28/8/13

Μακελειό στη Βαγδάτη με 59 νεκρούς και 150 τραυματίες

Μακελειό στη Βαγδάτη με 59 νεκρούς και 150 τραυματίες
Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ από βομβιστικές επιθέσεις τους τελευταίους μήνες στη χειρότερη αιματοχυσία μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών στη χώρα από το 2008.
Τουλάχιστον 59 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 150 τραυματίστηκαν σήμερα, Τετάρτη το πρωί σε δέκα βομβιστικές επιθέσεις, που σημειώθηκαν σε περιοχές Σιιτών μουσουλμάνων στη Βαγδάτη.

Οι επιθέσεις έγιναν είτε με καμικάζι ζωσμένους εκρηκτικά, είτε με παγιδευμένα αυτοκίνητα έξω από υπαίθριες αγορές, δρόμους και εστιατόρια σε συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας, που διαμένουν, κυρίως, Σιίτες, όπως είναι η Καζιμίγια, η Σαντρ, η Σούλα, η Τζαμίλα και η Μαχμουντίγια.

Η σκληρότερη επίθεση σημειώθηκε στη συνοικία Τζισρ Ντιγιάλα της νοτιοανατολικής Βαγδάτης, όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο που εξερράγη στοίχισε τη ζωή επτά ανθρώπων και τον τραυματισμό 23, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, ωστόσο σουνιτικές εξτρεμιστικές οργανώσεις που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα θεωρούνται υπεύθυνες για τις επιθέσεις εναντίον σιιτών.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι επιθέσεις αυτές έχουν στόχο να τροφοδοτούν τη θρησκευτική σύγκρουση και να αποσταθεροποιούν τη χώρα η οποία προσπαθεί να ανακτήσει πολιτική σταθερότητα και ασφάλεια, δέκα χρόνια μετά την αμερικανική εισβολή η οποία ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσέιν.

Η κλιμάκωση της βίας συμπίπτει με την αυξανόμενη δυσαρέσκεια της σουνιτικής μειονότητας, η οποία είχε την εξουσία επί Σαντάμ Χουσέιν, κατά της κυβέρνησης που κατηγορείται κυρίως ότι προχωρεί σε αυθαίρετες συλλήψεις.
Ο ΟΗΕ και πολλοί διπλωμάτες έχουν καλέσει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις ώστε να αποτραπεί η περιθωριοποίηση των σουνιτών, καθώς αυτό μπορεί να προτρέψει τη στρατολόγησή τους σε εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Για να αντιμετωπίσει ωστόσο τα βίαια επεισόδια, η κυβέρνηση σκλήρυνε την εκστρατεία της κατά των σουνιτών ανταρτών προχωρώντας σε πολλές συλλήψεις.

Η παραλυσία του πολιτικού συστήματος σε συνδυασμό με την καλπάζουσα διαφθορά και την κακή λειτουργία των δημοσιών υπηρεσιών ενισχύουν την οργή και την αγανάκτηση των Ιρακινών.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.