14/7/13

Ομολογία ήττας από την Τουρκία: Το ΡΚΚ κυριαρχεί στο νομό Βαν και στην ΝΑ Τουρκία!

Δεν είναι λίγοι οι τομείς αλλά και οι φορές κατά τις οποίες οι προκαταλήψεις που επικρατούν στην Ελλάδα, δεν επιτρέπουν την ψύχραιμη ανάλυση και εκτίμηση των γεγονότων και των καταστάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή και έχουν άμεση σχέση με την ακεραιότητα ακόμα και με την επιβίωση της πατρίδας μας.
Ένα από τα ζητήματα που οι προκαταλήψεις δεν επιτρέπουν την ψύχραιμη ανάλυση και προσέγγισή του, είναι το Κουρδικό. Το τραύμα που έχει αφήσει στην ελληνική δημόσια διοίκηση αλλά και στον πολιτικό κόσμο η κρίση που αναγκάστηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση Σημίτη, με την έλευση του Οτζαλάν στην Ελλάδα, η άκρως ταπεινωτική έως προδοτική παράδοσή του στους Τούρκους και τα όσα επακολούθησαν, δημιούργησαν μια κατάσταση που έχει όλα τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου.
Αυτό το σύνδρομο ενοχής, φόβου και κατωτερότητας, λοιπόν, είναι που δεν επιτρέπει την ψύχραιμη εκτίμηση του Κουρδικού γενικά και ειδικά, ενώ όταν προσπαθούμε να αναδείξουμε και να παρουσιάσουμε γεγονότα και καταστάσεις, αυτά αντιμετωπίζονται από πολλούς με καχυποψία ως προς την αμεροληψία, την ακρίβεια και την αντικειμενικότητά τους.
Γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη αξία να παρουσιάζουμε αναλύσεις και άρθρα έγκυρων και έκριτων Τούρκων διανοουμένων και αρθρογράφων, αφού αυτοί κάθε άλλο παρά μπορεί να κατηγορηθούν για άγνοια ή για σκόπιμη διαστρέβλωση της εικόνας και της κατάστασης που επικρατεί στο τεράστιο αυτό ζήτημα, το Κουρδικό, που είναι ο μόνος παράγοντας που εξ αντικειμένου μπορεί να ανασχέσει την τουρκική επιθετικότητα και επεκτατισμό, στη γραμμή Κύπρος-Αιγαίο-Θράκη! Δηλαδή, για να το καταλάβουν και οι διακατεχόμενοι από περίεργα σύδρομα, σχετίζεται άμεσα με την εθνικής ασφάλεια της Κύπρου και της Ελλάδας!
Ένας επί πλέον λόγος που καθιστά επιβεβλημένη και πολύ χρήσιμη την ενημέρωση γύρω από το Κουρδικό, είναι το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία πολιτικής επίλυσής του στην Τουρκία, με πρωταγωνιστές τον Ερντογάν και το τουρκικό κράτος από τη μια πλευρά, και τον Οτζαλάν και το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα (ΡΚΚ), από την άλλη.
Ενώ λοιπόν ένα μέρος των ανταρτών του ΡΚΚ φέρεται να έχει απαγκιστρωθεί και έχει αποχωρήσει στις βάσεις του, στο Νότιο Κουρδιστάν (Β. Ιράκ), και αναμένεται από πλευράς Ερντογάν και τουρκικού κράτους να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της πολιτικής επίλυσης αυτού του ζητήματος, που έχει χαρακτηριστεί η γάγραινα της γείτονος, το «Ινστιτούτο της Τουρκίας του 21ου Αιώνα» δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο «Η Έκθεση για το Βαν», που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Για τους παραπάνω λόγους και ένεκα έλλειψης χύρου, θα παραθέσουμε σήμερα αυτούσιο μέρος της έκθεσης και όστις έχει ώτα ακούειν ακουέτω:
«Ενώ είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το αν έχουν αποσυρθεί ή όχι οι αντάρτες του ΡΚΚ στο Β. Ιράκ και για το αν και πότε θα περάσουμε στη δεύτερη φάση του σχεδίου για την πολιτική επίλυση του Κουρδικού, αυτό που διαπιστώνουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς του κράτους είναι ότι εκείνος που έχει αποσυρθεί από την περιοχή (του Βορείου Κουρδιστάν σ.τ.μ.) δεν είναι το ΡΚΚ αλλά το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Την κατάσταση αυτή ο Μεχμέτ Αλτάν*, μετά την επίσκεψή του στην ΝΑ Τουρκία την περιγράφει ως εξής:
Εκεί (στη ΝΑ Τουρκία) έχει δημιουργηθεί μια ντε φάκτο κατάσταση. Η διαδικασία επίλυσης που ξεκίνησε μεταξύ της κυβέρνησης και του Άπο, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), προχωρεί πλέον από μόνη της. Αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι ότι το ΡΚΚ και ο κόσμος εκεί λέει: «Αυτά εδώ είναι δικά μας». Όλα δείχνουν ότι είναι σαν να αποσύρθηκε η Άγκυρα από εκεί και να άφησε την περιοχή στους Κούρδους και το ΡΚΚ.
Αυτά για σήμερα, ενώ ένα σημαντικό μέρος της έκθεσης θα παρουσιάσουμε στο άρθρο μας στην «κυριακάτικη δημοκρατία».
Μέχρι τότε εν αναμονή!

