10/4/13

Δυσαρέσκεια από την Αθήνα για τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό


Η Αθήνα εμφανίζεται ενοχλημένη από το γεγονός ότι, αν και η ονομασία όντως περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως ζητούσε η ελληνική πλευρά, αυτός προηγείται του πολιτειακού όρου Δημοκρατία και όχι του Μακεδονία.
Του Αθανασίου Έλλις
Με έκπληξη και δυσαρέσκεια υποδέχθηκε η Αθήνα τη νέα, συνολική πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, που επέδωσε χθες ο μεσολαβητής των Ην. Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, στους εκπροσώπους των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές στον ΟΗΕ, η πρόταση καλύπτει όλα τα ζητήματα και περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό (πιθανώς Ανω Μακεδονία), ενώ σε ό,τι αφορά τον όρο της Ελλάδας να χρησιμοποιείται έναντι όλων (erga omnes) οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι περιλαμβάνει «την ευρύτερη δυνατή χρήση».
Η Αθήνα εμφανίζεται ενοχλημένη από το γεγονός ότι, αν και η ονομασία όντως περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως ζητούσε η ελληνική πλευρά, αυτός προηγείται του πολιτειακού όρου Δημοκρατία και όχι του Μακεδονία. Από την άλλη, αρμόδιες πηγές στον ΟΗΕ επέμειναν στην «Κ» ότι το «κλειδί» είναι να υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός, ζήτημα γύρω από το οποίο όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει αντιπαράθεση: «Το πού ακριβώς τοποθετείται αυτός στην ονομασία είναι πραγματικά δευτερευούσης σημασίας ζήτημα της αγγλικής γραμματικής. Ενα θέμα τεχνικό και όχι στρατηγικό. Αυτό που είναι στρατηγικής σημασίας είναι να υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός στο όνομα».
Ο κ. Νίμιτς ζήτησε από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να μελετήσουν την πρόταση προσεκτικά και μετά το Πάσχα να του δώσουν την απάντησή τους, είτε στο πλαίσιο επίσκεψής του στην περιοχή είτε σε νέα συνάντηση με τους πρέσβεις Βασιλάκη και Γιόλεφσκι στη Νέα Υόρκη.
Στον ΟΗΕ επικρατεί η άποψη πως αυτή είναι η καλύτερη δυνατή πρόταση και μπορεί να καλύψει και τις δύο πλευρές, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα κληθούν να κάνουν συμβιβασμούς. Ανάλογη περίσκεψη και «κούραση» με το ζήτημα παρατηρείται στην Ουάσιγκτον, αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Κορυφαίος δυτικός διπλωμάτης τόνισε στην «Κ» χαρακτηριστικά: «Εάν απορρίψουν και αυτή την πρόταση, δεν ξέρω πού πάμε στη συνέχεια».

Στα Σκόπια ο Φούλε
Η πρωτοβουλία της διεθνούς κοινότητας έχει, φυσικά, κύριο πρωταγωνιστή τα Ην. Εθνη, αλλά αναπτύχθηκε σε στενό συντονισμό με την Ευρ. Επιτροπή. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, βρισκόταν στα Σκόπια όπου κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να επικεντρωθούν στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Ο κ. Φούλε είχε συνομιλίες με την κυβέρνηση, στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου του ενταξιακού διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ Ε.Ε. και ΠΓΔΜ, ο οποίος εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2012. Ο επίτροπος ανέφερε ότι μετά την εσωπολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, στο επίκεντρο θα πρέπει να βρεθεί ο ενταξιακός διάλογος με την Ε.Ε. Σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ έχει σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, όμως, όπως είπε, «πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά».
Καθώς Αθήνα και Σκόπια θα εξετάζουν την πρόταση Νίμιτς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει, στις 16 Απριλίου, την ενδιάμεση έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ. Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η χώρα του έχει να επιδείξει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ενώ σημείωσε την αφοσίωση, όπως είπε, της κυβέρνησής του στην προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας.
Καθημερινή

9 σχόλια:

