11/5/13

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σοβαροί κίνδυνοι πάνω από την Κύπρο από εγκάθετους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ και της ΕΕ!!!

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Ρασμούσεν, με τον Τούρκο υπουργό άμυνας και έναν Τούρκο στρατηγό. Ο κ. Ρασμούσεν, με τις δηλώσεις του, ξεπέρασε σε θράσος ακόμα και τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ!
Το "δρυός πεσούσης" πάει να εφαρμοστεί στην Κύπρο….
Του Σάββα Καλεντερίδη
Τελικά για άλλη μια φορά αποδεικνύεται το αρχαίο ρητό «δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται»! Μόνο που τη φορά αυτή η πεπτωκυία δρυς δεν είναι πρόσωπο, αλλά κράτος, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, η Κύπρος, που βρήκαν ευκαιρία τα ξένα συμφέροντα και προσπαθούν να επωφεληθούν πολιτικά από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει!
Η Κύπρος ξεκίνησε αθόρυβα και πολύ διακριτικά τις πολιτικοδιπλωματικές διαδικασίες οριοθέτησης της ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Αφού υπέγραψε σχετική συμφωνία με την Αίγυπτο, το Φεβρουάριο του 2003, συνέχισε τις συνομιλίες και τις διαπραγματεύσεις και μετά την είσοδό της στην ΕΕ (2004), ως πλήρες μέλος. Έτσι, ακολούθησε η συμφωνία οριοθέτησης με το Λίβανο, το 2007 και με το Ισραήλ, το 2010.
Όσον αφορά τις ενέργειες για την εκμετάλλευση των υποθαλάσιων αποθεεμάτων, από τις αρχές του 2007, η Λευκωσία προχώρησε στον πρώτο γύρο γύρο υποβολής αιτήσεων αδειών έρευνας και αδειών εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, διαδικασία που έφερε καρπούς με την παραχώρηση σχετικής άδειας στον ενεργειακό κολοσσό Noble Energy.
Όλες αυτές τις πράξεις η Κύπρος τις έκανε ως ανεξάρτητο, αυτεξούσιο και κυρίαρχο κράτος και όποτε η Τουρκία κινήθηκε προς την κατεύθυνση ακύρωσης των συμφωνιών (Αίγυπτο, Λίβανο), έπεσε πάνω στο τείχος που ονομάζεται διεθνής νομιμότης, ενώ στο πλευρό της Κύπρου στάθηκαν επίσης ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, όταν η Τουρκία είχε το θράσος να καταγγείλει τις απολύτως νόμιμες ενέργειες της νόμιμης και διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Κύπρου.
Η κατάσταση, ήταν εμφανώς διαχειρίσιμη από πλευράς της Λευκωσίας, αφού λίγους μήνες πριν την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης, η Κύπρος παρεχώρησε άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης και στους ενεργειακούς κολοσσούς ENI/KOGAS και Total (Φεβρουάριος 2013), πράγμα που σημαίνει ότι η διεθνής κοινότητα δεν έλαβε σοβαρά υπ’ όψιν της τις θέσεις και τους λεονταρισμούς της Τουρκίας.
Όμως, με την εμφάνιση της κρίσης φαίνεται ότι η κατάσταση παίρνει άσχημη τροπή, κυρίως μετά τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ, για μια fast track λύση τύπου Ανάν, αλλά και μετά τις από κάθε άποψη απαράδεκτες δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Ρασμούσεν.
Να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι η υποψηφιότητα του Δανού κ. Ρασμούσεν για τη θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ πέρασε από τα σαράντα κύματα της τουρκικής αδιαλαξίας, αφού η Άγκυρα έθεσε βέτο, λόγω της λειτουργίας στη Δανία του κουρδικού τηλεοπτικού σταθμού ROJ TV , του οποίου η άδεια εκπομπής, μετά από μαραθώνια δικαστική διαδικασία, τελικά ακυρώθηκε!!!
Ο κ. Ρασμούσεν, λοιπόν, που είναι Γενικός Γραμματέας σε έναν οργανισμό του οποίο ισότιμο μέλος είναι και η Ελλάδα, ούτε λίγο ούτε πολύ, εξομοιώνοντας την Κυπριακή Δημοκρατία με τα κατεχόμενα, τόνισε την ανάγκη να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, ώστε «να αρθούν τα εμπόδια για τις έρευνες και την εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου», δείχνοντας με τον τρόπο αυτόν ότι παραβιάζει την αρχή της ουδετερότητας που πρέπει να διέπει τη συμπεριφορά του ΓΓ του ΝΑΤΟ, αφού με τη δήλωσή του αυτή φαίνεται ότι υιοθετεί τις απαράδεκτες θέσεις της Τουρκίας, που παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα!
