11/6/13

Η θέση των Κούρδων στην αντίσταση στο πάρκο Γκεζί

Δίκτυο ελεύθερων ειδήσεων της Μεσοποταμίας            (μτφ. Κριστιάν)
Η θέση των νέων Κούρδων είναι γραμμένη σε σημαία που κυματίζει στην πλατεία Ταξίμ: «Ούτε AKP ούτε Κεμαλισμός». Ο φασισμός δεν θα περάσει!».
Οι Κούρδοι αποτελούν την κύρια δύναμη αντιπολίτευσης στην πολιτική της κυβέρνησης του ΑΚΡ και του τουρκικού κράτους. Η κινητοποίηση των Κούρδων είναι σήμερα άνευ προηγούμενου στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Το κουρδικό λαϊκό κίνημα, το PKK,  έγινε ο απαράκαμπτος βασικός παράγοντας, παρά την άγρια ​​καταστολή και τη διεθνή σιωπή εδώ και δεκαετίες, και διεξάγει επί του παρόντος απευθείας διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Ερντογάν για να λυθεί το κουρδικό πρόβλημα στα πλαίσια της διαδικασίας εκδημοκρατισμού της Τουρκίας.

Μέχρι να φθάσει σε αυτή τη διαδικασία, που υλοποιείται με την έναρξη της απόσυρσης των μαχητών του ΡΚΚ έξω από τα σύνορα της Τουρκίας από την 8η Μαϊου, διεξήχθη μια άνευ προηγουμένου καταστολή από την κυβέρνηση για να καταπνιχθούν τα νόμιμα αιτήματα του κουρδικού λαού. Οι μαζικές συλλήψεις πολιτικών, συνδικαλιστών, δημοσιογράφων και οι μαθητές είναι μέρος αυτών των εκστρατειών καταστολής υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της «τρομοκρατίας».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ειρηνευτική διαδικασία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, φυλακισμένο στο νησί Ιμραλί από το 1999, για να ανοιχτεί ο δρόμος προς έναν πραγματικό εκδημοκρατισμό, ενώ η κυβέρνηση βρισκόταν σε αδιέξοδο ενώπιον των αναταραχών και συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Οποιαδήποτε προσπάθεια εκφοβισμού του νόμιμου κουρδικού κόμματος BDP και οιπ στρατιωτικές πράξεις εναντίον του ΡΚΚ έχουν αποτύχει. Η τρέχουσα ειρηνευτική διαδικασία μπορεί συνεπώς να θεωρηθεί ως απόδειξη της αποφασιστικότητας του κουρδικού λαού, αλλά επίσης της επιβεβαίωσης της θέλησης του για την ειρήνη. Δεν πρέπει ούτε να ξεχαστεί η αναμφισβήτητη επίδραση της κουρδικής επανάστασης στη Συρία. Παρά του γεγονότος ότι η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει το διάλογό του με το PKK, αυτή παραμένει μια αντιδημοκρατική δύναμη.

Οι Κούρδοι δεν είναι πηγή προβλημάτων, αλλά μια πραγματική ώθηση για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας και ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.

ΝΑ ΣΙΩΠΙΣΟΥΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ
Για τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπρόεδρος του BDP, «εάν οι Κούρδοι σιγήσουν τα όπλα,  είναι σαν να απελευθερώσεις τον δρόμο. Είναι για να  μπορούν οι άνθρωποι να εκφραστούν ελεύθερα στο δρόμο».

Η λαϊκή αντίσταση που ξεκίνησε στις 29 Μαΐου από ένα σχέδιο ανάπτυξης του πάρκου Γκεζί, που βρίσκεται στην πλατεία Ταξίμ, ταιριάζει απόλυτα με τον αγώνα του κουρδικού λαού που διεκδικεί τη δημοκρατική αυτονομία του σε μια δημοκρατική Τουρκία στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδίου, ήτοι την δημοκρατική συνομοσπονδία της Μέσης Ανατολής.

Η αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών στους δρόμους για σχεδόν δύο εβδομάδες είναι επίσης αντίθετη προς το πνεύμα της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η αστυνομική και στρατιωτική καταστολή είναι μέρος της καθημερινής ζωής των Κούρδων εδώ και 30 χρόνια.

