20/5/13

ΜΕΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ - Η ΔΕΠΑ στο άρμα της Gazprom

 ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ - ΕΛΕΝΗ ΚΟΜΙΝΗ
Κλειδώνει... στον κολοσσό της Gazprom η Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ), ενώ για τον Ιούνιο κατά πάσα πιθανότητα μετατίθεται η πώληση του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).
Η ΔΕΠΑ στο άρμα της Gazprom
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», οι διαπραγματεύσεις του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) με τη Gazprom βρίσκονται πολύ κοντά στο να κλείσουν και στις 29 Μαΐου αναμένεται, εκτός απροόπτου, ο ρωσικός όμιλος αλλά και οι υπόλοιποι διεκδικητές της ΔΕΠΑ να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους.

Πηγές, επίσης, αναφέρουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει νέα παράταση για τον διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ και πιθανότατα να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Δηλαδή αυτός να γίνει ξεχωριστά από τον διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ. Επικρατέστερη εταιρεία για τον Διαχειριστή είναι η έτερη ρωσική, η Sintez, ωστόσο το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και η κυβέρνηση λαμβάνουν μηνύματα αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος από την κρατική επιχείρηση αερίου του Αζερμπαϊτζάν, τη Socar. Κάτι, βέβαια, που θα δείξει και από τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αρμόδιου υφυπουργού ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου στο Μπακού. Για τον λόγο αυτό πιθανολογείται η μετάθεση της προθεσμίας. Το νέο στοίχημα της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ, μετά την έκβαση της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ, είναι η ΔΕΠΑ. Μετά από πολλές παρατάσεις, ο διαγωνισμός φαίνεται να φτάνει στο τέλος του.

Ο μεγάλος «παίκτης»
Η ανταπόκριση του Ταμείου και της κυβέρνησης στα αιτήματα της Gazprom δείχνει πως αυτός θα είναι ο μεγάλος «παίκτης» του διαγωνισμού. Σε αυτόν ποντάρουν για την επιτυχή έκβαση της αποκρατικοποίησης και φυσικά στην αποστολή ενός νέου μηνύματος στις διεθνείς αγορές περί ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Αλεξέι Ποπόφ γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη
Αλεξέι Ποπόφ γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη
Οι Ρώσοι, όπως αναφέρουν πηγές στο «Εθνος της Κυριακής», ξέρουν ότι αυτοί είναι το φαβορί και εμφανίζονται μέχρι το τέλος σκληροί στις απαιτήσεις τους. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την περασμένη εβδομάδα να άνοιξαν θέμα με την υπόθεση της εξέτασης της προσφοράς τους από τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Φέρονται να εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για «συνεχείς διαρροές από το ΤΑΙΠΕΔ και την κυβέρνηση σχετικά με την παραπομπή της Gazprom στην Κομισιόν». Στελέχη του Ταμείου διέψευσαν κάτι τέτοιο και αντέτειναν πως, όπως με τον ΟΠΑΠ εστάλη η σύμβαση πώλησης στη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής, αυτό θα συμβεί και τώρα. Επίσης διευκρίνισαν ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας.
Οσοι γνωρίζουν τη διαπραγματευτική τακτική της Gazprom, μιλάνε καθαρά για πρακτική που έχει να κάνει με την άσκηση πίεσης προκειμένου η εταιρεία να αποσπάσει τα καλύτερα δυνατά οφέλη. Ετσι, το επίμαχο και ουσιαστικό θέμα που κρατά ανοιχτό η ρωσική εταιρεία είναι των χρεών της ΔΕΠΑ.
Οφειλές που προέρχονται από τους πελάτες της και κυρίως από τους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι με τη σειρά τους τα επωμίστηκαν λόγω των στρεβλώσεων της αγοράς ηλεκτρισμού.

Το ενδεχόμενο των δύο προσφορών
Τα χρέη αυτά ανέρχονται στα 450 εκατ. ευρώ, και πριν από μέρες έπεσαν κοντά στα 380 εκατ. ευρώ. Κι αυτό επειδή η ΔΕΗ έριξε ένα μεγάλο ποσό στην αγορά με αποτέλεσμα οι ιδιώτες παραγωγοί ρεύματος να δώσουν κάποια χρήματα στον προμηθευτή τους, τη ΔΕΠΑ.
Ετσι στο μεγάλο «αγκάθι» των χρεών της ΔΕΠΑ φάνηκε μία θετική εξέλιξη. Ομως, αυτό το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με τέτοιες πρόσκαιρες λύσεις και η Gazprom ζητά διασφαλίσεις και εξάλειψη της πηγής που τροφοδοτεί τη «μαύρη» τρύπα στην αγορά ενέργειας.
Οι Ρώσοι φέρονται να άσκησαν πιέσεις στο Ταμείο πως θα κατεβάσουν δύο προσφορές. Μία η οποία θα είναι με τα χρέη και μία χωρίς αυτά. Κάτι που το ΤΑΙΠΕΔ δεν δέχεται κάνοντας λόγο για παράβαση των κανόνων του διαγωνισμού. Το παζάρι έχει περάσει πια, λένε ασφαλείς πληροφορίες, στο ύψος του τιμήματος.
Η ελληνική πλευρά θέλει πάση θυσία ο πήχης να ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ της μη δεσμευτικής προσφοράς που είχε κάνει η Gazprom στην προηγούμενη φάση του διαγωνισμού.
Το τελευταίο και ισχυρό μήνυμα οι Ρώσοι το έστειλαν με τον γενικό πρόξενο της χώρας τους στη Θεσσαλονίκη. Ο Αλεξέι Ποπόφ μιλώντας σε συνέδριο τόνισε με νόημα ότι «αν τελικά επικρατήσουν τα επιχειρηματικά κριτήρια υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ΔΕΠΑ και ο ΔΕΣΦΑ να καταλήξουν στις ρωσικές επιχειρήσεις Gazprom και Sintez», αντίστοιχα.
Πιθανή νέα παράταση στον διαγωνισμό

