13/7/13

Συρία: Σε λίγο το τέλος

Karim Bouali, Algérie patriotique (Αλγερία)        (μτφ. Κριστιάν)
Στη Συρία, το ένα μετά το άλλο, τα «εδάφη» που είχαν περάσει υπό τον έλεγχο των τρομοκρατικών ομάδων απελευθερώνονται από τον τακτικό στρατό και ξαναπερνούν κάτω από την εποπτεία του κράτους. 

Η εξάλειψη αυτών των ομάδων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πολιτική μετάβαση, που θα κορύφωνε, σε αυτή τη χώρα, με μια μεταβίβαση της εξουσίας όπως την θέλει ο συριακός λαός, ήτοι μέσω δημοκρατικών εκλογών, και όχι μέσω των όπλων και των «καπρίτσιων» του Κατάρ και της Γαλλίας. 
Η αλλαγή στη Συρία δεν μπορεί παρά να είναι, πράγματι, το έργο των ίδιων των Σύρων και μόνο, με την εισαγωγή των μεταρρυθμίσεων που κρίνουν αναγκαίες στο πολιτικό τους σύστημα, και όχι από μια εξωτερική «ατζέντα» που αποφασίζεται από  ξένες χώρες που βάζουν τους Σύρους να αλληλοσκοτώνονται. για συμφέρον τους.

Σήμερα, η πραγματικότητα επί του εδάφους κτυπά στα μάτια όλων: «η ένοπλη αντιπολίτευση» κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες που αποτελούνται από μισθοφόρους οι οποίοι ήρθαν με μεγάλη δύναμη στη Συρία με σκοπό να ιδρυθεί ένα «χαλιφάτο». 
Η ανακωχή που ζητά αυτή η «αντιπολίτευση», με πρόσχημα τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού, θα δώσει ουσιαστικά μια ανάπαυλα σε αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες που βρίσκονται στο σημείο να ηττηθούν. 
Χωρίς έκπληξη, η πρόσκληση για εκεχειρία υποστηρίζεται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν κι-Μουν. Η σιωπή της συριακής κυβέρνησης για αυτό το θέμα είναι ενδεικτική. Πέρυσι, ο συριακός στρατός είχε απαντήσει θετικά στις πολλές εξωτερικές αιτήσεις αποφασίζοντας μονομερώς για ένα είδος κατάπαυσης του πυρός, αλλά οι τρομοκράτες είχαν ερμηνεύσει αυτή τη κίνηση ως σημάδι αδυναμίας.

Στο σημερινό πλαίσιο, αρκετές ενδείξεις δείχνουν ότι τα δεδομένα έχουν εξελιχθεί αρκετά.
Στο έδαφος, χθες ο τοπικός πληθυσμός αντιτάχθηκε στους «αντάρτες» στο Χαλέπι, διαμαρτυρόμενος για την παρουσία τρομοκρατικών ομάδων που εξακολουθούν να ελέγχουν μέρος της πόλης. 
Στο εξωτερικό, το Κογκρέσο των ΗΠΑ μπλόκαρε την πρωτοβουλία του Ομπάμα να παραδώσει όπλα στην «αντιπολίτευση». Οι τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στη Συρία δεν θα λάβουν επομένως επίσημη και άμεση αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, εκτός των όπλων που στέλνονται λαθραία ήδη από καιρό μέσω των καναλιών του ΝΑΤΟ, της CIA και άλλων μυστικών υπηρεσιών των δυτικών χωρών.

Παρόμοια στη Γαλλία, όπου, για το ίδιο θέμα, όλος ο κόσμος δεν συμφωνεί με τους Ολάντ και Φαμπιούς και όχι μόνο η κοινή γνώμη. Η διαφωνία προέρχεται από την πολιτική τάξη. Σε συνέντευξη στην λιβανέζικη εφημερίδα L'Orient-Le Jour, ο Φρανσουά Φιγιόν, πρώην πρωθυπουργός, δήλωσε ότι η βούληση της Γαλλίας να οπλίσει τους «αντιπολιτευόμενους»  στη Συρία απλώς «παρατείνει τον πόλεμο». Για τον πρώην Γάλλο πρωθυπουργό, «πρέπει να αναγκαστούν όλοι να πάνε στις διαπραγματεύσεις».

Πλησιάζει η νίκη του λαού της Συρίας κατά των εχθρών του. 
Στρατιωτικά, εγκαταλείφθηκαν οι ένοπλες ομάδες. 
Πολιτικά, οι ισλαμιστές βρίσκονται στη φάση να απελαθούν από κει όπου νόμιζαν ότι είχαν καταφέρει να επιβληθούν με δόλο.
Το παιγνίδι σίγουρα άλλαξε μόνιμα. Η «Αραβική Άνοιξη» του Ben Hamad και Ben Jassem θα αποτελέσει σε λίγο μια κακή ανάμνηση.
Karim Bouali




7 σχόλια:

