13/5/13

Τρίτο στον κόσμο το Μουσείο της Ακρόπολης

Πίσω από το Σμιθσόνιαν και το Βρετανικό σύμφωνα με τους Sunday Times
Τρίτο στον κόσμο το Μουσείο της Ακρόπολης
Τη λίστα με τα 50 καλύτερα Μουσεία του κόσμου δημοσίευσε η εφημερίδα Sunday Times. Το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκεται στην τρίτη θέση, πίσω από το Σμιθσόνιαν στην Ουάσινγκτον και το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

Η εφημερίδα ζήτησε από μερικούς «μανιώδεις» επισκέπτες Μουσείων να μιλήσουν για τα αγαπημένα τους Μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Στην αρχαία οδό που οδηγεί στον "ιερό βράχο" πάνω στον οποίο δεσπόζει πάνω από την Αθήνα ο μεγαλοπρεπής Παρθενώνας, βρίσκεται το Μουσείο της Ακρόπολης, ένα λαμπερό νέο σπίτι για τον οικοδεσπότη των πιο σπουδαίων κληροδοτημάτων του κλασικού πολιτισμού. Εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες έρχονται κάθε χρόνο (στο Μουσείο) για να παρακολουθήσουν τα πολιτιστικά θαύματα ενός ένδοξου παρελθόντος, τα οποία στέκουν, "πλημμυρισμένα" από φυσικό φως με τη θαυμαστή θέα του αρχικού ναού ως υποβλητικό φόντο» γράφει η εφημερίδα για το Μουσείο της Ακρόπολης.

Τη δεκάδα συμπληρώνουν το Μουσείο του Σερ Τζον Σόαν στο Λονδίνο, το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη, το Imperial War Museum στο Λονδίνο, το Μουσείο του Τοπκαπί στην Κωνσταντινούπολη, το Παλάτι των Βερσαλλιών στη Γαλλία, το Μουσείο Victoria & Albert στο Λονδίνο και το Εθνικό Μουσείο της Κίνας στο Πεκίνο.
 

3 σχόλια:

  1. Μαγειρέματα:"Μαζί τα φάγαμε". Με βάση ποιά κριτήρια βγήκε 3ο? Το μουσείο του Λούβρου πού είναι? Η Ρώμη, η Μόσχα? Και για το Γκόλντεν Χωλ είχε βγει βραβείο ως το καλύτερο εμπορικό της Ευρώπης αλλά εγώ λέω "τυχαίο, δεν νομίζω". Ας μην φαντασιωνόμαστε από δοτά αριστεία.

    Δημοσιεύω το σχόλιό μου με κάθε σεβασμό προς αυτόν που ανήρτησε το άρθρο. Πράγματι θα νιώσω περήφανος αν όντως του αξίζει, απλά δυσπιστώ. Δεν έχει τον πλούτο των εκθεμάτων που θα βρούμε σε αντίστοιχα του εξωτερικού. Άλλα μουσεία συγκεντρώνουν πληθώρα εκθεμάτων από ηπείρους και λαούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Κώστα Ανδρέου
    Η κριτική σου απευθύνεται στο Sunday Times και όχι σε μένα, συνεπώς δεν τίθεται θέμα σεβασμού. Θα πρόσθετα απλώς ότι δεν νομίζω ότι πρόκειται για "μαζί τα φάγαμε" αλλά για ανάδειξη του "αγγλοσαξονικού πολιτισμού και της επιβολής της νέας παγκόσμιας τάξης στα πολιτιστικά", κάπως σαν τις κατατάξεις για τα πανεπιστήμια...
    και σε αυτά τα παιγνίδια, φέτος ανέβασαν εντυπωσιακά την Ελλάδα. Δεν γνωρίζω ακριβώς τον λόγο αν και το υποπτεύομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφού είναι δεύτερο το Βρεττανικό, καταλάβαμε.....

    Το πρώτο δεν το ξέρω καν.

    Βέβαια το δικό μας Μουσείο απο Αρχιτεκτονικής πλευράς έχει τα χάλια του, αλλά αυτά που προβάλει είναι δικά μας και όχι κλεμένα όπως το Βρεττανικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.