8/4/13

Κύπρος και Ελλάδα οδεύουν προς την "τουρκική σφαίρα επιρροής";

Το μεγάλο παιχνίδι της γειτονίας μας και ο "ύπνος του δικαίου"!
Του Σάββα Καλεντερίδη
Δυο είναι τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την περίοδο αυτή την Ουάσιγκτον. Το ένα είναι η ένταση στην κορεατική χερσόνησο, που αν και ξεκίνησε με
-την εκτόξευση κορεατικού βαλλιστικού πυραύλου που μετέφερε δορυφόρο, το Δεκέμβρη του 2012, τις κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας που ακολούθησαν,
-την πυρηνική δοκιμή της Πιόνγιανκ που επακολούθησε, 
-τα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Ν. Κορέας
-με την παρουσία βομβαρδιστικών που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, και 
-κορυφώθηκε με την οργισμένη αντίδραση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, που ανακοίνωσε δια του Γενικού Επιτελείου ότι θα απαντήσει στις αμερικανικές απειλές με πυρηνικά πλήγματα εναντίον των ΗΠΑ, 
προκαλεί προβληματισμό για το αν και κατά πόσο την εκμεταλλεύεται η Ουάσιγκτον για να δικαιολογήσει την ενεργό στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή της Ιαπωνικής θάλασσας και της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και την «περικύκλωση» της Κίνας μέσω της συγκεκριμένης κρίσης.
Εκτός όμως από την οριοθέτηση τις ισχύος και την «περικύκλωση» της Κίνας με διάφορους τρόπους, το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί την Ουάσιγκτον, είναι η εγκατάσταση ενός λειτουργικού συστήματος ισορροπιών στην περιοχή από τον «Ευφράτη μέχρι το Νείλο», η οποία, εκτός από τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες και τους αρχαιότερους πολιτισμούς το κόσμου, φιλοξενεί τα μεγαλύτερα ενεργειακά αποθέματα του κόσμου, καθώς και τα μεγαλύτερα αποθέματα και πηγές νερού στην ευρύτερη περιοχή, που, προϊόντος του χρόνου, γίνεται πολυτιμότερο και μεγαλύτερης στρατηγικής αξίας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Ο εκ των πιστών συντρόφων του Άπο και εκ των ελαχίστων συνιδρυτών του ΡΚΚ που είναι εν ζωή, Τζεμίλ Μπαγίκ, που αποτελεί την βαθιά ψυχή του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος, από τις χιονισμένες κορυφές του ιστορικού όρους Κανδήλι, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του που έδωσε στη δημοσιότητα, έκανε λόγο για το «μεγάλο παιχνίδι» που επεξεργάζεται για την περιοχή η Ουάσιγκτον από τις αρχές του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα και προσπαθεί να το υλοποιήσει από τη δεκαετία του 1960.
Ο Κούρδος αγωνιστής αναφέρει ότι οι ΗΠΑ πρότειναν στον Ντεμιρέλ, όταν έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Τουρκίας, το 1965, τη δημιουργία μιας τουρκο-κουρδικής συνομοσπονδίας, η οποία θα κυριαρχούσε στην χερσόνησο της Ανατολίας και στην Άνω Μεσοποταμία. Δηλαδή, θα ήλεγχε τα κοιτάσματα του Κιρκούκ, που αποτελούν το 7% των παγκοσμίων αποθεμάτων, αλλά και τα νερά του Τίγρη και του Ευφράτη, χωρίς τα οποία στην κυριολεξία δεν μπορούν να ζήσουν η Συρία και το Ιράκ!
