1/7/13

Διαφθορά και Μεταρρύθμιση δεν συμβαδίζουν: Το Μαξίμου να δει τι γίνεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πριν είναι πολύ αργά!

Του Σάββα Καλεντερίδη
Η διαφθορά, που έχει διεισδύσει και εγκατασταθεί σαν πολυπλόκαμο τέρας στους μηχανισμούς του δημοσίου, του πολιτικού προσωπικού της χώρας αλλά και του δημοσιογραφικού κόσμου, τείνει να καταστεί πραγματική ασύμμετρη απειλή για την ήδη απειλούμενη, από την κρίση και τη συνεχιζόμενη ύφεση, Ελλάδα.
Τη φορά αυτή το τέρας της διαφθοράς κτύπησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ένα υπουργείο που παίζει κρίσιμο ρόλο στον μοναδικό, ίσως, τομέα, που μπορεί να αναζωογονήσει την πρωτογενή παραγωγή στην Ελλάδα, τον αγροτικό!
Ο λόγος για τους διαγωνισμούς του ως άνω υπουργείου ύψους περίπου είκοσι δυο εκατομμυρίων ευρώ για προμήθεια τροφίμων που προορίζονται για τα άπορα άτομα της χώρας (ιδρύματα, παλινοστούντες, οικονομικά ευπαθείς ομάδες), που την περίοδο αυτή και αυξημένα είναι και ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες έχουν, λόγω της κρίσης.
Πρόκειται για κοινοτικούς πόρους, που διατίθενται μέσω διαγωνισμών τους οποίους διοργανώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, οργανισμός που εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ την τελευταία ευθύνη την έχει ο Υπουργός, στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Τσαυτάρης, ο οποίος υπογράφει και επικυρώνει τις διαδικασίες, σε κάθε στάδιο του διαγωνισμού.
Τα τρόφιμα που προβλέπεται να διατεθούν φέτος, τα οποία σημειωτέον πληρώνονται με ευρωπαϊκά κονδύλια, είναι ελαιόλαδο, μακαρόνια, φέτα ΠΟΠ, κεφαλογραβίερα ΠΟΠ, κασέρι ΠΟΠ, γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ, και ρύζι.
Όσον αφορά στους φετινούς διαγωνισμούς, είναι στην ουσία στον αέρα, αφού διοργανώθηκαν εξοφθάλμως παράνομα, συστήνοντας παράνομες επιτροπές αξιολόγησης των συμμετεχουσών εταιρειών, σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο.
Που έγκειται το πρόβλημα και η καραμπινάτη παρανομία!
Μέχρι φέτος τους διαγωνισμούς τους προκήρυσσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος είχε και την ευθύνη συγκρότησης των επιτροπών (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας) αξιολόγησης των διαγωνισμών.
Φέτος, και αφού είχαν προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί, οι διακυρήξεις των οποίων είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, το Υπουργείο άλλαξε τους όρους του διαγωνισμού, μεταβιβάζοντας παρανόμως την αρμοδιότητα συγκρότησης των δευτεροβάθμιων επιτροπών από τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ,  στον Υπουργό, με καθοριστικό το ρόλο στη στελέχωση των επιτροπών του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος έχει πολύ καλή γνώση του χώρου και του αντικειμένου γενικότερα, με  άλλα λόγια ξέρει πρόσωπα και πράγματα, ως πρώην υπήλληλος του Υπουργείου και πρώην Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αν σπεύσει να αναρωτηθεί κανείς που κρύβεται η σκοπιμότητα της ως άνω εξοφθάλμως παράνομης απόφασης, να σημειώσουμε ότι ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι νέος στο πόστο και δεν έχει ενσωματωθεί –μέχρι στιγμής τουλάχιστον- στην ομάδα που είναι προφανές ούτε χειραγωγούσε τους διαγωνισμούς την τελευταία δεκαετία, προς όφελος μιας συκγκεριμένης εταιρείας και άλλων εταιρειών δορυφόρων της.
Επίσης, να υπογραμμίσουμε ότι οι εν λόγω διαγωνισμοί ματαιώθηκαν πέρισι με πρωτοβουλία του καθηγητού Υπουργού κ. Τσαυτάρη, μετά τη δημοσιότητα που έλαβε η παράνομη ανάθεση όλων των διαγωνισμών, για όλα τα προϊόντα στη συγκεκριμένη εταιρεία.
Μετά από αυτό ο Υπουργός αποτάθηκε στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, η οποία διέταξε την ακύρωση του αποτελέσματος των διαγωνισμών και την επαναπροκήρυξή τους, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα μετά από πολλά πολλά χρόνια να κερδίσουν εταιρείες που συμμετείχαν για πρώτη φορά, με πολύ καλούς όρους και τιμές και μεγάλα οφέλη των δικαιούχων των τροφίμων.
Ο Υπουργός γνωρίζει ήδη το θέμα, όπως το γνωρίζει και το Μαξίμου, το οποίο έχει ενημερωθεί για την επιχειρούμενη κατά συρροή παρανομία.
Θα περιμένουμε την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε στο θέμα, γιατί, όπως είπαμε στην αρχή του άρθρου μας, οι «παράγκες» όντως αποτελούν ασύμμετρη απειλή για την πατρίδα μας, στην πιο κρίσιμη ίσως στιγμή της νεότερης ιστορίας της.


