5/7/13

Οι Ελληνες σε ρόλο (;) άνεργων αφεντικών

Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης
Ωστε έτσι, αδέρφια; Για 4.500 θέσεις εργασίας εργατών γης στη Μανωλάδα και στα πέριξ εμφανίστηκαν μόνο 10 Ελληνες. Και αυτοί την κοπάνησαν, γιατί τα βρήκαν ζόρικα!

Μάλλον όλοι στη χώρα έχουν διδακτορικό στην κβαντική φυσική, στο human resource management ή είναι καλλιτέχνες. Στον νομό Ηλείας και τους όμορους δεν υπάρχουν 4.500 άνεργοι, που δεν έχουν ιδιαίτερα επιστημονικά προσόντα ή, και αν τα έχουν, δεν έχουν άμεση προοπτική εργασίας; Ανθρωποι που θα μπορούσαν να βγάλουν ένα μεροκάματο 25 - 27 ευρώ για έξι ώρες σκληρής δουλειάς προτιμούν να κάθονται;

Φαίνεται ότι πλέον είμαστε λαός αφεντικών, άνεργων αλλά αφεντικών. Αν ήμουν άνεργος, θα μου ήταν αδιανόητο να κάθομαι, να ζω σε βάρος της σύνταξης του πατέρα μου. Ομως οι Ελληνες, λέει, δέχονται μόνο δουλειά γραφείου και, άντε, το πολύ οδηγού.

Τι έγινε; Αποκτήσαμε τόσο ευαίσθητη επιδερμίδα; Ο Μήτσος, σαν την πριγκίπισσα του παραμυθιού, νιώθει και το μπιζέλι κάτω απ' το στρώμα και θέλει για δουλειά μόνο κλιματιζόμενο γραφείο και κλιματιζόμενο αυτοκίνητο;

Η μετάλλαξη στην κουλτούρα εργασίας μας έγινε χρόνια τώρα. Το είδα στην Πλάκα, κάπου το 1990. Συνεργείο άνοιγε χαντάκι, στο οποίο θα πέρναγαν καλώδια. Μέσα στο χαντάκι ο ταλαίπωρος Αλβανός δούλευε τον γκασμά. Γύρω - γύρω, στον ίσκιο, με φραπεδιές κάτι δικοί μας, εργάτες του υπεργολάβου, τον κοιτούσαν φουμάροντας. Είχαν βάλει ρεφενέ από κάτι ψιλά και βάλανε τον βόρειο «ξάδερφο» να τους κάνει τη δουλειά για δυο σουβλάκια και μια μπίρα! Ανθυποεργολαβία.

Στον καιρό των διακοποδανείων, γαμοδανείων και βυζοδανείων -ω, ναι, παίρνανε δάνεια και για αισθητικάς επεμβάσεις-, όταν το αεροπλανάκι του Χρηματιστηρίου πέταγε στη στρατόσφαιρα, οι Ελληνες σταδιακά αποχώρησαν ως χειρώνακτες από την οικοδομή, από τη γεωργία, σχεδόν από παντού. Ακόμη και στα σουβλατζίδικα σπανίως ο Ελληνας κάθεται στις ζόρικες δουλειές, π.χ. ψήστης. Καλοκαίρι πάνω από τη φωτιά για ώρες; Χαλάει η επιδερμίδα. Το έχω ξαναπεί. Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας μετά «σοσιαλισμού» υπάρχει σε ένα σουβλάκι με πίτα: Χοιρινό κρέας από την Ολλανδία, πίτα από ουκρανικό αλεύρι, κρεμμύδια από την Τουρκία, μαϊντανός από τ’ ανάθεμα, καλαμάκια από την Κίνα, καθότι έκλεισε προ διετίας η τελευταία ελληνική βιοτεχνία του είδους και, φυσικά, ο ψήστης αλλοδαπός. Ισως μόνο η λαδόκολλα είναι το τελευταίο εθνικό μετερίζι.