Τότε, πάντα σύμφωνα με τον Μπαγίκ, ο Ντεμιρέλ προσπάθησε να πείσει το στρατιωτικό και διπλωματικό κατεστημένο να αποδεχτεί την πρόταση της Ουάσιγκτον, κάτι που απορρίφθηκε ασυζητητί από τους θεματοφύλακες του Κεμαλισμού, αφού το σχέδιο αυτό εξομοίωνε Τούρκους και Κούρδους στα πλαίσια της προτεινόμενης συνομοσπονδίας, γκρεμίζοντας έτσι το κεμαλικό οικοδόμημα, που στηριζόταν σε τέσσερις πυλώνες: Ένα κράτος, ένα έθνος, μια γλώσσα, μια θρησκεία. Και με την ως άνω πρόταση, γκρεμιζόταν οι τρεις πυλώνες και όπως είναι γνωστό, ένα οικοδόμημα που σχεδιάστηκε να στέκεται όρθιο πάνω σε τέσσερις πυλώνες, δεν μπορεί να έχει ευσταθή ισορροπία με έναν πυλώνα.
Στη συνέχεια οι ΗΠΑ επιχείρησαν να αρχίσουν την υλοποίηση του «μεγάλου παιχνιδιού» με τον Οζάλ, ο οποίος, αν και απέτυχε να πείσει το στρατό και το υπουργείο εξωτερικών να εισβάλουν από Βορά στο Βόρειο Ιράκ, το 1991, για τη δημιουργία της προαναφερθείσας συνομοσπονδίας, επέμεινε στην υλοποίηση αυτού του στόχου, χορηγώντας από τη μια διπλωματικά διαβατήρια στους όμαιμους του ηγέτες του Νοτίου Κουρδιστάν, Μπαρζανί και Ταλαμπανί, και επιχειρώντας από την άλλη να βρει πολιτική λύση με το ΡΚΚ. Το πλήρωσε με τη ζωή του, αφού δηλητηριάστηκε από το κεμαλικό βαθύ κράτος, που αντιστεκόταν σθεναρά σε μια τέτοια εξέλιξη!
Τότε η Ουάσιγκτον αποφάσισε να αλλάξει «άλογο». Σχεδίασε την ανάδειξη ενός νέου λαοπρόβλητου ηγέτη, για να αναλάβει το ξήλωμα του ενοχλητικού κεμαλικού κατεστημένου και να θέσει σε εφαρμογή το σκέλος του «μεγάλου παιχνιδιού» που του αναλογεί!
Ο Ερντογάν είναι ο ηγέτης αυτός και ο Νταβούτογλου ο εκ των συμπρωταγωνιστών, που σηκώνουν την περίοδο αυτή το βάρος της επιχειρούμενης αλλαγής του χαρακτήρα της κεμαλικής «Τουρκικής Δημοκρατίας», αφ’ ενός μεν μέσω της ενίσχυσης των δεσμών της Τουρκίας με την Αυτόνομη Κουρδική Διοίκηση του Νοτίου Κουρδιστάν (Β. Ιράκ), αφ’ ετέρου δε μέσω της ειρηνευτικής διαδικασίας που ξεκίνησε με την έκκληση του Οτζαλάν και της αλλαγής του συντάγματος, που θα αναγνωρίσει, με κάποιο τρόπο, τα δικαιώματα των 25 εκατομμυρίων Κούρδων που ζουν στην τουρκική επικράτεια.
Ένα άλλο πράγμα που θα αναγκαστεί να αποδεχτεί η Τουρκία είναι να αναγνωρίσει ντε φάκτο το δεύτερο αυτόνομο κουρδικό κράτος, αυτό του Δυτικού Κουρδιστάν (ΒΑ Συρία), που ιδρύθηκε μετά την εμπλοκή της Τουρκίας στο μέτωπο της Συρίας!!! Το επόμενο θα είναι το αυτόνομο κράτος του Ανατολικού Κουρδιστάν, στο ΝΔ Ιράν, σε επόμενο χρόνο και αφού δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες στην περσική επικράτεια.
Φυσικά, το λειτουργικό σύστημα ισορροπιών δεν περιορίζεται στα παραπάνω, αλλά περιλαμβάνει επίσης το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, την Ιορδανία, το Ισραήλ-Παλαιστίνη, την Κύπρο, την περιοχή Κύπρος-Καστελόριζο-Ρόδος-Κάσος-Κάρπαθος-Κρήτη, καθώς και το Αιγαίο, θέματα που θα συζητήσει ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Τζων Κέρρι, που αναμένεται να επισκεφθεί τις προσεχείς μέρες την Άγκυρα, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα.