3 σχόλια:

  1. "Θα περιμένουμε την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε στο θέμα, γιατί, όπως είπαμε στην αρχή του άρθρου μας, οι «παράγκες» όντως αποτελούν ασύμμετρη απειλή για την πατρίδα μας"

    Όπως αποτελεί και η κομματοκρατία. Η κομματοκρατία δημιουργεί πάσης φύσεως "παράγκες". Καλό κουράγιο στον τωρινό υπουργό μπας και μπορέσει να κάνει τα πράγματα λίγο καλύτερα.

    Και τώρα μια ιστορία από μια χώρα μαγική(από κάθε άποψη).
    Μια φορά και έναν καιρό πριν χρόνια ήταν μια "καταπληκτική" κυβέρνηση σε μια μαγική χώρα. Θέλησε να περάσει ένα νομοσχέδιο σχετικά με ένα αγροτικό ζήτημα. Από ανθρώπους που δεν ξέρανε ούτε καν τα βασικά στο συγκεκριμένο αντικείμενο που είναι ίσως το βασικότερο για μια υγιή και ανταγωνιστική αγροτική ανάπτυξη.
    Με λίγα λόγια το νομοσχέδιο ήταν μια "μπιπ" και μισή. Έτσι τουλάχιστον το χαρακτήρισε με σταθερή ήρεμη φωνή και "χωρίς φόβο και πάθος" ένας νεαρός φοιτητής στον καθοδηγητή-δάσκαλο-καθηγητή του όταν αυτός ρώτησε(ίσως για να τον δοκιμάσει...πανέξυπνος ο δάσκαλος) τη γνώμη του πάνω σε φιλική κουβέντα.
    Ο δάσκαλος γέλασε και κούνησε το κεφάλι του θετικά. Στη συνέχεια με καφεδάκι, σαν δυο καλοί "συνομήλικοι" φίλοι(παρά τη διαφορά ηλικίας) συνεχίσανε τη κουβέντα τους αναλύοντας πρακτικές άλλων χωρών στο συγκεκριμένο θέμα και ποιο μοντέλο(ή συνδυασμός) θα ταίριαζε στην Ελληνική περίπτωση.
    Από την επόμενη κιόλας ο καθηγητής άρχισε να αρθρογραφεί για τη "λύση" που πρότεινε η τότε καταπληκτική κυβέρνηση(όχι ότι οι επόμενες δεν ήταν) στη μαγική(από κάθε άποψη) χώρα. Κάποια στιγμή ο αρμόδιος υπουργός πήρε τηλέφωνο τον καθηγητή. Θα έφτασαν φαίνεται στα αυτιά του οι "εξάψαλμοι" του καθηγητή μέσω των άρθρων του. Για την ακρίβεια η γραμματέας πήρε τηλέφωνο και στη συνέχεια βγήκε στη γραμμή ο υπουργός, έξυπνος άνθρωπος μεν αλλά εντελώς άσχετος με γεωπονικά-αγροτικά θέματα. Ο υπουργός ήταν ευγενικός αλλά "μουδιασμένος" και ρώτησε τον καθηγητή γιατί...τους "δαγκώνει" έτσι. Ο καθηγητής όσο μπορούσε από το τηλέφωνο και σύντομα του είπε κάποια βασικά σημεία του νομοσχεδίου και προβλημάτισε τον υπουργό ο οποίος του απάντησε ότι ήθελε να τα πουν από κοντά. Συμφώνησαν να τα πουν μέσα στις επόμενες μέρες που θα πήγαινε στη συγκεκριμένη πόλη ο υπουργός. Τελικά ο υπουργός...δεν μπόρεσε να τον δει διότι κατά τις λίγες ώρες που πέρασε από τη συγκεκριμένη πόλη είχε να συναντήσει κάτι...συνδικαλιστές!
