5/5/13

Νέος γεωπολιτικός ελιγμός της Άγκυρας: Για να εκβιάσει (;) τη Δύση, στρέφεται προς Ρωσία - Κίνα!!!

Άγκυρα: Μεταξύ Βρυξελλών και Σαγκάης;
Του Σάββα Καλεντερίδη
Είναι γνωστό από δεκαετίας και πλέον ότι η Ουάσιγκτον, το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένοι πολιτικοί και κύκλοι "διανοουμένων" στη χώρα μας, που είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς αν έχουν "ειδικούς" δεσμούς ή αν επιδιώκουν να αποκτήσουν τέτοιους με την υπερδύναμη, είναι φανατικοί υποστηρικτές της εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ.
Ήταν δε τέτοια η ένταση με την οποία προσπαθούσαν να πετύχουν το στόχο τους, σαν να μην έδιναν σημασία στις ενστάσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτικών και διανοουμένων που έκρουαν τον κίνδυνο διάλυσης της ΕΕ σε περίπτωση που γινόταν μέλος της μια χώρα που πρώτα και πάνω απ’ όλα δεν είναι ευρωπαϊκή. Δεν ήταν μάλιστα λίγοι εκείνοι που επέρριπταν κατηγορίες στους υποστηρικτές αυτού του ρηξικέλευθου εγχειρήματος, ότι στην ουσία λειτουργούσαν ως «δούρειος ίππος» των αγγλοσαξωνικών γεωπολιτικών συμφερόντων, που ήθελαν με τον τρόπο αυτό, μέσω της χειραγωγημένης Τουρκίας, να ελέγχουν ή και να διαλύσουν την ΕΕ.
Τότε κανείς, ίσως, δεν φανταζόταν ότι το ρόλο αυτό, δηλαδή του «δούρειου ίππου» της διάλυσης της ΕΕ, θα έπαιζε η ίδια η Ελλάδα, όταν ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας μια ομάδα πολιτικών και …κηπουρών, η οποίοι -όλως τυχαίως (;) διαπρύσιοι κήρυκες και υποστηρικτές της εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ- ενώ θα μπορούσαν να πράξουν αλλιώς, μαγείρεψαν τα στοιχεία του ελληνικού ελλείμματος προς τα πάνω, πυροδοτώντας δυναμίτη στα ήδη σαθρά θεμέλια της Ευρώπης, τις αναταράξεις και καταστροφές του οποίου είναι αμφίβολο αν θα ξεπεράσει η Γηραιά Ήπειρος.
Για όσους αναρωτηθούν αν είναι δυνατόν να συνέβη κάτι τέτοιο, να υπενθυμίσουμε ότι εκκρεμεί εξεταστική που υποσχέθηκε ο κ. Σαμαράς για να εξακριβωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διογκώθηκε το έλλειμμα και η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο, όπως επίσης είναι σε εξέλιξη ποινική διαδικασία εις βάρος του επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας, κ. Γεωργίου, τον οποίον έσπευσαν να στηρίξουν (γιατί άραγε;) διεθνείς εφημερίδες τεράστιας παγκόσμιας επιρροής, μόλις ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών!
Εν πάση περιπτώσει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η Τουρκία μπήκε στον ευρωπαϊκό δρόμο, ο οποίος όμως απαιτεί από την Άγκυρα επώδυνες προσαρμογές, όπως για παράδειγμα η αναγνώριση της Κύπρου και η άρση του casus belli, ασχέτως αν δεν το απαιτούμε με τον τρόπο που επιβάλλουν τα συμφέροντα του Ελληνισμού!
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ιδιάζουσα εμπλοκή της Τουρκίας στο Κουρδικό, κατόπιν υποδείξεων ή πιέσεων της Ουάσιγκτον, δημιούργησε στην τουρκική κυβέρνηση την αίσθηση ότι θα πρέπει να αποκτήσει επί πλέον διαπραγματευτικά χαρτιά και έναντι των Βρυξελλών και έναντι της Ουάσιγκτον.
Για να ισορροπήσει, λοιπόν, η Άγκυρα, στράφηκε προς τη Ρωσία ή για να ακριβολογούμε, μέσω Ρωσίας προς την Κίνα και την Κεντρική Ασία, όπου οι «αδελφές» τουρκόφωνες δημοκρατίες, απ’ όπου ξεκίνησαν οι ορδές του Αρπαρσλάν, που έμελλε να εξελιχθούν σε «κατάρα της Ασίας», όπως τους χαρακτήρισε ο Αμερικανός διπλωμάτης Τζορτζ Χόρτον και όχι κάποιος …γραφικός Έλληνας εθνικιστής, όπως χαρακτηρίζουν όσους εκφέρουν ενοχλητικές απόψεις οι υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και των κηπουρών τους!
Oι Μεζέντσνεφ και Νταβούτογλου, κατά την υπογραφή της Συμφωνίας με την οποία η Τουρκία γίνεται Εταίρος - Συνομιλητής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης
Την προηγούμενη εβδομάδα (25 Απριλίου) ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, συναντήθηκε στην Άλμα Άτα του Καζακστάν με τον Γ.Γ. του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, Ντιμίτρι Μεζέντσεφ, και υπέγραψε τη συμφωνία με την οποία η Τουρκία γίνεται δεκτή ως «Συνομιλητής Εταίρος» στον ως άνω οργανισμό.
Για όσους, τυχόν, δεν γνωρίζουν, ο προαναφερθείς οργανισμός ιδρύθηκε το 1996 στη Σαγκάη, από τη Ρωσία, την Κίνα, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν και την Κιργιζία (το 2001 έγινε πλήρες μέλος το Ουζμπεκιστάν), με σκοπό μέσα από τη συνεργασία τους οι χώρες μέλη να αποτρέψουν τη γεωπολιτική διείσδυση και επιρροή άλλων δυνάμεων στον κρίσιμο χώρο της Κεντρικής Ασίας.
Αφού σημειώσουμε και υπογραμμίσουμε την κίνηση της Άγκυρας, με την οποία έχει ως στόχο τη γεωπολιτική αναβάθμιση της Τουρκίας και δημιουργία άλλου ενός διαπραγματευτικού χαρτιού απέναντι σε φίλους και συμμάχους*, εμείς από την πλευρά μας να ευχηθούμε να πετύχει το εγχείρημα της Σαγκάης σε τέτοιο βαθμό, που θα προσανατολίσει τους Τούρκους προς την Κεντρική Ασία, απ’ όπου προήλθαν και ανήκουν, με την ελπίδα ότι θα έλθει η ώρα να μας αδειάσουν τη γωνιά, για να απαλλαγεί η Ανατολή από την «κατάρα της Ασίας»!

