6/5/13

AlManar: Ένας πρώτος απολογισμός ζημιών και θυμάτων από την ισραηλινή επιδρομή στη Συρία. Κατερρίφθη ένα ισραηλινό αεροπλάνο

AlManar (Λίβανος)    (μτφ. Κριστιάν)
Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε τη νύχτα Σάββατο προς Κυριακή, το στρατιωτικό επιστημονικό ερευνητικό κέντρο στο προάστιο Jemraya στην επαρχία της Δαμασκού, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Ένα ισραηλινό αεροπλάνο καταρρίφθηκε
Ενώ συριακές πηγές διαβεβαίωσαν ότι η συριακή αεράμυνα κατάφερε να καταρρίψει ένα ισραηλινό πολεμικό αεροσκάφος, κοντά στη περιοχή του Mayçaloune μεταξύ Δαμασκού και του κυκλικού κόμβου του Zabadané.

Σύμφωνα με το 10ο κανάλι της ισραηλινής τηλεόρασης, διακόπηκε η επαφή με ένα από τα ισραηλινά αεροσκάφη και οι πιλότοι, ήτοι ο Samuel Azar, και ο βοηθός του Eyssone Gary φέρονται  εξαφανισμένοι. Το αεροπλάνο φέρεται να έχει συντριβεί στη θάλασσα, δήλωσε η τηλεόραση.

Ένα χέρι βοηθείας στους Σύρους αντάρτες
Παράλληλα με την επίθεση, εκατοντάδες αντάρτες είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή της Mazze στη Δαμασκό, πραγματοποιώντας επίθεση κατά κυβερνητικών στρατιωτικών θέσεων. 

«Η νέα ισραηλινή επίθεση έχει ως στόχο να ανακουφίσει την πίεση που υπόσχονται οι τρομοκρατικές ομάδες που υποφέρουν από τα χτυπήματα του στρατού μας» και «αποδεικνύει την άμεση συμμετοχή της ισραηλινής οντότητας  στη συνωμοσία κατά της Συρίας», δήλωσε το πρακτορείο Sana.

«Οι ισραηλινές επιθέσεις θα ενταθούν στη Συρία με τον ίδιο ρυθμό με την επέλαση  του συριακού στρατού στο έδαφος κατά των ανταρτών», προβλέπει ο βουλευτής Σαρίφ Σεχάντε της συριακής συνέλευσης  του συριακού λαού, σε συνέντευξη στη  ρωσική τηλεόραση Russia Today.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας της AlManar, οι αντάρτες της εξέγερσης απέτυχαν στην προσπάθειά τους να εισβάλουν στην συριακή πρωτεύουσα.

43 οι στόχοι, 300 θύματα  
Επικαλούμενος πηγές από τις υπηρεσιες ασφαλείας της Συρίας, ο ανταποκριτής του δίαυλου μας AlManar διαβεβαίωσε ότι η αεροπορική επιδρομή είχε στόχο μια αποθήκη όπλων του τακτικού συριακού στρατού, στρατώνες και ένα κέντρο αεράμυνας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Russia Today, η επιδρομή είχε στόχο τις δύο ταξιαρχίες 104 και 105 του κυβερνητικού στρατού. Ο αριθμός των θυμάτων φέρεται να είναι αρκετές εκατοντάδες.

300 άτομα ανακοινώνει η Syria Truth, σύμφωνα με την οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς η μερικώς  43 στρατιωτικές εγκαταστάσεις και στρατιωτικά σημεία που βρίσκονται στην κοιλάδα Barada, στα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, και στις πρόποδες  του βουνού Kassioune, που δεσπόζει τη  Δαμασκό.

Η έκρηξη της επιδρομής ακούστηκε σε διάμετρο 30 χλμ. και οι φλόγες ( βλ. βίντεο στο τέλος κάτω ) παρατηρήθηκαν σε απόσταση 60 χλμ. Τα παράθυρα των σπιτιών έσπασαν σε απόσταση 20 χλμ.


Φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι αντι- μπούνκερ, πάντα σύμφωνα με την Syria Truth, 18 μαχητικά αεροσκάφη συμμετείχαν στην επιδρομή, και πύραυλοι  Tomahawks εκτοξευτήκαν επίσης από πολεμικά πλοία που περιπολούν στη Μεσόγειο, ιδιαίτερα κατά των θέσεων Maaraba al-Tal και dal-Tal, στο όρος Kassioune.

Υπό το πρόσχημα της ανωνυμίας, ένας διπλωμάτης στη Βηρυτό είπε στο AFP ότι ένα σημαντικό κέντρο πυρομαχικών που βρίσκεται κοντά αποτέλεσε επίσης στόχο των ισραηλινών πυραύλων.
  
Επιπλέον δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός  χτύπησε τη μεραρχία 14, μια μονάδα αεράμυνας της Συρίας, στη Saboura κοντά στο αυτοκινητόδρομο Βηρυτού-Δαμασκού δυτικά της πρωτεύουσας .
 «Αυτές οι επιδρομές προκάλεσαν πολλά θύματα μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού», είπε ο διπλωμάτης.

Σαν σεισμός
«Ήταν σαν σεισμός», δήλωσε η Najwa αυτή τη Κυριακή, μια Σύρια που ζει έξι χιλιόμετρα από την περιοχή-στόχο των ισραηλινών μαχητικών.
«Βγαίνοντας από το κρεβάτι μου, είδα έναν ουρανό όπου αναμειγνύονταν με τρομακτικό τρόπο το κόκκινο και το κίτρινο», είπε στο AFP αυτή η γυναίκα που ζει στο Doumar, μια περιοχή βορειοδυτικά της Δαμασκού.
 



   «Αυτές οι τρομερές εκρήξεις διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες και φίλοι μου είπαν ότι εκρίξεις ακούστηκαν στο κέντρο της Δαμασκού», συνεχίσε η Najwa.
 (…) 


Ισραήλ εναντίον Χεζμπολάχ
   
Από ισραηλινή πλευρά, η ρητορική τονίζει ότι η επίθεση έγινε εναντίον της λιβανικής οργάνωσης αντίστασης Χεζμπολάχ.

Ένας αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε την ανωνυμία δήλωσε ότι η επίθεση «στόχευε ιρανικούς πυραύλους που προορίζονταν για την Χεζμπολάχ, στα βόρεια της Δαμασκού».
   «θα επιτεθούμε κάθε φορά που θα φτάσουν στο Ισραήλ πληροφορίες για μεταφορά όπλων ή πυραύλων από τη Συρία προς το Λίβανο,», πρόσθεσε.

«Αυτό που θέλουμε είναι να εξασφαλιστεί ότι η Χεζμπολάχ δεν εκμεταλλευτεί το συριακό χάος για την ενίσχυση της», είπε στο στρατιωτικό ραδιόφωνο ο βουλευτής του Λικούντ (δεξιά) Tzahi Hanegbi, συγγενής του Νετανιάχου, χωρίς να επιβεβαιώσει την επιδρομή.

Ίδια ρητορική από τον ισραηλινό εργατικό βουλευτή Shaul Mofaz, συμφώνα με τον οποίον ο στόχος της ισραηλινής επιδρομής κατά της Συρίας είναι μια απάντηση στο Ιράν και έχει ως στόχο να εμποδίσει την άνοδο της Χεζμπολάχ. «Παράλληλα με τη διάλυση της Συρίας, η Χεζμπολάχ στοχεύει να γίνει μια ισχυρή δύναμη στην περιοχή, και το Ιράν την βοηθά», είπε.

Ισραηλινή απογοήτευση και σύγχυση

Από την πλευρά της, ιρανική στρατιωτική πηγή διέψευσε ότι η επίθεση στόχευε Ιρανικά όπλα στη Συρία.
Ενώ ο Ιρανός υπουργός Άμυνας, στρατηγός Ahmad Wahidi δήλωσε ότι η ισραηλινή επίθεση έχει λάβει το πράσινο φως από τις ΗΠΑ και αποκάλυψε τη σχέση μεταξύ των τρομοκρατών πρακτόρων και των Ισραηλινών προστατών τους.