H κατά Φρίντμαν "σφαίρα επιρροής" της Τουρκίας, το 2040
Ίσως το πιο κρίσιμο στοιχείο όλων των παραπάνω είναι το γεγονός ότι ο πιο βασικός παίκτης και κεντρικός πυλώνας όλου αυτού του λειτουργικού συστήματος ισορροπιών, αυτού του «μεγάλου παιχνιδιού», είναι η Τουρκία, η οποία είναι μια χώρα με αρκετά ισχυρό και αξιόπιστο κράτος, έχει σημαντικό μέγεθος και βαρύτητα υπό την γενική έννοια, είναι ενσωματωμένη στο ΝΑΤΟ και τους δυτικούςμηχανισμούς, ενώ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκεται σε όλα σχεδόν τα υποσυστήματα αυτού του μεγάλου υπό δημιουργία συστήματος ισορροπιών, το οποίο, επαναλαμβάνουμε, θα πρέπει να είναι λειτουργικό, πάντα με βάση τη φιλοσοφία του «αρχιτέκτονά» του!
Το γεγονός ότι ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ επισκέπτεται για δεύτερη φορά την Τουρκία σε διάστημα λίγων εβδομάδων, χωρίς καν όχι να διέλθει αλλά έστω και να διαβουλευθεί δια τηλεφώνου με την Ελλάδα, πόσω μάλον με την Κύπρο, μας δίνει το δικαίωμα να υποπτευθούμε βασίμως ότι Ελλάδα και Κύπρος, που εκ των πραγμάτων εμπλέκονται σ’ αυτό το «μεγάλο παιχνίδι», αποτελούν δεδομένα υποσυστήματα του μεγάλου λειτουργικού συστήματος ισορροπιών που επιδιώκεται να στηθεί στην ευρύτερη περιοχή, με επίκεντρο την Τουρκία.
Θεωρούμε ότι δεν είναι της ώρας να επαναφέρουμε στο προσκήνιο συζητήσεις περί νεοθωμανισμού και περί νεοοθωμανικής σφαίρας επιρροής, στην οποία υπάρχει κίνδυνος να ενταχθεί Κύπρος και Ελλάδα. Αυτό θα το κάνουμε σε άλλο μας άρθρο.
Αυτό, όμως, που πρέπει να τονίσουμε, είναι ότι το «μεγάλο παιχνίδι» έχει εισέλθει σε κρίσιμη καμπή και ότι οι εξελίξεις μάλλον έρχονται με αμείλικτο τρόπο προς τα πάνω μας.
Επίσης, να σημειώσουμε ότι όταν τίθενται σε υλοποίηση τόσο μεγάλοι και περίπλοκοι σχεδιασμοί, δεν είναι όλα προσχεδιασμένα και υπολογισμένα με ακρίβεια.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστούμε αναλόγως, έστω και τώρα, για να «υποδεχτούμε» αυτό που έρχεται κατά πάνω μας, αν όχι για να κερδίσουμε, τουλάχιστον να μην υποστούμε επώδυνες απώλειες που μπορεί να θα στοιχίσουν ακόμα και την επιβίωση του έθνους!
Με δεδομένο δε ότι το ισχυρό όπλο της Λευκωσίας και της Αθήνας για την υποστήριξη των εθνικών μας συμφερόντων στις θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου και το Αιγαίο είναι η -έστω και προβληματική- συμμετοχή στο σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. και το διεθνές δίκαιο και όχι οι ισχυρές και αυτοδύναμες ένοπλες δυνάμεις, η ισχυρή οικονομία και οι πολυδιάστατες στρατηγικές σχέσεις με περισσότερες της μιας μεγάλες δυνάμεις, καλό είναι να μετρήσουμε καλά και με μεγάλη προσοχή τις δυνάμεις μας και να προετοιμαστούμε με βάση το χειρότερο σενάριο, που είναι να παίξουν αυξημένο ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τα στρατηγικά συμφέροντα του «αρχιτέκτονα» του λειτουργικού συστήματος ισορροπιών και όχι το διεθνές δίκαιο!
 Μέρος του άρθρου αυτού δημοσιεύθηκε στην "κυριακάτικη δημοκρατία"

