6/7/13

Η Δανία κλείνει κουρδικό κανάλι. Ικανοποίηση εκφράζει η Άγκυρα.


rioj
Με απόφαση δανικού δικαστηρίου κλείνει το κουρδικό κανάλι Roj TV το οποίο εξέπεμπε απο τη Δανία. Η Τουρκία εξέφρασε την ικανοποίησή της ενώ οι Κούρδοι τη δυσαρέσκειά τους.
Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών έχει ως εξής:

“Ως γνωστό, η απόφαση που ανακοινώθηκε στις 10 Ιανουαρίου του 2012, μετά από τη δίκη που έγινε στο δικαστήριο της Κοπεγχάγης για το τηλεοπτικό δίκτυο Roj Tv, που συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ, και τη μητρική εταιρεία «Εκδόσεις Μεσοποταμίας Α/S», κρίθηκαν ένοχα για παραβίαση του άρθρου 114 του ποινικού νόμου της Δανίας, που απαγορεύει την προώθηση της τρομοκρατίας και στη συνέχεια η υπεράσπιση προέβη σε έφεση αναφορικά με την απόφαση.

Στο πλαίσιο αυτό, στη δίκη που έγινε μετά την άσκηση έφεσης, η οποία ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου του 2012 και τερματίστηκε με την 36η δικάσιμο που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουνίου 2013, και η απόφαση ανακοινώθηκε σήμερα (3 Ιουλίου 2013), το Ανατολικό Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση που είχε ληφθεί από το δικαστήριο της πόλης της Κοπεγχάγης και ζήτησε να καταστεί βαρύτερη η ποινή με χρηματικό πρόστιμο και πέραν αυτού να αρθεί το δικαίωμα που είχε δοθεί, το 2003, στη Roj Tv και στη μητρική εταιρεία για χορήγηση άδειας για τηλεοπτικές εκπομπές επ’ αόριστο. Την απόφαση αυτή την αντιμετωπίζουμε με ικανοποίηση.

Με την απόφαση αυτή του Ανώτατου Δικαστηρίου επιβεβαιώθηκε ότι το ΡΚΚ είναι μία τρομοκρατική οργάνωση, ότι το τηλεοπτικό δίκτυο Roj Tv χρηματοδοτείται από την τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ, ότι δε μπορούν οι εκπομπές του τηλεοπτικού δικτύου Roj Tv που προωθεί την τρομοκρατία, κάνοντας προπαγάνδα του ΡΚΚ, να αξιολογηθούν στο πλαίσιο της ελευθερίας έκφρασης και τύπου, ότι δε μπορεί να επιδειχθεί κατανόηση στην εκμετάλλευση των δικαιωμάτων και ελευθεριών κατά τρόπο που μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και ότι οι εργαζόμενοι στο τηλεοπτικό δίκτυο βρίσκονται σε στενή σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν ευδοκίμησαν οι προσπάθειες ορισμένων εστιών να πολιτικοποιήσουν τη δίκη και να την οδηγήσουν εκτός της νομικής βάσης.

Αναμφισβήτητα, αυτή η σημαντική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αποτελεί παράδειγμα για τη διεθνή κοινότητα, όσον αφορά στις νομικές όψεις του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό περιμένουμε, πρώτα οι χώρες μέλη της ΕΕ και στη συνέχεια η διεθνής κοινότητα, καθώς και οι εταιρείες που δρουν στον τομέα των ΜΜΕ, να παρεμποδίσουν τις ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ και των προσκείμενων σ’ αυτήν προς την κατεύθυνση να εκμεταλλευτούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, όπως στην περίπτωση του Roj Tv.”

Αντίδραση του BDP για τη RojTv

Όπως αναφέρεται στον τύπο, το κουρδικό κόμμα BDP αντέδρασε στην ακύρωση της άδειας για το τηλεοπτικό δίκτυο Roj Tv και στην ανακοίνωση που εξέδωσε τόνισε ότι «Η κυβέρνηση της Δανίας θα πρέπει να σέβεται τις αξίες του κουρδικού λαού». Το BDP υπογράμμισε πως η απόφαση αυτή της Δανίας θα περάσει στην ιστορία της δημοκρατίας ως «μαύρη κηλίδα» και ότι η Δανία με την εν λόγω απόφασή της υπέγραψε μία απόφαση σκάνδαλο που ποδοπατάει το δίκαιο της ΕΕ.

Στην ανακοίνωση τονίστηκαν τα εξής: «Σήμερα η Δανία ακύρωσε τις άδειες εκπομπών του τηλεοπτικού δικτύου Roj Tv, MMC και Nuce Tv και πέραν αυτού επέβαλε βαριά χρηματικά πρόστιμα. Αυτή η παράνομη απόφαση ελήφθη και με τις ενέργειες, αλλά και με τις πιέσεις που άσκησε η Τουρκία».

Στην ανακοίνωση του BDP επισημάνθηκε πως η απόφαση που ελήφθη αποτελεί χτύπημα στην ελευθερία του τύπου και στην ελευθερία ενημέρωσης του λαού. Στην ανακοίνωση τονίστηκε πως «Οι εν λόγω εκπομπές αποτελούν τη φωνή και την ανάσα του κουρδικού λαού στον αγώνα που κάνει και παρεμπόδιση στο να απηχούνται οι γλώσσες, οι πολιτισμοί και οι ταυτότητες των λαών κατά έναν τρόπο σωστό. Η απόφαση που ελήφθη αποτελεί βαρύ χτύπημα στην ελεύθερη φωνή των λαών και έχει το χαρακτήρα της συνέχειας των πολιτικών που δεν υπολογίζουν τις ελευθερίες των λαών, όσον αφορά στη γλώσσα, στην ταυτότητα, στον πολιτισμό και στον αγώνα τους για την ελευθερία. Η ληφθείσα απόφαση αποτελεί επίθεση στην αρχή της χρησιμοποίησης της μητρικής γλώσσας στις εκπομπές. Καταδικάζουμε αυτήν την παράνομη απόφαση και καλούμε την κυβέρνηση της Δανίας να σεβαστεί τις αξίες του κουρδικού λαού».
Ανιχνεύσεις

1 σχόλιο:

  1. Oι Εξελίξεις για το ΠΚΚ πανευρωπαικά πάνε απο το κακό στο χειρότερο και δεν είναι μόνο σε ζητήματα χρηματοδότησης αλλά άπτονται και του ζητήματος εσωτερικής ασφάλειας των χωρών που φιλοξενούν την Κουρδική διασπορά.Τα γεγονότα στην Γαλλία και στην Συρία άνοιξαν τον ασκό του αιόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.