*Mehmet Altan: Τούρκος ακαδημαϊκός, διανοούμενος-συγγραφέας και αρθρογράφος. Έχει σπουδάσει στη Σορβόνη και θεωρείται από τους πιο μετριοπαθείς διανοούμενους της Τουρκίας. Από την άποψη αυτή, η αναφορά του για την κατάσταση που επικρατεί στο Βόρειο Κουρδιστάν (ΝΑ Τουρκία), έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία!


 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "δημοκρατία" την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

13 σχόλια:

  1. -Με βάρκα την Ελλάδα-

    Δέν είναι λίγες οι φορές που οι προκαταλήψεις που επικρατούν στην Ελλάδα προέρχονται απο Κουρδικές πηγές πέραν της μίας.Φυσικά σε αυτές δεν περιλαμβάνεται το πρακτορείο Ειδήσεων Φιράτ του οποίου η αντικειμενικότητα μέρα με την μέρα καταπέφτει.

    Η Ψύχραιμη ανάλυση των γεγονότων κατά συνέπεια βασίζεται σε πλήθος πληροφοριών απο διαμετρικά αντίθετες πηγές με στόχo μέσω της λογικής της σύνθεσης να ανακαλύψουμε την μέγιστη δυνατή αλήθεια με διεισδυτική ματιά.Κατά συνέπεια το Κουρδικό ζήτημα συγκεντρώνει την προσοχή μας ως γεγονός που επηρεάζει το γίγνεσθαι σε ολάκερη την περιοχή και μόνο έτσι.Εκ τού χάρτη που δημοσιεύεται και ο πλέον αδαής αναγνώστης αντιλαμβάνεται το ανωτέρω.

    Μάλλον θα πρέπει να θυμηθούμε ξανά τις συνθήκες εγκατάλειψης το Οτζαλάν απο την κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου.Απο τα λίγα που θυμάμαι άλλα γεγονότα τον έσπρωξαν εκτός περιοχής.Φυσικά οι Κούρδοι ως άριστοι διπλωμάτες ποτέ δεν κάνουν λάθος.Εκτίμησαν λοιπόν απόλυτα σωστά την δολοφονία Θεόφιλου Γεωργιάδη .Εκτίμησαν άριστα την βαρύτητα υποσχέσεων και υπογραφών.Εκτίμησαν άριστα τις δυνατότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ελλάδας. Εκτίμησαν άριστα την θέση ΗΠΑ και Ισραήλ, ως εκτίμησαν άριστα και την υποχώρηση της Συρίας μπροστά στην Τουρκία με μια Σοβιετική Ενωση να παραπαίει.Εκτίμησαν άριστα το τι θα σήμαινε η παρουσία του εντός Ελλαδικού χώρου -με την Ελλάδα να καθίσται κουρδική βάση και επίσημα -για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις για την Νοτιοανατολική μεσόγειο..Να το πω απλά δεν είχαν καμιά άλλη επιλογή απο την Ηρωική Έξοδο Οτζαλάν (τα περί Βορείου Ιράκ μετά τον εμφύλιο του 1990 ας τα αφήσουμε για άλλη ώρα) η οποία και θα οδηγούσε στην επίλυση του Κουρδικού ζητήματος με τον τρόπο που σήμερα δρομολογείται.Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, δείτε ποια είναι η εναλλακτική πρόταση που αναφέρεται οτι θα μπορούσε να ακολουθήσει η Ελλάδα και θα καταλάβετε τι εννοώ.

    Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια Συνέντευξη του Μουράτ Καραγιλάν στον Ελληνικό τύπο, ο μέχρι πρότινος Νο2 στην Ιεραρχία του ΠΚΚ.Η πολιτική σκέψη του Μουράτ Καραγιλάν κυριολεκτικά και μεταφορικά βρίθει κενών, προσπαθώ να μεταχειριστώ τις πιο ήπιες εκφράσεις σεβόμενος αγώνες, θυσίες ενός περήφανου λαού με ιστορία που χανεται στα βάθη των αιώνων.Αυτό για να τελειώνουμε με το αλάθητο των Κούρδων.

    Η τότε ηγεσία πρέπει να νιώθει ένοχη γιατί παραβίασε βασικές αρχές του Ελληνικού συντάγματος και του Ελληνικού Πολιτισμού. Φυσικά ήταν αδύνατον να διαχειριστεί την όποια πίεση, όμως το σύνδρομο Habur είναι αδιάψευστος μάρτυρας για το τι πέρασε περνά και θα περνά η Τουρκία για την μη συμμόρφωση με τις αμερικανικές επιταγές.

    Κατά συνέπεια ως προκύπτει απο τα ανωτέρω και επειδή το κουρδικό δεν υπήρξε ποτέ παλαιστινιακό για την Ελληνικά Αριστερά που τόσο εκθειάζουν οι του ΠΚΚ τώρα τελευταία δεν έχω κανένα σύνδρομο.Φυσικά δε αν ανατρέξετε στην Κουρδική Ιστορία εκεί θα ανακαλύψετε πλήθος ριψάσπιδων ενός Ηρωικού λαού, δεν είδα κανένα ενοχικό σύνδρομο.Εδώ δεν προφέρεται κάν ο όρος απόλυτα διεφθαρμένο, απολυταρχικό καθεστώς Μπαρζανί για ποιά σύνδρομα να ανοίξουμε συζήτηση όταν οι Κουρδικοί Ιστότοποι το αναφέρουν καθαρότατα και οι Ελληνες προσέχουν μην φύγει η παραμικρή λέξη και αραιά και πού ρίχνεται μια φωτοβολίδα για το θεαθήναι

    Έγκριτος Τούρκος διανοούμενος δεν υπάρχει ούτε έγκυρος.Πόσο δε Ινστιτούτα. Άπαντες γνωρίζουμε τον ρόλο τους και όχι σήμερα διαχρονικά.Επειδή αναστρέφοντας άρθρα τους παλαιότερα χαρακτηρίστηκα ως επιρρεπής στην αναπαραγωγή τουρκικής προπαγάνδας οφείλω να το καταθέσω.Τα περί τουρκικής επιθετικότητας και ανάσχεση της απο τους Κούρδους δεν έχουν καμιά λογική βάση.Εκτός αν η Τουρκοκουρδική σύμπραξη ερμηνεύεται κατά το δοκούν.Σημειωτέον στις διαπραγματεύσεις Οτζαλάν με το τουρκικό κράτος έχει παραβιαστεί κάθε έννοια του διεθνή όρου των διαπραγματεύσεων όλως τυχαίως.Μάλλον για αυτό ο Κούρδος Ηγέτης μιλά για καρδιακά προβλήματα λόγω έντασης

    Συνεχίζεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Ρόλος Μπαρζανί καθοριστικός, έχει υπερκεράσει τον Οτζαλάν σε όλα τα επίπεδα ,επιβάλλει την γραμμή του σε όλα τα επίπεδα (τελευταίο ΛΑΜΠΡΌ ΠΕΔΙΟ η Συρία και το Δυτικό Κουρδιστάν) όπως είπα και ανωτέρω το καθεστώς Μπαρζανί το πάιζει διπλωματικά είναι αντιτουρκικό με το 70% των επιχειρήσεων να ελέγχεται απο την Τουρκία, με την αποδοχή τηςστρατιωτικής οργάνωσης των Τουρκμένων και με την έμμεση αναγνώριση του κατοχικού μορφώματος της ΤΔΒΚ είναι αντιαμερικανικό με πόσες αμερικανικές πολυεθνικές αντι-ιρανικό με τόσο καλές σχέσεις με το Ιράν , το μόνο που είναι είναι Αντι-Ιρακινό και το πληρώνει με την αραβική τρομοκρατία.



    Αν εσείς σε όλα αυτα βλέπετε προϋποθέσεις δημιουργίας Κουρδικού σταθερού μορφώματος Αντιτουρκικού, Αντιαμερικανικού και Φιλλεληνικού. εντάξει τότε νοιώθω προστατευμένος με την νατοική Ασπίδα στα Κουρδικά Εδάφη, με ισραηλινή βάση στο Ντιγιαρμπακίρ, με πτήσεις ισραηλινών αεροσκαφών απο το Ιντριρλίκ και με χρήση το τουρκικού εναέριου χώρου στις νοτιο ανατολικές επαρχίες απο ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροχήματα. τα οποία χρησιμοποιούνται μαζί με τους Κούρδους κατά του Ιράν το οποίο στηρίζει το καθεστώς Ασαντ.

    Με βάρκα την Ελλάδα δια χειρός Αντώνη Ανδρικάκη:Χίλια μίλια παραγάδια ήταν λάθος τα σημάδια πέσαμε γυαλό αλλα που μυαλό
    Τε΄λος..

    Ευχαριστώ για μια ακόμη φορά για την φιλοξενία, τιμά τον κατά τον νόμο ιδιοκτήτη και υπεύθυνο του Ιστολογίου στο ακέραιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατ'αρχάς πιστεύω και εγώ ότι η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει σχεδιασμό που να εντάσσει και το Κουρδικό ΑΛΛΑ με πολύ μεγάλη προσοχή,με χειρουργική ακρίβεια θα έλεγα,διότι σε άλλη περίπτωση θα προκαλούσαμε μεγαλύτερη συσπείρωση στις δυνάμεις στην Τουρκία που απεύχονται τυχόν επίλυση του Κουρδικού. Ασφαλώς κάτι τέτοιο δεν θα συνέφερε ούτε τους Κούρδους ούτε την Ελλάδα.

    Το μήνυμα που θα έστελνε ένας ατυχής χειρισμός απο την πλευρά μας,προς την Τουρκία,θα είχε αρνητικές συνέπειες και θα ακύρωνε τον όποιο σχεδιασμό,όπως επίσης θα παγίωνε τη δυσπιστία των Κούρδων προς την Ελλάδα.

    Επίσης,δεν μπορούμε,όσο και αν το επιθυμούμε,να παραβλέψουμε τον παράγοντα ΗΠΑ στο εν λόγω ζήτημα,παρά μονάχα να φροντίσουμε να εντοπίσουμε κατόπιν σοβαρής μελέτης κοινά σημεία με τις ΗΠΑ,αλλά επουδενί να μη θίξουμε τα συμφέροντα τους ή και οποιασδήποτε άλλης υπερδύναμης στην περιοχή.Δεν μας παίρνει,φαντάζομαι ότι το αντιλαμβανόμαστε όλοι αυτό.

    Εξίσου σημαντικό θεωρώ και το να καταφέρουμε επιτέλους να στρέψουμε στρατηγικά και πάλι,μετά απο πολύ καιρό την προσοχή μας στη Βαλκανική χερσόνησο,την οποία θεωρώ ότι έχουμε παραμελήσει σημαντικά απο γεωπολιτική και γεωστρατηγική άποψη.