11 σχόλια:

  1. Ὅπως περιγράφεται ἡ κατάστασις στὸ ἄρθρο δὲν εἶναι καλή. Ὅμως τὸ ἑλληνικὸ δαινόνιο, πιστεὐω κάτι θὰ κάνη, ἔστω καὶ τὴν τελευταία στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απο όσο φαίνεται

    Η Τουρκία έχει χάσει την Ηγεμονική της θέση στον Μουσουλμανικό κόσμο απο την Αίγυπτο

    Η Τουρκία δεν αποτελεί Πυλώνα της Ποιλιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς δήλωσε επίσημα Υποταγή στο Ισραήλ

    Η Τουρκία εξαιτίας της στάσης της απέναντι στις περιφερειακές εξελίξεις έχασε κάθε ιχνος φερεγγυότητας

    Οσο για τον Ταγίπ Ερντογάν με την βοήθεια των Κούρδων θα μας βασανίζει μεχρι το 2023 και η φράση δεν είανι δική μου


    Οι μόνοι που συμπράττουν με την Τουρκία είναι οι Κούρδοι (Παρά το γεγονός ότι όλοι μιλούν για αποτελεσματα της πολιτικής των μηδενικών προβλημάτων της Τουρκίας σε επίπεδο Ελληνοτουρκικών σχέσεων) φυσικά η Τουρκο-Κουρδική σύμπραξη απέχει απο το να καταστεί κυρίαρχος της περιοχής καθως βρίσκεται υπο τον απόλυτο έλεγχο Ισραήλ και ΗΠΑ οι οποίες και αυτόματα ορίζουν τις πολιτικές ισορροπίες


    Για το Δυτικό Κουρδιστάν κρατείστε μικρό σακούλι οι εξελίξεις είναι πολύ άσχημες για τους Κούρδους καθώς είναι αδύνατον να συγκροτήσουν ανεξάρτητο κράτος υπο τις παρούσες συνθήκες.Το αντίθετο μάλιστα εξαρτώνται άρρηκτα απο Τουρκία και Νότιο Κουρδιστάν.Περί φλικών αισθημάτων PKK και καθεστώτος Μπαρζανί δεν τίθεται κάν λόγος.

    Τέλος καλό θα ήταν αυτοί που χρόνια αναμασούν την θεωρεία τους περί Νεοοθωμανισμού να την εμπλουτίσουν με την Ηπια Ισχύ της Τουρκίας και με το τί ζωτιοκό χώρο προσφέρουν τα βαλκάνια σε μια χώρα που δεκαετίες πειμένει να ανοίξει η πόρτα της Ε.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σάββα,ένας απο τους σημαντικότερους παράγοντες που θα επηρεάσουν άμεσα τις εξελίξεις πιστεύω και εγώ ότι θα είναι τα νερά της περιοχής.

    Εκεί πιστεύω ότι θα πρέπει να εστιάσετε όσοι αναλύετε τα δεδομένα της περιοχής.

    -τη δημιουργία μιας τουρκο-κουρδικής συνομοσπονδίας, η οποία θα κυριαρχούσε στην χερσόνησο της Ανατολίας και στην Άνω Μεσοποταμία. Δηλαδή, θα ήλεγχε τα κοιτάσματα του Κιρκούκ, που αποτελούν το 7% των παγκοσμίων αποθεμάτων, αλλά και τα νερά του Τίγρη και του Ευφράτη, χωρίς τα οποία στην κυριολεξία δεν μπορούν να ζήσουν η Συρία και το Ιράκ!-

    Το παραπάνω πιστεύω ότι είναι το σημαντικότερο σημείο του άρθρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρήστο
    σε μια ανάλυση δεν μπορείς και δεν πρέπει να τα πεις όλα.
    Κάθε ανάλυση, εκτός από τον ενημερωτικό, έχει και έναν πολιτικό αλλά και εθνικό στόχο.
    Υπάρχει και ο λεγόμενος "κρυφός" παίκτης στο μεγάλο παιχνίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Iraq's water is the hands of Bechtel, which we all know what it means,

    http://jamesptaylor.wordpress.com/2007/11/29/bolivia-bechtel-and-the-fight-for-public-water/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διαβάζοντας τα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με κάτι βιβλιαράκια εδώ που πήρα πρόσφατα, αλλά και τα πάντοτε ενδιαφέροντα σχόλια, θα ήθελα να μοιραστώ ορισμένα συμπεράσματα, στα οποία τείνω να καταλήξω και αν θέλετε να μου πείτε και εσείς την άποψή σας.