H Sintez φαβορί για ΔΕΣΦΑ
Η δήλωση αυτή του γενικού πρόξενου πέρα από το μήνυμα που αφορά τους όρους του διαγωνισμού φανερώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο και την πρόθεση της Sintez να καταθέσει τελικά προσφορά μόνο για τον ΔΕΣΦΑ. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη φάση του διαγωνισμού η ρωσική εταιρεία είχε υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά για τη ΔΕΠΑ και το ΔΕΣΦΑ.
Το τίμημα που είχε προτείνει ήταν 1,8 δισ. ευρώ και για τις δύο επιχειρήσεις. Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της Sintez, προφανώς και μετά από σχετικές εντολές του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τις πληροφορίες, γνωστοποίησαν στον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και στο ΤΑΙΠΕΔ την πρόθεσή τους να υποβάλουν δεσμευτική προσφορά μόνο για τον ΔΕΣΦΑ.
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά η Sintez στις αρχές της περασμένης εβδομάδας απηύθυνε ερώτημα στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, αν τελικά μπορεί να δώσει τίμημα και για τις δύο εταιρείες. Εκτιμήσεις θέλουν και τη Sintez να εφαρμόζει ανάλογη με της Gazprom διαπραγματευτική πρακτική.
Η Sintez μοιάζει επίσης να είναι ο μοναδικός ισχυρός διεκδικητής του ΔΕΣΦΑ και στην κυβέρνηση και στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων υπάρχει προβληματισμός στο κατά πόσο είναι εφικτός ένας διαγωνισμός να γίνει με την εμφάνιση μίας και μόνης προσφοράς. Σημειώνεται ότι για τον ΔΕΣΦΑ είχαν υποβάλει μη δεσμευτικές προσφορές άλλες δύο επιχειρήσεις.
Για τη μία εξ αυτών, την αζέρικη Socar, πηγές την ήθελαν να έχει ρίξει τους τόνους του ενδιαφέροντός της.

Επαφές
Η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος συνοδεύεται και από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου, εμφανίζεται από πολλούς ως προσπάθεια για την επιστροφή της Socar στον διαγωνισμό. Στις επαφές που θα έχει αναμένεται η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει εκ νέου την ευκαιρία της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης.
Βέβαια, ο κ. Σαμαράς δεν αποκλείεται να συνδέσει τον ΔΕΣΦΑ και με την επικείμενη απόφαση των Αζέρων για τον αγωγό που θα επιλέξουν προκειμένου να περάσουν στην ΕΕ το φυσικό αέριο των κοιτασμάτων του Σαχ Ντενίζ. Υπενθυμίζεται ότι δύο είναι οι αγωγοί που διεκδικούν τον «δρόμο», ο TAP, ο οποίος διασχίζει τη χώρα μας, την Αλβανία και καταλήγει στην Ιταλία, και ο Nabucco, ο οποίος ξεκινά από τα βουλγαροτουρκικά σύνορα, διασχίζει τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και καταλήγει στην Αυστρία. Οι αποφάσεις της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ αναμένεται να ληφθούν τον Ιούνιο.
Οπως και να έχει, ο διαγωνισμός του ΔΕΣΦΑ δεν αποκλείεται να μετατεθεί τελικά για τον Ιούνιο και σχετικά με τη συμμετοχή ή μη της Socar θα φανεί εν πολλοίς και από τις σημερινές επαφές στο Μπακού.
Πάντως, η Sintez, με βάση τη μη δεσμευτική προσφορά, είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον ΔΕΣΦΑ. Το τίμημα που είχε προτείνει η Socar ήταν στα 460 εκατ. ευρώ, ενώ οι Αζέροι δεν έχουν δείξει ακόμη τις προθέσεις τους για το αν θα δώσουν το OK στον αγωγό TAP έναντι του Nabucco.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ - ΕΛΕΝΗ ΚΟΜΙΝΗ
ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.