24/5/13

Γιατί ο «Ράιχ» αδειάζει τον «κύριο Νότη»

 
Σε «Φρανκενστάιν» μετέτρεψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης το σχέδιο που κατέθεσαν Ολλανδοί ειδικοί για την ενίσχυση της οικονομικής διπλωματίας και των εξαγωγών, προκειμένου να το «κουμπώσει» στα δικά του μέτρα και να ασκεί ασφυκτικό έλεγχο.

Η τακτική Μηταράκη, με την προώθηση τμήματος των προτάσεων των Ολλανδών (που είχε αποκαλύψει προ τριμήνου η «δημοκρατία»), προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ ο οποίος έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.

Η κριτική Ράιχενμπαχ επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο προωθείται ο ενιαίος φορέας εξωστρέφειας, με βάση το ολλανδικό σχέδιο. Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης υποστηρίζει ότι οι παρεμβάσεις και το προωθούμενο μοντέλο για τον φορέα εξωστρέφειας που προωθεί ο υφυπουργός Ανάπτυξης έρχεται σε αντίθεση με τις προτάσεις των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων. Οι τελευταίοι πρότειναν ενοποίηση περισσότερων φορέων, ενιαία παρουσία της χώρας σε εκθέσεις ώστε να αξιοποιούνται οι συνέργειες και να υπάρξει εξοικονόμηση κόστους.

Ο κ. Μηταράκης προωθούσε μια κουτσουρεμένη έκδοση, κυρίως με συγχώνευση φορέων του υπουργείου Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και άλλους ιδιωτικούς φορείς. Το πλαίσιο λειτουργίας του ενιαίου φορέα παρέμενε θολό εδώ και πολλούς μήνες.

Στην έκθεση των Ολλανδών ειδικών αναφερόταν ότι η Ελλάδα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα την οικονομική διπλωματία, δηλαδή τη στήριξη των ελληνικών εξαγωγών και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Εκτός από τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου οργανισμού για την προώθηση των εξαγωγών, που θα ενσωματώσει τους διάσπαρτους σημερινούς φορείς, πρότειναν τον καθορισμό εθνικής στρατηγικής που θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και τον εντοπισμό των τομέων όπου διαθέτουμε εξαγωγικά πλεονεκτήματα.

Οι Ολλανδοί περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο το σημερινό χαοτικό μοντέλο προώθησης των εξαγωγών μέσω πληθώρας οργανισμών (Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών - ΟΠΕ, Invest in Greece, ΕΟΤ, Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης κ.λπ.). Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει τη συγχώνευση του ΟΠΕ με το Invest in Greece, αλλά από την έκθεση προκύπτει ότι δεν είναι αρκετό.

Οι Ολλανδοί επισημαίνουν το χάος με τις ελληνικές συμμετοχές σε εκθέσεις ανά τον κόσμο. Την περίοδο των παχέων αγελάδων δεν υπήρχε καμία συνεργασία και ενίοτε οι αποφάσεις λαμβάνονταν σε επίπεδο υπουργείου, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό.

δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.