11/6/13

Το ΚΚΕ ανέλαβε να "καθαρίσει" το τοπίο του νεποτισμού και της αδιαφάνειας στην "Παναγία Σουμελά"

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά»
         Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, που συσπειρώνει 422 ποντιακά σωματεία σε όλη τη χώρα, από την ίδρυσή της το 2004, ανέλαβε σειρά πρωτοβουλιών για την αλλαγή του νομικού και διοικητικού καθεστώτος που διέπει το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά». Πρόκειται άλλωστε για ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τον ποντιακό ελληνισμό.Από το 1963 το Ίδρυμα είχε χαρακτηριστεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. 
Το υφιστάμενο νομικό καθεστώς του Ιδρύματος, που επέτρεψε και διευκόλυνε την επικρατούσα σήμερα διοικητική κατάσταση, διέπεται από Βασιλικό Διάταγμα 924/1966 και την κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσα με αριθμό 47/1973 Κανονιστική Διάταξη της Ιεράς Συνόδου Εκκλησίας της Ελλάδος.
         Συγκεκριμένα η Διάταξη προβλέπει ότι για τη διοίκηση του Ιδρύματος αποφαίνεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έπειτα από πρόταση του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Τα μέλη δε του Διοικητικού Συμβουλίου διορίζονται με τριετή θητεία. Για ηθική συμπαράσταση προς την Διοίκηση, η Διάταξη προβλέπει τη σύσταση Συμβουλευτικού Σώματος αποκαλούμενου «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ». Το Σώμα αυτό συνέρχεται ανά τριετία, με πρόσκληση της Διοίκησης του Ιδρύματος και σε συνέλευση εκλέγει τρία (3) από τα έντεκα (11) μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος. Τέλος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος ορίζεται ο εκάστοτε Πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά».
         Το γεγονός ότι το «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ» έχει αδρανοποιηθεί, επί δεκαετίες και συνέρχεται τυπικά μόνο, χωρίς να προσκαλούνται σ’ αυτό η πλειονότητα των ποντιακών σωματείων, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της διοικητικής δυσλειτουργίας του Ιδρύματος, που την ενισχύει το παραπάνω νομικό καθεστώς.
         Επιπλέον η ανωτέρω Κανονιστική Διάταξη έχει κηρυχθεί ανίσχυρη από την ολομέλεια του νομικού συμβουλίου του κράτους σύμφωνα με την 52/2009 γνωμοδότησή του. Η γνωμοδότηση αυτή, που ήταν αποτέλεσμα των θεσμικών πρωτοβουλιών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, δεν εφαρμόστηκε ποτέ, καθώς το τότε Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος πέτυχε την ψήφιση νέου κανονισμού λειτουργίας. Με τον κανονισμό αυτό και παρά τη γνωμοδότηση, το Ίδρυμα χαρακτηρίζεται εκκλησιαστικό και τίθεται υπό τον έλεγχο και την εποπτεία της Εκκλησίας της Ελλάδος.
         Για την ανατροπή αυτής της κατάστασης η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, με τη στήριξη των σωματείων της Π.Ο.Ε. προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μετά από δύο αναβολές ορίσθηκε δικάσιμη στις 18 Απριλίου 2013. Όμως με εντολή του Υπουργού Παιδείας, το Υπουργείο προχώρησε σε παραίτηση από το δικόγραφο της παρέμβασης υπέρ της προσφυγής.
         Να σημειώσουμε ότι η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής που είχε συνεδριάσει για το θέμα αυτό το 2007, διαπίστωσε την άμεση ανάγκη να αναληφθεί πρωτοβουλία για την αλλαγή του νομικού και διοικητικού καθεστώτος που διέπει το ίδρυμα Παναγία Σουμελά, με ομόφωνη γνώμη των βουλευτών που την απάρτιζαν.
         Τέλος το ζήτημα αυτό είχε αναδείξει το ΚΚΕ με σχετική αναφορά της Π.Ο.Ε., υπ αριθμ. 4081/11.03.2011, στην οποία το αρμόδιο Υπουργείου απαντούσε ότι έπειτα από μελέτη όλων των προτάσεων που έχουν κατατεθεί θα προβεί σε εξαγγελία ρυθμίσεων. Κάτι όμως που δεν έκανε ποτέ.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για την αλλαγή του υφιστάμενου νομικού και διοικητικού καθεστώτος που διέπει το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά», σύμφωνα με την γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και την ομόφωνη διαπίστωση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.


Οι βουλευτές

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Ελένη Γερασιμίδου

Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mailko@vouli.kke.grhttp://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.