14/5/13

Γιάννης Μιχελάκης: Να διδάσκεται στα σχολεία η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού!

Ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπολο, ζητώντας να διδάσκεται στα σχολεία η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού!
Η ερώτηση του κ. Μιχελάκη έχει ως εξής:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ        
Ιωάννης Μιχελάκης
Βουλευτής Επικρατείας  - Νέα Δημοκρατία
 Αθήνα, 13 Μαΐου 2013
Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο

Θέμα : «Να διδάσκεται στα σχολεία η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού!»

Κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή την επικείμενη «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου» στις 19 Μαΐου, επανέρχεται στο προσκήνιο η ανάγκη της διδασκαλίας της Γενοκτονίας των Ποντίων στην ύλη των σχολικών βιβλίων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων με ιστορική πληρότητα.
Υπενθυμίζεται ότι η 19η Μαΐου ανακηρύχθηκε το 1994 ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας από τη Βουλή των Ελλήνων, επειδή στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα με σκοπό να ξεκινήσει η δεύτερη και πιο βίαιη φάση του σχεδίου αφανισμού των Ελλήνων του Πόντου.
Είναι γνωστό ότι το εν λόγω σχέδιο εξόντωσης του Ποντιακού Ελληνισμού οδήγησε στο θάνατο 353.000 Ποντίων και στον βίαιο ξεριζωμό του υπόλοιπου Ποντιακού πληθυσμού από τις πατρογονικές του εστίες, κάτω από συνθήκες πρωτόγνωρης σκληρότητας και αγριότητας.
Επειδή η ιστορική μνήμη δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό σκοπιμοτήτων,
Επειδή οι νεότερες γενιές οφείλουν να γνωρίζουν την ιστορία τους,

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ :

Ποια είναι η θέση σας για το ανωτέρω ζήτημα ;

Ποια μέτρα θα λάβετε προκειμένου η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα της διδακτέας ύλης στα  σχολεία της χώρας μας, με επάρκεια και διεξοδική προσέγγιση ;

Ο ερωτών Βουλευτής

 Ιωάννης Μιχελάκης

6 σχόλια:

  1. Να λοιπον ο της Ν.Δ. και μερος του σχολιου του¨
    "Είναι γνωστό ότι το εν λόγω σχέδιο εξόντωσης του Ποντιακού Ελληνισμού οδήγησε στο θάνατο 353.000 Ποντίων και στον βίαιο ξεριζωμό του υπόλοιπου Ποντιακού πληθυσμού από τις πατρογονικές του εστίες, κάτω από συνθήκες πρωτόγνωρης σκληρότητας και αγριότητας."

    Ωστε ετσι λοιπον, (ακομα μια φορα), ΔΕΝ εμειναν ΕΛΛΗΝΕΣ στον Ποντο?

    Εαν ομως ΔΕΝ εμεινε ελληνικο αιμα, τοτε μηδεν οι εδαφικες και ΕΘΝΙΚΕΣ απαιτησεις του Ελληνισμου.

    Ειναι ομως ετσι τα πραγματα, η μηπως ειναι καιρος να ανοιξωμε νεο κεφαλαιο, και να αρχισωμε να μετραμε ποσους αφησαμε πισω, αυτους που απο ΝΤΡΟΠΗ τους εχωμε ΑΠΑΡΝΗΘΕΙ ολα αυτα τα χρονια.

    Ο Ελληνισμος δεν πεταει το αιμα του, και δεν γυριζει τις πλατες του στα ΑΔΕΛΦΙΑ και τις ΑΔΕΛΦΕΣ του, εστω και εαν εχουν αποχριστιανοποιηθει και βιαιως κατεληξαν Μουσουλμανοι.Οσο περισσοτερα και οσο μεγαλυτερα τα μαρτυρια, αλλο τοσο μεγαλοι και οι λογοι για να αποδειξωμε οτι ο Ελληνισμος υπαρχει ακομα σε εκεινα τα μερη

    Εαν τους απαρνηθουμε, οι Ερινυες του Ελληνισμου θα μας καταδιωκουν εφ ορου ζωης.

    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν είνΑι να διδαχθεί ως διδάσκεται η Μικρασιατική καταστροφή και η Γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού, ως διδάσκεται η Γερμανική κατοχή στην Ελλάδα και ο Εμφύλιος γεγονότα που αποτελούν για μένα κομβικής Σημασίας για την κατανόηση της Ιστορικής πορείας του Ελληνισμού καλύτερα να μείνει ώς έχει , τουλάχιστον όσοι θέλουμε μέσα απο βιβλία μαθαίνουμε εμείς και μαθαίνουμε και τα παιδιά μας τα γεγονότα ως εκτυλίχθηκαν

    Εχω επισημάνει και άλλη φορά πως κάποια ιστορικά γεγονότα δεν είναι ουδέτερα έχουν και Ενόχους και Συνενόχους, έχουν Ιστορικές Ευθύνες

    Ομως απο το να αποτελέσει η Ιστορία Πυξίδα για τον Ελληνισμό μέχρι να ξυπνήσουν άλλες επιδιώξεις και να προκαλέσουν αλυσιδα αντιδράσεων με απροβλεπτα αποτελέσματα η απόσταση είναι πολύ μεγάλη και καλό κατ'εμέ να μην ανοιχθεί το Κουτί της Πανδώρας

    Είχε επισημανθεί και παλαιότερα το ότι οι γείτονες αλλά και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες μας διαβάζουν
    και επειδή διαθέτουν και μεθοδική σκέψη δεν περνάει τίποτα απαρατήρητο.

    Λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα και όσοι έχουν εκπαιδευτεί γνωρίζουν την πρακτική του να είσαι "μίλια μακριά" κατα τον αντίπαλο και στην πραγματικότητα η καυτή σου ανάσα να συνοδεύει τα πατήματα του

    Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή λοιπόν και φυσικά η Ελλάδα και ο Ελληνισμός πρέπει να ενδιαφερθεί για την Πολιτισμική του Επικράτεια και να την αγκαλιάσει με θέρμη

    Ως μας όρισαν ο εθνικισμός αποτελεί την «ενεργητική κατάφαση της ιδέας του Έθνους». Δηλαδή ο εθνικιστής δεν πιστεύει απλά στα ιδεώδη του Έθνους αλλά ενεργεί συνάμα και παράλληλα το Έθνος λοιπόν, επεκτείνεται στο παρελθόν και στο μέλλον.

    Ας έχουμε στην άκρια του μυαλού μας άπαντες την ρήση του Καζαντζάκη: «…Το πρώτο σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στον γυιό σου την μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει…..».


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ George Tsapanos

    Πόσοι Έλληνες έχουν μείνει στον Πόντο; Ο κ. Καλεντερίδης θα μπορούσε να βοηθήσει εδώ.

    Δεν ξέρω, γι αυτό ρωτώ. Κατά τα λοιπά, σού είπα την γνώμη μου αλλού.

    ______________________________________

    >Ποια μέτρα θα λάβετε προκειμένου η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα της διδακτέας ύλης στα σχολεία της χώρας μας, με επάρκεια και διεξοδική προσέγγιση ;<

    Υπουργός: Θα αναθέσουμε την συμπλήρωση του βιβλίου της Ιστορίας στην εκλεκτή συνάδελφο, κ. Ρεπούση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Nativist, έχεις κέφι γι΄αστεία βλέπω.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επειδη "οσφραινομαι" οτι η παραγραφος "Λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα και όσοι έχουν εκπαιδευτεί γνωρίζουν την πρακτική του να είσαι "μίλια μακριά" κατα τον αντίπαλο και στην πραγματικότητα η καυτή σου ανάσα να συνοδεύει τα πατήματα του" οπως και τα περι εθνικιστικων κορωνων, μπορει να με αφορουν, ελπιζω να γινω περισσοτερον αντιληπτος με την κατωτερα ιστορια.

    Το ονομα της οικογενειας μου για την Μακεδονια, οι αγωνες της και οι θυσιες της ειναι πραγματα γνωστα, και εξ'ισου καταγεγραμμενες, αλλα να και μια ανεκδοτη ιστορια.

    Το 1922 στο εκστρατευτικο ελληνικο σωμα δεν ελαβαν μερος μονον παλαιοελλαδιτες, ελαβαν μερος και παρα πολυ Μακεδονες, πολλοι απο αυτους μερος των προσκοπικων ελληνικων σωματων κατα τους Βαλκανικους.

    Δυο απο αυτους τους Μακεδονες ησαν αδερφοι του εκ πατρος παππου μου.
    Δεν γυρισαν ποτε, αλλα απο διαφορες πληροφοριες μαθαμε οτι δεν ησαν νεκροι, αλλα οτι Τουρκαλες,Μουσουλμανες Αρμενισσες οπως και Μουσουλμανες Ελληνιδες,οπως εκαμναν με πολλους που επεστρεφαν απο την στρατιωτικη καταστροφη, ανοιγαν τις πορτες των οικιων των, τους αρπαζαν μεσα, και κατοπιν με την συνηθισμενη περιτομη, τους παντρευονταν και ολοι ησαν ευτυχισμενοι.

    Την ζεστη δεκαετια του '60 υψηλοβαθμος Τουρκος διοικητικος υπαλληλος ( κατα μερικους ο τοτε αρχηγος του ΜΙΤ), ονοματι CHAPAN,η καπως ετσι,εβαλε αγγελια στην εφημεριδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" της Θεσσαλονικης αναζητωντας τυχον επιζησαντες συγγενεις στην Μακεδονια, μετα τους Βαλκανικους, τον Πρωτο και Δευτερο παγκοσμιους, καθως και τον εμφυλιο.
    Εμεις μικρα παιδια, δεν το γνωριζαμε τοτε, αλλα λογω καταστασεων μετα τα γεγονοτα της Πολης ο πατερας μου δεν απαντησε ποτε.

    Να και το ωραιο................ο αδερφος μου καθηγητης στην Πατρα , πριν δυο-τρια χρονια πηγε σε συνεδριο στην Σμυρνη αν θυμαμαι καλα, και βρηκε καποιον Τουρκο καθηγητη, με τι ονομα λετε ? CHAPAN ! Ο Τουρκος του εξηγησε το τι γνωριζε για την ιστορια της οικογενειας του, και με λιγα λογια, βρεθηκαν ξαδερφια !

    Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ( και οχι ο ελληνικος εθνικισμος) ΔΕΝ αφηνει πισω τους δικους του. Τελεια και παυλα.

    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελίνα,

    Δεν είναι αστεία. Είναι η πραγματικότητα. Η "απάντηση του υπουργού" δείχνει την νοοτροπία τους.

    Ο Μιχελάκης ζητά ΤΩΡΑ (τόσα χρόνια γιατί δεν το ζήτησε;) να διδάσκεται η Γενοκτονία των Ποντίων στα σχολεία.

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης καλεί τον Ιβάν Σαββίδη στην Βουλή για να μιλήσει για το ίδιο ζήτημα.

    Σε τι αποβλέπουν όλα αυτά; Μήπως να σκεπάσουν τόσων χρόνων αδιαφορία, για να μην υστερούν έναντι της ΧΑ; Και οι δύο βουλευτές είναι της ΝΔ, αν και ο δεύτερος προέρχεται από τον ΛαΟΣ και είχε δώσει αρκετές μάχες στο παρελθόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.