    Έτσι είναι...οι καθηγητές δεν δίνουν ψήφους.
    Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πέρασε και καταδίκασε από τότε εκ των πραγμάτων την αγροτική ανάπτυξη. Ήταν αποφασιστικό πλήγμα από ανθρώπους εντελώς άσχετους με το αντικείμενο. Η Εθνική αγροτική ανάπτυξη θα έρθει μόνο όταν καταργηθεί εκείνο το νομοσχέδιο από ένα νέο που θα δίνει ώθηση στην αγροτική επιχειρηματικότητα εφαρμόζοντας μια συνδυαστική λύση από μοντέλα που έχουν δοκιμαστεί διεθνώς και ειδικά σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία και Ιταλία με επιτυχία. Από το 1771 μέχρι σήμερα προσαρμοσμένα στη κάθε εποχή αλλά με τις ίδιες βασικές αρχές που στην μαγική χώρα της κομματοκρατίας και των Μαυρογιαλούρων δεν μπόρεσαν να εφαρμοστούν ΠΟΤΕ όπως πρέπει.
    Γιατί οι περισσότεροι υπουργοί ανέκαθεν προτιμούσαν να μιλάνε με συνδικαλιστές.
    Ανάσταση χώρας με παλιά υλικά δεν γίνεται. Ψυχρό και αληθινό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >Καλό κουράγιο στον τωρινό υπουργό μπας και μπορέσει να κάνει τα πράγματα λίγο καλύτερα.<

    Πώς θα μπορέσει; Μέσα από την κομματοκρατία, που κατέστρεψε την χώρα μας; Ή μήπως άλλαξε τίποτε και δεν το κατάλαβα/πληροφορήθηκα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άντε βρε γκρινιάρη :). Δεν διαφωνούμε. Η ευχή όμως δεν παύει να ναι ευχή. Τουλάχιστον αυτός και τίποτα να μην κάνει είναι σχετικός με το αντικείμενο του υπουργείου του. Έχουμε έναν δυνατό στο επιστημονικό του αντικείμενο γεωπόνο στο υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης.Μέχρι τώρα τις περισσότερες φορές είχαμε εντελώς άσχετους με το αντικείμενο. Δικηγόρους, οικονομολόγους κτλ Έλεος :) Υπουργείο Γεωργίας γεωπόνο(με την κατάλληλη ειδικότητα βέβαια) καθηγητή θα βάλεις.
    Για τα Ελληνικά δεδομένα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και θαύμα. Σημειώσαμε "πρόοδο"! Γιούπιιι! :);)
    Όπως και να χει σχετικά με την κομματοκρατία και τις πρακτικές των περισσότερων υπουργών διάβασε το περιστατικό του προηγούμενου σχολίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.