5/6/13

Μεσούτ Μπαρζανί: Μετά την λύση του Κουρδικού, η ανεξαρτησία του Κουρδιστάν!!!

Ο Μεσούτ Μπαρζανί, πρόεδρος του ομόσπονδου κράτους της Περιφέρειας του Κουρδιστάν, στο Ιράκ, αναφερόμενος στη συγκέντρωση των ανταρτών που αποχωρούν από τις βάσεις τους στην Τουρκία, στο όρος Κανδήλι, που ανήκει στην επικράτεια του ομόσπονδου κράτους, δήλωσε ότι αυτό δεν συνιστά πρόβλημα για την κυβέρνησή του.
Ο Μπαρζανί, αναφερόμενος στο θέμα είπε ότι περιμένει την "ειρήνευση στην Τουρκία, για να ακολουθήσει η επιστροφή των ανταρτών στα σπίτια τους".
Όσον αφορά την ένταση που υπάρχει μεταξύ Ερμπίλ και Βαγδάτης, ο Μπαρζανί είπε ότι έχουν αρχίσει συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών εδώ και 1,5 μήνα και ότι οι συνομιλίες αυτές είναι η τελευταία ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων που υφίστανται μεταξύ των δυο πλευρών. Μάλιστα, ο Κούρδος ηγέτης είπε:  “Αν δεν λυθούν τα προβλήματα, οι Κούρδοι θα επανεξετάσουν και θα επανακαθορίσουν τη στάση τους απέναντι στη Βαγδάτη”.
Όσον αφορά την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, ο Μπαρζανί είπε: "Η ανεξαρτησία του Κουρδιστάν είναι το όνειρο και η ελπίδα του κάθε Κούρδου", ενώ σημείωσε ότι "η λύση του Κουρδικού πρέπει να προηγηθεί της ανεξαρτησίας"!!!
Αυτά, προς γνώσιν των παρακολουθούντων τας εξελίξεις!
Πηγή: Εφημερίδα Γενί Τσαγ

2 σχόλια:

  1. Αν δεν κάνω λάθος το ιστορικό της Εφημερίδας είναι βεβαρημένο για να θεωρειτε και αξιόπιστο.Ισως να βολεύει λόγω της συγκυρίας.

    -Εντύπωση προκαλεί σε πολλούς αναλυτές η εκκωφαντική σιωπή του Κουρδικού στοιχείου στην συνεχιζόμενη Κρίση στην Τουρκία .Κουρδικές πηγές μιλούν για κλίμα φόβου και τρόμου στην πόλη του Ντιγιαρμπακίρ απο την πρόωρη αποχώρηση των Κούρδων μαχητών του PKK καθώς ο τουρκικός στρατός και οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας διατηρούν το καθεστώς αποκλεισμού και η πόλη μοιάζει σαν να είναι σε εμπόλεμη ζώνη παρά το γεγονός πως οι πολίτες κυκλοφορούν ελεύθερα και, μιλούν την μητρική τους γλώσσα .Η κουρδική ηγεσία του Νοτίου Κουρδιστάν φέρεται να έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις πρόσφατες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Ηγέτη του PKK Οτσαλάν και του Τουρκικού κράτους .Η εμπλοκή αυτή υποκρύπτει την αναγκαιότητα του καθεστώτος Μπαρζανί με σκοπό την εδραίωση κλίματος ειρηνικής συνύπαρξης κάτι που θα σταθεροποιήσει και το Νότιο Κουρδιστάν

    -Στο Ιρακινό Κουρδιστάν και συγκεκριμένα στην πόλη Ερμπίλ πραγματοποιηθηκε συνάντηση του Προέδρου της Κουρδικής Περιφερειακής Διοίκησης του Νοτίου Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί και του υπ'. αριθ. 2 στην ηγεσία του ΡΚΚ Μουράτ Καραγιλάν με αντικείμενο την πραγματοποίηση Εθνικής συνδιάσκεψης .Στην συνάντηση συζητήθηκαν και άλλα θέματα όπως αυτό της κρίσης της Συρίας , της κατάστασης στην Τουρκία ως διαμορφώθηκε με τά την αποχώρηση του PKK και των διαφορών μεταξύ των Κουρδικών σχηματισμών .Είναι η πρώτη συνάντηση τέτοιου επιπέδου μετά το 1990 όπου έλαβε χώρα ένοπλη σύρραξη οπαδών των δύο κομμάτων με μεγάλο αριθμό νεκρών

    -Ο Πρόεδρος του του φιλοκουρδικού Κόμματος (PYD) της Συρίας Salih Muslim φέρεται να ζήτησε απο Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ να κληθεί στην επικείμενη συνάντηση της Γενεύης ως εκπρόσωπος των Κούρδων με σκοπό την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην Συριακή κρίση .

    Αυτά απο κουρδικές πηγές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Σφιχτός οικονομικός και ενεργειακός εναγκαλισμός της Κουρδικής Περιφερειακής Διοίκησης του Νοτίου Κουρδιστάν απο την Τουρκία μετά απο μια περίοδο σοβαρής έντασης προκαλεί σοβαρό σκεπτικισμό καθώς διαφαίνεται πως την εξάρτηση του της KRG απο το Ιράκ την διαδέχεται αυτή απο την Αγκυρα.

    Υπολογίζεται πως πάνω απο το 50% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Νότιο Κουρδιστάν είναι τουρκικές , σημαντικότατη δε η πολιτιστική και πολιτισμική δραστηριοποίηση της Τουρκίας η οποία θέτει σε κίνδυνο την Κουρδική πολιτιστική και πολιτισμική ταυτότητα

    Σημαντικό στοιχείο αποτελεί επίσης η στήριξη των τουρκομάνων στο να ενταχθεί η αμφισβητούμενη περιοχή του Κιρκούκ στην Κουρδική επικράτεια Αντί να αυξάνεται η Κουρδική αυτονομία του Νοτίου Κουρδιστάν αυξάνει η υποτέλεια του στην Τουρκία. Η Τουρκία εισβάλλει στο Νότιο Κουρδιστάν οικονομικά και όχι με τάνκς η δήλωση ανήκει στον επικεφαλής του κινήματος Gorran -παρακλάδι του PKK- στο Νότιο Κουρδιστάν.Αυτό σε συνδυασμό με την στάση που ακολουθεί το καθεστώς Μπαρζανί απέναντι στο Δυτικό Κουρδιστάν (PYD)

    Απο Κουρδική Πηγή και αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.