    Το σχέδιο, το οποίο παρουσιάζει το άρθρο, αυτό που λέμε Νέο-Οθωμανισμός, καταρχάς δεν είναι σχέδιο, το οποίο οργανώθηκε από τον Νταβούτογλου. Πρόκειται για σχέδιο, που αναπτύχθηκε κάποια στιγμή από τους Αμερικάνους και απλώς ο Νταβούτογλου θεώρησε πως είναι αυτή μια καλή εποχή για να εφαρμοστεί και ανέπτυξε πλήρως το θεωρητικό του υπόβαθρο στο βιβλίο του.

    Το σχέδιο αυτό αφορούσε έναν κόσμο, που δεν υπάρχει πια. Αφορούσε την εποχή του ψυχρού πολέμου, όμως τώρα οι συνθήκες έχουν αλλάξει, ο κόσμος δεν είναι διπολικός, αλλά πολυπολικός με μια διαφορετική αναδυόμενη υπερδύναμη, από ό,τι ήταν η Σοβιετική Ένωση. Επομένως η εφαρμογή του σχεδίου αυτού δεν είναι προς όφελος της Αμερικής, εκτός και αν υπάρξουν πολύ σοβαρές προσαρμογές.

    Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να μην έχει προκαλέσει την καχυποψία τόσο του Εβραϊκού λόμπυ της Αμερικής όσο και των πολιτικών ταγών της χώρας, σίγουρα επίσης έχει προκαλέσει την καχυποψία της Ρωσίας, της Κίνας αλλά και του Σιιτικού κόσμου!

    Οι συζητήσεις που γίνονται τώρα μεταξύ Αμερικής-Ισραήλ και ΗΠΑ μάλλον δεν αφορούν την Ελλάδα, μπορεί ο Νταβούτογλου να ψάχνει να επωφεληθεί τόσο στο Κυπριακό όσο και στο ζήτημα του Αιγαίου, αλλά η συζήτηση μάλλον θα περιορίζεται στο θέμα του Ιράν και της Συρίας. Μια πιθανή εμπλοκή της Τουρκίας σε πολεμικές επιχειρήσεις με το Ιράν και τη Συρία, θα σημάνει αυτόματα την απώλεια του ηγετικού ρόλου που έχει αναλάβει η Τουρκική κυβέρνηση στον Ισλαμικό κόσμο αλλά και πιθανότατα θα συμβάλλει στη γενίκευση του πολέμου μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών. Η Άγκυρα το ξέρει αυτό, αλλά το συγγνώμη του Νεντανιάχου μάλλον τη δυσκολεύει, φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες. Μπορεί ο Ερντογάν να κάνει το παν για να κεφαλαιοποιήσει τη συγγνώμη, αλλά τα ανταλλάγματα που του ζητάνε οι ΗΠΑ είναι μάλλον δυσβάσταχτα.

    Εκείνο που πρέπει να κάνει η Ελληνική κυβέρνηση είναι να τρέξει όσο πιο γρήγορα γίνεται να δημιουργήσει τις τακτικές εκείνες συμμαχίες ώστε να αποφύγει την εμπλοκή της ως πιθανό αντάλλαγμα στις απαιτήσεις των ΗΠΑ προς τον Νταβούτογλου. Άμεσα θα πρέπει να κινητοποιηθεί η ομογένεια της Αμερικής, αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο θα πρέπει με ευγενή μεν αλλά σαφέστατο τρόπο να κόψει την όρεξη για σχέδια Ανάν και διεκδικήσεις στο Καστελόριζο, τόσο στο Ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην Αμερική, θα πρέπει πάση θυσία να καταστήσουμε σαφές πως ό,τι συζητάνε οι Τούρκοι με τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς για τα ανατολικά τους σύνορα δεν αφορά εμάς και δεν είναι δυνατό να αφορά εμάς.

