπως μαρτυρά ένας τοπικός αστυνομικός. Ανώνυμα, πάντα, διότι στο Λαζαράτ, βασιλεύει ο φόβος, η ομερτά της μαφίας.

Η αστυνομία για να προσεγγίσει το χωρίο που βρίσκεται κοντά στην ιστορική πόλη του Αργυρόκαστρου χρειάστηκε να επιστρατεύσει μονάδες ελεύθερων σκοπευτών που προστάτευαν με τα πυρά τους την από εδάφους έφοδο των ειδικών δυνάμεων. Κι όλα αυτά για τη σύλληψη μιας χούφτας ανθρώπων που εργάζονται στις χασισοφητείες της περιοχής.

Μιας περιοχής που θεωρείται η πρωτεύουσα των ναρκωτικών στην Αλβανία και είναι διαβόητη για τη μαριχουάνα της, αλλά και την ανομία που τη διέπει. Η ετήσια καλλιέργεια κάνναβης φέρνει στους εμπόρους κέρδη έξι δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία. Οι τοπικές αρχές... αποκρούουν το νούμερο αυτό, ωστόσο παραδέχονται πως η αγορά του χασίς ανθεί.

Η έφοδος των ειδικών δυνάμεων στο Λαζαράτ, πάντως, δεν είχε αίσιο τέλος για την αστυνομία. Μόλις τα όργανα της τάξης άρχισαν να κόβουν τα χασισόδεντρα, εμφανίστηκαν 15 τζιπ γεμάτα βαρύ οπλισμό και άρχισε η μάχη. «Πυροβολούσαν αδιακρίτως από 20 διαφορετικά σημεία και εκτόξευαν αντιαρματικές ρουκέτες», δήλωσε στην Global Post ο τοπικός αστυνομικός αυτόπτης μάρτυρας και συνέχισε: «Είδα μια 70χρονη γιαγιά να μας ρίχνει με πολυβόλο. Νόμιζα ότι θα πεθάνω».

Φοβούμενοι τις απώλειες αμάχων, η αστυνομία υποχώρησε με τους ελεύθερους σκοπευτές να ακινητοποιούν τα τζιπ. Εκτοτε κανείς δεν έχει πλησιάσει κοντά στο Λαζαράτ. Ο επίτροπος της περιοχής διευκρίνισε πως οι έμποροι ναρκωτικών εκμεταλλεύτηκαν το πολιτικό κενό που προέκυψε μετά τις εκλογές του Ιουνίου για να επενδύσουν μεγάλα ποσά στην επέκταση των φυτειών. Την ίδια στιγμή οι νομικές αρχές με απουσία μέτρων επιτρέπουν να ανθεί το εμπόριο ναρκωτικών του Λαζαράτ επειδή ξέρουν πως αν αναλάβουν δράση, το αποτέλεσμα θα είναι νέος πόλεμος, αφού εκτιμάται πως το 90% των κατοίκων είναι εμπλεγμένοι στο κύκλωμα.

Η αστυνομία το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να σταματά τα φορτηγά που κατευθύνονται στο χωριό για να μεταφέρουν το εμπόρευμα και να συλλαμβάνει τους μετανάστες που πηγαίνουν εκεί για δουλειά στα χωράφια.

Η παραγωγή το 2012 έφτασε τις 15 τόνους μαριχουάνας, ενώ άλλοι 10 τόνοι κατασχέθηκαν σε διάφορα σύνορα. Τη στιγμή που η οικονομία της Αλβανίας κατρακυλά επηρεασμένη από την κρίση στην Ελλάδα και την Ιταλία, το Λαζαράτ κολυμπά στο χρήμα.

Οι εκθέσεις της αστυνομίας δείχνουν ότι το χωριό καλλιέργησε περισσότερα από 60 στρέμματα γης μέσα στο 2012 και εκτιμούν πως τα 300.000 χασισόδεντρα μπορούν να αποφέρουν 500 τόνους μαριχουάνας. Οι εκ του μακρόθεν φωτογραφίες των αρχών δείχνουν πως μια πρώην απομακρυσμένη ξερή έχει μετατραπεί σε μια καταπράσινη όαση.