Στη δε γεωργία, εκεί κι αν υπήρξε αλλαγή νοοτροπίας. Ξεσκέπαστο μαγαζί και μη κλιματιζόμενο, μπάζει από παντού. Κι όσο να 'ναι, εκμηχάνιση μεν, αλλά κάπου θα έχει πάντα τσάπα και χαμαλίκι. Ειδικά στη συγκομιδή είναι δύσκολα τα κόζα. Π.χ., ακόμη δεν έχουν φτιάξει ελιές που να 'ναι εκπαιδευμένες να σαλτάρουν από το δέντρο και να παίρνουν μόνες τους χοροπηδώντας τον δρόμο για το λιοτρίβι. Κάθε χρόνο οι δικοί μου, αμφότεροι γύρω στα 80, μάταια ψάχνουν Ελληνες εργάτες, γιατί οι ελιές δεν μαζεύονται μόνο Σαββατοκύριακα, όταν μπορούμε εγώ κι ο αδερφός μου. Θα ψήναμε το αρνί και ακόμη θα μαζεύαμε. Το μεροκάματο; 35 ευρώ συν φαγητό, καφέ κ.λπ., από τις 7.30 έως τις 15.00. Τίγκα οι καφετέριες, αλλά σχεδόν ουδείς διανοείται να μαζέψει ελιές άλλου για μεροκάματο. Σταυροπόδι εν αναμονή διευθυντικής θέσης. Και πριν από την κρίση και τώρα. Οπότε Αλβανοί τις μαζεύουν, γιατί δεν το θεωρούν ντροπή. Ετσι τρία άτομα από μια οικογένεια μαζεύουν, χωρίς έξοδα, 105 ευρώ τη μέρα.

Το ίδιο ισχύει για τις φράουλες και τόσα άλλα. Πότε έγινε, ποιος το κατάφερε και αυτό, από λαός δουλευταράδων να γίνουμε επαίτες των επιδοτήσεων, υπαμειβόμενοι υπάλληλοι γραφείου, στην ουρά για τον μπάρμπα απ’ την Κορώνη; Ποιος έκανε πρότυπο τον επιτήδειο και κορόιδο τον εργατικό; Η ΠΑΣΟΚάρα στην εξουσία και το νταβαντζιλίκι της Αριστεράς στον δημόσιο βίο, αλλά σταματώ εδώ, μη θυμώσει πάλι ο Βενιζέλος και κρατήσει την αναπνοή του ώσπου να σκάσει.

Ποια παιδεία μεγάλωσε παιδιά που πλέον προτιμούν να χαρτζηλικώνονται από τους γονείς τους, αντί να δουλέψουν με τα χέρια τους οπουδήποτε; Ποιος έκανε «λαϊκή κατάκτηση» την αρχή της ήσσονος προσπαθείας και του σπεύδε βραδέως;

Το παλιό μοντελάκι δεν άρεσε. «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», εργατικότητα. «Οπισθοδρομικές εθνικιστικές προλήψεις». Πάρτε πλέρια «πλάτεμα και βάθεμα», και άλλα, πώς τα λέγανε, το πώς μπεγλεράς το προοδευτικό κομπολόι. Ρώταγες «τι δουλειά κάνεις;» και δεν σου έλεγε «γεωργός», η βάση του πολιτισμού, η ραχοκοκκαλιά του έθνους, που γεωργός ήταν. Σου απαντούσε «ε, περιμένω την προκήρυξη να μπω στο αυτό του αυτού». Athens by βύσμα.

Αυτό όμως, το παλιό μοντέλο, έβγαλε τους γονείς μου και τους γονείς σας, που δούλεψαν με τα χέρια τους. Ε, ρε κι αν δούλεψαν! Παντού, σε ό,τι έβρισκαν. Και μεγάλωσαν παιδιά, εγγόνια, έχτισαν σπίτια. Κυρίως όμως έχτισαν χαρακτήρες.
Η λύση; Πίσω ολοταχώς.

Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης
δημοκρατία

15 σχόλια:

  1. Οι παππουδες μας δουλευαν και πεθαιναν ορθιοι χωρις καμια Προνοια και χωρις κανενα ενσημο για την συνταξη τους που ποτε δεν πηραν για να εχουμε εμεις ενα εξασφαλισμενο μελλον με τουλαχιστον μια αξιοπρεπεια. Ηρθε ομως μια ''επαναστατικη'' πολιτικη λαιλαπα και συγκεκριμενα αυτη που υποστηριζει ο κ.Κρανιδιωτης και νομιζει οτι θα τρεξουμε στα χωραφια για 10ευρω και χωρις καμια ασφαλεια μεχρι τα βαθια μας γεραματα... αν αυτη ειναι η αναπτυξη που σχεδιαζουν οι αρχιτεκτονες της διαπλοκης που στηριζει σθεναρα ο κ.Κρανιδιωτης τοτε προτιμω να πεθανω απο ασιτια και περηφανος. Η καθε κυβερνηση γνωριζει οτι ο Ελληνας δεν προκειται να παει σε κανενα χωραφι για 10-15 ευρω τη στιγμη που σπουδαζει ταυτοχρονα 2 παιδια σε ξεχωριστους νομους της Ελλαδος, ολα πανε με σχεδιο για τις Ε.Ο.Ζ. και ξερουν πολυ καλα τι κανουν. Και στην τελικη αν θελουν οι φιλοκυβερνητικοι να εργαστει ο Ελληνας, ας βοηθησουν την νεα γενια για να εχει οραμα και ελπιδες για ενα καλυτερο αυριο, ας οργανωσει την Παιδεια, την Υγεια και την Οικονομια κι ας μην ασχολειτε για το αν θα παει ο Ελληνας σε χωραφια της Μανωλαδας. Στα χωραφια δεν πηγα ποτε στη ζωη μου εκτος απο φετος που γλυφω τον καθε κοπριτη τσιφλικα για να εργαστω εστω και 3-4 μερες με 20 ευρω, υπαρχουν ομως και οι Βουλγαροι που με 20 ευρω εργαζονται 4 ατομα, οποτε λεω το εξης: Καταργειστε το Δουβλινο ΙΙ, στειλτε οτι παρανομο κυκλοφορει στους δρομους πισω στις πατριδες τους και μην τους κρατατε ''προσωρινα'' επι δεκαετιες τωρα ,ασφαλιστε τα συνορα κτλ κτλ. Οταν καποιος εχει μια οικογενεια και πρεπει να συντηρησει ενα σπιτι, δεν μπορεις να τον υποχρεωσεις να τρεξει στα χωραφια για 10-15 ευρω, τον αναγκαζεις να κλεψει, το λιγοτερο. Γιατι οπως και να το κανουμε, μονο για το Κρατος(?) δουλευουμε εδω και 40 χρονια. Δεν υπαρχει μετρο συγκρισης στον κοσμο που ονειρευεται ο κ.Κρανιδωτης, ειναι στο ιδιο μηκος κυματος με τους σεληνιασμενους ΝΔ/ΠΑΣΟΚους: σε αλλο γαλαξια! Κανενας δεν θελει δουλεια γραφειου, παρα μονο αξιοπρεπεια και ενα εξασφαλισμενο μελλον για τα παιδια του. Φτανει με τις γκεμπελιστικες μεθοδους οτι φταιει μονο ο Ελληνας πολιτης για ολα, επιτελους ας προσγειωθουν στη Γη, να τους το πει καποιος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως χθες από κυκλοφορεί ένα δημοσίευμα ότι αυτό δεν ισχύει και ότι είναι φούμαρα, από κάποιον που τηλεφωνούσε καθημερινά στον ΟΑΕΔ γίαυτό το προγραμμα και δεν ίσχυε . Οποτε αν ισχύει θα έπρεπε να το διασταυρώσετε κε Κρανιδίώτη και να μην αρπάτε την ευκαιρία να μας γεμίζετε ενοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟ 1990 ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΜΕΤΑ ΤΟ 91 ΗΡΘΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ [ΠΑΤΡΙΩΤΗ]ΣΑΜΑΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. manolis vasilakis το πρόγραμμα αυτό είναι αλήθεια ότι ποτέ δεν ισχυσε και θα έπρεπε να το είχε διασταυρώσει ο φαήλος αλλά και ο κάθε φαήλος ή έστω να τόνιζε τις επιφυλάξεις του.

    ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ την καταγγελία για τις ψέυτικες θέσεις στην μανωλάδα.Ποιά μεγαλύτερη αλήθεια απο αυτή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ γνωρίζω προσωπικά άτομα με σπουδές, απόφοιτους πανεπιστημίων με μεταπτυχιακά να δουλεύουν γκασμά σε τοπικό αρχαιολογικό χώρο. Άτομα που δουλεύουν δωδεκάωρα σε εργολάβους για 550 ευρώ το μήνα. Όλοι με σπουδές, άλλοι απόφοιτοι πανεπιστημίων και άλλοι από ΤΕΙ. Αυτά που γράφονται για τεμπέληδες νέους που ψάχνουν μόνο δουλείες γραφείου είναι βλακείες, παραμύθια και ντροπιάζουν όλους αυτούς τους νέους που μοχθούν κάθε μέρα. Παραμύθια πλασμένα από ορισμένους εργοδότες που δεν θέλουν ούτε τα 550 ευρώ να δώσουν σε Έλληνες αλλά κάνουν την δουλεία τους με αλλοδαπούς και όταν έρθει η ώρα της πληρωμής τους απειλούν ότι θα φωνάξουν την αστυνομία και θα απελαθούν (στυλ Μανολάδας). Τα ζήσαμε με τους Αλβανούς to '93, τα ζούμε ξανά με τους Πακιστανούς και κάθε φύσης παράνομου μετανάστη. Προκαλώ τον αρθρογράφο να έρθει μία βόλτα από τα γραφεία εργολάβων του λεκανοπεδίου Κοζάνης-Πτολεμαΐδας να πάρει μία γεύση. Από παραμύθια και προπαγάνδα χορτάσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποιος λέτε να τις μάζευε τις φράουλες στο παρελθόν; Επειδή είμαι από την περιοχή σας ρωτώ και ξέρω την απάντηση. ΕΛΛΗΝΕΣ. Από το 1983 (14 ετών τότε) έχω φορτώσει καρπούζια μέχρι το 1990 με το μισό πανεπιστήμιο της Πάτρας. Τι έγινε μετά ξαφνικά; Ζήσαμε όλοι την ΠΑΣΟΚΙΚΗ "ευημερία". Όχι βέβαια. Αρχικά πλάκωσαν εργάτες από το εξωτερικό που παρακαλούσαν να πάνε με 1500 δρχ, έναντι 5000 κ 6000 χιλιάδων που πέρναμε εμείς. Δεν έτρωγαν ποτέ τοις προκοπής ή έτρωγαν (τότε) ζητιανεύοντας σχεδόν και πολλές φορές κλέβοντας κι έμεναν σε καλαμιώνες. Ήσαν πρόθυμοι και δούλευαν τρέχοντας για να δείξουν καλό χαρακτήρα. Όταν ισχυροποιήθηκαν δεν δέχονταν να συνεργαστούν με κανέναν εκτός τους συμπατριώτες τους. Έχω δει να εξσφεντονίζονται πέτρες και καδρόνια σε άγριους ξυλοδαρμούς μεταξύ Αφρικανών και Αλβανών, Σκεφτήκατε ποτέ όμως γιατί οι εργάτες από το Μπαγκλαντέζ κι οι τσιγγάνοι απ' το Μπουργκάζ μένουν σε ναυλένια παραπήγματα δέκα δέκα, και κυκλοφορούν άπλυτοι, τρώγοντας κάτι πρόχειρο (οι δεύτεροι καλοτρώνε) και άλλα που δεν τα έχετε φανταστεί. Φιλοδοξούν να μαζέψουν μερικές χιλιάδες ευρώ και να επιστρέψουν ευκατάστατοι στην πατρίδα τους. Έτσι νομίζουν τουλάχιστον ή ότι θα φύγουν στη Δύση όπου θα τους έχουν στρωμένα τα χαλιά. Εγώ λυπάμαι τους Μπαγκλαντέζους παρότι εκτρέφουν ένα όνειρο έστω και σαθρό. Εσείς, εκπρόσωπος του λαού, φιλοδοξείτε