Η πρόταση του ανώτατου ΝΑΤΟϊκού αξιωματούχου θα μπορούσε να έχει νόημα, αν απευθυνόταν προς την Τουρκία, ζητώντας της να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής που διατηρεί στο νησί από το 1974, αφού ακόμα και μικρά παιδιά γνωρίζουν ότι η παρουσία σαράντα χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών είναι αυτή που παρεμποδίζει και καθιστά αδύνατη την εξεύρεση λύσης σε ένα πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής, που είναι το Κυπριακό, και όχι οι γεωτρήσεις, που επίσης όλοι γνωρίζουν ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κυρίαρχου κράτους!
Αφού υπογραμμίσουμε την απαράδεκτη στάση της Τουρκίας, η οποία δημιούργησε μια παράλογη και εξωφρενική κατάσταση στις σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ, παρεμποδίζοντας τη συμμετοχή της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (PfP) της Συμμαχίας, να σημειώσουμε την περίεργη σιωπή που επικρατεί στην Ελλάδα για την απολύτως καταδικαστέα και ανεπίτρεπτη ενέργεια του ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο οποίος ώφειλε να γνωρίζει ότι ένα κράτος μέλος της Συμμαχίας που ηγείται, συνεχίζε να κατέχει το 40% μιας διεθνώς αναγνωρισμένης χώρας, που είναι μέλος της ΕΕ.
Να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα, πέραν της αυτονόητης υποχρέωσης που έχει να συμπαρασταθεί στο δεύτερο ελληνικό κράτος, έχει δυο επί πλέον λόγους να το πράξει.
Ο ένας είναι η υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητος και η ανάδειξης της παράνομης και πειρατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, που, όπως είναι γνωστόν, αγγίζει και την Ελλάδα σχεδόν κατά τον ίδιο και πανομοιότυπο τρόπο, αφού η Τουρκία διεκδικεί μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Ο άλλος λόγος είναι η βαρύτατες ευθύνες που βαρύνουν την Ελλάδα για την καταστροφική οικονομική κρίση που μαστίζει την Κύπρο, που προήλθε σε μεγάλο βαθμό από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, που φόρτωσαν με χρέος δισεκατομμυρίων τις κυπριακές τράπεζες!
Άρα, η Ελλάδα έχει τεράστια ευθύνη και υποχρέωση να συμπαρασταθεί στις άθλιες επιθέσεις που δέχεται από εγκάθετους παράγοντες και αξιωματούχους που δρουν στους κόλπους του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ αλλά και της ΕΕ, όχι μόνο για να προστατέψει τα συμφέροντα της Κύπρου, αλλά για να προστατέψει και τον ίδιο της τον εαυτό, γιατί θα πρέπει να είναι κανείς πολύ μύωψ ή κάτι άλλο (sic), για να μην αντιλαμβάνεται ότι μετά την Κύπρο έρχεται η σειρά της Ελλάδας!
Ευτυχώς, όμως που λειτουργούν -τουλάχιστον ακόμα- οι εύστοχες κινήσεις που έγιναν έγκαιρα από τις κυπριακές κυβερνήσεις!
Γιατί ενώ δεν είχαμε -εμφανή- αντίδραση από ελλαδικής πλευράς, είδαμε με ανακούφιση να αντιδρά ο εκπρόσωπος της εταιρείας που έχει την ευθύνη των γετρήσεων στο Οικόπεδο Αφροδίτη. Είδαμε, λοιπόν, τον Κιθ Έλιοτ, Αντιπρόεδρο της Noble Energy για την Ανατολική Μεσόγειο, να δείχνει ότι δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του τις απαράδεκτες τουρκικές αιτιάσεις ούτε τις ανεπίτρεπτες δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ, και να δηλώνει ότι μετά το πρώτο μισό του Ιουνίου θα ξεκινήσει κανονικά και χωρίς καθυστέρηση η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο θαλάσσιο οικόπεδο 12, υπογραμμίζοντας την άριστη συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση.
Τέλος, αναφερόμενος στις απειλές και τις ενστάσεις της Άγκυρας, ο κ. Έλιοτ σημείωσε ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ, πως υπάρχει κράτος δικαίου και πως η όλη δραστηριότητα στην περιοχή γίνεται στη βάση συμφωνίας.
Αυτά δεν τα γνώριζε ο κ. Ρασμούσεν;
Και αν δεν τα γνώριζε, δεν έπρεπε να του τα υπενθυμίσει με κάποιον ηχηρό τρόπο η Ελλάδα, που είναι ισότιμο μέλος του ΝΑΤΟ;
δημοκρατία

