1/7/13

Ηθική, Υποκρισία και Πολιτική (2)

Γιατί ο αγώνας για τη σωτηρία της πατρίδας είναι κυρίως ηθικό και δευτερευόντως τεχνοκρατικό ζήτημα!

Σχετικό άρθρο: Ο Άδωνις, η Ηθική, η Υποκρισία και η Πολιτική (1)

Του Σάββα Καλεντερίδη
Η πατρίδα μας, με την είσοδό της στην ΕΟΚ/Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, υπογράφοντας μια σειρά από συνθήκες, έχει αποδεχτεί την εκχώρηση στις Βρυξέλλες και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως η έκδοση νομίσματος από μη εθνικό οργανισμό, η άρση των ελέγχων στα εθνικά σύνορα εντός Σέγκεν, η ισχύς του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι του εθνικού, η αποδοχή μιας άλλης σημαίας δίπλα στην εθνική και μια σειρά από άλλα σοβαρά ή ήσσονος σημασίας ζητήματα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης στην οποία έχει δημιουργηθεί στον τομέα άσκησης της κυριαρχίας, είναι η αδυναμία αλλαγής από την ελληνική κυβέρνηση του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), για τον οποίον οι Οικονομικοί Εισαγγελείς κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης ζητούν από την εισαγγελία Πρωτοδικών να ασκηθεί ποινική δίωξη για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50).
Με άλλα λόγια, η Ελλάδα, έχοντας εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (Ecofin), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κ.ά., δεν διαθέτει πλέον στο οπλοστάσιό της παρά ελάχιστα ή καθόλου όπλα για να καταπολεμήσει μια σειρά από ζητήματα που έχουν προκύψει με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης το 2009. Το μόνο όπλο, ίσως, που θα μπορούσε να βοηθήσει την πατρίδα μας να βγει από την κρίση, είναι ο εξιδανικευμένος πατριωτισμός, που σημαίνει μια πολύ καλή κυβέρνηση, στελεχωμένη με ό,τι καλύτερο διαθέτει η Ελλάδα, που θα εργαστεί σκληρά για να
-βελτιώσει την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού
-να ξεριζώσει τη διαφθορά 
-να δημιουργήσει τις κατάληλες προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία του τραπεζικού τομέα
-να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και το επιχειρηματικό κλίμα στην αγορά και
-να αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία της Ελλάδας στην Ε.Ε. και τις διεθνείς αγορές
για να καταφέρει τελικά να πετύχει μια ρύθμιση του εξωτερικού χρέους της χώρας μας, που θα το καταστήσει βιώσιμο και θα αποτρέψει τη μετατροπή της Ελλάδας σε μια αποικία χρέους.
Όταν εμφανίστηκε η κρίση, η κατάσταση, ίσως, θα μπορούσε να ελεγχθεί, αν δεν αναλάμβανε τα ηνία της εξουσίας μια ομάδα πολιτικών, που υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι αντί να ανασκουμπωθεί και να πράξει τα δέοντα για την αντιμετώπιση της κρίσης, έπραξε ακριβώς τα αντίθετα, δηλαδή ό,τι έπρεπε για να μπει η Ελλαδα στα δεσμά του ΔΝΤ και να αποτελέσει ένα εργαλείο χειραγώσης της Ε.Ε. από τις ΗΠΑ και υπερεθνικούς κύκλους που ενοχλούνται από ένα ισχυρό ευρώ!
Στη συνέχεια, μετά την απόσυρση του ΓΑΠ και της ομάδας των κηπουρών του, που, μεταξύ άλλων, εν μέσω κρίσης και ενώ διαλύονταν επιχειρήσεις και οικογένειες από τις καταστροφικές επιλογές τους, αυτοί κουβαλούσαν με μαύρες σακούλες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τα απόρρητα του ΥΠΕΞ, χωρίς ακόμα κάποιος από τους υπεύθυνους να έχει οδηγηθεί στη φυλακή, ακολούθησε η αποσάθρωση της οικονομίας, της κοινωνίας και του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα.