«Η διαδικασία της δημοκρατικής λύσης δεν έχει στόχο μόνο να βρεθεί μια δημοκρατική λύση του κουρδικού προβλήματος, πρόκειται για μια διαδικασία εκδημοκρατισμού του συνόλου της Τουρκίας», τονίζει η Ένωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK ), η οποία καπελώνει το κουρδικό πολιτικό κίνημα, συμπεριλαμβανομένου του ΡΚΚ, επιβεβαιώνοντας ότι ο σκοπός της διαδικασίας αυτής είναι η δημιουργία μιας νέας δημοκρατικής Τουρκίας.

«Είναι σαφές ότι η λαϊκή αντίσταση του πάρκου Γκεζί είναι ένα μήνυμα για ένα νέο σύνταγμα και (...) μια νέα δημοκρατική Τουρκία», πρόσθεσε η KCK σε ανακοίνωση.

Ο βουλευτής του κουρδικού κόμματος BDP, Sirri Surreya Onder, είναι ο αρχικός σπινθήρας  του κινήματος Gezi Park. Αφού μπλοκάρησε τις μπουλντόζες και σταμάτησε τις εργασίες στις 28 Μαΐου, η αστυνομία ξεκίνησε μια βίαιη επίθεση εναντίον των διαδηλωτών. Ο Sirri Süreyya Onder, ο ίδιος,  χρειάστηκε να νοσηλευτεί μετά από χτύπημα από κάνιστρο δακρυγόνου στον ώμου του.

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ;
Οι Κούρδοι δεν συμμετέχουν μαζικά σε αυτό το κίνημα να μην προκαλέσουν ρατσιστικές και εθνικιστικές προκλήσεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη λαϊκή αντίσταση. Όλες οι κουρδικές αξιώσεις και διαδηλώσεις αντιλαμβάνονταν μέχρι τώρα ως προσπάθεια διαίρεσης  της χώρας.
Όμως, οι νεαροί Κούρδοι αποτελούν την κύρια δυναμική όλων των οργανώσεων που συμμετέχουν στην αντίσταση.

Μετά το κάλεσμα προς τους Κούρδους της KCK, στις 5 Ιουνίου, για να «αναλάβουν την πρωτοβουλία στο πλευρό των δημοκρατικών δυνάμεων της Τουρκίας και να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους», οι νέοι Κούρδοι έχουν αρχίσει να ενισχύσουν την παρουσία τους σε διάφορες εκδηλώσεις. Αλλά, πάντα ενεργούν με ευθύνη για να αποφευχθεί η επιβουλή της  παρουσίας τους. Επομένως, η μαζική συμμετοχή εξαρτάται περισσότερο από τις ανάγκες στο έδαφος.

ΟΥΤΕ AKP ΟΥΤΕ ΚΕΜΑΛΙΣΜΟΣ
Η θέση των νέων Κούρδων είναι γραμμένη σε σημαία που κυματίζεται στην πλατεία Ταξίμ: «Ούτε AKP ούτε Κεμαλισμός». Ο φασισμός δεν θα περάσει!».

Η σημαία του ΡΚΚ και αυτή με την προτομή του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν υψώθηκαν επίσης στη πλατεία. Για να υποστηρίξουν την αντίσταση στις πόλεις, οι Κούρδοι ενισχύουν περισσότερο το ρόλο του HDK, του Δημοκρατικού Κογκρέσου των Λαών, που συλλέγει κουρδικά κόμματα και αριστερές ομάδες.

Μεγεθύνοντας όλο και περισσότερο τις διαδηλώσεις, οι Κούρδοι επαγρυπνούν ενάντια στις προσπάθειες εκτροπής της αντίστασης από τους κεμαλιστές και υπερεθνικιστές.

Ο ΟΤΖΑΛΑΝ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν χαιρέτισε στις 7 Ιουνίου τη λαϊκή αντίσταση στο Γκεζί, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του συμπρόεδρου του BDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, στη φυλακή Ιμραλί, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας. «Βρίσκω το κίνημα αντίστασης γεμάτο νόημα και το χαιρετίζω, είπε ο κ. Οτζαλάν, τονίζοντας ότι η αντίσταση οδήγησε σε «νέο πολιτικό χάσμα». Κάλεσε, επίσης, τους δημοκρατικούς, πατριωτικούς επαναστατικούς και προοδευτικούς κύκλους της Τουρκίας  «να μην επιτρέψουν τους κεμαλιστές, πραξικοπηματίες και εθνικιστικές να καπελώσουν την αντίσταση».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.