    Η τύχη της Ελλάδος "παίχτηκε" ούκ ολίγες φορές πέραν των συνόρων της,με την ακούσια ή εκούσια εμπλοκή των λοιπών Βαλκανικών χωρών,κάτι που ασφαλώς και δεν πρέπει να ξεχνάμε.

    Είναι πολύ εύκολο να επιδεινώσει κανείς και άλλο ακόμη τις σχέσεις μας με ορισμένα κράτη της Βαλκανικής Χερσονήσου,αλλά δεν μας ωφελεί σε τίποτα απολύτως.

    Το μέγα ζητούμενο είναι να καταφέρουμε,με δεδομένη τη δυσκολία του εγχειρήματος,να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή ανάπτυξη σχέσεων με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής,και ασφαλώς να επιδιώξουμε πολύτιμες συμμαχίες.

    Απο το Κουρδιστάν μέχρι τα Βαλκάνια θα έλεγα λοιπόν φίλε Σάββα.

    Βέβαια,όλα αυτά θα μπορούσαν πιθανώς να γίνουν απο ένα κυρίαρχο κράτος,αλλά σίγουρα όχι απο ένα προτεκτοράτο,όπως εμείς κακή ώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρήστο, η Τουρκία όσον αφορά το τυχόν λάθος μήνυμα που λές, δεν περιμένει μηνύματα για να λάβει αρνητική στάση απέναντί μας. Οτιδήποτε τη συμφέρει, μπορεί να το ερμηνεύσει ως αρνητικό.
    Κατά τα άλλα, συμφωνώ με τις θέσεις σου σχετικά με τις συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
    Αλλά η "χειρουργική ακρίβεια" και προσοχή, νομίζω ότι χρειάζεται για όλες τις συμμαχίες.
    Συνήθως η Ελλάδα είναι των δύο άκρων, ή θα ανοίγει σαν μαρουλόφυλλο με τις όποιες συνέπειες στις συμμαχίες, ή θα αδιαφορεί παντελώς. Κάπου πρέπει να βρεθεί η μέση οδός, το "ναί μεν, αλλά..", γιατί μόνο έτσι θα μας πάρουν στα σοβαρά.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι δεν έχει σοβαρό συνομιλητή απέναντι της.Γιατί αν η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο τότε το καθεστώς Μπαρζανί και το Νότιο Κουρδιστάν τι είναι;

    Χάθηκε και απο συνομιλητής και ο Καραγιλάν περιέργως ήταν ο μόνος που είχε υψηλή ρητορική κατά Ερντογάν;

    Με ποιόν να μιλήσει με αυτούς που Ισραηλινοί και Αμερικανοί τους χρησιμοποιούν άριστα ως βραχίονες άσκησης της πολιτικής τους πολυδιασπασμένοι στις 4 γωνίες τους;

    Τι στρατηγική να χαράξεις; Ασκήσεις επί χάρτου σημαίνουν αλλα

    Αυτη την Ελλάδα των άκρων την συναντάς παντού.Ποτε στην μία βάρκα πότε στην αλλη ποτε και στις δύο.Οταν δεν έχεις δική σου βάρκα λαθρεπιβάτης σε όνειρα άλλων είσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι Ελίνα,αλλά αν ποτέ καταφέρουμε να αναπτύξουμε συνεργασία με τους Κούρδους,δεν θα πρέπει να το διατυμπανίζουμε κιόλας,λέγοντας μάλιστα ανοιχτά ότι ο στόχος μας θα είναι η Τουρκία.

    Κακά τα ψέματα,κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε περαιτέρω προβλήματα στην επίτευξη των Κουρδικών στόχων,σε ότι αφορά την αυτονομία τους.

    Πως να μας εμπιστευτούν μετά και να μας πάρουν στα σοβαρά; Θέλει αναμφίβολα εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς.

