27/6/13

Πολυήμερη επίσκεψη Mπαράκ Ομπάμα στην Αφρική - Πρώτος σταθμός η Σενεγάλη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ακόμη ότι η χώρα του και η Σενεγάλη είναι «στρατηγικοί εταίροι» στην ήπειρο, με την αφρικανική χώρα να αποτελεί «έξοχο παράδειγμα» χρηστής διακυβέρνησης.
«Εντυπωσιακές» χαρακτήρισε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τις προόδους της αφρικανικής ηπείρου σε ό,τι αφορά τη δημοκρατία, κατά την πρώτη ημέρα της πολυήμερης επίσκεψής του σε χώρες της Αφρικής.
Ο κ. Ομπάμα έκανε τα συγκεκριμένα σχόλια στη Σενεγάλη, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας, Μάκι Σολ, κατά τη διάρκεια του πρώτου σκέλους της περιοδείας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ακόμη ότι η χώρα του και η Σενεγάλη είναι «στρατηγικοί εταίροι» στην ήπειρο, με την αφρικανική χώρα να αποτελεί «έξοχο παράδειγμα» χρηστής διακυβέρνησης.
Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του κ. Ομπάμα στην Αφρική μετά την εκλογή του στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ το 2008.
Το ταξίδι του αναμένεται να επικεντρωθεί στην αναθέρμανση των οικονομικών δεσμών ΗΠΑ – Αφρικής, αλλά και στην «δημοκρατική διακυβέρνηση» και στην εφαρμογή των αρχών της στην «μαύρη ήπειρο».
Όλες οι χώρες τις οποίες σχεδιάζει να επισκεφθεί ο αμερικανός πρόεδρος, Σενεγάλη, Νότια Αφρική και Τανζανία, θεωρούνται σταθερές δημοκρατίες.
Από το πρόγραμμα της επίσκεψης παραλείφθηκαν η Κένυα, από την οποία έλκει την καταγωγή του ο κ. Ομπάμα, καθώς και η Νιγηρία η οποία  αντιμετωπίζει μια ισλαμιστική εξέγερση στα εδάφη της, ούσα η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα της ηπείρου.
Το νοτιοαφρικανικό σκέλος της περιοδείας αναμένεται να επισκιαστεί από την κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα.
Ο Λευκός Οίκος έχει σημειώσει ότι θα σεβαστεί πλήρως τις επιθυμίες της οικογένειας του κ. Μαντέλα ως προς το αν ο γηραιός πολιτικός μπορεί να δεχθεί επίσκεψη στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι κατηγορίες κατά του προέδρου της Κένυας, Ουχούρου Κενιάτα, από πλευράς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πολιτική βία στη χώρα μετά τις εκλογές του 2007 έκαναν αδύνατη μια στάση του κ. Ομπάμα στη χώρα.
Πλήθη Σενεγαλέζων καλωσόρισαν την αυτοκινητοπομπή του αμερικανού προέδρου στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης, Ντακάρ, ενώ εκείνος κατευθυνόταν προς το προεδρικό μέγαρο για να συναντηθεί με τον κ. Σολ, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μαζί με τη γυναίκα και τις κόρες του, θα ταξιδέψει με φέρι μπόουτ στο νησί Γκόρι της Σενεγάλης, μνημείο για τους Αφρικανούς οι οποίοι είχαν σταλεί ως σκλάβοι στην Αμερική.
Η επίσκεψη στο νησί αναμένεται ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά, καθώς ο κ. Ομπάμα είναι γιος Αφρικανού και η Μισέλ Ομπάμα είναι απόγονος σκλάβων.
«Μια τέτοια επίσκεψη από έναν αμερικανό πρόεδρο, οποιονδήποτε αμερικανό πρόεδρο, έχει ιδιαίτερα δυνατό συμβολισμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνι.
Την Κυριακή, ο κ. Ομπάμα προγραμματίζεται να επισκεφθεί το Ρόμπεν Άιλαντ, όπου ο Νέλσον Μαντέλα πέρασε τα 18 από τα 27 χρόνια της κράτησής του από το καθεστώς του άπαρτχαϊντ.
Η περιοδεία θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη στην Τανζανία, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα τιμήσει σε τελετή τη μνήμη των 11 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους έξω από την  αμερικανική πρεσβεία στην πόλη Νταρ Ες Σαλαάμ το 1998,  από βομβιστική επίθεση της Αλ Κάιντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.