20/5/13

Η Χεζμπολλάχ στο πλευρό του Ασαντ – Νέα τροπή παίρνει ο εμφύλιος εάν πέσει η πόλη Κουσέϊρ

Δυνάμεις της κυβέρνησης του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ, που υποστηρίζονται από τους Λιβανέζους μαχητές, που ανήκουν στη Χεζμπολλάχ, ώθησαν την Κυριακή σε περιοχές της πόλης Κουσέιρ (Quşayr), γράφει η εφημερίδα New York Times. Επικαλούμενη πηγές των ανταρτών και της κυβέρνησης, η εφημερίδα σημειώνει ότι εάν οι πληροφορίες για την προέλαση των δυνάμεων του Ασαντ αποδειχθούν ορθές, θα είναι μια σοβαρή οπισθοδρόμηση για τους αντιπάλους του προέδρου της Συρίας.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν τις μάχες τις πιο έντονες που διεξήχθησαν στον εμφύλιο πόλεμο. Η επιβεβαίωση της συμμετοχής της Χεζμπολλάχ στο πλευρό του Ασαντ, μπορεί να πυροδοτήσει περιφερειακές εντάσεις. Πάντως, φαίνεται ότι οι νίκες του συριακού στρατού το τελευταίο διάστημα μπορεί να οφείλονται στην εξτρεμιστική οργάνωση του Λιβάνου., η οποία είναι έντονα αντιαμερικανική και αντι-ισραηλινή.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε ότι ο στρατός “έχει σφίξει τη θηλιά στο λαιμό των τρομοκρατών”, κτυπώντας τους από διαφορετικές περιοχές, Ισχυρίστηκε επίσης ότι είχε «αποκατασταθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα” στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης, σκοτώνοντας πολλούς αντάρτες και συλλαμβάνοντας πολλούς άλλους.

Ενας ακτιβιστής δήλωσε στην εφημερίδα ότι η έκβαση του πολέμου στην Quşayr, “μπορεί να αποφασίσει για την τύχη του καθεστώτος και της επανάστασης. Είναι ένα από τις δυσκολότερες ημέρες σε όλη τη Συρία”, δήλωσε ο ακτιβιστής, ο οποίος κατέληξε: “Αν η Quşayr πέσει, θα είναι το τέλος της επανάστασης στη Χομς”.

Σύμφωνα με το Reuters και το ΑΠΕ, διεθνείς διπλωμάτες θα προσπαθήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες να στηρίξουν σθεναρά τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου που μαστίζει εδώ και 2 χρόνια τη Συρία, ωστόσο οι πιθανότητες για την επίτευξη αυτού του στόχου φαίνεται να είναι ελάχιστες.

Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει εκφράσει την περιφρόνησή του για τα σχέδια των ειρηνευτικών συνομιλιών, τα οποία ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο στη Γενεύη. Οι δηλώσεις του Άσαντ αποτελούν την τελευταία ένδειξη ότι τα αντιμαχόμενα μέρη δεν βλέπουν καθόλου ζεστά την πρόσκληση των υπερδυνάμεων, ωστόσο, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, είναι πιθανό να συμφωνήσουν στο να παρακολουθήσουν τις συνομιλίες ούτως ή άλλως ώστε να απομονώσουν τον Άσαντ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, αναμένεται να παρευρεθεί την Τετάρτη στην Ιορδανία προκειμένου να συμμετάσχει στις συνομιλίες των «Φίλων της Συρίας», μια ομάδα χωρών που επιδιώκουν την απομάκρυνση του Άσαντ, ωστόσο πολλές από αυτές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την πρωτοβουλία για ειρηνευτικό διάλογο.

Η αντιπολίτευση της Συρίας θα συνεδριάσει την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα ανακοινώσει τις θέσεις της και την ίδια ημέρα να συναντηθούν τα μέλη της επιτροπής του Αραβικού Συνδέσμου της Συρίας στο Κάιρο, όπου ενδέχεται να εγκρίνουν τις αποφάσεις της αντιπολίτευσης.

Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου η Βρετανία και πιθανώς η Γαλλία θα προσπαθήσουν να πείσουν τα μέλη να επιτρέψουν στα 27 κράτη του μπλοκ να ενισχύσουν με όπλα τους αντάρτες της Συρίας.

Παρά τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας να καλέσουν τη διάσκεψη, η Ουάσινγκτον και η Μόσχα παραμένουν διχασμένες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν το Σαββατοκύριακο τη Ρωσία ότι παρείχε πυραύλους στον Άσαντ. Από την άλλη, η Ρωσία επιμένει ότι το Ιράν, που υποστηρίζει τον Άσαντ, θα πρέπει να παρευρεθεί στη διάσκεψη, ενώ η Γαλλία δήλωσε ότι θα αντιταχθεί εάν συμμετάσχει η Τεχεράνη.

Ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές, η συριακή αντιπολίτευση δεν φαίνεται πρόθυμη να διαπραγματευτεί εκτός αν ο Άσαντ απομακρυνθεί από την εξουσία.

Ο Άσαντ, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι αντάρτες που είναι εναντίον του αποτελούν τρομοκράτες και πράκτορες ξένων δυνάμεων, απέρριψε σε συνέντευξή του την προοπτική ενός ειρηνικού διακανονισμού. «Νομίζουν ότι ένα πολιτικό συνέδριο θα σταματήσει τη δράση των τρομοκρατών στη χώρα. Κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό», είπε. «Υπάρχει σύγχυση στον κόσμο μεταξύ μιας πολιτικής λύσης και της τρομοκρατίας. Δεν θα υπάρξει κανένας διάλογος με τρομοκράτες», πρόσθεσε.

Read more: http://mignatiou.com/?p=3848#ixzz2TpRetPL0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.