7 σχόλια:

  1. Ολα αυτά συμβαίνουν απλά γιατί η μνήμη μας είναι ασθενής (ή όπως οι μαϊμουδίζοντες Ελληνες λένε: γιατί η μνήμη μας είναι ... κοντή!). Θυμίζω λοιπόν σε όσους ξεχνούν: Το καλοκαίρι τού 1973 ο τότε ΓΓ/ΝΑΤο Γιόζεφ Λουνς έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα τής καταστροφής τής ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας ζητώντας από τόν Πρόεδρο Μακάριο να παραιτηθεί γιατί η ιερατική του ιδιότητα ήταν ασυμβίβαστη με τήν άσκηση κρατικής εξουσίας!!! (στο σχέδιο Ανάν υπήρχε/υπάρχει ρητή απαγόρευση γιά τήν άσκηση πολιτικής εξουσίας από ιερωμένο!)
    Το πρόβλημα όμως δεν ήταν ο Λουνς αλλά η σιωπή τής χούντας και η αμφισβήτηση τού Μακαρίου στο εσωτερικό μέτωπο τής Κύπρου, η οποία εκδηλώθηκε και από τούς Μητροπολίτες τής Κυπριακής Εκκλησίας, τους οποίους αναγκάσθηκε να ξηλώσει ο Μακάριος (ένας από αυτούς ήταν ο προ ετών δολοφονηθείς στη Νέα Σμύρνη από τήν ερωμένη του)!
    Πέραν τών υπευθύνων, διά τής σιωπής ή αδράνειας τους, υπάρχουμε και εμείς, οι οποίοι περιμένουμε, ανοήτως, ότι οι κατέχοντες τήν εξουσία θα αντιδράσουν. Ας καταλάβουμε τόσο από τίς πράξεις τους όσο και από τίς παραλείψεις τους ότι έχουν "επιλεγεί" (και εδώ και στην Κύπρο) για να μήν αντιδράσουν ούτε στα μνημόνια αλλά ούτε στα σχέδια Ανάν, έστω και αν κάποιοι εμφνιζόντουσαν πολέμιοι και τών Μνημονίων και τού ξεπουλήματος τών πάντων (η Κύπρος γιαυτούς είναι το ελάχιστο)
    Μιχάλης Καλαμίτσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα γεγονότα έχουν διττή ανάγνωση ορθως αναλύθηκε η μια της διάσταση
    Η δεύτερη κρύβεται σε αυτό που λέγεται εξισορρόπηση εντυπώσεων η οποία και είναι αναγκαία προκειμένου να μην διασαλευτεί η τάξη.

    Η τάξη λέγεται ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ,άξονας Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας,Γεωστρατηγικό βάθος του Ισραήλ προς Βαλκάνια και Ευρώπη, Πύλη προς ΝΑΤΟ και Ε.Ε. ,έλεγχος της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσόγειο, έλεγχος των κοιτασμάτων που προσφέρει στο Ισραήλ σε συνδυασμό με τις γενικότερες εξελίξεις τον έλεγχο που επιθυμεί
    σε Αίγυπτο,Συρία,Ιορδανία και Λίβανο