για τους Έλληνες αυτή την ανέλπιδη μοίρα; Να δουλέψουν πρόσκαιρα στη φράουλα; (Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού) Μήπως να μαζέψουν μερικές χιλιάδες ευρώ και να φύγουν στο Μπαγκλαντεζ για να γίνουν μεγιστάνες; 25 ευρώ επί 30 μέρες δουλειά 750 ευρώ μηνιαίως χωρίς ξεκούραση ούτε μια μέρα, σκυφτοί, μεσα στα νάυλα, μέσα στην αφόρητη ζέστη. Γιατί να το κάνουν; Για να μη γίνουν φόρτωμα στους γονείς; Πιστεύετε ότι οι γονείς τούς αφήνουν να πάνε; όσο έχουν έστω μια σύνταξη 500 ευρώ στην οικογένεια βαυκαλίζονται πως κρατούν αξιοπρέπεια τρώγοντας όσπρια ή και τίποτα. Να πάρουν 7500 το χρόνο εκ των οποών το 23% θα πάει σε ΦΠΑ (γιατί όλα θα ξοδεύονται), άμεσο φόρο αφού τα 7500 είναι φορολογίσιμα και τα υπόλοιπα τσιγάρα, ρούχα και καθαρισμό στα δόντια (5 ημερομίσθια ένας καθαρισμός κι αν θέλει και σφράγισμα δε φτάνει το μηνιάτικο.) Σε πέντε χρόνια θα είναι άχρηστοι για οτιδήποτε. Γερασμένοι, ανύπαντροι (καμιά κοπελίτσα δε θα πει τι εργατικός θέε μου;) αλλά ο Τσοχατζόπουλος θα μασουλάει εγχώρια χρήματα κι όχι δάνεια και σαχλαμάρες. Θα πονέσει η μέση του και θα χρειαστεί φακελάκι στον ορθοπεδικό και μετά από 40 χρόνια δουλειάς θα πάρει 350 ευρώ αν τα πάρει, Μα τα έχει ανάγκη αυτά τα χρήματα. Θα πείτε. Όχι. Να του λείπουν. Ο καπιταλισμός τον έχει ανάγκη. Και να ρωτήσω και κάτι ακόμα. Πιστεύετε πως οι φραουλάδες θέλουν εργάτες από τον ΟΑΕΔ; Ποιον; Τον παλιό συμμαθητή τους; Αυτόν που έπαιζαν σφαλιάρες στο σχολείο; Το γείτονα; Εντάξει ο εργάτης για χάρη του να είναι συνεπής, στους φόρους και στον οδοντίατρο, θα την υποστεί την ταπείνωση. Όμως ο φραουλάς δε θα το αντέξει. Ξέρεις πόσο βολεμένος είναι να ρίχνει και καμιά χριστοπαναγία όταν η δουλειά δεν πάει καλά. Ξερεις πόσο βολεμένος είναι στον απρόσωπο εργάτη που δεν ξεχωρίζει καν το πρόσωπό του μιας και όλοι μοιάζουν. Αυτή είναι η συνταγή που θα εξυπηρετήσει τη ζωή; Μήπως αυτό θα μας βγάλει από την κρίση; Λέτε το εργοστάσιο με τα καλαμάκια να έκλεισε από τεμπελιά; Ή επειδή το κινέζικο είναι πάμφθηνο. Και γιατί είναι πάμφθηνο γιατί ο Κινέζος τρώει φθηνά, γιατρεύεται δωρεάν και μορφώνεται χωρίς φροντιστήρια. Δε θα παραλείψω να συμφωνήσω πως τεμπελιάσαμε κι αρκετά, αλλά η τεμπελιά θεραπεύεται με κίνητρα κυρίως και με αφόρητη απελπισία κατά δεύτερο. Εσείς να υποθέσω πως σαν κυβερνηση εξαντλήσατε τα κίνητρα και κατασταλάξατε στην απελπισία. Κοιμηθείτε ήσυχος λοιπόν κι αφήστε τους νέους να βράζουν στην ανέχεια και στις ενοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο τύπος γράφει μπούρδες γιατί έτσι του κατέβηκε από το γραφείο του.