«Αυτές οι απελπισμένες προσπάθειες είναι μια ένδειξη αδυναμίας και μη δύναμης, αποτελούν ένδειξη της κατάστασης απογοήτευσης και σύγχυσης αυτής της οντότητας έναντι της περιοχής», δήλωσε, σύμφωνα με τον αραβόφωνο ιρανικό δίαυλο τηλεόρασης  AlAlam.

Η επίθεση του Σαββάτου: ρωσικοί πύραυλοι

Το Σάββατο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έδωσε χωρίς καθυστέρηση  την συγκατάθεση του για την επίθεση που αποκάλυψαν πρώτα τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για επίθεση κατά ενός φορτίου όπλων με «υποτεθειμένο προορισμό την Χεζμπολάχ».

Εκτίμησε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να θέλει να προστατεύσει τον εαυτό του κατά της μεταφοράς συριακών όπλων προς την λιβανέζικη Χεζμπολάχ, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει μια ισραηλινή επιδρομή με στόχο τα συριακά όπλα.

«Συντονιζόμαστε στενά με το Ισραήλ, αναγνωρίζοντας ότι είναι πολύ κοντά με τη Συρία, πολύ κοντά με το Λίβανο», κατέληξε ο Πρόεδρος.

Ο συριακός ιστοτόπος πληροφοριών επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από το AFP, επικαλούμενο διπλωματική πηγή στο Λίβανο, σύμφωνα με την οποία η επίθεση κατάστρεψε  πύραυλους εδάφους-αέρος που πρόσφατα παραδόθηκαν από τη Ρωσία και αποθηκεύονταν στο αεροδρόμιο της Δαμασκού.

Ωστόσο, η ιστοσελίδα αποκαλύπτει ότι ο ισραηλινός βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε με τη χρήση 4 ή 5 πυραύλων Κρουζ, καθοδηγουμένων μέσω των δορυφόρων GPS, τα οποία εκτοξευτήκαν  από τον αέριο χώρο του Λιβάνου.

Στην έκδοση της Κυριακής, η New York Times, επικαλούμενη πηγές εντός της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ανέφερε ότι το στοχευόμενο φορτίο αποτελούταν από τακτικούς ιρανικούς πυραύλους Fateh-110S με προορισμό την Χεζμπολάχ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το φορτίο βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Δαμασκού. Τα ισραηλινά μαχητικά εκτόξευσαν τους πυραύλους τους από τον εναέριο χώρο του γειτονικού Λίβανου.




9 σχόλια:

  1. Κριστιάν
    από όσα ηλεκτρονικά ΜΜΕ είδα, είμαστε το μοναδικό που έχει εκτενή αναφορά στα γεγονότα, με πηγές από τη Μέση Ανατολή.
    Αυτό οφείλεται στο ότι όχι μόνο έψαξες αλλά κάθησες πασχαλιάτικα και μετέφρασες τόσα κείμενα, για να μας ενημερώσεις.
    Σ' ευχαριστώ ως αναγνώστης και ως διαχειριστής του ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέρες που είναι, το μοναστήρι να είναι καλά και προπαντός ο ηγούμενος του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.aixmi.gr/index.php/to-israel-xtypa-ti-syria-erdogan-apedeixthi-kota/
    Σεμνά και ταπεινά , διδαχή Ελληνικού Πολιτισμού

