29/5/13

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την απελευθέρωση των απαχθέντων Μητροπολιτών στη Συρία

και η έκθεση του Υπουργείου για την Θρησκευτική Ελευθερία στην Τουρκία
Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την άνευ όρων απελευθέρωση των δύο Ορθοδόξων Μητροπολιτών που απήχθησαν στις 22 Απριλίου από ομάδα αγνώστων, ανέφερε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος σημείωσε δεν υπάρχουν νέες πληροφορίες ούτε για τους απαγωγείς, ούτε για την τύχη των δύο Μητροπολιτών, αλλά πρόσθεσε ότι και ο Εθνικός Συνασπισμός της Αντιπολίτευσης στη Συρία, έχει και αυτός καταδικάσει την απαγωγή και έχει ζητήσει την άμεση απελευθέρωση τους.

Πριν από μερικές ημέρες, 72 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου είχαν ζητήσει με επιστολή τους προς τον Υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, να αποτελέσει η απελευθέρωση των δύο ιεραρχών θέμα προτεραιότητας για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Την συγκεκριμένη επιστολή υπογράφουν μεταξύ άλλων και οι ελληνοαμερικανοί βουλευτές, Κώστας Μπιλιράκης και Γιάννης Σαρμπάνης. Ο κ. Μπιλιράκης σε δηλώσεις του προς τη ΦτΑ τονίζει ότι: «Οι δύο Μητροπολίτες βρισκόντουσαν σε ανθρωπιστική αποστολή, δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα προσωπικά αλλά και για όλους τους συναδέλφους μου, που συνυπογράφουν την συγκεκριμένη επιστολή, να απελευθερωθούν άμεσα οι δύο ιεράρχες».

Ο δημοκρατικός Βουλευτής από την Καλιφόρνια, Μπράντ Σέρμαν, ανέφερε σχετικά με την απελευθέρωση του ελληνορθόδοξου και του συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου ότι είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για την ασφάλεια των δύο ιεραρχών και επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν το μέλλον της χριστιανικής κοινότητας στη περιοχή, αλλά και των υπολοίπων θρησκευτικών μειονοτήτων στη Συρία.

Τέλος, η Κάρολιν Μαλόνεϊ, συμπρόεδρος της επιτροπής προώθησης ελληνικών θεμάτων στο αμερικανικό Κογκρέσο, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε δήλωση της, την βαθύτατη θλίψη της για την δολοφονία του οδηγού των Μητροπολιτών από τους απαγωγείς.
Κώστας Μπιλιράκης
Κώστας Μπιλιράκης
Παράλληλα με την υπόθεση της απαγωγής των ιεραρχών στη Συρία, ο Βουλευτής Κώστας Μπιλιράκης στις δηλώσεις του προς τη ΦτΑ, αναφέρθηκε και στην πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπαρτμεντ για την θρησκευτική ελευθερία και στις επισημάνσεις που γίνονται, για άλλη μια χρονιά, στα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στην απρόσκοπτη λειτουργία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ρεπουμπλικανός βουλευτής από την πολιτεία της Φλόριντα: «Έχουμε κάνει πάρα πολλές προσπάθειες για τα δύο αυτά ζητήματα. Πρόσφατα καταθέσαμε στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής, ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε με απόλυτη πλειοψηφία και αναφέρει ότι θα πρέπει να ξανανοίξει η Θεολογική Σχολή χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Στόχος τώρα είναι να καταθέσουμε αντίστοιχη πρόταση στην Ολομέλεια του Σώματος. Τα θέματα εκκρεμούν τα τελευταία 42 χρόνια» επεσήμανε ο ελληνοαμερικανός βουλευτής και πρόσθεσε ότι «Δεν θέλω να ακούσω άλλα λόγια από την τουρκική κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία της χώρας, θέλω να δω έργα, συγκεκριμένες ενέργειες. Το θέμα αυτό είναι ύψιστης προτεραιότητας για μένα».

Στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνεται το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου και θεωρεί ότι αντιπροσωπεύει μόνο την ελληνορθόδοξη κοινότητα εντός της χώρας. Η μη αναγνώριση του Πατριαρχείου δεν του επιτρέπει την άμεση διαχείριση των περιουσιακών του στοιχείων, κάτι που σήμερα επιτυγχάνεται με δημιουργία συνεργαζόμενων ιδρυμάτων. Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση επιτρέπει την ανάληψη της ηγεσίας του Πατριαρχείου μόνο σε πολίτες που διαθέτουν τουρκική υπηκοότητα κάτι που, εξαιτίας της συνεχούς μείωσης του ελληνικού πληθυσμού στη χώρα, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο. Όσον αφορά την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμα το νομικό καθεστώς στο οποίο θα υπάγεται και για το λόγο αυτό παραμένει σε εκκρεμότητα η διαδικασία, παρά το γεγονός ότι αρκετοί ανώτατοι αξιωματούχοι της Τουρκίας έχουν ταχθεί υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής.

ΦΩΝΗ ΤΗς ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.