    Αν έχουμε κατά νού,καταστάσεις όπως η συνέντευξη του Άπο στον Παναγιωτόπουλο,με τον δεύτερο να ρωτάει τι θα πράξει το ΡΚΚ σε περίπτωση ελληνο-τουρκικής σύρραξης,τότε ας το αφήσουμε καλύτερα.

    Οι άνθρωποι που έχει η Ελλάδα στη διάθεση της και που ενδείκνυνται για ενασχόληση με το ζήτημα αυτό,είναι πιστεύω μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.

    Δεν ξέρω ποια η γνώμη του Σάββα επί του θέματος,εγώ πάντως αυτή τη γνώμη έχω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το σημείο κλειδί κατά τη γνώμη μου είναι να βρούμε ορισμένα σημεία στους Αμερικανο-ισραηλινούς σχεδιασμούς που να μπορούμε να συμμετέχουμε,με βάση το αμοιβαίο συμφέρον.

    Αν τους προτείνουμε κάτι που να τους συμφέρει,δύσκολα θα το απορρίψουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ θα συμφωνήσω σχεδόν απόλυτα με τον Grego Akrita, είναι αδύνατο αλλά και επιβλαβές, οποιαδήποτε προσπάθεια ανάμιξης της Ελλάδος στο Κουρδικό ζήτημα! Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τους Κούρδους, αλλά δεν έχουμε και να χωρίσουμε και τίποτα!
    Ο Οτζαλάν έχει αποτύχει ολοκληρωτικά ως ηγέτης, το έχω γράψει άπειρες φορές και θα συνεχίζω να το γράφω. Εντός των Κούρδων γίνονται πολλά, υπάρχει μεγάλη εσωστρέφεια και αλληλοσπαραγμός σε όλα τα επίπεδα και εν τέλει δεν έχουν έναν κοινό στόχο και δεν πρέπει να ξέρουν και οι ίδιοι τι ακριβώς θέλουν ή για την ακρίβεια οι ηγέτες τους ξέρουν τι ακριβώς θέλουν, αλλά μάλλον οι επιθυμίες τους δεν είναι και τόσο ευγενείς....
    Καλό είναι να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερες σχέσεις μπορούμε με τους Κούρδους, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να εμπλακούμε στη διαμάχη τους με την Τουρκία!
    Η παράδοση του Οτζαλάν έγινε τυπικά από την κυβέρνηση Σημίτη, αλλά ουσιαστικά από τους ίδιους τους Κούρδους και τους Σύριους. Δεν ήταν ποτέ δυνατόν να δοθεί άσυλο στον Οτζαλάν από μια χώρα του ΝΑΤΟ και ειδικά όπως πήγε να γίνει η όλη προσπάθεια! Η κυβέρνηση Σημίτη έχει τεράστιες ευθύνες για την κρίση των Ιμίων, και για πλείστα άλλα ζητήματα, αλλά στην περίπτωση Οτσαλάν δεν γινόταν τίποτα άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Ακρίτα

    >Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι δεν έχει σοβαρό συνομιλητή απέναντι της.<

    Γιατί, αν είχε, τι θα έκανε; Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι η ίδια δεν είναι κράτος σοβαρό, ικανή να αξιοποιήσει σοβαρούς συνομιλητές. Οπότε ας μην τα ρίχνουμε στους Κούρδους. Δεν διαφωνώ με τα υπόλοιπα που γράφεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για να έχεις κράτος σοβαρό πρέπει να έχεις και Εθνος Σοβαρό.Δεν είναι μακριά η ώρα της Αλλαγής και έχει ανάγκη η προσπάθεια αναγέννησης της συνεισφοράς και προσφοράς όλων σε όλα τα επίπεδα.Το πνευματικό Εμβατήριο κάτι έχει να πεί διαχρονικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν είναι μακριά η ώρα της αλλαγής; Από πού την βλέπεις να έρχεται, διότι εγώ μόνο την επισημοποίηση του τέλους βλέπω να πλησιάζει.