Με την πατρίδα μας να έχει ήδη πέσει και να αιωρείται στο χείλος της καταστροφής και το αποσαθρωμένο πολιτικό σκηνικό να μην μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση, ανέλαβε να μας …σώσει η κυβέρνηση Παπαδήμου, που στελεχώθηκε με ό,τι πιο σκοτεινό, απαξιωμένο και διεφθαρμένο διέθετε ο πολιτικός κόσμος. Η περίπτωση των κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Πλασκοβίτη και Χαλαστάνη (είναι ο πρέσβης, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, που  εμπλέκεται στην διαφυγή Καραβέλα), που έπαιξαν ρόλο στο τεράστιο έγκλημα της λίστας Λαγκάρντ και ήταν στο «δυναμικό» της κυβέρνησης Παπαδήμου, δεν είναι η μοναδική!
Στη συνέχεια, ο ελληνικός λαός κλήθηκε δυο φορές να δώσει λύση στο αδιέξοδο, αποφασίζοντας τελικά να θέσει τα κόμματα και τους πολιτικούς προ των ευθυνών τους. Πράγμα που σημαίνει μικρά ποσοστά και τρικομματική κυβέρνηση, η οποία, μετά την υπαναχώρηση της ΔΗΜΑΡ, με τον προχθεσινό μετασχηματισμό, μετατράπηκε σε δικομματική!
Δηλαδή, τελικά, οι Έλληνες πολίτες έδωσαν εντολή στα δυο κόμματα που χειρίστηκαν την εξουσία κατά τη Μεταπολίτευση και οδήγησαν τη χώρα στην τραγικότερη κατάσταση μετά τη Μικρασιατική Καταστροφη, να αναλάβουν το έργο της διάσωσής της και, αν θέλετε, να διορθώσουν τα λάθη τους!
Όμως, για να γίνει αυτό, θα έπρεπε τα κόμματα που συμμετέχουν στην νεόκοπη κυβέρνηση, κυρίως το ΠΑΣΟΚ, που έχει τις περισσότερες ευθύνες για την αποδιοργάνωση του κράτους, την αποσάθρωση της οικονομίας και την εκτεταμένη διαφθορά σε όλους του τομείς, να έχουν περάσει από μια φάση εσωτερική κριτικής, απολογητικού διαλόγου με το λαό και αυτοκάθαρσης, για να αποκτήσουν και πάλι εκείνα τα ηθικά ερείσματα, που θα τους νομιμοποιούσαν και θα τους επέτρεπαν να μιλούν και να εργάζονται για τη σωτηρία της πατρίδας. Γιατί ο αγώνας για τη σωτηρία της πατρίδας είναι κυρίως ηθικό και δευτερευόντως τεχνοκρατικό ζήτημα!
Αν κρίνουμε, όμως, από τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν στον πρόσφατο ανασχηματισμό για να …σώσουν τη χώρα, οι οιωνοί δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι καλοί! Πρόσωπα διεφθαρμένα και εκτεθειμένα στους εσωτερικούς και διεθνείς διαφθορείς κατέχουν κρισιμότατες θέσεις στη νέα κυβέρνηση, ενώ δεν είναι λίγοι οι γόνοι πολιτικών τζακιών που είναι συνώνυμα της διαφθοράς και της καταστροφής της χώρας σε διάφορες φάσεις της νεότερης ιστορίας, που κατέχουν υπουργικές θέσεις, ούτε λείπουν φυσικά αποτυχημένοι πολιτικοί που ενώ έχουν κριθεί στις κάλπες των εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών και βρέθηκαν ελλειποβαρείς, τώρα, στην πιο κρίσιμη φάση της νεότερης ιστορίας μας, θεωρήθηκαν ικανοί να σώσουν τη χώρα μέσω υπουργικής θέσης!
Με βάση τα παραπάνω, όσο κι αν προσπαθήσει ο πρωθυπουργός, που ζήτησε από τους υπουργούς του να δουλεύουν, όπως κι αυτός, μέρα νύχτα, και με δεδομένες τις δυσκολίες που υπάρχουν και αναφέρθηκαν στην αρχή του άρθρου, αν η νέα κυβέρνηση δεν αποκτήσει ηθικά χαρακτηριστικά, όχι μόνο δεν θα κατορθώσει να σώσει τη χώρα, αλλά ούτε και τον εαυτό της.
Μακάρι να διαψευστούμε!
 "κυριακάτικη δημοκρατία"

