5/4/13

Ο τρόπος που (ΔΕΝ) διαπραγματεύθηκε ο κ. Αναστασιάδης προδιαθέτει για δυσάρεστες εξελίξεις

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Η Κύπρος εισέρχεται πλέον στον …αστερισμό του Μνημονίου, πληρώνοντας το βρώμικο παιγνίδι αλληλοκάλυψης των τραπεζιτών και των πολιτικών της, που συνεργάστηκαν αρμονικά για να λεηλατήσουν το νησί. Η κατάρρευση της οικονομίας και του τραπεζικού τομέα είναι έργο των τραπεζιτών και των πολιτικών, και πρέπει να πάψουν –ιδιαίτερα οι δεύτεροι- να κλαψουρίζουν ότι τους πρόδωσαν οι Ευρωπαίοι.


Οι αντιστάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στο πρώτο Γιούρογκρουπ ήταν μηδενικές, κάτι που έχουμε καταγράψει σε προηγούμενα κείμενα, και ο τρόπος που (ΔΕΝ) διαπραγματεύθηκε προδιαθέτει για δυσάρεστες εξελίξεις και στο εθνικό θέμα, αλλά και στην υπόθεση της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου. Το ενδιαφέρον του στις Βρυξέλλες, εκείνο το ξημέρωμα του Σαββάτου, όπως υποστηρίζουν οι κυνικοί, ήταν να μειωθούν οι απώλειες των πελατών του δικηγορικού του γραφείου και των φίλων του.

Στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όταν ο κυπριακός λαός ετοιμαζόταν να λάβει τις αποφάσεις του για τον εκλεκτό που θα κυβερνήσει την Κύπρο την επόμενη πενταετία, δημοσιοποιήσαμε τους φόβους μας και με βάση την εμπειρία του Απριλίου του 2004, όταν ο κ. Αναστασιάδης και το κόμμα του πίεζαν και οδηγούσαν την Κύπρο στην αποδοχή του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν, αλλά και μέσα από αμερικανικά έγγραφα που δείχνουν όχι μόνοι την ανυπαρξία αντιστάσεων από το σημερινό Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και μία απαράδεκτη ελαφρότητα στην αντιμετώπιση του Κυπριακού και του μέλλοντος για το νησί.

Οσοι παρακολουθούσαμε εκ του σύνεγγυς τις προσπάθειες επιβολής του φιλοτουρκικού σχεδίου, υπήρχαν στιγμές που δεν αναγνωρίζαμε τον κ. Αναστασιάδη. Διότι προέρχεται από ένα χώρο με (αυτό που αποκαλούμε) «εθνικές καταβολές» και «εθνικοφροσύνη». Διερωτήθηκα πολλές φορές πως από το σύνθημα «Ελλάς, Κύπρος, Ενωσις» έφτασε στο ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν, το οποίο μάλιστα υποστήριξε με πρωτόγνωρο φανατισμό, σε σημείο που και εγώ και άλλοι αναγκαστήκαμε να υποθέσουμε μήπως κάτι άλλο συνέβη. Κάλλιστα ο άνθρωπος θα μπορούσε να έχει βρεθεί «υπό εκβιασμόν» και να λύγισε…

Ο λαός τον επέλεξε, αυτός θα ηγηθεί της χώρας μέχρι το 2018, εκτός εάν η συνεχής αθέτηση των υποσχέσεων του, τον εξαναγκάσει σε πρόωρη παραίτηση. Με το καλημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, ξέχασε την υπόσχεση ότι δεν θα κουρευθούν οι καταθέσεις, και διαβάζοντας το Μνημόνιο, που θα υπογράψει μέχρι το τέλος του μήνα, διέκρινα ότι οι μειώσεις μισθών και συντάξεων με την προσθήκη και των περυσινών, θα φτάσουν στο 25%. Μέχρι την Κυριακή το βράδυ επέμενε ότι δεν θα γίνει καμία απολύτως μείωση.

Οι συνεχείς αναιρέσεις των λόγων του και οι παλινωδίες του κ. Αναστασιάδη, αποτελούν πηγή μεγάλης ανησυχίας. Και ελπίζουμε να μην ευσταθούν οι πληροφορίες, που δημοσιεύσαμε και εμείς τον περασμένο Φεβρουάριο, ότι μετά την υπογραφή του Μνημονίου θα τον εξαναγκάσουν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν.

Η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων που τον ψήφισαν, λόγω και των θέσεων που εξέφρασε προεκλογικά μή τολμώντας να εκστομίσει ποτέ κουβέντα υπέρ του κειμένου του κ. Ανάν, δεν συμφωνούν με λύση όμοια με αυτή που απέρριψε ο λαός στις 24 Απριλίου 2004. Εάν ο κ. Αναστασιάδης συνεχίσει να αθετεί τις υποσχέσεις του προς το λαό, καθίσταται επικίνδυνος για τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις και για το φυσικό αέριο και για τις νέες στρατηγικές συμμαχίες στην ανατολική Μεσόγειο.

www.epikaira.gr

Mignatiou.com

3 σχόλια:

  1. Δεν διαθέτει ο κ. Αναστασιάδης την νομιμοποίηση για διαπραγματεύσεις που θα καθορίσουν όχι μόνο το μέλλον,αλλά και αυτήν την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κυπριακός λαός πρέπει να καταστήσει σαφές ότι διαπραγματευτική εξουσιοδότηση για το εθνικό θέμα δεν διαθέτει και αν αυτός συμφωνήσει στην έναρξη διαπραγμάτευσης να τον εξαναγκάσει σε παραίτηση. Το πρόσφατο δράμα είναι νωπό ακόμη. Για αυτό η Κύπρος πρέπει να αποφύγει άμεσα λύσεις για το εθνικό θέμα,όπως ένα επικαιροποιημένο σχέδιο Ανάν,που προωθούν οι ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήτανε να μη "τρουπώσει" τώρα που "τρούπωσε"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Κυπρος θα δεχτεί αφόρητες πιέσεις για την επίλυση του Κυπριακού, σε ανάλογη μορφή με κείνη του Σχεδίου Ανάν.
    Ισως τώρα να μην το πούνε "Σχέδιο Ανάν", αλλά μην ξεχνάμε ότι εύκολα βαφτίζεται το κρέας, ψάρι, το έχουμε δεί και αλλού.
    Κουράγιο να έχει ο Κυπριακός λαος και να μείνει σταθερός στις θέσεις του.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.