    Η Ελληνική Εξωτερική πολιτική καλό θα είναι να κρίνεται με βάση τα παραγόμενα αποτελέσματα και όχι με τις εντυπώσεις. Δεν είανι τυχαίο που οι Κύπριοι Δημοσιογράφοι είναι τόσο γαλαντόμοι στις κρίσεις του επ'αυτού και μιλώ για πένες που δεν συναντας εύκολα στην Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως γίνεται αντιληπτο από το άρθρο, οι αντιδράσεις της Ελλάδας είναι μηδαμινές. Η επόμενη σκέψη που έκανα είναι κατά πόσον η μη τέλεση των όσων χρειάζονται(από την ρουτίνα της αδιαφορίας της διεθνούς κοινότητας ή από μη επαγρύπνηση), μπορεί για την Κύπρο μας να αποτελεί όχι αυτό που μπορεί να προβάλλεται ως αθώα ψευδοδικαιολογία, αλλά να είναι ένα νέο σχέδιο Εφιαλτικής ημέτερης προδοσίας, που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά από τους Έλληνες πολίτες. Ως πότε θα στηρίζουμε προδότες? Η όποια κυβέρνηση δεν θα πρέπει μόνο να το παίζει πατριωτική αλλά και να το αποδεικνύει, πάση θυσία, προς τους Έλληνες αδελφούς μας που το μόνο τους δυστύχημα είναι πως βρίσκονται πολύ κοντά στην Τουρκία. Η Κύπρος μας ΔΕΝ είναι μακριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ... Η πηγή ήταν κατηγορηματική ότι η αμερικανική πλευρά δεν πρόσθεσε κανένα πρόβλημα στα ήδη πολλά που αντιμετωπίζει η Κύπρος, και ο κ. Κέρι άκουσε με προσοχή τον Κύπριο υπουργό, ο οποίος εξήγησε τις κυπριακές θέσεις σε όλα τα θέματα, αποσυνδέοντας εντελώς την οικονομική κρίση και το φυσικό άεριο με το Κυπριακό.
    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7593.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ουσία είναι ότι θέλανε και την Κύπρο όπως και την Ελλάδα, στο μαντρί για τα καλά.
    Δεν ξέρω αν θα είχαμε την ίδια τύχη, εάν δεν είχαμε τόσο περιεκτικά νερά και τόσο ενδιαφέρουσες γεωπολιτικές θέσεις.
    Οσο για το τι θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα στην παρούσα περίπτωση-όπως αναφέρεται στο άρθρο-θυμίζει πόσα δεν έχει κάνει και σε τόσες άλλες.
    Η ανοχή όμως προς την Τουρκία αρχίζει πλέον και είναι εξοργιστική για τον κόσμο.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στο δελτίο των 6μμ της 11/5 του ΡΙΚ (σχετικό ρεπορτάζ στο 6:35-7:40) αναφέρεται επί λέξη ότι ο Κασουλίδης για την συνάντησή του με τον Τζον Κκέρυ δήλωσε ότι 'στο θέμα των υδρογονανθράκων συμφώνουν ότι μπορει να αποτελέσουν καλό μέσο για όλους τους πρωταγωνιστές όταν το κυπριακό λυθεί αλλά και ότι η ενέργεια δεν πρέπει να αποτελεί πηγή συγκρούσεων αλλά εργαλείο και κίνητρο για συνεργασία και περιφερειακή ολοκλήρωση'.

    Δηλαδή εφόσον παραχωρηθεί κανονικά και με τον νόμο ελληνική γη στους κτηνότουρκους μέσω της γνωστής ομοσπονδιακής 'λύσης' τότε θα μπορεί να γίνει συνεκμετάλλευση της Κυπριακής ΑΟΖ με τους 'πρώην' κατακτητές και νύν 'συμμάχους' Τούρκους. Και όπως είπε και ο γνωστός πολιτικός Νίκος Ρολάνδης, 'η Κύπρος από τη στιγμή που θα εμπιστευτεί την Τουρκία για τη λύση του Κυπρακού, γιατί να μην την εμπιστευθεί και στο θέμα του φυσικού αερίου.'

    ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΞΕΣΤΡΑΒΩΘΕΙΤΕ
    ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ

    ΤΖ' ΑΣ ΓΕΝΕΙ ΤΟ ΓΑΙΜΑΝ ΜΑΣ ΑΥΛΑΤΖΙΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ειναι όντως εξοργιστική και ύποπτη η σιωπή της Ελλάδας στίς δηλώσεις και μεθοδεύσεις των ΝΑΤΟικών για τη μαρτυρική Κύπρο.
    Δυστυχώς εξίσου εξοργιστική είναι και η απάθεια του καταρακωμένου Ελληνισμού,εκτός και εάν αποδειχθεί ότι τα ΤΣΟΥΝΑΜΙΑ προκαλούνται απο τα μικρά και βουβά κύματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.