Εννοείται πως στο Λαζαράτ δεν μπορούν να πλησιάσουν ούτε οι δημοσιογράφοι. Οι κάτοκοι φυλάσσουν τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο χωριό και αποθαρρύνουν όσους άγνωστους επιθυμούν να πλησιάσουν. Τον περασμένο μήνα οι έμποροι εντόπισαν δύο τοπικούς δημοσιογράφους και έναν Γάλλο εικονολήπτη. «Τρια άτομα που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο μας έκλεισαν το δρόμο και μας είπαν πως αν δεν σταματούσαμε να τραβάμε πλάνα θα καταλήγαμε νεκροί», δήλωσε ο Τέλνις Σκούκι ένας ανταποκριτής του αλβανικού πρακτορείου ειδήσεων.

Παράλληλα, οι ντόπιοι επιτίθενται συχνά στα αυτοκίνητα περαστικών από την λεωφόρο Λαζαράτ ως αντίποινα για τις αστυνομικές επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό είναι πως όταν το 2007 η αστυνομία πυροβόλησε έναν καταζητούμενο για απαγωγή, το εξαγριωμένο πλήθος επιτέθηκε και έκαψε το αστυνομικό τμήμα του Αργυρόκαστρου.

Η απειλή μετατροπής της όποιας της αστυνομίας να εισβάλλει στο Λαζαράτ σε μακελειό με πολλές απώλειες πολιτών, αναγκάζει τις αρχές να τηρούν στάση αναμονής και να εναποθέτουν τις ελπίδες τους για λύση του προβλήματος στην πολιτική βούληση. «Χρειαζόμαστε πρωθυπουργική έγκριση και τίποτα λιγότερο», λένε.


4 σχόλια:

  1. "Την ίδια στιγμή οι νομικές αρχές με απουσία μέτρων επιτρέπουν να ανθεί το εμπόριο ναρκωτικών του Λαζαράτ επειδή ξέρουν πως αν αναλάβουν δράση, το αποτέλεσμα θα είναι νέος πόλεμος, αφού εκτιμάται πως το 90% των κατοίκων είναι εμπλεγμένοι στο κύκλωμα"

    Αφού λοιπόν όλο το χωριό είναι μπλεγμένο στο κύκλωμα(οργανωμένη μονάδα δηλαδή!) η λύση του προβλήματος γίνεται πιο εύκολη.
    Η λύση είναι μία, φθηνή και αποτελεσματική. Αεροπορικός βομβαρδισμός και ισοπέδωση φυτειών και χωριού. Όποιος τολμά ας ξαναφυτέψει. Σκληρή και απάνθρωπη λύση αλλά και ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί ειδικά σε σοβαρά θέματα και να σταλεί ένα δυνατό μήνυμα αποφασιστικότητας χωρίς φωνές.
    Ένα ολόκληρο χωριό παράγει ναρκωτικά. Δεν τίθεται θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη στιγμή που προβάλουν παράνομη ένοπλη αντίσταση και δεν μπορεί να γίνει αντιμετώπιση του θέματος από κλασσικές αστυνομικές δυνάμεις εδάφους γιατί δεν έχουν την απαραίτητη ένοπλη ισχύ στη συγκεκριμένη περίπτωση. Τίθεται σοβαρό θέμα σωματικής ακεραιότητας αστυνομικών οργάνων και εισαγγελικών λειτουργών που σίγουρα σε μια τέτοια επιχείρηση θα τις συνοδεύουν. Άρα πως λύνεται το πρόβλημα? Αρκούν δύο μικρές καταδρομικές μονάδες αναγνώρισης, ένα ζεύγος μαχητικών(30.0000-40.000 ευρώ για τη μια ώρα πτήσης του ζεύγους),ένα ζεύγος επιθετικών ελικοπτέρων(10.000-20.00ο). Σύνολικό κόστος επιχείρησης(συμπεριλαμβανομένων οικονομικού μπόνους για καταδρομείς, διοικητικούς κτλ) 100.000-120.000 ευρώ. Αστείο πόσο για οποιοδήποτε κράτος. Αργά βράδυ με διόπτρες και κατάλληλο εξοπλισμό γίνεται ο εντοπισμός-επιβεβαίωση στόχων. Με την ανατολή του ήλιου "πάρτυ" από τον ουρανό. Πρωί με τη δροσούλα την ώρα που θα ναι χαλαροί και θα τεντώνονται μέσα στο πάπλωμα. Όποιος θέλει ας ξαναφυτέψει.
    Για άλλα πράγματα ξέρουν να ζητάνε βοήθεια. Γι' αυτά τα θέματα όμως γιατί δεν ζητάνε να βρεθεί λύση? Σςςς ρε μην μιλάτεεε κάθε πρώτη του μηνός γεμίζει ο τραπεζικός λογαριασμός κάποιων σε κάποια τράπεζα του εξωτερικού. Ελβετία, Παναμάς και σε χώρες ΝΑ Ασίας