    Ο στόχος σε όλα αυτά είναι η Κίνα βέβαια, που μάλλον κερδίζει χρόνο και δεν βλέπω τον Φρίνταμαν να επαληθεύεται ως προς τις προβλέψεις του περί ήττας της Κίνας. Αλλά για αυτό το θέμα θα επανέλθω σε σχόλιο σε άλλο άρθρο πιο σχετικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αλέξανδρε η Κρίση στην Κύπρο και τα απόνερα της αποτελούν ταφόπλακα για το όποιο σχέδιο λύσης για το Κυπριακό ζήτημα (Ζήτημα Κατοχής) επι θητείας Αναστασιάδη

    Σε ότι αφορά την πολιτική της Τουρκίας στα Βαλκάνια είναι πολύ βασικό να γίνει κατανοητό πως αυτά αποτελούν προγεφύρωμα προς την Ε.Ε. και παράλληλα και ζωτικό της χώρο σε περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι ενταξιακές διαδικασίες

    Η Ηπια Ισχύς της Τουρκίας και η αύξηση της θα πρέπει να μας προβληματίσιε ιδιαίτερα καθώς αναγάγει το κάθε τι μουσουλμανικό σε τουρκικό και καθώς θεωρεί τον εαυτό τους απότοκο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

    Περίπτωση να ηγηθεί η Τουρκία του Μουσουλμανικού κόσμου αποκλείεται 1) γιατί ανήκει στο ΝΑΤΟ και ήδη φιλοξενεί στο έδαφος της στοιχεία αντιπυραυλικής Αμυνας τα οποία στοχεύουν στην προστασία του Ισραήλ
    2) γιατί τον ρόλο αυτό ΗΠΑ και Ισραήλ τον έχουν προσφέρει στην Αίγυπτο

    Απο εκεί και πέρα θεωρώ ότι η στάση μας χωρις εμμονές με ψυχραιμία και σύνεση, με ρεαλισμό, χωρίς συναισθηματισμούς αποτελούν ασφαλή δίοδο για την όποια προσέγγιση μας.Δέν κομίζει κανείς γλαύκας εις Αθήνας απλά γιατί αποτελούν -οτι γράφουμε- αποτέλεσμα προσωπικής προσέγγισης των όποιων θεμάτων.Αλλην ενημέρωση δεν είχα- και δεν βλέπω τον λόγο να αποκτήσω- απο ότι διαβάζω και διακρίνω πίσω απο τις λέξεις εξαγώ τα οποία συμπεράσματα,

    Τα περί δικαίωσης η μή τα αφήνω στην άκρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Akrita, Η Ένσταση μου ως προς την Αίγυπτο έγκειται στο ότι η Αιγυπτιακή κυβέρνηση αφενός είναι ελεγχομενη από την Τουρκια, ακόμα και μέσω δανείου, αφετέρου γιατί έχει σοβαρότατο εσωτερικό πρόβλημα τόσο και με τους Χριστιανούς, που είναι σχεδόν 10 εκατομμύρια και με την κοσμική αντιπολίτευση, στην οποια εντάσσονται ουσιαστικά και οι ένοπλες δυνάμεις. Είναι πολύ δύσκολο νομίζω να διαδραματίσει τέτοιο ρολο η Αίγυπτος, μάλλον επιθυμία είναι η Τουρκια να παίξει αυτό το ρολο, ελεγχομενη στο εσωτερικό από τους κοσμικούς και ίσως τους Κούρδους, οι οποιοι έχουν καλές σχέσεις με τους Ισραηλινούς, και στο εξωτερικό από το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβική, οι οποιοι διαθέτουν το χρήμα αλλα και την παράδοση του Islam. Αυτό όμως προϋποθέτει και την αντικατάσταση του καθεστώτος στο Iran αλλα και τον διαμελισμό του Ιράκ. Κάποτε προβλεπόταν και Κουρδιστάν, αλλα δε νομίζω ότι κάτι τέτοιο ισχύει πλέον και οποια αυτόνομα κράτη Κουρδικά δημιουργηθούν μάλλον θα ενταχθούν ακόμα και ως κρατικές οντότητες στη μεγάλη Τουρκια. Αυτό μάλιστα το έχει πει και ο Τσόμσκι σε συνέντευξη του σε Κούρδους της Τουρκίας! Και περιληπτικά λέει, η Οθωμανική αυτοκρατορία δεν ήταν κάτι καλο και κανεις οπωσδήποτε δε θέλει την ανασύσταση της, ωστόσο αποτελούσε μια ελεύθερη ζώνη εμποριου και οι Κούρδοι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν ισοτιμία σε μια ευρύτερη Τουρκια. Αυτό σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνουν οι Κούρδοι για να διεκδικήσουν ανεξαρτησία, ουσιαστικά τους το ξέκοψε.