Σημείωση: Η κίνηση της τουρκικής διπλωματίας θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης ανάλυσης από τους Έλληνες διπλωμάτες και πολιτικούς, αφού η Τουρκία, παρότι μέλος του ΝΑΤΟ, σύμμαχος των ΗΠΑ και υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρα, καταφέρνει να προσανατολίζεται γεωπολιτικά και προς άλλες κατευθύνσεις, χωρίς εμφανείς αναταράξεις, μπουρλότα στα δάση της και ανατροπές κυβερνήσεων
Εκτός και αν οι Τούρκοι συνομιλητές της Ουάσιγκτον, έπεισαν τους Αμερικανούς ότι και στον Οργανισμό της Σαγκάης θα παίξουν τον ίδιο ρόλο που θα έπαιζαν ή θα παίξου στην Ευρωπαϊκή Ένωση!
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην "κυριακάτικη δημοκρατία"

7 σχόλια:

  1. Η Διελκυστίνδα της Γεωγραφικής θέσης της Τουρκίας με τα οράματα της πολιτικής-οικονομικής και κοινωνικής ελίτ της είναι αυτή που παράγει τις όποιες επιλογές της
    Τα προβλήματα που την ταλανίζουν περιπλέκουν την προσπάθεια της να αυξήσει την επιρροή της σε πρώτο επίπεδο και κατα δεύτερον να δημιουργήσει τον δικό της ζωτικό χώρο απαραίτητο και αναγκαίο για τον πολλαπλασιασμό της ισχύος της

    Η Οικονομική Κρίση χτυπάει για τα καλά την πόρτα της Τουρκίας και δύναται ανα πάσα χρονική στιγμή να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα των εξελίξεων εντός της.

    -Η Αυξανόμενη ένταση στο Ιράκ με την διχοτόμηση του Ιράκ συνθλίβουν τα όποια οικονομικά πλεονεκτήματα απέφερε το Τουρκο-Κουρδικό deal σε συνδυασμό δε

    -με την Συνεχιζόμενη Κρίση στην Συρία

    - με την ξεκάθαρη θέση της Γερμανία κατά της Τουρκίας σε Κυπριακό και θέμα ένταξη της στην Ε.Ε. και με τον εναγκαλισμό και του Αζερμπαϊτζάν απο το γερμανικό άνοιγμα στις χώρες της “Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης”

    -με το γεγονός πώς η Ελλάδα μαζί με την Βουλγαρία και την Σερβία εγκλωβίζουν την Τουρκία στα Βαλκάνια και στο νεοοθωμανικό της άνοιγμα

    -και με την Ελληνική ΑΟΖ να αποκτά την ήδη γνωστή διάσταση στην Ε.Ε. ως και με την Πολιτική Ισραήλ μέσω άξονα Ισραήλ-Κύπρος- Ελλάδα η Τουρκία περιορίζεται πλέον κατά πολύ ΚΑΙ στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο

    Καθιστούν αναγκαίους τους στροβιλισμούς αυτούς για την ίδια την πολιτική επιβίωση του Ταγίπ Ερντογάν και μιλώ για στροβιλισμούς και όχι για σχεδιαζόμενη στρατηγική καθώς



    -Οταν είσαι λοιπόν σε απόλυτο αδιέξοδο δεν είσαι και σε θέση να εκβιάσεις ειδικά όταν εξαρτάσαι ενεργειακά απο το Εξωτερικό και ειδικά όταν έχεις να αντιμετωπίσεις πληθώρα προβλημάτων που άπτονται και της εδαφικής σου ακεραιότητας (βλ.2015 100 χρόνια Αρμενικής Γενοκτονίας, το Κουρδικό ζήτημα αργεί πολύ και είναι και απίθανο να προκαλέσει τριγμούς καθώς οι Κούρδοι ως διαφαίνεται ικανοποιήθηκαν με τον όρο "Βιλαέτι".) Ενισχυτικό στοιχείο της ανωτέρω θέσης αποτελεί το γεγονός πωςη Τουρκία μέσω των μεγάλων ανοιγμάτων της καθιστά τις ΗΠΑ ως κυρίαρχη χώρα και στην Μαύρη θάλασσα.Καλό θα ήταν επίσης και μια αναφορά στην αντιμετώπιση της Δομής της Τουρκικής πολιτικής σκέψης (Σουνιτικό Ισλάμ εκδοχής Γκουλέν) σε Ρωσία και Ουζμπεκιστάν .


    Οι συνεχείς ελιγμοί παράγουν στροβιλισμούς οι οποίοι με την σειρά σου δημιουργούν παραζάλη
    το να πέσεις λοιπόν αυτοστροβιλιζόμενους αποτελεί φυσική συνέπεια



    Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη την φαινομενική εικόνα της τουρκικής επιτυχίας και ας κοιτάξουμε την ουσία των πραγμάτων.Μπορεί η απομυθοποίηση ορισμένων παραδοχών να λειτουργεί επιβαρυντικά στα όποια λογικά σχήματα έχουν οικοδομηθεί για δεκαετίες στην Ελληνική κοινή γνώμη και τα οποία έχουν αναγάγει την Τουρκία ως Υπόδειγμα περιφερειακής Δύναμης αλλά "δυστυχώς" σε τούτα τα ακρογιάλια του Αιγαίου γεννήθηκε η Λογική ,η Κριτική σκέψη και η Κριτική Συνείδηση και ακόμα πιο επώδυνο που δεν μπορούμε να ζήσουμε ως κάτι λιγότερο απο Ελληνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειδικά η τελευταία φράση της Σημείωσης, θα πρέπει να πυροδοτήσει σοβαρό προβληματισμό.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Τουρκία παραδίδει μαθήματα εξωτερικής πολιτικής. Χάρη σ' αυτήν, καταφέρνει να είναι συνεχώς "από πάνω", εδώ και 90 χρόνια.

    @ Ελίνα

    Η τελευταία φράση της Σημείωσης, "Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην "κυριακάτικη δημοκρατία", ομολογώ ότι δεν με προβληματίζει ιδιαίτερα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://olympia.gr/2013/05/04/%CF%83%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B7-%CE%B2%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D-%CE%BC%CE%B5-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF/


    Σύλληψη Βρετανού με εξελιγμένο “τρομοκρατικό” οπλισμό στην κατοχή του. Τι συμβαίνει στην Αλεξανδρούπολη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Nativist
    Ο προβληματισμός που αναφέρω, δεν αφορά τόσο εσένα και εμένα, όσο εκείνους που δίνουν τόσο βήμα στην Τουρκία.
    Οσο για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δεν ξέρω κατά πόσο θα έπρεπε να θεωρούνται "μαθήματα".
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η τελευταία φραση της Σημείωσης, δεν είναι "το άρθρο δημοσιεύτηκε...κλπ".
    Εννοείται ότι κάτι τέτοιο δεν υπήρχε λόγος να σχολιαστεί...
    Η φράση που αναφέρομαι είναι το "Εκτός εάν η Τουρκία έπεισε τους συνομιλητές της....όπως στην Ευρωπαική Ενωση"
    Καλό Πάσχα
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Eλίνα,

    Η μέχρι τούδε πορεία της Τουρκίας έχει αποδείξει ότι μπορεί να δίνει μαθήματα διπλωματίας. Έγραψα το γιατί.

    Όσον αφορά στην φράση, κατάλαβα πολύ καλά τι εννοείς. Εσύ φαίνεται ότι δεν πρόσεξες αυτό :), εκτός κι αν έχασες το χιούμορ σου.

    Καλό Πάσχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.