1/5/13

«Χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία αλλά άγνωστο από ποιον», λέει ο Ομπάμα


Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μιλά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο Πηγή: Reuters
Το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αναλάβουν ακόμη και στρατιωτική δράση κατά της Συρίας εάν επιβεβαιωθεί ότι έχει γίνει χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ, άφησε ανοιχτό ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη, υπογράμμισε ότι υπάρχουν μεν ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε «πώς, πότε και από ποιον». Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές πληροφορίες για την ανασύνθεση των γεγονότων (chain of custody), είπε.

Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι τυχόν βιαστικές αποφάσεις γι' αυτό το ζήτημα θα καταστήσουν δύσκολη την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας.

«Από πέρυσι», αποκάλυψε, έχει ζητήσει από τον στρατό των ΗΠΑ να προετοιμάσει επιλογές δράσης για τη Συρία, αλλά αρνήθηκε να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οπως είπε, η χρήση χημικών όπλων θα είναι ένας παράγοντας που αλλάζει καθοριστικά τους όρους του παιχνιδιού (game changer) και άρα οι ΗΠΑ «θα πρέπει να εξετάσουν εκ νέου τις επιλογές τους» σε σχέση με τη Συρία.
«Είναι προφανές ότι έχουμε επιλογές στο τραπέζι που δεν έχω χρησιμοποιήσει», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ για «περιορισμένη χρήση» χημικών όπλων στη Συρία, πιθανόν από τις δυνάμεις του Άσαντ.

Ανάλογες πληροφορίες έχουν στα χέρια τους η Βρετανία και το Ισραήλ, ενώ και ο ΟΗΕ ερευνά σχετικές καταγγελίες. Τίποτα όμως δεν αποδειχτεί αδιαμφισβήτητα.

Οι πληροφορίες των υπηρεσιών κινητοποίησαν και βουλευτές στις ΗΠΑ –κυρίως Ρεπουμπλικάνους– που ζήτησαν στρατιωτική επέμβαση. Ωστόσο ο πρόεδρος Ομπάμα διστάζει να εμπλέξει τη χώρα σε άλλη μία αντιπαράθεση την ώρα που απομακρύνθηκε από το Ιράκ και σταδιακά και από το Αφγανιστάν.

Παράλληλα, η διεθνής κοινότητα είναι και αυτή αρκετά διστακτική να οργανωθεί ένοπλη επέμβαση στη Συρία, στα πρότυπα της Λιβύης.

Η Ρωσία ιδίως απορρίπτει οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια - ως έναν βαθμό και η Κίνα τηρεί αυτή τη στάση. Οι δυτικές χώρες δεν έχουν συμφωνήσει στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς τους αντάρτες και περιορίζονται σε μη φονική, πολλές αραβικές αντίθετα στηρίζουν ενεργά τους αντικαθεστωτικούς, πιθανόν και με οπλισμό.

Πέρα από τα πολιτικά προβλήματα και την ευρύτερη αναστάτωση που θα φέρει στην περιοχή, το ισχυρό οπλοστάσιο του Ασαντ δυσχεραίνει τον όποια ενέργεια. Ο στρατός της Συρίας έχει πυραύλους μέσου βεληνεκούς και χημικά όπλα: είναι δύο ισχυρά όπλα (με την κυριολεκτική και την μεταφορική έννοια) στα χέρια του διεθνώς απομονωμένου Σύρου προέδρου.

Σε ό,τι αφορά τη Βοστώνη, ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε ότι οι υπηρεσίες ασφάλειας έκαναν το έργο τους ενώ αναφέρθηκε και στη συμβολή της Ρωσίας στις έρευνες.

Εκανε δε λόγο για τους πολίτες που μπορεί να ριζοσπαστικοποιηθούν και να οργανώσουν επιθέσεις «για όποια διεστραμμένη ιδέα έχουν στο μυαλό τους».

2 σχόλια:

  1. Syria - Frankfurt, Germany great supporting march for Assad in the 1 May Demonstration!
    http://www.liveleak.com/view?i=241_1367434779

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυριε Ομπαμα μπορειτε παντα να συμβουλευτειτε μεντιουμ να σας το πει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.