    ΥΓ: Ερώτηση, τόσο οργανωμένοι που είναι έχουν επιστημονικούς συνεργάτες γεωπόνους στο χωριό? :);)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τιποτα απ' λα αυτα δεν χρειαζεται κυριε γεωπονε. Raoundup spray 'η αλλο παρομοιο απο αεροπλανο και τελος η παραγωγη. Αλλα ποιος σας λεει οτι θελουν??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1)"Αλλα ποιος σας λεει οτι θελουν??????"

    Όπως προανέφερα κάποιων οι λογαριασμοί γεμίζουν κάθε "πρώτη" του μηνός.

    2) "Raoundup spray 'η αλλο παρομοιο απο αεροπλανο και τελος η παραγωγη"

    Θεωρητικά η συγκεκριμένη ιδέα είναι πολύ καλή αλλά μόνο σε δεύτερο στάδιο μετά από 30 μέρες του βομβαρδισμού και της γενικότερης σταρτιωτικής επιχείρησης.
    Ο λόγος είναι απλός:
    Ένα ψεκαστικό αεροπλάνο πολλές φορές για να έχει ακρίβεια χρειάζεται να πετάξει χαμηλά πάνω από τις φυτείες. Κατά συνέπεια θα είναι εκτεθειμένο σε πυρά όπλων 7,62mm, 7,92mm, 12,7mm, τα RPG και ίσως να έχουν και κάτι πιο βαρύ διότι είναι πολύ πιθανόν να έχουν επαφές με άλλες παραστρατιωτικές ομάδες. Διότι στη συγκεκριμένη περίπτωση με όσα αναφέρει το άρθρο δεν μιλάμε για "απλούς" μεγαλοπαραγωγούς και μεγαλέμπορους ναρκωτικών με δυο τρία καλάσνικοφ, μερικές χειροβομβίδες και πιστόλια.
    Είναι μια άρτια οργανωμένη και εξοπλισμένη μονάδα παραγωγής ναρκωτικών. Πολύ πιθανόν στο συγκεκριμένο χωριό όχι απλώς να παράγεται συγκεκριμένο είδος ναρκωτικού αλλά να είναι και σταθμός συσκευασίας και προώθησης άλλων ναρκωτικών. Ποτέ δεν ξέρεις. Τέτοιες περιοχές στον πλανήτη υπάρχουν στην Λατινική Αμερική και στην Ασία. Αυτοί ζήλεψαν τη "δόξα" του μεγαλέμπορου Κουν Σα . Είναι περιοχές που έχουν δικές του φυτείες παραγωγής και δικούς τους στρατούς εξοπλισμένους με βαρύ οπλισμό. Τώρα όταν η 70χρονη γιαγιά(αναφέρεται στο άρθρο 4η [παράγραφος) ρίχνει με πολυβόλο στον αστυφύλακα ο νέος εκεί με τι θα ναι εξοπλισμένος? Ένα βαρύ 50αρι για αεράμυνα. Δεν θέλει πολύ κόπο να το σκεφτούμε αυτό. Αν στείλουν πρώτα ψεκαστικό αεροπλάνο με τη πτήση χαμηλά που θα κάνει θα το γαζώσουν με συνοπτικές διαδικασίες.
    Το ψεκαστικό μετά την ισοπέδωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εννοείται ότι αυτή η "δουλειά" ταίζει κάμποσους τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλιώς ο καθένας δεν θα διακινδύνευε να μπλέξει μ΄αυτά.
    Αν όμως επειδή το κέρδος είναι γλυκό, έχουν πάρει πολλά μέτρα για τυχόν παρεμβάσεις σαν αυτές που αναφέρετε, τι γίνεται;
    Οπωσδήποτε θα το έχουν σκεφτεί πώς να προστατευτούν...
    Σ΄αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να κινείται κανείς γρήγορα και άμεσα αν θέλει να έχει αποτέλεσμα.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.