  1. Δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό όνομα με τη λέξη Μακεδονία και τα παράγωγα του, αυτό είχε αποφασίσει η πολιτική ηγεσία του τόπου και αυτό πρέπει να τηρηθεί. Δεν μπορεί τέτοια πρόταση να γίνει αποδεκτη, το θέμα δεν αφορά την Ελλάδα, αφορά όλες τις χώρες του κόσμου, δεν μπορεί να νομιμοποιείται η πολιτιστική κλοπή. Αν θέλουν να ονομαστούν Μακεδονία, θα πρέπει να ενταχθούν στην Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Exactly!!! If they feel so "Macedonians"they have to accept they are Greek.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η ελληνική κυβέρνηση και ολα τα πολιτικά κόμματα πλην Χ.Α, επιθυμούν σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. δηλ, να υπάρχει η λέξη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ . ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρέπει να ψηφισθεί άπω τον Ελληνικό λαό αν θα το δεχτούν η οχι έτσι πρέπει να γείνει δεν πρέπει να το δεχτουμε και ο κόσμος να χαλάσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να ψηφισθεί από το λαό και δεν πρέπει να το δεχτούμε άσε το μαλεασ τον φριντμαν και τον αποσταλμενος όλη είναι πρώτα εβραίοι έχουν το κακό σκοπό για την Ελλάδα άνω μακεδονία κάτω μακεδονία δεν πρέπει να υπάρχει μόνο μια είναι Ελληνική Μακεδονία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ακρως προσβλητικη η προταση του ανεπαρκους (και υποπτου πλεον) Νιμιτς.. η λυση ειναι μια, η διαλυση του μορφωματος τουτου, τα πρωτα χρονια 'δουλευαν' υπερ των Σκοπιανων κατσικοκλεφτων και οσοι τα αναγνωρισαν με τον κλεμμενο τιτλο τους αναγνωρισαν, ΤΩΡΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ δεδομενου οτι σε ελαχιστα χρονια ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ θα ειναι περισοοτεροι στα γυφτοσκοπια οποτε το θεμα λυνεται αυτοματως. Καμμια αλλη υποχωρηση, τουναντιον να επιστρεψουμε επισημως στην αρχικη θεση μας περι ΚΑΜΜΙΑΣ ΠΛΕΟΝ αναφορας σε λεξη Μακεδονια δεδομενου οτι οι συνεχεις παραχωρησεις μας τοσο καιρο παρερμηνετυθηκαν απο τους απατεωνες γειτονες μας. ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙΣΤΟ ΝΑΤΟ και υπομονη 4-5 χρονια ακομη, ηδη το μισο κρατος των Σκοπιων ειναι αλβανικο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βρήκαν τώρα ώρα και στιγμή να πιέζουν όλοι. Εμείς εδώ έχουμε την τρόικα να μας καρυδώνει και ξεφυτρώνει μέσα στη μέση το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων τώωωρα!
    Το ίδιο και με την Κύπρο, όπου πιέζει ο Κέρι να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, σ΄αυτή τη χρονική στιγμή, τώωωρα!
    Θα μου πείς, η κάμψη του άλλου είναι πάντα συμφέρουσα στιγμή για διαπραγματεύσεις επί σκοπώ.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ήταν προμελέτημενα να καταστρεψουν την Ελλάδα αν πάτε δέκα χρόνια πίσω θα το δείτε καί όταν απέρριψαν το σχέδιο Άνναν το 2004 οι Κυπριοι και καλά κάνανε είχαν σχέδιο δεύτερο, και τρίτο και τέταρτο οσπου να μασ γονατίζουν και που απέρριψαν και τα σχέδια του τροϊκα και πάλι καλά κάνουν και εμείς άπω την δικιά μάς μεριά πρέπει να πούμε και όχι κύριε αφτά δεν είναι έτσι. θέλουν όνομα η σκοπιανι (Vardaska ) είναι το κατάλληλο όνομα γιά δαυτουσ και άσε οόλος ο κόσμος να τούς φωνάζουν οτι θέλουν εμείς έχουμε το τελεφταίο όχι και το ξέρουν για το (ΑΟΖ ) να μην περιμένουμε τη θά μασ πει Η Αμερική ο καθένας ξέρει τα σύνορα του οτι βρούμε δικά μας είναι και άσε τούς άλλους να γαβγιζουν ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. απλός να μην δεχτούμε ούτε το ενα ούτε το άλλο θέλουν ενωμένη κύπρο ασ φύγουν τα Ζώα από την κύπρο και μια χαρά θα είμαστε. θέλουν όνομα Vardaska είναι μία χαρά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.