  1. Από τις αρχές αυτής της επέμβασης των αντισυριακών αντάρτικων δυνάμεων, οι οποίες υποστηρίζονται από τα αντιδραστικά και αντιδημοκρατικά καθεστώτα στον Αραβικό κόσμο αλλά και τους πάτρωνες τους στη Δύση για τους δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς, είχα προβλέψει πως η κυβέρνηση της Συρίας θα είχε την ικανότητα να επιβληθεί και να εξέλθει νικήτρια στις επιβουλές αυτές. Είχα επισκεφθεί τη Συρία δύο χρόνια πριν την επιδρομή των ισλαμιστών στα Συριακά εδάφη και μου έκανε εντύπωση η πρόοδος που είχεν επιτελεσθεί στη χώρα αυτή. Μου έκανε επίσης εντύπωση η ανεξιθρησκεία που επικρατούσε στη χώρα και η φιλικότητα του κόσμου απέναντι στους τουρίστες και στους ξένους γενικά. Δυστυχώς τα ξένα συμφέροντα έχουν καταστρέψει τη Συρία και θα χρειασθούν αρκετές δεκάδες χρόνια για να επανεύρει την παλιά της οικονομική κατάσταση. Το ίδιο βέβαια έχει συμβεί στις άλλες Αραβικές χώρες της Βορείου Αφρικής με τις λεγόμενες Αραβικές Ανοίξεις, που δεν είναι τίποτα άλλο από επεμβάσεις για την υφαρπαγή του πλούτου αυτών των χωρών.
    Οδυσσέας Αγγελίδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επαναλαμβάνω ότι και ο Καντάφι δέχτηκε την ξένη επέμβαση λίγο πρίν επιβληθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχω μια γνωστή που είχε υπηρετήσει ως πρόξενος της Ελλάδας στη Δαμασκό πριν μερικά χρόνια. Απ΄ότι μου έλεγε, η Συρία τότε δεν είχε κανένα πρόβλημα, ήταν μια χαρά χώρα. Τώρα πώς ξαφνικά σηκώθηκαν οι αντάρτικες δυνάμεις για να ρίξουν τον Ασαντ, είναι άλλη υπόθεση..
    Μήπως άλλωστε βλέπουμε και κανένα καλό να έπεται των Αραβικών Ανοίξεων στις άλλες χώρες;
    Ανω-κάτω γίνονται και αρχίζουν από την αρχή.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάποιο νέο για τους Γιαχόντ στην Λαττάκεια; Χάθηκαν εν μια νυκτί και όχι απο επίθεση της Συριακής αντιπολίτευσης λέγει η Φωνή της Ρωσίας.Πολύ στιβαρό λοιπόν το καθεστώς Ασαντ κάθε φορά που κάτι πάει να κάνει με τους πυραύλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τους πυραύλους πρέπει να τους έφαγε το Ισραήλ, από ό,τι καταλαβαίνω, άλλωστε η τακτική του Ισραήλ είναι ολοφάνερη, επιδιώκει τη συνέχιση της σύγκρουσης όσο το δυνατόν περισσότερο και το ίδιο στοχεύει και για την Αίγυπτο!
    Χρήστο, δεν μπορώ να πω πως αποκλείεται τέτοιου είδους επέμβαση, αλλά τη θεωρώ πάρα πολύ απίθανη, γιατί είναι αυτοκτονική για τη Δύση, αν ήμουν Κινέζος πολιτικός θα παρακάλαγα κάθε μέρα να κάνουν τέτοιο σφάλμα! Μετά μιλάμε για ολική οικονομική καταστροφή της Δύσης, αφού μια τέτοια επέμβαση θα σημάνει ολοκληρωτικό πόλεμο. Η Συρία είναι το Στρατηγικό βάθος και του Ιράν και της Χεζμπολά, κανένας από τους δυο δεν πρόκειται να επιβιώσει χωρίς τη Συρία, οπότε αναγκαστικά θα μπουν στον πόλεμο και το πρώτο πράγμα που θα κάνουν θα είναι να εμπλέξουν τους Ισραηλίνους ώστε να διχάσουν τους Σουνίτες! Θα γίνει τεράστια καταστροφή από όλες τις απόψεις, θα ισοπεδωθεί η Μέση Ανατολή και οι ΗΠΑ θα βγουν κατεστραμμένες και σίγουρα ηττημένες, αφού δεν μπόρεσαν να κερδίσουν κανέναν πόλεμο από αυτούς που ξεκίνησαν και οικονομικά είναι.....χειρότερα και από μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχει και ένα ακόμη καλό νέο απο την Συρία και αφορά τις διαπραγματεύσεις του PYD με τον Ασαντ και του KDPS με τον FSA

    Δείτε πέρα απο τα σχήματα αυτά , ο στόχος είναι η ματαίωση του ενεργειακού ανοίγματος της Συρίας η οποία και θα σύμφερε το Ιράν, η εξυπηρέτηση των ισραηλινών σχεδίων, η μεταφορά της κρίσης της Συρίας στην Τουρκία και η πολιτική επιβίωση του καθεστώτος Μπαρζανί με την ισχυροποίηση του Κουρδικού μορφώματος του Νοτίου ΙΡΆΚ και την ενσωμάτωση του Δυτικού Κουρδιστάν το οποίο και θα έχει διέξοδο στην θάλασσα

    Τα περί θρησκείας είναι προκάλλυμα απορώ πως συνεχίζουν ορισμένοι να λαμβάνουν την ίδια εκπαίδευση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Χρήστος Χατζησαββίδης

    Διαφορετικές περιπτώσεις. Ο Καντάφι δεν είχε την στήριξη της Ρωσίας, όπως την έχει ο Άσαντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.