29/6/13

Συρία: Ευρεία επιχείρηση του στρατού κατά θέσεων των ανταρτών στη Χομς

Ευρεία επιχείρηση του στρατού εναντίον περιοχών που ελέγχουν οι αντάρτες στην πόλη Χομς
Δυνάμεις πιστές στο Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ εξαπέλυσαν σήμερα μια ευρεία επιχείρηση εναντίον περιοχών τις οποίες ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες στην Χομς, την τρίτη σε μέγεθος πόλη της Συρίας και εστία της εξέγερσης που ξέσπασε εναντίον του πριν από δύο χρόνια.
Σύμφωνα με ακτιβιστές μαχητικά αεροσκάφη και μονάδες του πεζικού με όλμους σφυροκοπούν περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, ενώ ο στρατός επιτέθηκε στην συνοικία Χαλιντίγια, όπου η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι σημειώνουν «μεγάλη πρόοδο».

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο απεικονίζουν σφοδρές εκρήξεις και πυκνές τολύπες λευκού καπνού να υψώνονται έπειτα από αεροπορικά πλήγματα στη γειτονική συνοικία Τζούρατ αλ Σίγα.

Η επιχείρηση του στρατού στη Χομς ακολουθεί τη σταθερή προέλαση δυνάμεων του Άσαντ, που υποστηρίζονται από μαχητές της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σε χωριά και πόλεις της επαρχίας Χομς, κοντά στα σύνορα με το Λίβανο.

Η προέλαση αυτή έχει εδραιώσει τον έλεγχο των δυνάμεων του Άσαντ σε μια περιοχή που συνδέει την πρωτεύουσα Δαμασκό με την παραδοσιακή καρδιά της μειονότητας των αλαουιτών στα βουνά που επιβλέπουν την Μεσόγειο.

Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύγκρουση η οποία διαρκεί 27 μήνες στη Συρία και 1,7 εκατ. πολίτες έχουν προσφύγει σε γειτονικά κράτη. Η σύρραξη σταδιακά έχει μετατραπεί σε μια σύγκρουση ανάμεσα σε σιιτικές και σουνιτικές δυνάμεις στην Μέση Ανατολή, αλλά και σε πεδίο έμμεσης σύγκρουσης των μεγάλων δυνάμεων.

Πηγή: AΠE-MΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.