8/7/13

Συμβούλιο της Ευρώπης: Η υπερβολική βία της τουρκικής αστυνομίας δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη

Σύμφωνα με τον Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζητούν να υπάρξει πλήρης έρευνα για τα κρούσματα αστυνομικής βίας σε βάρος Τούρκων διαδηλωτών τις τελευταίες εβδομάδες.

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
«Όλες οι περιπτώσεις υπερβολικής χρήσης βίας από την [τουρκική] Αστυνομία πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο εκτενούς έρευνας και να τιμωρηθούν καταλλήλως», τόνισε ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκςστους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της πενθήμερης επίσκεψής του σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, αναφερόμενος στην αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί και στη πλατεία Ταξίμ.
Ο  Επίτροπος τόνισε ότι, σύμφωνα με τους νόμους του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η αποτυχία να διερευνηθεί αποτελεσματικά η ανάρμοστη συμπεριφορά των δυνάμεων ασφαλείας αποτελεί από μόνη της μια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι «για τον ίδιο λόγο η Τουρκία έχει καταδικαστεί πολλές φορές από το Δικαστήριο».

Επίτροπος είχε γίνει αποδέκτης σοβαρών καταγγελιών ενώ έχει στη διάθεσή του αποδεικτικά στοιχεία όπως φωτογραφίες, βίντεο, μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, καθώς και ιατροδικαστικά στοιχεία για νεκρούς και τραυματίες στη διάρκεια των διαδηλώσεων. Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούσαν στην υπερβολική και ακατάλληλη χρήση των δακρυγόνων καθώς και άσκηση βίας κατά τη σύλληψη διαδηλωτών. 

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνκαι η ηγεσία της τουρκικής αστυνομίας θεώρησαν τη χρήση βίας «ανάλογη της δράσης των περιθωριακών ομάδων που αποπειράθηκαν να αμαυρώσουν τις διαδηλώσεις, εκτός από μεμονωμένα περιστατικά τα οποία είναι υπό διερεύνηση», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά.

«Ο μόνος τρόπος να καλυφθεί αυτό το χάσμα ανάμεσα στις αντιλήψεις, και να μπορέσει η Τουρκία να επουλώσει την πληγή των επεισοδίων είναι να διενεργηθούν ανεξάρτητες, αμερόληπτες και αποτελεσματικές έρευνες, στη βάση των διατυπωμένων με σαφήνεια κατευθυντήριων γραμμών του Δικαστηρίου του Στρασβούργου. Λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό της Τουρκίας, το εγχείρημα αυτό απαιτεί μια καινούργια προσέγγιση και αποφασιστικότητα από όλους τους αρμόδιους φορείς», δήλωσε ο Επίτροπος. Και κατέληξε:«οι διαδηλωτές που κατέφυγαν στη βία πρέπει προφανώς να τεθούν ενώπιον των συνεπειών των πράξεών τους, ωστόσο η απόλυτη προτεραιότητα της κάθε δημοκρατικής πολιτείας πρέπει να είναι η διασφάλιση της εμπιστοσύνης των πολιτών της για την επιβολή του νόμου».
BHMA

3 σχόλια:

  1. Tαξίμ-Ντιγιαρμπακίρ πόσο απέχουν;
    Το πρώτο στάδιο της Ειρηνευτικής διαδικασίας Κούρδων -Τουρκίας λαμβάνει τέλος με την αποχώρηση του PKK απο τις Κουρδικές περιοχές της Τουρκίας

    Τα δύο άλλα στάδια μένουν εκρεμμή: -Συνταγματική αναθεώρηση ως δρομος της πολιτικής επίλυσης του Κουρδικού ζητήματος και καθορισμού του νομικού πλαισίου της λύσης

    -Η Ενταξη στην πολιτική, οικονομικη και κοινωνικη ζωή της Τουρκίας των μελών του ΠΚΚ.

    Η Τουρκοκουρδική σύμπραξη είτε θα ενταφιαστεί απο τα γεγονότα στην πλατεία Ταξίμ είτε θα ενισχυθεί.Η Κατάσταση πάντως συνεχώς περιπλέκεται:
    -Το Νότιο Κουρδιστάν προχωρεί σε ανοίγματα πρός Ρωσία και Ιράν
    -Κουρδικής καταγωγής στρατιώτες εγκαταλείπουν τον Ιρακινό στρατό κα ιενσωμαώνονται στους Πεσμεργκά
    -Οι Τούρκοι ετοιμάζουν στα πρότυπα της ΤΜΤ και η ΤΟΥΡΔΥΚ οργάνωση των Τουρκμένων
    -Το Ιράκ τίθεται υπο την απόλυτη επιρροή του Ιράν
    -Οι Ισραηλινοί απειλούν την Τουρκία με το αντίπαλο δέος το ΠΚΚ σε περίπτωση ενίσχυσης δεσμών της με την Χαμάς
    -Στις Κουρδικές περιοχές της Συρίας έχει ξεσπάσει σοβαρή πολιτική κρίση μεταξύ των Κούρδων

    Και το τελευταίο σενάριο Αυτονόμηση της Κωνσταντινούπολης και εένταξη της στην Ευρωπαική Ενωση.Φαιδρό μέν όχι δε αν συνδυαστεί με τις αλλαγές στον Αυτοδιοικητικό χάρτη της Τουρκίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΧΕΣΤΗΚΕ Η ΦΑΤΜΕ ΣΤΟ ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλα ολα αυτα αλλα δεν μου εξηγει καποιος γιατι να εμεινε ατιμωρητη η βια της αστυνομιας στην Ελλαδα κατα των διαμαρτυριων του κοσμου εναντια στο μνημονιο (τα θυμαστε ετσι δεν ειναι???). Προφανως κατι αλλο συμβαινει και ο τροπος που προσπαθουν να αυξησουν την πιεση στην ΑΓΚΥΡΑ μονο θυμηδια προκαλει. Σιγα μην τους ενδιαφερουν οι ανθρωποι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.