    Τους σχεδιασμούς εμείς είναι αδύνατο να τους γνωρίζουμε, αυτό είναι η αλήθεια και είναι υπερβολικά δύσκολο να τους μαντέψουμε, αλλα ψάχνοντας από εδώ και από εκεί μπορούμε να "οδιφιθουμε" σε βασικά συμπεράσματα. Δηλαδή, το ότι το Iran είναι ο μεγάλος στόχος της Αμερικής είναι αναμφισβήτητο γεγονός, ο τρόπος επίθεσης είναι το μυστικό. Αυτό που λένε μερικοί ότι ο Obama θέλει να κάνει το pivot και να λύσει τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής και να ασχοληθεί με την Κίνα δεν είναι απολύτως ακριβές, η Μέση Ανατολή αποτελεί μέρους του Pivot αυτού, το Pivot είναι από την Ευρώπη στην Asia και Asia είναι και η Μέση Ανατολή, γιατί μέχρι τώρα οι Αμερικανοι δεν είχαν ασχοληθεί ουσιαστικά με τη Μέση Ανατολή και η Μέση Ανατολή αποτελεί κυριότατο κομμάτι της Νέας Μεσογείου, του Ινδικού Ωκεανού, όπως αναφέρεται από τους Αμερικανους αναλυτές! Η Βιασύνη της Αμερικής έχει να κάνει με το ότι ο χρόνος τρέχει εναντίον της από όλες τις απόψεις και αυτό είναι που ανησυχεί εμενα περισσότερο, όχι για την Ελλάδα αποκλειστικά, αλλα για το μέλλον μας συνολικά. Το Iran δεν είναι απλή συνιστώσα της εξίσωσης κυριαρχίας των ΗΠΑ, το Iran είναι μακράν μεγαλύτερη δύναμη της Τουρκίας και ακόμα πιο σημαντικό γεωπολιτικά ενώ μια εξόφθαλμη επίθεση στο Iran, κατά τη γνώμη θα ισοδυναμούσε με την έναρξη Παγκοσμιου Πολεμου με επίκεντρο την Asia. Νομίζω είναι ένα ενδεχόμενο, που έχει περάσει από το μυαλό των αδίστακτων γερακιών.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ πάντοτε συχαινόμουν τους κούρδους. Μια ζωή εναντίον μας ήταν. Το ότι ο πάγκαλος έδωσε τον οτσαλάν στα μεμέτια δεν δικαιολογεί την τωρινή συμμαχία των κούρδων μαζί τους και εναντίον μας. Όταν μας έσφαζαν τα κουρδικά σκυλιά μαζί με τους τσέτες στην Σμύρνη, εμείς για αυτό πότε θα πάρουμε εκδίκηση;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αφ΄ενός, ο διεθνής παράγοντας (που ασφαλώς θα σέβεται και το διεθνές Δίκαιο..), κατά πόσο έχει αντιληφθεί ότι η Τουρκία δεν είναι η καταλληλότερη επιλογή ως "αρχιτέκτονα" ενός τόσο ευρέως και σοβαρού στρατηγικού σχεδίου; Και κατά πόσο τελικά θεωρούν ότι η Τουρκία με τα γνωστά της χαρακτηριστικά που δεν τα κρύβει άλλωστε (αναξιοπιστία, αρπαγή, μανιώδη συγκεντρωτισμό δυνάμεων και μανιώδη επεκτατισμό επιρροής), είναι τελικά ελεγχόμενη από τους διεθνείς παράγοντες;
    Αφ΄ετέρου, η Ελλάδα ξέρουμε ότι θεωρείται σούπερ-δεδομένη και τώρα το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο. Ομως όταν οι άλλοι θεωρούν, ίσως δεν μπορούν πάντα να ξέρουν τη δική σου κρυφή σκέψη.
    Ας έχουμε εμείς μια κρυφή σκέψη για το πού δεν μπορούν κάποιοι άλλοι να μας θεωρήσουν δεδομένους.
    Αρκεί να το ξέρουμε εμείς οι ίδιοι και όχι να το διατυμπανίζουμε δεξιά και αριστερά για να προβάρουμε το πώς ακούγεται...
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.