    Τα περί "επανιδρύσεως του κράτους" του Καραμανλή τα είδαμε και τώρα κάτι παρόμοιες παρλαπίπες ακούμε από τον Αντωνάκη, για "Νέα Ελλάδα" και τρίχες κατσαρές.

    Αν πιστεύεις ότι αυτοί που ρήμαξαν την Ελλάδα θα φέρουν την αλλαγή, τότε μάλλον άδικα περιμένεις. Εκτός κι αν έχεις κάτι άλλο υπ' όψιν σου, οπότε θα χαρώ να το ακούσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η Κατάρρευση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας αποτέλεσε την αναγκαία συνθήκη για την δημιουργία πολλών κρατών στην Βαλκανική χερσόνησο την Μέση Ανατολή και τον Αραβικό κόσμο.Στν εξέλιξη αυτή δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί το Κουρδικό Εθνος το οποίο και αριθμεί πάνω απο τριάντα εκατομμύρια ανθρώπους και ζεί στην Τουρκία, Ιράν,Συρία και Ιράκ και αυτό έχει και καταγραφεί και αναλυθεί ιστορικά,Η Αραβική Άνοιξη δημιούργησε προϋποθέσεις πολλοί να πιστέψουν πως θα αποτελέσει και την Κουρδική Άνοιξη.Οι ελπίδες διαψεύστηκαν οικτρά.


    Στο Νότιο Κουρδιστάν , το οποίο και περιεφερειακά είναι αυτόνομο, ξέσπασε σφοδρό κύμα αντιδράσεων κατά του Απολυταρχικού καθεστώτος του Προέδρου Μασούντ Μπαρζανί με πρωταγωνιστή το κίνημα Gorran πολιτικά ελεγχόμενο απο το ΠΚΚ.Το κύμα αυτό αμφισβήτησης εξαυλώθηκε απο την απο κοινού δράση των Ισχυρότερων Κουρδικών Κομμάτων PUK και KDP.Το κύμα αυτό αμφισβήτησης αυτό αποτελεί ιστορική συνέχεια του εμφυλίου πολέμου μεταξύ ΠΚΚ και καθεστώτος Μπαρζανί αλλα και αλλων κουρδικών φατριών στα μέσα της δεκαετίες του 1990 το οποίο άφησε χιλιάδες νεκρούς στην τριετή διάρκεια του και στην οποία συμμετείχαν και αμερικανικές δυνάμεις, ιρακινές ,τουρκικές και ιρανικές δυνάμεις .Ο Εμφύλιος έληξε μετά από σοβαρή πολιτική αμερικανική παρέμβαση η οποία και αποσκοπούσε στο να επιτύχει την πολιτική επιβίωση του καθεστώτος Μπαρζανί και κατα συνέπεια και στην σταθεροποίηση της οντότητας του Νοτίου Κουρδιστάν μέσα απο αμοιβαίες υπαναχωρήσεις των εμπλεκόμενων κουρδικών παρατάξεων.Η Κατάσταση σήμερα σχεδόν παραμένει η ίδια συνεχείς παρεμβάσεις των Αμερικανών σε κάθε επίπεδο διασφαλίζουν μια τεχνητή ισορροπία μεταξύ των Κούρδων στο Νότιο Κουρδιστάν.

    Η Σύγκρουση Τουρκικού κράτους-ΠΚΚ έφτασε στο σημείο 0.Το ΠΚΚ δεν μπορούσε να ηττηθεί στρατιωτικά ήταν όμως και αδύνατον να επικρατήσει σε στρατιωτικό επίπεδο.Απέτυχε καθώς δεν μπόρεσε να προκαλέσει λαϊκή εξέγερση και καθώς η δράση του παρήγαγε πλέον πλείστα τα δεινά για τον τοπικό πληθυσμό.Μιλούμε για σκληρές συνθήκες ανταρτοπολέμου όπου δεν υπάρχει περιθώριο για Ηθική και όπου ο σκοπός αγιάζει τα όποια μέσα.Πολιτικά το Κουρδικό κίνημα είναι στα όρια της εξαφάνισης η KCK έχει πολιτικά αποψιλωθεί,το BDP εκλογικά καθηλωμένο.Στην ίδια δυσχερή θέση και η Τουρκία, οικονομική αφαίμαξη, σοβαρό κοινωνικό και πολιτικό κόστος, αποσταθεροποίηση αποτελούν τις βασικές συνέπειες της χρόνιας αντιπαράθεσης.