8 σχόλια:

  1. Την απαντηση στα ερωτηματα αυτα,θα πρεπει να στην δωσει ο Ελληνικος λαος,που δεν εδωσε αυτοδυναμια στον Α.Σαμαρα για καθαρισει τον κοπρο του Αυγειου μοναχος του και να βαλει τα λαμογια στην φυλακη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν ο Σαμαράς είχε τέτοια πρόθεση, θα μπορούσε να απαιτήσει την κάθαρση. Αν οι άλλοι δεν συμφωνούσαν, να παραιτηθεί. Αυτό κάνουν οι ηγέτες. Όλα τα άλλα είναι απλώς φληναφήματα.

    Είδες ποτέ τόσα χρόνια που είναι πολιτικός να διαχωρίσει την θέση του από τις εσφαλμένες επιλογές της συμμορίας που τον περιέθαλπε; Όχι. Γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαμαράς Αντώνης... φτυστός-ίδιος και απαράλακτος ο Σαλί Μπερίσα της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην Ελλάδα δυστυχώς το σύστημα είναι εξόχως αρχηγικό-πρωθυπουργοκεντρικό.
    Ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα της χώρας μας δια μαγείας.
    Όμως η στελέχωση μιας κυβέρνησης είναι σημαντικό ζήτημα.
    Είναι που είναι δύσκολες οι συνθήκες, αν η κυβέρνηση είναι στελεχωμένη με διεφθαρμένους και ανίκανους πολιτικούς, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.
    Μακάρι να διαψευσθούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Skal, η δική μου αίσθηση είναι ότι το πολιτικό σύστημα δεν αγωνιά για τη σωτηρία της χώρας, αντιθέτως ενδιαφέρεται για τη δική του σωτηρία και επιβίωση, αυτό το στηρίζω στην αγωνιώδη προσπάθεια να κρατήσουν την εξουσία και μέσω αυτής να νομοθετήσουν για την διαγραφή των αδικημάτων που έχουν διαπράξει διαχρονικά, όσο για την ηθική που αναφέρεσαι νομίζω τους είναι άγνωστη λέξη. Με δεδομένο ότι απέναντί τους έχουν ένα λαό εξίσου ανήθικο και με έντονο το χαρακτηριστικό του φιλοτομαρισμού, είναι βέβαιοι ότι δεν δεν κινδυνεύουν, προς το παρόν τουλάχιστον, από καμία μαζική αντίδραση, οπότε συνεχίζουν απτόητοι το έργο τους μέχρι εκεί που πάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τέσσερα χρόνια πάνε σχεδόν,απ'το 2009-2010,που έχουμε κυβερνήσεις των κομμάτων και των ανθρώπων που κατέστρεψαν τη Χώρα.Είτε απαρτίζονταν από παλιούς λεβέντες ανάμικτους με "καινούργιους",είτε είχαν τεχνοκράτες,ή είχαν ΚΑΙ αριστερούς των σαλονιών,ή,όπως η τωρινή,μόνο τα λουλούδια,τον ανθό της απάτης και της διαφθοράς αναβαθμισμένο και με όλη του την αλλαζονεία και την έπαρση,το αποτέλεσμα,ίδιο.Περικοπές μισθών και συντάξεων,φόροι,ξανά φόροι και χαράτσια,επί δικαίους και αδίκους.Και λόγια.Λόγια,ψέμματα και υποσχέσεις άπειρες.Αυτό όλο,θα έπρεπε να έχει πείσει και τον πιο πιστό τους χούλιγκαν,ότι σωτηρία απ'αυτούς ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ.Η καταστροφή,είναι αυτοί οι ίδιοι και ότι κουβαλάνε μέσα κι έξω τους.Η κριτική εναντίον τους,δεν τους βλάπτει,τους βοηθάει,τους νομιμοποιεί και τους τοποθετεί μαζί με όσους έχουν κάνει έργο σ'αυτόν τον τόπο και,βέβαια,λάθη.Η προσέγγιση της λύσης,κατ'εμέ,στο πολύ δύσκολο πρόβλημά μας,μπορεί να προέλθει από την ψύχραιμη και συντονισμένη κινητοποίηση του Ελλ.Λαού,από ανθρώπους που αγαπούν τον λαό και την Ελλάδα.Αν ξεκινούσε κάτι τέτοιο,όλοι αυτοί που μας φόρτωσαν όλ'αυτά τα χρόνια την αλλαζονεία τους,την εξουσιολαγνεία,την ανικανότητα και τις διάφορες διαστροφές τους,θα εξαφανίζονταν αυτοστιγμεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ συγκάτοικος
    Μακάρι να καταλαβαίναμε όλοι αυτό που γράφετε και να συμφωνούσαμε οι περισσότεροι.Θα είχαμε κάνει τεράστιο βήμα προς τη λύση του προβλήματός μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οταν ο γάιδαρος είναι παλιός, η καινούρια περπατησιά, πώς να περπατήσει;
    Απλά πράγματα.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.