    Kαλό θα είναι ηγούμενος και μοναχοί να ξανακοιτάξετε τις δημοκρατικές σας ευαισθησίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Gregos Akritas
    παρακαλώ να μην πέφτουμε στην παγίδα των προσωπικών σχολίων.
    Η παραπομπή που μας δίνεις, είναι μια αναφορά του Ιγνατίου, τον οποίον τιμούμε (http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/05/blog-post_8354.html#.UYfuPbWSKqc).
    Όμως η δουλειά του Κριστιάν με το συγκεκριμένο άρθρο είναι περισσότερο εκτενής, πρωτογενής, με πηγές, και πρώτη μετάφραση.
    Πράγμα που σημαίνει μερικές ώρες δουλειά.
    Επειδή έχω μεταφράσει δεκάδες χιλιάδες σελίδες, σε διαβεβαιώ ότι γνωρίζω πόσο κόπος χρειάζεται.
    Τι σχέση έχει λοιπόν το ένα με το άλλο;
    Επαναλαμβάνω, επιθυμία μου είναι να αποφεύγονται τα προσωπικά σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το άρθρο μπήκε μετά την αναγραφή του σχολίου και αφου η ανάρτηση για λίγη ώρα έμεινα στα πρόχειρα .Δεν την γνωρίζατε χωρίς αυτό να είναι μεπτό.Μεπτό είναι να προσπαθείς να καλύψεις όμως δεν προσέξατε την ώρα η οποία και σας προδίδει.Ξαναδέστε το λοιπόν με μεγαλύτερη προσοχή


    Ο Χορστ Ράιχενμπαχ (Horst Reichenbach) είναι οικονομολόγος. Ως υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέλαβε επικεφαλής της ομάδας δράσης για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος της Ελλάδας.Ερώτηση γιατί στο Ιστολόγιο σας είναι με στολή των ΕΣ-ΕΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διαδικτυακό αντάρτικο,με εμφανή εχθρική πρόθεση,αντί των συγχαρητηρίων που αξίζουν στον Κριστιάν.

    Κρίμα Ακρίτα,άφησες την εμμονή σου να σε τυφλώσει για ακόμη μια φορά.

    Μην επιτίθεσαι κάθε τόσο στο ιστολόγιο,στο οποίο έχεις προσφέρει και εσύ πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καμία επίθεση απλά λατρεύω την Αλήθεια και την βάζω πάνω απο όλα και απο τον καθένα και απο Μένα τον ίδιο.

    Κατανοητό λοιπόν πως δεν είμαι τυφλός ούτε εμμονικός ούτε πάσχω απο ιδεασμό, μάταιος κόπος να μου αποδίδονται αυτα και δη διαχρονικά .

    Ο Καθείς μας κρίνεται στην κάμινο της ζωής και τα όποια συγχαρητήρια ή συλληπητήρια τα δίνει η Ελληνική κοινωνία σε βάθος χρόνου.Απο εκεί φαίνεται η αξία απο την κριτική σκέψη, την Κριτική συνείδηση , την συνέπεια και συνέχεια στον χρόνο και τον χώρο

    Οταν ο δρόμος είναι μοναχικός και δεν υπάρχει περίπτωση ο αντίπαλος να υποστεί συντριπτικό πλήγμα όταν προκαλέσει ζημιά εκεί μετρούνται πολλά.Η Ελλειψη Ασφάλειας που παρέχει η Ομάδα αξίζει να εκτιμηθεί πόσο δε όταν η φωνή παραμένει αναλλοίωτη

    Για αντάρτες ας μιλήσουν όσοι ζούν και σκέφτονται οι δε λοιποί όσοι αδυνατούν να εκφέρουν τον στοιχειώδη λόγο και όσοι αρκούνται σε κραυγές ας σωπάσουν ως σοφά πράττουν

