30/6/13

Αίγυπτος: Συρροή διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ

Κρίσιμη ημέρα κινητοποιήσεων με αίτημα την παραίτηση του ισλαμιστή προέδρου της χώρας
REUTERS/AMR ABDALLAH DALSH
Στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου συγκεντρώνονται από το πρωί της Κυριακής αιγύπτιοι διαδηλωτές, όπου εκατοντάδες άλλοι πέρασαν τη νύχτα, μερικές ώρες πριν από τη μαζική συγκέντρωση της αντιπολίτευσης, η οποία θα ζητήσει την παραίτηση του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι.
Κατά την προετοιμασία της συγκέντρωσης, η οποία πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση της πρώτης επετείου από την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Μόρσι, οι διαδηλωτές έστησαν σκηνές, πανό με συνθήματα κατά του προέδρου στην πλατεία - σύμβολο της εξέγερσης η οποία ανέτρεψε το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.
Άλλοι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές αναμένεται να κατευθυνθούν προς το Προεδρικό Μέγαρο.
Διαδηλώσεις κατά του κ. Μόρσι και πορείες διαμαρτυρίας οργανώνονται και στις επαρχίες.
Οι υποστηρικτές του προέδρου, από την πλευρά τους, συνεχίζουν την καθιστική διαμαρτυρία την οποία άρχισαν την Παρασκευή στη συνοικία Νασρ Σίτι του Καΐρου, για να προασπίσουν την «νομιμότητα» του πρώτου εκλεγμένου ισλαμιστή προέδρου.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, στους οποίους ανήκει ο αιγύπτιος πρόεδρος, κάλεσαν επίσης σε «γενική κινητοποίηση» για την υποστήριξη του Μοχάμεντ Μόρσι.
Οι κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα αντίπαλα στρατόπεδα προκαλούν φόβους για νέα βίαια επεισόδια μετά τις ταραχές στην Αλεξάνδρεια και στις επαρχίες του Δέλτα του Νείλου, οι οποίες έχουν προκαλέσει από την Τετάρτη τον θάνατο οκτώ ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ένας Αμερικανός.
Η αστυνομία και ο στρατός έχουν αναπτυχθεί για την προστασία σημαντικών εγκαταστάσεων της χώρας σε περίπτωση ταραχών. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νοσοκομεία είναι σε κατάσταση συναγερμού.
Σύμφωνα με αξιωματικό των υπηρεσιών ασφαλείας, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στη διώρυγα του Σουέζ.
Το κίνημα «Ταμαρόντ» (εξέγερση στα αραβικά) ήταν εκείνο το οποίο άρχισε να καλεί σε διαδηλώσεις και μετά ακολούθησαν οι εκκλήσεις της αντιπολίτευσης. Το κίνημα διατείνεται ότι έχει συγκεντρώσει 22 εκατομμύρια υπογραφές με αίτημα τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. Αντε πάλι τα ίδια...
    Πέρυσι είχαμε το "Φύγε Μουμπάρακ".
    Φέτος έχουμε το "Φύγε Μόρσι"
    Αντε να δούμε ποιός θα κάτσει στο τέλος!
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.