    Η Συριακή κρίση γέννησε την αναγκαιότητα της επιπλέον στήριξης του καθεστώτος Μπαρζανί και του Νοτίου Κουρδιστάν το οποίο πλέον βαλλόταν πανταχόθεν.Η Τουρκοκουρδική σύμπραξη η οποία και παραβίασε κάθε ιστορικό προηγούμενο διαπραγμάτευσης αποτέλεσε προϊόν αμερικανικής επέμβασης για τον σκοπό αυτό.

    Συνεχίζεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο Αμερικανικός έλεγχος στα εμπλεκόμενα μέρη είναι καθολικός.Κατά συνέπεια η αυτονομία τους μικρή εως απειροελάχιστη.προβλέψεις μπορούν α γίνουν πολλές και αναλύσεις επίσης,Ομως αν παραγνωρίζεται η λογική αυτή βάση είανι έωλες έως σχέδια επι χάρτου.Το ΠΚΚ άλλωστε δεν απείλησε ποτέ τα αμερικανικά συμφέροντα αντίθετα τα εξυπηρέτησε σε πολύ μεγάλο βαθμό καθώς έχει αποδεχθεί την παρουσία ΝΑΤΟ,Ισραηλινών και Αμερικανών στα Κουρδικά εδάφη της Τουρκίας και καθώς έχει συναινέσει στην γεωστρατηγική περικύκλωση του Ιράν.Παράλληλα δεν διεκδικεί εδάφη που δεν ανήκουν ιστορικά στους Κούρδους ενδώ δεν διάκεινται εχθρικά προς καμιά άλλη Εθνότητα Φυσικά και λάβει για την παροχή υπηρεσιών ανάλογα ανταλλάγματα αλλά θα είναι μικρής κλίμακας ως δείχνουν οι εξελίξεις κα ισε μεγάλος βάθος χρόνου.Το ΠΚΚ αποχωρεί με λιγότερα απο όσα είχε όταν ξεκίνησε και όλη η προσπάθεια τον καλυφθεί επικοινωνιακά η αποχώρηση αυτή με ένα "ηρωικό" χαρακτήρα έγκειται στο γεγονός να μην υπάρξουν αφενός τριγμοί στο εσωτερικό του καθώς είναι αναγκαίο για τους σχεδιασμούς των Aμερικανο-Ισραηλινών ς αλλά και για προφυλαχθεί απο περιπτώσεις όπως του 2000 όπου έφτασε στα πρόθυρα διάχυσης μετά την εσφαλμένη εντολή Οτζαλάν

    Ισως η τύχη του να ήταν διαφορετική αν το καθεστώς Ασαντ δεν κινητοποιούσε τους Αλεβίτες εντός Τουρκίας .Αυτό να το έχουν υπόψην όσοι το στηρίζουν και το υποστηρίζουν.Το Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ δεν αποτελεί πάντα σοφή επιλογή. Παρεμπιπτόντως μιας και το Φιράτ έχει κάνει ιδιαίτερη μνεία για την παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα για τα όσα έλαβαν χώρα στην παρουσίαση του βιβλίου του Μουράτ Καραγιλάν στο Πολεμικό Μουσείο , ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά το επιβράβευσε νομίζω καλώντας το στο συνέδριο του να το χαιρετήσει όπως η ΟΑΠ ή μήπως όχι;. Η Μαρξιστική Λενινιστική σκέψη πάσχει αφόρητα σε Βουνά και σε Νησιά

    Αφορά το δεύτερο σκέλος της Ανάρτησης με τίτλο Ομολογία ήττας από την Τουρκία: Το ΡΚΚ κυριαρχεί στο νομό Βαν και στην ΝΑ Τουρκία! (2) το οποίο μάλλον ΕΚ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΔΕΧΕΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.