    Δεν πρόσφερα τίποτα απλά ανταπέδωσα την τιμή που μου έγινε με τρόπο Ελληνικό και έφυγα ως Ελληνας με ψηλά το κεφάλι και καθαρός καιν γύριζα το χρόνο πίσω πάλι τα ίδια θα έπραττα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γρέγο Ακρίτα
    νομίζω ότι ήδη τον πήραμε τον λάθος δρόμο.
    Το άρθρο που σου επισημαίνω, από το ιστολόγιο iefimerida, ήταν πριν το σχόλιό σου.
    Μετά το σχόλιό σου ο Κριστιάν έβαλε το άρθρο που μας είπες.
    Όσο για τον Ράιχεμπαχ, γιατί το επαναφέρεις το θέμα;
    Τι θέλεις να πετύχεις;
    Η στολή που του φορέσαμε, είναι συμβολική, κάτι που νομίζω ότι συνηθίζεται στα ΜΜΕ.
    Αν τον θίξαμε, ας προσφύγει στη δικαιοσύνη.
    Εδώ είμαστε, με όνομα, διεύθυνση και τηλέφωνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το αεροπλάνο της πτήσης προς την Ρωσία το οποίο και μετέφερε τον Κούρδο Ηγέτη ίσως και να διέθετε Αλεξικέραυνο.Ως επίσης ο εξωτερικός κίνδυνος έχει εξουδετερωθεί-το παράδειγμα του Θεόφιλου Γεωργιάδη δεν θα επαναληφθεί καθώς υπάρχει η αρχή της ανταποδοτικότητας μετξύ των Υπηρεσιών.Ατό αφορά εσάς και μόνο εσείς μπορείτε να καταλάβετε τι εννοώ ώς και τι διάβασα για να το γράψω.

    Σε ότι αφορά την στολή των ΕΣ-ΕΣ δεν την φορέσατε μεγαλύτερη ακρίβεια λοιπόν στον όρο "κάλυψη". Καταλαβαίνω τα νέα ήθη της "Προοδευτικής Αριστεράς" με την όποια συνυπάρχεται.Καταλαβαίνω τις αναγκαιότητες που οδήγησαν σε αυτόν τον εναγκαλισμό .Προσωπικά μου προκαλούν αλλεργεία όπως και εγώ σε αυτές, δημοκρατία έχουμε και συνυπάρχουμε

    Τις συνέπειες τις προκαλεί ο καθείς με τις πράξεις του ως επίσης υιοθετώντας ανεγκέφαλες ενέργειες άλλων, όποτε ποσώς με απασχολεί η διελκυστίνδα σας με τον οποίο εξωτερικό παράγοντα και τα παραγόμενα της .Τέλος δεν συνηθίζεται στα Μ.Μ.Ε. το γιατί το γνωρίζεται
    Οτι πετύχεται λοιπόν αποτελεί Αποτέλεσμα Δικών σας Επιλογών (ΚΑΙ ΜΟΝΟ) και Ενεργειών ή Παραλείψεων-καθως έχετε το γνώθι σε εαυτόν ανεπτυγμένο σε μεγάλο βαθμό-ως θα γνωρίζεται δεν εκπροσωπω παρά μόνο την Γκλάβα μου, αλλα και άλλον να εκπροσωπούσα σε μια άλλη ζωή θα Είχα σπουδαιότερα να ασχοληθώ. Παράλληλα δε φρόνιμο θα ήταν να μην μου καταλογίζεται ταπεινά κίνητρα στις πράξεις μου -Είμαι Ελληνας και Ζώ σαν Ελληνας, σέβομαι και εκτιμώ με όσους συμπορεύτηκα και δεν δέχομαι τον παραμικρό υπαινιγμό -σε βάθος χρόνου και επαληθεύτηκε ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΕΙ

    Δεν με πείσατε με τις ημερομηνίες και τις ώρες ως και την επιχειρηματολογία σας και γνωρίζετε πολύ καλά πως αυτό θα ήταν και ΑΔΥΝΑΤΟΝ καθως ξεκίνησε απο λάθος βάση και η τακτική του Καίσαρα στην Γαλατική Εκστρατεία δεν πιάνει στην Ελλάδα λόγω του Ορεινού της Ογκου.

    Απλά να σας επισημάνω πως μιά τέτοια εξέλιξη έπιασε πολλούς εξ απήνης γιατί δεν γνώριζαν την επίθεση του Συριακού Στρατού εντός της Ιορδανίας αν και θα έπρεπε ως και απέδειξε και παντελή άγνοια του δόγματος του Ισραήλ.Οποτε αναγκαία -ως απεδείχθη- η προσπάθεια σας για την κάλυψη του γεγονότος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.