    Πήγε έξω στο κουρμπέτι να δει τι γίνεται;

    Θέλει να μας πει ότι η τεράστια ανεργία οφείλεται στην τεμπελιά των Ελλήνων;;; Κια όχι στις μνημονιακές πολιτικές που ακολουθεί πολύ πιστά το αντωνάκι του; Άη στο διάολο ορέ πατριδοκάπηλοι και ας διαγράψετε το σχόλιο μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πηγαινε να μαζεψεις καμμια φραουλα ρε Φαηλο (1 φορα τη βδομαδα, οπως εκανε ο Τσε Γκεβαρα με το ζαχαροκαλαμο) για να χασεις κανενα κιλο και χεσε μας με το καραγκιοζη το φιλο σου και τη φιλοσοφια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.
    Ναι ο μέσος Έλληνας έγινε πιο..εκλεκτικός κι αυτό είναι μια από τις αιτίες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Βέβαια άνθρωπος από άνθρωπο διαφέρει. Δεν έγιναν όλοι. Πάντως στο μεγαλύτερο ποσοστό της κοινωνίας ισχύει.
    Μία άλλη αλήθεια επίσης είναι ότι με την έλευση(αλήθεια ποιοι έκαναν την αρχή με τα τρύπια σύνορα?) παράνομων μεταναστών(δηλαδή μεταναστών χωρίς έγκριση από γραφείο μετανάστευσης σε οποιαδήποτε Ελληνική πρεσβεία που θα έπρεπε να υπήρχε) που είναι πολύ φθηνό εργατικό δυναμικό συγκεκριμένες εργασίες έγιναν οικονομικά ασύμφορες(πτώση αμοιβής) για τον Έλληνα εργαζόμενο αλλά ιδιαίτερα συμφέρουσες για τον Έλληνα εργοδότη(παράνομοι ξένοι εργάτες, όχι ασφάλιση, τουλάχιστον 50% κάτω η αμοιβή κ.α.).
    Όλο αυτό λοιπόν (σε συνδυασμό με το χρήμα που υπήρχε τις καλές εποχές)αλλά και διάφορα έντυπα νεοραγιαδοτσοπανογκλαμουριάς έκανε μια ολόκληρη κοινωνία να χάσει το μέτρο.
    Όλα (σταδιακά) θα μπουν στη θέση τους μετά την χρεοκοπία...η μόνη λύση έτσι όπως έχουν γίνει όλα.

    1) Οι αρουραίοι θα εγκαταλείψουν πρώτοι το καράβι και αυτό θα συνεχίσει την πορεία του με νέο εσωτερικό κανονισμό(νέο σύνταγμα)

    2)Στη συνέχεια κάποια στιγμή θα υπάρξει Εθνική συσπείρωση, στις δύσκολες στιγμές μιας καταστροφής και αρχικού πανικού οι άνθρωποι μετά ψάχνουν για παρηγοριά ο ένας στον άλλο.

    3)Θα επιστρέψουμε πάλι κοντά στη γη και στους θησαυρούς που αυτή μας δίνει(πάσης φύσεως όχι μόνο τρόφιμα)

    4) Η θάλασσα θα συνεχίσει να έχει τη διαχρονική σχέση της με τον Έλληνα

    5) Θα αντιληφθούμε τα σφάλματα μας ως κοινωνία και θα ξαναγεννηθούμε μέσα από τις στάχτες πιο ισχυροί.

    Η Ελλάδα είναι πολύ δυνατή για να καθόμαστε να γκρινιάζουμε μεταξύ μας σαν μωρά. Ουσιαστικά το μόνο που μας χρειάζεται είναι ένα ξαφνικό πείσμα να πάρουμε τον τόπο μας πίσω και να τιναχτούν όλα στον αέρα. Μερικές φορές δεν είναι κακό να τινάζονται τα πράγματα. Για παράδειγμα, το λάδι για να βγει πρέπει να μαζέψεις τις ελιές να τις πας στο ελαιοτριβείο και για να τις μαζέψεις πρέπει να τις τινάξεις πρώτα.
    Οι δυνάμεις του Έθνους θα φανούν στη πράξη τη κρίσιμη ώρα όπως έχουν φανεί πολλές φορές και να πάψουμε τις γκρίνιες. Το ΟΧΙ θα ξανακουστεί σε κάθε επίπεδο. Αιώνια "προβληματικοί"-"αναρχικοί" σε αυτή τη μικρή γωνιά της γης που στο τέλος πάντα επιβιώνει και θριαμβεύει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χθες που διάβασα το άρθρο θύμωσα τόσο πολύ που προσπάθησα να συγκρατηθώ για να μην γράψω υβριστικό σχόλιο για τον ανεκδιήγητο Φαήλο. Φοβήθηκα μήπως με κόψουν . Τώρα όμως διαβάζοντας και τα υπόλοιπα σχόλια οφείλω να δώσω συγχαρητήρια στο blog και για το αναγνωστικό κοινό αλλά και για την ελευθερία που δίνεται για έκφραση γνώμης .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. manolis vasilakis
    Ο φαήλος έχει γράψει και πολύ καλά και ψαγμένα άρθρα.
    Με αυτό του το άρθρο όμως στέλνει ΜΑΖΙΚΑ νεοδημοκράτες-και όχι μόνο- στην χρυσή αυγή.
    Ας πρόσεχε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μανωλάδα: Το νέο ψέμα

    Ρίξτε και μια ματιά εδώ :

    http://dedousi.blogspot.pt/2013/07/blog-post_3252.html?spref=tw

    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φαήλε παλληκάρι μου....
    γράφεις απόψεις λες και ζεις κάπου στο διάστημα αποκομένος απ' την πραγματικότητα της έρμης τούτης χώρας.
    Ξέχασες ότι εχθρός του καλού είναι το καλλύτερο....αυτό πιπιλίσαν οι κράχτες στον νεοέλληνα... αυτό έμαθε και το κάνει άριστα,ήσσονα προσπάθεια... και δεν βαριέσαι αδελφέ...κι από την άλλη η δήθεν συντεταγμένη πολιτεία των λαμογιών ,των κλεφτών και απατεώνων πολιτικών, θεσπίζει νόμους για εξουδετέρωση της πρωτογενούς παραγωγής,να αρμέξουμε τον λούμπεν προλετάριο των 10 στρεμμάτων (ελιές-συκιές -αχλαδιές-ροδακινιές) και να μην του αφήσουνε ελπίδα κι ανάσα να ξανακαλλιεργίσει,τυλίγοντάς τον τον με τον μανδύα της γραφειοκρατικής δικτατορίας...κάπως έτσι απελπίζεται ο έλληνας αγρότης γι' αυτό και βλέπεις εισαγόμενες τομάτες Βρυξελλών,κρεμμύδια Τουρκίας,πατάτες Αιγύπτου,φασόλια Κίνας κλπ-κλπ...αλλοίμονο καϋμένε Φαήλο...είδες το δέντρο και ξέχασες το δάσος,τα προβλήματα πρωτογενούς παραγωγής δεν είναι ειδικές δυνάμεις...είναι οι ειδικές δυνάμεις της χώρας, που τα ζωντόβαλα που κυβερνούν, ηθελημένα παραβλέπουν μέσα στα κλιματιζόμενα γραφεία τους σκαρώνοντας νόμους παραλογισμού και εξευτελισμού των αγροτών...οψόμεθα στις επόμενες εκλογές για το Σαμαροβενιζελικό σας τερατούργημα και ανοσιούργημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.